MAKRO FOTOGRAFIJA

Osnovni nasveti in tehnike za fotografiranje pri šibki svetlobi

Uvod v makro fotografijo je preprost – ta vodnik o makro fotografiji vključuje najboljše Canonove fotoaparate in objektive za natančne fotografije ter namige in nasvete za izjemne fotografije.
Fotografija živobarvne ose od blizu, ki se dovaja na citronsko zeleno cvetlico.

Fotografije od blizu različnih stvari od žuželk do cvetja, hrane in gospodinjskih predmetov lahko razkrijejo osupljive podrobnosti. Morda menite, da za odlično makro fotografijo potrebujete razkošno opremo in profesionalne spretnosti, vendar lahko s samo nekaj namigi in nasveti vsakdo posname osupljive posnetke od blizu tudi s cenovno ugodnimi fotoaparati in objektivi. Za vse nasvete preberite naš vodnik za makro fotografijo.

Kako posneti makro fotografije?

Za enostavno uporabo ima večina Canonovih fotoaparatov način za makro fotografiranje, ki je na voljo na izbirnem meniju ali v sistemu menijev. S tem optimirate vse ustrezne nastavitve za fotografiranje od blizu. Makro fotografiranje lahko običajno ponesete na višjo raven z objektivom, ki omogoča polno 1,0-kratno povečavo. To pomeni, da so majhni predmeti na slikovnem senzorju fotoaparata reproducirani v polni velikosti, kar omogoča izjemno povečavo pri ogledu fotografij na zaslonu ali v natisu.

V tem vodniku za makro fotografijo boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja o makro fotografiji in fotografiranju od blizu, vključno z:

  1. Izbira opreme: odlične fotografije od blizu lahko posnamete ne glede na vašo opremo, zmogljiv fotoaparat in namenski makro objektiv pa poneseta vaše posnetke na višjo raven.
  2. Razumevanje nastavitev: samodejni načini makro so odlični za občasne fotografije od blizu, vendar lahko se s preklapljanjem na način prioritete zaslonke (AV) ali ročni način (M) lahko popolnoma prepustite svoji ustvarjalnosti.
  3. Ohranjanje ostrine: Canonovi zanesljivi sistemi samodejnega ostrenja so odlični za splošno fotografijo, za vrhunske makro posnetke pa uporabite funkcije, kot sta poudarjanje ostrenja in zaporedno fotografiranje.
  4. Urejanje fotografij: pri makro fotografiji se pogosto obnese urejanje in pri tem ne potrebujete profesionalnih spretnosti. Z obrezovanjem posnetkov boste lahko v ospredju izpostavili natančnejše podrobnosti, s točkovnim čopičem točk pa boste lahko izpopolnili končni izdelek.

Najboljša oprema za makro fotografijo

Izredno približana fotografija školjke, ki prikazuje teksturo spiral.

Podobno kot pri drugih fotoaparatih sistema Canon EOS R ima tudi fotoaparat EOS RP številne zmogljive, funkcije za makro, vključno s poudarjanjem ostrenja in zaporednim fotografiranjem z ostrenjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 in ISO 100.

Izredno približana fotografija rdeče rože, ki prikazuje podrobnosti na cvetnih listih.

Fotoaparat EOS RP ima vrtljivi zadnji zaslon na dotik. To je uporabno pri snemanju makro posnetkov s težavnih kotov ter omogoča hitro in enostavno ostrenje za splošne bližinske posnetke, saj lahko preprosto izberete sliko za predogled, kjer želite samodejno ostrenje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM pri 24mm, 1/10 s, f/4 in ISO 100.

Za fotografiranje od blizu ne potrebujete dragih fotoaparatov in objektivov. Najboljši fotoaparat za makro fotografijo je vaš fotoaparat, ki ga že imate. Številni osnovni fotoaparati imajo način za makro fotografiranje, ki omogoča razdalje ostrenja do samo 1 cm. Kompakten fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima zmogljivejši način makro in funkcijo poudarjanja ostrenja, ki omogoča natančno ročno ostrenje, kar bomo omenili pozneje.

Fotoaparati EOS, ki uporabljajo izmenljive objektive, omogočajo večjo prilagodljivost pri fotografiranju od blizu, saj se lahko prilegajo popolnemu objektivu za dano nalogo. Imajo tudi vrtljiv zaslon na dotik, ki omogoča fotografiranje iz katerega koli kota ter zagotavlja zaporedno fotografiranje in poudarjanje ostrenja.

Brezzrcalni fotoaparat Canon EOS M50 Mark II je odlična cenovno ugodna možnost, še posebej skupaj z objektivom EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. To omogoča boljšo največ 1,2-kratno povečavo in je prvi objektiv s samodejnim ostrenjem na svetu z vgrajenima LED-svetilkama Macro Lite, ki nudita osvetlitev predmeta.

Fotografija vrtnice od blizu z izklopljeno funkcijo Macro Lite.

Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM je opremljen z vgrajeno funkcijo Macro Lite, na zgornjih slikah pa je prikazana razlika, ki jo ustvarja svetloba. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M3 (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS M6 Mark II) z objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 IS STM pri nastavitvah 1,3 s, f/7,1 in ISO 100.

Fotografija vrtnice od blizu z vklopljeno funkcijo Macro Lite.

Dodatna osvetlitev, ki jo zagotavlja svetloba, pomaga s slike odstraniti sence in temne območja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M3 z objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pri nastavitvah 0,4 s, f/7,1 in ISO 100.

Kateri objektivi so najboljši za makro fotografiranje?

Številni objektivi, ki so priloženi fotoaparatom Canon EOS, imajo izjemno kratke razdalje za najmanjšo razdaljo ostrenja (MFD). Med njimi sta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za fotoaparate s sistemom EOS R, katerih najmanjša razdalja ostrenja meri samo 13 cm, in EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II za fotoaparate DSLR vrste APS-C, katerih najmanjša razdalja ostrenja meri 25 cm in jih lahko uporabljate na fotoaparatih serije EOS R ali EOS M z nastavkom EF-EOS R ali EF-EOS M. Enako velja za objektiv Canon EF-S 35 mm f/2.8 Macro IS STM, ki ima podobno funkcijo Macro Lite kot EF-M 28 mm in je odlična cenovno ugodna možnost za prvi makro objektiv.

Fotografija listja od blizu, ki prikazuje njegovo zapleteno strukturo.

Kot pri najnovejših Canonovih makro objektivih ima RF 85mm F2 MACRO IS STM hibridni stabilizator slike. To preprečuje navpično in vodoravno premikanje, zato je stabilizacija veliko učinkovitejša pri ročnem fotografiranju od blizu in makro fotografiranju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 in ISO 800.

Fotografija glave in kril metulja od blizu.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM z 1,4-kratno povečavo omogoča zajemanje neverjetnih podrobnosti, kot so posamezne luske na krilih metulja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 in ISO 3200. © Oliver Wright Photography

Za navdušence, ki želijo ustvarjalno makro fotografijo ponesti na višjo raven, so popolni namenski makro objektivi in Canonova serija fotoaparatov polnega formata. Senzorji polne velikosti v fotoaparatih Canon EOS RP in EOS R6 ohranjajo izjemno kakovost slike pri šibki svetlobi in čiste posnetke tudi pri visokih vrednostih ISO. Oba vključujeta tudi način zaporednih slik z ostrenjem, ki je še posebej uporaben pri makro fotografiji in se mu bomo posvetili pozneje. Med odlične spremljevalne objektive spadata Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM in RF 85 mm F2 MACRO IS STM. Omogočata največ 0,5-kratno povečavo in imata hibridne stabilizatorje slike, ki zagotavljajo izostrene slike iz roke.

Enako velja za profesionalne objektive Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM za fotoaparate DSLR. Odličen objektiv Canon RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM zagotavlja izjemno 1,4-kratno povečavo, zaradi česar je primeren za veliko povečavo.

Najboljše nastavitve za makro fotografijo

Ženska s Canonovim fotoaparatom in objektivom posname makro fotografijo školjke. Oblečena je v zimska oblačila, počiva na pesku in se podpira na komolcih.

Pomislite, koliko podrobnosti lahko zajamete v širokokotnem posnetku pokrajine. Zdaj si predstavljajte, da večino slikovnega senzorja fotoaparata zapolnite z nečim, kar ustreza velikosti poštne znamke. Tudi 0,5-kratna makro povečava lahko razkrije najmanjše podrobnosti, ki jih običajno s prostim očesom ne vidite.

Moški s fotoaparatom z velikim objektivom fotografira žuželko na listu od blizu.

Fotografiranje žuželk od blizu je lahko uspešno ali ne. Hitrost posnetkov lahko izboljšate tako, da izberete način servo samodejnega ostrenja z umetno inteligenco (neprekinjeno) in način hitrega neprekinjenega fotografiranja. Zadržite gumb za zaklop, da posnamete zaporedne posnetke, kar zagotavlja, da boste posneli kar nekaj uspešno fotografij.

Način za marko fotografiranje številnih Canonovih fotoaparatov deluje dobro, vendar če želite s fotoaparati za navdušence doseči bolj ustvarjalne fotografije od blizu, je bolje, da sami prevzamete nadzor. Uporaba polsamodejnega in ročnega načina se izplača.

Poseben izziv je, da globina polja (razdalja med najbližjimi in najbolj oddaljenimi točkami v prizoru, ki so izostreno upodobljene) pri fotografiranju od blizu postane zelo majhna, pri polnem makro fotografiranju pa drobcena. Če želite povečati globino polja, lahko preklopite na način AV (prioriteta zaslonke) in izberete ozko zaslonko s približno vrednostjo f/16 do f/22. Če osvetlitev ni zelo svetla, lahko za pravilno osvetlitev potrebujete nizko hitrost zaklopa. To običajno ni težava, če uporabljate stojalo za makro fotografije rastlin in hrane od blizu in druge predmete tihožitja, vendar lahko zaradi šibke svetlobe posnamete nevpadljive slike. Pri fotografiranju v zaprtih prostorih lahko za dodatno osvetlitev uporabite namizno svetilko ali dnevno svetlobo iz okna. Fotografske LED-svetilke so tudi dobra možnost, kot so LED-svetilke Macro Lite v nekaterih Canonovih objektivih, ki so omenjeni zgoraj.

Za makro fotografiranje žuželk potrebujete visoko hitrost zaklopa, da lažje zamrznete gibanje. To velja tudi, ko vključite druge žive predmete, kot na primer pri makro fotografiji oči. To lahko dosežete tudi z uporabo ozke zaslonke, s katero povečate nastavitve vrednosti ISO fotoaparata. Višja vrednost ISO lahko povzroči izgubo finih podrobnosti in poveča šuma na fotografiji, kjer so pomembne zmogljivosti fotoaparatov polne velikosti z nizko stopnjo šuma, kot sta EOS RP ali EOS R6.

Naprednejša rešitev je uporaba bliskavice ali bliskavice Speedlite. Zelo kratek čas bliskavice poleg dodatne osvetlitve učinkovito zamrzne tudi dogajanje. Fotoaparat Canon Macro Ring Lite MR-14EX II združljiv z večino Canonovih makro objektivov ter pri makro fotografiji zagotavlja popolno upravljanje od blizu in osvetlitev brez senc.

Tehnike za makro fotografiranje

Fotografija kepice vaniljinega sladoleda, ki je oblita s tankim, krožnim slojem čokolade, okrašena s posipom in tankim zelenim listom.

Za vrhunsko ostrino pri bližinskih in makro posnetkih mora biti fotoaparat čim bolj pri miru. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark III z objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/125 s., f/5.6 in ISO 2500.

Fotografija živahnega rožnatega cvetja od blizu.

Narava ima skrito lepoto, ki jo lahko razkrijete z makro fotografijo in fotografiranju od blizu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1250 s, f/2 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Pri fotografiranju od blizu je lahko ostrenje težavno in zaradi običajno majhne globine polja zahteva izjemno natančnost. Program Canon Photo Companion vključuje uporabno orodje, ki glede na vaš fotoaparat in nastavitve izračuna najbližje in najbolj oddaljene točke ostrenja, globino polja in goriščno razdaljo.

Če želite posneti fotografije, kot so makro fotografija hrane, namestite fotoaparat na stativ ali drugo podporo tako, da je nameščen brez premikanja ali zamegljenosti. Če želite zagotoviti popolno mirnost, uporabite dvosekundni samosprožilec ali daljinski upravljalnik fotoaparata in tako se vas med fotografiranjem ni treba dotakniti fotoaparata.

Tresljaji se lahko pojavijo tudi pri uporabi stojala, če se fotoaparata dotaknete tik pred osvetlitvijo, pri fotoaparatih DLSR pa se zrcalno ogledalo obrne navzgor. Dobra kombinacija nastavitev, ki so na voljo pri večini Canonovih fotoaparatov DSLR, je uporaba dvosekundne zakasnitve samosprožilca v povezavi z načinom zaklepa zrcala. Zrcalo se dve sekundi pred fotografiranjem obrne navzgor, kar zagotavlja dovolj časa, da se tresljaji razpršijo. V teh primerih je uporaben tudi program Canon Camera Connect, ki omogoča upravljanje fotoaparata s telefonom.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Ko je fotoaparat nameščen na mestu, bo samodejno ostrenje dobro delovalo, če uporabite enotočkovno samodejno ostrenje in z delom objekta natančno določite točko, ki jo želite izostriti. Ročno ostrenje je lahko še bolje, kot je prikazano v zgornjem videoposnetku. Canonovi najnovejši fotoaparati EOS M in vsi brezzrcalni fotoaparati s sistemom EOS R imajo možnost poudarjanja ostrenja (objektiv mora biti v načinu MF). Vklopite to možnost in območja v okvirju slike bodo prikazana v iskalu ali na zadnjem zaslonu, ko se bodo izostrila, kar vam omogoča natančno nastavitev posnetka. Uporabite pa lahko tudi povečan predogled želenega območja, da zagotovite optimalno ročno ostrenje. Isto tehniko lahko uporabite na zadnjem zaslonu Canonovih fotoaparatov DSLR, in sicer da preklopite na način za ogled v živo (Live View).

Tudi z najnatančnejšim ostrenjem in ozko zaslonko boste včasih ugotovili, da še vedno ne morete doseči želenega razmerja med ostrino ospredja in ozadja. To je posledica zelo majhne globine polja pri fotografiranju od blizu. Nekateri Canonovi fotoaparati, vključno s Canon EOS RP in EOS R6, so opremljeni z načinom zaporednih slik z ostrenjem. To je odlično za makro fotografiranje, saj zajame niz posnetkov, hkrati pa med posameznimi sličicami samodejno napreduje z različnimi razdaljami ostrenja. Niz posnetkov lahko med urejanjem združite v eno sliko, kar povzroči širšo goriščno ploskev.


Če želite osvetliti podrobnosti, poskusite eksperimentirati z različnimi svetlobnimi viri, in sicer od naravne osvetlitve okolja in odsevne svetlobe z belo kartico ali papirjem do uporabe fotografske plošče za osvetlitev LED ali bliskavice Speedlite. Številni Canonovi makro objektivi imajo vgrajeni LED-svetilki Macro Lite, ki pomagata odpravljati temne in senčne predele.

Urejanje makro fotografij

Zadnji zaslon fotoaparata Canon EOS R6 prikazuje način fotografiranja RAW in nastavitve za bližinske posnetke glave papige.

Številni Canonovi fotoaparati so opremljeni z načinom kakovosti RAW. Tako pridobite največjo možno širino pri urejanju s programsko opremo, kot je Canon Digital Photo Professional (na voljo kot brezplačen prenos). Za optimalno svetlost in upodabljanje barv lahko natančno nastavite vrednost osvetlitve in nastavitev beline, ne da bi se pri tem poslabšala kakovost slike. Uporabite lahko tudi ostrenje ali pa uporabite masko za zmanjšanje ostrine, da poudarite podrobnosti, s prilagajanjem jasnosti, kontrasta, barvnih odtenkov in nasičenosti pa dodate učinek.

Veliki večini fotografij od blizu in makro slikam se obnese malo urejanja. Če vam najmanjša razdalja ostrenja objektiva preprečuje, da bi se približali predmetu, kot si želite, ostanite mirni. Ustvarjalno obrezovanje med urejanjem omogoča, da s slike odstranite neželeno okolico in tako ohranite samo želeno območje.

Popolnost ne obstaja. Pri fotografiranju v načinu makro ali od blizu bodo izjemne podrobnosti, ki jo zajamete, poudarile vse prašne delce, poškodbe in druge napake. S točkovnim čopičem ali orodjem za kloniranje v programski opremi za urejanje slik lahko učinkovito zakrijete napakice, in sicer s kopiranjem podatkov o svetlosti, barvi in teksturi iz okoliških slikovnih pik.

Najnovejše različice Canonove programske opreme Digital Photo Professional (DPP) vključujejo tudi orodje za ustvarjanje globine slike. S tem avtomatizira postopek pretvorbe paketa slik, zajetih z načinom zaporednih slik z ostrenjem v fotoaparatih s sistemom EOS R, in jih združi v eno sliko. Popoln je, da pri fotografiranju od blizu in makro fotografiji razširi učinkovito globino polja.


Upam, da smo ti s temi nasveti in tehnikami pokazali, kako preprosto je začeti z makro fotografijo, ter vas navdihnili, da se odpravite ven in se posvetite podrobnostim ter posnamete lastne fotografije od blizu.Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki