MAKRO FOTOGRAFIJA

Namigi za makrofotografiranje

Ti vrhunski nasveti za makro fotografijo vam bodo pomagali narediti osupljive posnetke od blizu. Tukaj je vse, kar morate vedeti, od ustvarjalnih tehnik in osnovnih nastavitev fotoaparata do izbire pravega Canonovega kompleta.
Fotografija živobarvne ose od blizu, ki se dovaja na citronsko zeleno cvetlico.

Fotografije od blizu različnih stvari od žuželk do cvetja, hrane in gospodinjskih predmetov lahko razkrijejo osupljive podrobnosti. S pravim fotoaparatom in objektivom ter pravimi nastavitvami lahko razkrijete podrobnosti, ki so s prostim očesom skoraj nevidne. Običajno makro objektiv zagotavlja med 0,5- in 1-kratno povečavo pri najmanjši razdalji ostrenja. To se morda ne sliši preveč impresivno, vendar 1-kratna povečava omogoča reprodukcijo manjših predmetov v naravni velikosti na slikovnem tipalu fotoaparata. Ko si jih ogledate na zaslonu ali tisku, bodo močno povečani, kar bo vaši fotografiji dalo povsem novo perspektivo.

V makro fotografiji je lahko predmet fotografiranja kar koli, medtem ko odkrivate skriti svet in vsakdanje stvari vidite drugače. Fotografiranje od zelo blizu je lahko zelo zabavno, vendar ni brez tehničnih izzivov. V nadaljevanju si preberite strokovne nasvete za ustvarjanje spektakularnih slik od blizu in najboljši Canonov komplet za makro fotografijo, tudi če imate omejen proračun.

Tehnike makro fotografije

Fotografija živahnega rožnatega cvetja od blizu.

Narava ima skrito lepoto, ki jo lahko razkrijete z makro fotografijo in fotografiranju od blizu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1250 s, f/2 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Pri fotografiranju od blizu je lahko ostrenje težavno in zaradi običajno majhne globine polja zahteva izjemno natančnost. Program Canon Photo Companion vključuje uporabno orodje, ki glede na vaš fotoaparat in nastavitve izračuna najbližje in najbolj oddaljene točke ostrenja, globino polja in goriščno razdaljo.

Če želite posneti fotografije, kot so makro fotografija hrane, namestite fotoaparat na stativ ali drugo podporo tako, da je nameščen brez premikanja ali zamegljenosti. Če želite zagotoviti popolno mirnost, uporabite dvosekundni samosprožilec ali daljinski upravljalnik fotoaparata in tako se vas med fotografiranjem ni treba dotakniti fotoaparata.

Tresljaji se lahko pojavijo tudi pri uporabi stojala, če se fotoaparata dotaknete tik pred osvetlitvijo, pri fotoaparatih DLSR pa se zrcalno ogledalo obrne navzgor. Dobra kombinacija nastavitev, ki so na voljo pri večini Canonovih fotoaparatov DSLR, je uporaba dvosekundne zakasnitve samosprožilca v povezavi z načinom zaklepa zrcala. Zrcalo se dve sekundi pred fotografiranjem obrne navzgor, kar zagotavlja dovolj časa, da se tresljaji razpršijo. V teh primerih je uporaben tudi program Canon Camera Connect, ki omogoča upravljanje fotoaparata s telefonom.

Ko je fotoaparat nameščen na mestu, bo samodejno ostrenje dobro delovalo, če uporabite enotočkovno samodejno ostrenje in z delom objekta natančno določite točko, ki jo želite izostriti. Ročno ostrenje lahko deluje še bolje. Canonovi fotoaparati EOS M in vsi brezzrcalni fotoaparati s sistemom EOS R imajo možnost poudarjanja ostrenja (objektiv mora biti v načinu MF). Vklopite to možnost in območja v okvirju slike bodo prikazana v iskalu ali na zadnjem zaslonu, ko se bodo izostrila, kar vam omogoča natančno nastavitev posnetka. Uporabite pa lahko tudi povečan predogled želenega območja, da zagotovite optimalno ročno ostrenje. Isto tehniko lahko uporabite na zadnjem zaslonu Canonovih fotoaparatov DSLR, in sicer da preklopite na način za ogled v živo (Live View).

Primerni makro subjekti skozi vse leto

Za efektivno makro fotografijo je pomembna majhnost. Vrtni hrošči, pajki in čebele so odlični subjekti, narava na splošno pa ima vse leto veliko za ponuditi. Od cvetov v brsti spomladi do čebel in metuljev poleti, zlatih listov in gob jeseni ter snežink in mraza pozimi – vedno so na voljo subjekti za fotografiranje.

V zaprtih prostorih lahko izrazite svojo ustvarjalnost z makro fotografiranjem hrane, fotografirate pa lahko tudi predmete, kot so barvni svinčniki, ki so bogati z natančnimi podrobnostmi. Če želite več nasvetov o fotografiranju subjektov in načinih fotografiranja, si oglejte zgornji videoposnetek Iana Wadea o jesenski makro fotografiji.

osvetlitev za fotografije v načinu makro

Dobro osvetljena bližnja slika rdečega zelja, ki jo je Matt Doogue posnel s fotoaparatom Canon EOS R10.

Ta fotografija rdečega zelja od blizu je bila posneta pri polni povečavi in osvetljena od zgoraj. Fotograf Matt Doogue je za ohranjanje enovitejše ostrine na celotni sliki uporabil zajemanje zaporednih slik z ostrenjem v fotoaparatu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/5,6 in ISO 250.

Za razliko od tega je temnejša različica slike rdečega zelja od blizu, ki jo je Matt Doogue posnel s fotoaparatom Canon EOS R10.

Slika rdečega zelja, posneta pri polni povečavi, tokrat osvetljena z desne strani in z zmanjšano močjo za poudarjanje teksture in obrisov linij zelja. Matt je znova uporabil zajemanje zaporednih slik z ostrenjem v fotoaparatu, da bi ohranil enovitejšo ostrino. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/5,6 in ISO 250.

Če želite osvetliti podrobnosti, poskusite eksperimentirati z različnimi svetlobnimi viri, in sicer od naravne osvetlitve okolja in odsevne svetlobe z belo kartico ali papirjem do uporabe fotografske plošče za osvetlitev LED ali bliskavice Speedlite.

Nizko intenzivna osvetlitev običajno ni težava, če uporabljate stojalo za makro fotografije rastlin in hrane od blizu in druge predmete tihožitja, vendar lahko zaradi šibke svetlobe posnamete nevpadljive slike. Pri fotografiranju v zaprtih prostorih lahko za dodatno osvetlitev uporabite namizno svetilko ali dnevno svetlobo iz okna. Fotografske LED-svetilke so tudi dobra možnost, kot so LED-svetilke Macro Lite.

Naprednejša rešitev je uporaba bliskavice ali bliskavice Speedlite. Zelo kratek čas bliskavice poleg dodatne osvetlitve učinkovito zamrzne tudi dogajanje. Fotoaparat Canon Macro Ring Lite MR-14EX II združljiv z večino Canonovih makro objektivov ter pri makro fotografiji zagotavlja popolno upravljanje od blizu in osvetlitev brez senc. Poskusite tudi osvetliti subjekt z močno svetlobo pod poševnim kotom. Tako boste ustvarili globoke sence in dosegli tridimenzionalni videz.

Povečanje globine polja

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Tudi z najnatančnejšim ostrenjem in ozko zaslonko boste včasih ugotovili, da še vedno ne morete doseči želenega razmerja med ostrino ospredja in ozadja. To je posledica zelo majhne globine polja pri fotografiranju od blizu. Nekateri Canonovi fotoaparati, vključno s Canon EOS R8 in EOS R6 Mark II, so opremljeni z načinom zaporednih slik z ostrenjem. To je odlično za makro fotografiranje, saj zajame niz posnetkov, hkrati pa med posameznimi sličicami samodejno napreduje z različnimi razdaljami ostrenja. Niz posnetkov lahko med urejanjem združite v eno sliko, kar povzroči veliko večjo globino polja.

Efektivna kompozicija za makro posnetke

Bližnji posnetek rožnate in rumene torte, ki ga je Matt Doogue posnel s fotoaparatom Canon EOS R10.

V primerjavi s fotoaparatom polnega formata ima fotoaparat formata APS-C, kot sta Canon EOS R50 ali EOS R10, manjše slikovno tipalo. Poleg tega, da ima priloženi objektiv daljšo "efektivno" goriščno razdaljo, omogoča tudi večjo efektivno povečavo zaradi 1,6-kratnega faktorja obrezovanja. To je odlično za približanje majhnega območja predmeta za dramatično kompozicijo, kot je ta posnetek torte, zajet pri polni povečavi, osvetljen od zgoraj in nekoliko od zadaj zaradi dodajanja sence in kontrasta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7,1 in ISO 250.

Običajno majhno globino polja lahko pri makro fotografiji izkoristite v svoj prid. Področja, ki so več kot nekaj centimetrov pred ali za ravnino ostrenja, bodo na sliki zelo zamegljena. Zato je pomembno, da hkrati razmišljate o ozadju in predmetu, ki ga fotografirate.

Ozadje s precej enovito barvo in svetlostjo bo ustvarilo enolično ozadje, ki lahko pomaga izolirati glavni subjekt tako, da izstopa. Dobro se lahko obnese tudi ozadje z bolj raznolikimi barvami in toni. V vsakem primeru upoštevajte barve glavnega subjekta in njegove okolice ter preverite, kako dobro lahko delujejo skupaj, da izboljšajo celotno sliko.

Pravilo tretjin je klasično orodje za kompozicijo. Zamislite si, da je okvir slike razdeljen z enakomerno razporejenimi mrežnimi črtami - z dvema na vodoravni in dvema na navpični strani, ki jih lahko dodate v fotoaparatu. Zdaj postavite glavno območje zanimanja nad točko, kjer se dve črti križata. Tako lahko na sliki ustvarite največji vizualni učinek. Lahko pa prekršite pravila in postavite glavni subjekt v središče kadra. To se lahko dobro obnese pri simetričnih predmetih, ki so sami po sebi odlični makro subjekti.

Pri cvetju, listih in drugih subjektih, ki so nekoliko večji, za dobro kompozicijo svetujemo, da se približate zelo majhnemu območju celotnega predmeta in naredite ozek, podroben posnetek.

Najboljši fotoaparati za makro fotografijo

Izredno približana fotografija školjke, ki prikazuje teksturo spiral.

Podobno kot pri drugih fotoaparatih sistema Canon EOS R ima tudi fotoaparat EOS RP številne zmogljive, funkcije za makro, vključno s poudarjanjem ostrenja in zaporednim fotografiranjem z ostrenjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 in ISO 100.

Izredno približana fotografija rdeče rože, ki prikazuje podrobnosti na cvetnih listih.

Fotoaparat EOS RP ima vrtljivi zadnji zaslon na dotik. To je uporabno pri snemanju makro posnetkov s težavnih kotov ter omogoča hitro in enostavno ostrenje za splošne bližinske posnetke, saj lahko preprosto izberete sliko za predogled, kjer želite samodejno ostrenje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM pri 24mm, 1/10 s, f/4 in ISO 100.

Za fotografiranje od blizu ne potrebujete dragih fotoaparatov in objektivov. Najboljši fotoaparat za makro fotografijo je vaš fotoaparat, ki ga že imate. Številni osnovni fotoaparati za preprosto in hitro fotografiranje omogočajo fotografiranje v načinu makro, ki omogoča ostrenje na razdalji do 1 cm, medtem ko ima kompaktni fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III zmogljivejši način makro.

Fotoaparati EOS, ki uporabljajo izmenljive objektive, omogočajo večjo prilagodljivost pri fotografiranju od blizu, saj se lahko prilegajo popolnemu objektivu za dano nalogo. Fotoaparata Canon EOS R50 in EOS R10 imata tudi vrtljiv zaslon na dotik, kar olajša fotografiranje iz ustvarjalnih kotov. Preprosto se dotaknite točke na zaslonu, ki se nanaša na območje v kadru, kjer želite samodejno izostriti. Ponujata tudi možnost povečanega predogleda in prikaza izostritve za izjemno natančno ročno ostrenje. Dodatna prednost teh fotoaparatov formata APS-C v primerjavi s fotoaparati polnega formata je, da se zaradi faktorja obrezovanja največja povečava 1,0 x makro objektiva poveča na 1,6 x.

Za navdušence, ki želijo ustvarjalno makro fotografijo ponesti na višjo raven, je popolna Canonova serija fotoaparatov polnega formata. Na primer, veliko število slikovnih pik na tipalih polnega formata v fotoaparatih EOS R8 in EOS R6 Mark II jima omogoča, da ohranita izjemno kakovost slike pri šibki svetlobi, kar omogoča čiste posnetke tudi pri visokih vrednostih ISO. Enako kot EOS R50 in EOS R10 imata oba tudi način zaporednih slik z ostrenjem, ki je še posebej uporaben pri makro fotografiji.

Najboljši objektivi za bližnje posnetke

Fotografija listja od blizu, ki prikazuje njegovo zapleteno strukturo.

Kot pri najnovejših Canonovih makro objektivih ima RF 85mm F2 MACRO IS STM hibridni stabilizator slike. To preprečuje navpično in vodoravno premikanje, zato je stabilizacija veliko učinkovitejša pri ročnem fotografiranju od blizu in makro fotografiranju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 in ISO 800.

Fotografija glave in kril metulja od blizu.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM z 1,4-kratno povečavo omogoča zajemanje neverjetnih podrobnosti, kot so posamezne luske na krilih metulja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 in ISO 3200. © Oliver Wright Photography

Številni objektivi, ki so priloženi fotoaparatom Canon EOS, imajo izjemno kratke razdalje za najmanjšo razdaljo ostrenja (MFD). To vključuje Canon RF 24–105mm F4-7.1 IS STM za fotoaparate s sistemom EOS R, ki ima razdaljo MFD le 13 cm.

Med odlične makro objektive spadata Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM in RF 85 mm F2 MACRO IS STM. Omogočajo največ 0,5-kratno povečavo in imata hibridne stabilizatorje slike. Ti popravljajo premik v navpični in vodoravni ravnini ter vibracije. V primerjavi z običajnimi stabilizatorji slike so Canonovi hibridni stabilizatorji slike veliko učinkovitejši pri ročnem snemanju za ekstremno bližnje posnetke.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM je vrhunski makro objektiv z 1,4-kratno povečavo, ki je vodilna v svojem razredu, in z obročem za nadzor sferične aberacije, s katerim lahko prilagodite videz učinka zameglitve ospredja in ozadja na neizostrenih območjih.

Najboljše nastavitve za makro fotografiranje

Ženska s Canonovim fotoaparatom in objektivom posname makro fotografijo školjke. Oblečena je v zimska oblačila, počiva na pesku in se podpira na komolcih.

Pomislite, koliko podrobnosti lahko zajamete v širokokotnem posnetku pokrajine. Zdaj si predstavljajte, da večino slikovnega senzorja fotoaparata zapolnite z nečim, kar ustreza velikosti poštne znamke. Tudi 0,5-kratna makro povečava lahko razkrije najmanjše podrobnosti, ki jih običajno s prostim očesom ne vidite.

Moški s fotoaparatom z velikim objektivom fotografira žuželko na listu od blizu.

Fotografiranje žuželk od blizu je lahko uspešno ali ne. Hitrost posnetkov lahko izboljšate tako, da izberete način servo samodejnega ostrenja z umetno inteligenco (neprekinjeno) in način hitrega neprekinjenega fotografiranja. Zadržite gumb za zaklop, da posnamete zaporedne posnetke, kar zagotavlja, da boste posneli kar nekaj uspešno fotografij.

Način za marko fotografiranje številnih Canonovih fotoaparatov deluje dobro, vendar če želite s fotoaparati za navdušence doseči bolj ustvarjalne fotografije od blizu, je bolje, da sami prevzamete nadzor. Uporaba polsamodejnega in ročnega načina se izplača.

Poseben izziv je, da globina polja (razdalja med najbližjimi in najbolj oddaljenimi točkami v prizoru, ki so izostreno upodobljene) pri fotografiranju od blizu postane zelo majhna, pri polnem makro fotografiranju pa drobcena. Če želite povečati globino polja, lahko preklopite na način AV (prioriteta zaslonke) in izberete ozko zaslonko s približno vrednostjo f/16 do f/22. Če osvetlitev ni zelo svetla, lahko za pravilno osvetlitev potrebujete nizko hitrost zaklopa. To običajno ni težava, če uporabljate stojalo.

Za makro fotografiranje žuželk potrebujete visoko hitrost zaklopa, da lažje zamrznete gibanje. To velja tudi, ko vključite druge žive predmete, kot na primer pri makro fotografiji oči. To lahko dosežete tudi z uporabo ozke zaslonke, s katero povečate nastavitve vrednosti ISO fotoaparata. Višja vrednost ISO lahko povzroči izgubo finih podrobnosti in poveča šum na fotografiji, zato so tu pomembne zmogljivosti fotoaparatov polne velikosti z nizko stopnjo šuma, kot sta Canon EOS R8 ali EOS R6 Mark II.

Končni dodatki

Zadnji zaslon fotoaparata Canon EOS R6 prikazuje način fotografiranja RAW in nastavitve za bližinske posnetke glave papige.

Številni Canonovi fotoaparati so opremljeni z načinom kakovosti RAW. Tako pridobite največjo možno širino pri urejanju s programsko opremo, kot je Canon Digital Photo Professional (na voljo kot brezplačen prenos). Za optimalno svetlost in upodabljanje barv lahko natančno nastavite vrednost osvetlitve in nastavitev beline, ne da bi se pri tem poslabšala kakovost slike. Uporabite lahko tudi ostrenje ali pa uporabite masko za zmanjšanje ostrine, da poudarite podrobnosti, s prilagajanjem jasnosti, kontrasta, barvnih odtenkov in nasičenosti pa dodate učinek.

Veliki večini fotografij od blizu in makro slikam se obnese malo urejanja. Če vam najmanjša razdalja ostrenja objektiva preprečuje, da bi se približali predmetu, kot si želite, ostanite mirni. Ustvarjalno obrezovanje med urejanjem omogoča, da s slike odstranite neželeno okolico in tako ohranite samo želeno območje.

Popolnost ne obstaja. Pri fotografiranju v načinu makro ali od blizu bodo izjemne podrobnosti, ki jo zajamete, poudarile vse prašne delce, poškodbe in druge napake. S točkovnim čopičem ali orodjem za kloniranje v programski opremi za urejanje slik lahko učinkovito zakrijete napakice, in sicer s kopiranjem podatkov o svetlosti, barvi in teksturi iz okoliških slikovnih pik.

Najnovejše različice Canonove programske opreme Digital Photo Professional (DPP) vključujejo tudi orodje za ustvarjanje globine slike. S tem avtomatizira postopek pretvorbe paketa slik, zajetih z načinom zaporednih slik z ostrenjem v fotoaparatih s sistemom EOS R, ki nimajo te možnosti v fotoaparatu, in jih združi v eno sliko. Popoln je, da pri fotografiranju od blizu in makro fotografiji razširi učinkovito globino polja.

Upam, da smo ti s temi nasveti in tehnikami pokazali, kako preprosto je začeti z makro fotografijo, ter vas navdihnili, da se odpravite ven in se posvetite podrobnostim ter posnamete lastne fotografije od blizu.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Makro-objektiv

  RF 100mm F2.8L Macro IS USM

  Profesionalni makro objektiv RF, RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM je popolna izbira za fotografije z 1,4-kratno povečavo in osupljive portrete s kakovostjo objektivov serije L.

Povezani članki