MAKRO FOTOGRAFIJA

Spoznajte skriti svet žuželk

Pierre Anquet, strokovnjak za fotografiranje bližnjih posnetkov, vam bo s svojimi nasveti pomagal odkrivati skrivno življenje drobnih bitij.
Bližnji posnetek rjavega skakača.

"Preden sem se začel ukvarjati z makro fotografijo, nisem bil velik ljubitelj žuželk," prizna francoski fotograf Pierre Anquet. "Zdaj pa menim, da so čudovite, če si le vzamemo čas, da jih pobližje spoznamo."

"Najprej sem fotografiral pokrajine in portrete, nato pa sem videl video ameriškega makro fotografa Thomasa Shahana in se zaljubil v makro fotografijo," pojasni.

Morda se zdi, da lahko osupljive bližnje posnetke ustvarijo le izkušeni fotografi z najdražjimi kompleti opreme, vendar pa jih je mogoče posneti tudi s cenovno ugodnejšo opremo. Preden se odločite za nadgradnjo na določen makro objektiv, lahko eksperimentirate z ostrenjem bližnjih posnetkov z objektivom, ki ga trenutno uporabljate.

1. Posnemite ustvarjalne bližnje posnetke z objektivom

Bogomolka, ki visi z lista.

Pri makro fotografiranju ni pomembno, kako blizu subjekta stojite, ampak kakšno raven povečave uporabite. "Če želite ustvarjati bližnje posnetke, vendar nimate denarja za makro objektiv, lahko tudi s to povečavo posnamete zelo zanimive fotografije," pravi Pierre. Posneto s fotoaparatom EOS 90D z objektivom EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM pri 55 mm 1/3200 s., f/5.6 in ISO 640. © Pierre Anquet

Čeprav omogoča pravi makro objektiv izjemno povečavo, lahko standardna povečava izostri sliko dovolj, da ustvarite čudovite fotografije večjih žuželk.

"Na teh posnetkih sem upodobil bogomolko vrste Empusa," razloži Pierre. "Dolga je približno 3–4 cm, kar je pomenilo, da sem lahko zapolnil celotno sliko z objektivom Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM. Največji izziv se je približati žuželki dovolj, da lahko posnamete fotografijo – priporočam, da se zbudite zgodaj, saj so bo zori najmanj aktivne."

Z objektivoma EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM in EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM z vgrajeno bliskavico Macro Ring Lites lahko danes že začetniki ustvarijo zanimive in ustvarjalne svetlobne učinke, kar je bila nekoč domena profesionalnih fotografov.

Namesto uporabe samodejnega ostrenja Pierre doseže največjo povečavo tako, da približa objektiv najdaljši goriščni razdalji, preklopi na ročno ostrenje in obrača obroč za ostrenje, dokler ni na najmanjši razdalji ostrenja. Nato s počasnimi premikanjem fotoaparata nazaj in naprej izostri subjekt.

Pierre sicer najraje fotografira brez stativa, vendar pa je njegova uporaba pri fotografiranju v načinu makro priročna, saj so vsi tresljaji fotoaparata zelo poudarjeni, "Veliko preveliki so in me motijo. Objektiv 18-55 mm je popoln za fotografiranje iz roke, saj je zelo majhen, stabilizator slike pa zelo uporaben."

2. Preizkusite makro-objektiv

Bližnji posnetek oranžno-rjavega pajka na veji.

Za fotografiranje skakača je Pierre uporabil objektiv EF-S 60mm f/2.8 Macro USM: "Pajek je bil manjši od bogomolke, vendar sem lahko tako v fotografijo zajel več okolice." Posneto s fotoaparatom EOS 90D z objektivom EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/250 s., f/8 in ISO 500. © Pierre Anquet

Bližnji posnetek bogomolke, ki visi na veji.

Za nekatere fotografije je Pierre uporabil tehniko združevanja različno izostrenih slik. "Za eno združevanje različno izostrenih slik sem do sedaj posnel največ 28 fotografij. Bogomolka je sedela na veji in želel sem izostriti celotno žuželko. Zaradi velikega števila fotografij in premikanja fotoaparata sem lahko izostril glavo, noge in telo." Posneto s fotoaparatom EOS 90D z objektivom EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/250 s., f/9 in ISO 200. © Pierre Anquet

Kompakten in oster objektiv, kot je Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, je odlična začetna izbira, ko odkrivate svet makro fotografije. Pri nastavitvi na najmanjšo goriščno razdaljo daje objektiv povečavo v naravni velikosti (1-kratno), kar pomeni, da bodo podrobnosti na tipalu fotoaparata izostrene v enaki velikosti kot v realnosti.

Pri ustvarjanju bližnjih posnetkov je treba upoštevati, da je globina polja zelo tanka. Manjše zaslonke, na primer f/11 in f/16, bodo povečale globino polja, vendar hkrati tudi zmanjšale količino svetlobe. Hitrost zaklopa je posledično počasnejša, kar lahko ustvari zamegljeno sliko, če se fotoaparat ali subjekt premakneta.

To odpravite tako, da povečate ISO in tako omogočite krajši čas osvetlitve. "S fotoaparatom EOS 90D lahko brez kakršnih koli težav uporabim vrednosti do ISO 2000. Vendar pa mora biti slika osvetljena pravilno – če poskusite povečati osvetlitev pozneje s programsko opremo, boste dobili veliko šuma."

Bližnji posnetek glave bivolčka s kapljico vode.

Pierre priporoča uporabo bliskavice Speedlite pri 3–5-kratni povečavi. "Za glavno osvetlitev še vedno poskrbi sonce," pravi. "Vendar pa bliskavica to svetlobo še dodatno poudari, da subjekt resnično izstopa." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 60D (ki ga je zdaj nasledil modelCanon EOS 90D) z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo in bliskavico Speedlite 430EX II pri 1/250 s., f/10 in ISO 400. © Pierre Anquet

Združevanje različno izostrenih slik je priljubljena tehnika, s katero makro fotografi povečajo globino polja. Tehnika zajema fotografiranje zaporedja enakih slik, pri čemer za vsako sliko ročno spremenimo položaj ostrenja. Izostrena območja posamezne slike lahko nato združimo v programu, da ustvarimo fotografijo z več ostrine.

Fotoaparat Canon EOS 90D ima vgrajeno funkcijo zaporednega slikanja z ostrenjem, s katero lahko samodejno posnamete fotografije, ki jih potrebujete za združevanje različno izostrenih slik v programu Canon Digital Photo Professional. "Vaja dela mojstra," pojasni Pierre. "Sam izberem način neprekinjenega fotografiranja, ročno nastavim ostrenje na najbližji del subjekta, nato pa počasi premikam fotoaparat bližje žuželki, medtem ko posnamem več neprekinjenih zaporednih posnetkov."

3. S specializiranim objektivom do povečave, ki presega naravno velikost

Bližnji posnetek pajka skakača na tleh.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo je edinstven objektiv, ki omogoča fotografiranje subjektov s 5-kratno povečavo naravne velikosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/250 s., f/9 in ISO 800. © Pierre Anquet

Fotografija obraza bogomolke v načinu makro.

Pierre je navdušen nad vsestranskostjo objektiva MP-E 65mm. "Pri 1-kratni povečavi lahko zapolnite sliko z večjo žuželko, na primer metuljem ali škržatom, nato pa vklopite 5-kratno povečavo in fotografirate zelo majhne žuželke." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/160 s., f/8 in ISO 2000. © Pierre Anquet

Pri tako veliki povečavi, kot je 5-kratna, je natančno ostrenje ključnega pomena, saj bodo v enaki meri povečane tudi vse napake. Za večjo natančnost pri fotografiranju žuželk je Pierre opazoval sliko na velikem zadnjem zaslonu fotoaparata Canon EOS 90D. "Tako lahko ročno povečam in točno vidim, kje je slika izostrena," pravi. "Najprej zavrtim obroč na objektivu, da nastavim povečavo, nato se približam subjektu in ko na zaslonu vidim, da je subjekt popolno izostren, posnamem fotografijo."

Ko se začnete ukvarjati z makro fotografijo, lahko najprej fotografirate doma, na primer vzorec na preprogi ali sobno rastlino na okenski polici, preden se lotite fotografiranja podrobnostih na žuželkah.


Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki