MAKRO FOTOGRAFIJA

Izgubite se v detajlih: 4 tehnike za makrofotografijo doma

Vaš dom je poln enostavno dostopnih priložnosti za ustvarjalne bližnje posnetke. Naj vas navdihnejo detajli v dnevni sobi, kuhinji ali na okenski polici.
Črno-bel bližnji posnetek mame, ki poljublja spečega dojenčka, medtem ko ga pestuje na rami.

Bližnja fotografija je odličen način, če želite biti ustvarjalni s tem, kar imate na voljo doma. Lahko so to gube na novorojenčkovi dlani, drobni detajli na listih ali cvetnih listih hišnih rastlin ali milni mehurčki v kuhinjskem koritu. Odkrivanje drobnih stvari, ki jih sicer zlahka spregledamo, lahko vnese nekaj veselja, navdiha in neskončno novih pogledov v fotografijo.

Makrofotografija nudi neomejeno zabavo - v vsakem kotičku doma lahko najdete odlične subjekte za svoje fotografije. Ne glede na to, kakšen fotoaparat imate doma, se z njim lahko približate zanimivim detajlom in jih raziščete. S standardnim objektivom (ali kompletom) z zumom ali celo kompaktnim fotoaparatom lahko naredite čudovite fotografije. Šest fotografov razkrije nekatere drobne, a zanimive stvari, ki so jih fotografirali doma, in razloži, zakaj so se odločili, da si jih pobliže ogledajo.

1. Približajte se svojim najbližjim in najdražjim

Bližnji posnetek glave dojenčka, ki leži na hrbtu.

V tem primeru je fotografinja Kate Gray položila novorojenčka na posteljo ob oknu in tako izkoristila naravni vir svetlobe. "To je dobro izhodišče za fotografiranje od zgoraj ali od spodaj, poleg tega pa bo dojenčku udobno," še razloži. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil model Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/320 s., f/2.8 in ISO 500. © Kate Gray Photography

"Slike lastnih otrok, ki sem jih posnela, ko so bili dojenčki, so me navdihnile k temu, da zdaj delam bližnje posnetke za druge družine," pove družinska fotografinja Kate Gray. "Brez tistih fotografij si ne bi zapomnila popolnih gubic na hčerkinih prstkih ali tega, kako se je koža okrog sinovih oči nagubala ob njegovih prvih nasmeških."

Čeprav je namenski makroobjektiv popolna izbira za bližnje posnetke, lahko odlične rezultate dosežete tudi z običajnim zumom ali celo z objektivom s fiksno goriščno razdaljo. Komplet Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM lahko na primer izostri iz bližine 25 cm, kar pomeni, da lahko zajamete tudi najmanjše detajle.

Večina namenskih makroobjektivov ima goriščno razdaljo telefoto objektiva, s katero lahko izpostavite vsak element, če pa uporabljate objektiv z zumom, se morate subjektu enostavno približati z zumom. Nato nastavite zaslonko na f/5.6 ali hitrejšo, če je na voljo, in s stabilizatorjem slike odpravite tresljaje fotoaparata. Na koncu postavite subjekt v kader in se mu skušajte čim bolj približati. Če se približate bolj, kot meri najmanjša razdalja ostrenja, slika ne bo izostrena, zato se boste morali pomakniti nekoliko bolj nazaj ali naprej, dokler ne najdete pravega položaja.

2. Zajemite podrobnosti v naravi

Zelo povečana slika snežinke z zapletenimi detajli na črnem mehkem materialu.

"Fotografiral sem z zaslonko f/8, saj sem hotel ozko, da bi bila snežinka bolj izostrena," pove fotograf Jamie Spensley. "Nato sem nastavitve izravnal tako, da sem dobil skoraj črno sliko pri naravni svetlobi, ko sem ISO nastavil na 200, hitrost zaklopa pa na 1/100 s. Posnel sem več fotografij pri različnih svetlostih bliskavice, da sem ugotovil, pri kateri je moja slika najlepše osvetljena." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 80D z objektivom Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. © Jamie Spensley

Bližnji posnetek vodne kreše s kapljico vode.

"Vedno sem opazila majhne stvari, zato je makrofotografija seveda postala moja najljubša zvrst," pove fotografinja Agi Wojcik. "Spomladi leta 2020 sem začela gojiti lastna zelišča in zelenjavo in opazila, kako čudoviti so zeleni listi po tem, ko jih zalijem. Skušala sem ujeti odboj sončnih žarkov na vodni kapljici, saj sem vedela, da ne bo dolgo ostala na listu." Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/8 in ISO 800. © Agi Wojcik

Makrofotografija lahko razkrije skrite naravne zaklade. Od vzorcev labirinta na hrbtni strani lista do edinstvene kompleksnosti popolne snežinke. S fotografiranjem od blizu lahko vsepovsod zajamete naravno lepoto, tudi na okenski polici v hladnem in deževnem vremenu.

Za ozadje, na katerem je Jamie Spensley lahko izpostavil osupljive detajle bele snežinke, je potreboval samo črno jakno. Značilno mehko svetlobo je dosegel z razpršilnikom svetlobe za makrofotografijo. "Na objektiv namestim stožec iz belega materiala. Na bliskavico namestim cev iz odsevnega materiala, ki pripomore k temu, da svetloba doseže stožec. Končni rezultat je izjemno mehka svetloba, ki je kot nalašč za makrofotografijo."

Pri fotografiranju iz bližine lahko svetlobo uporabite na dodatne ustvarjalne načine z objektivoma EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM in EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, ki imata vgrajeno bliskavico Macro Lite, ki fotografom omogoča, da se približajo subjektu tako, da nanj ne mečejo sence.

Fotografinja Agi Wojcik je v načinu Close-up Scene (Prizor od blizu) fotografirala vodno krešo v svojem stanovanju. "Ni mi bilo treba skrbeti glede nastavitev, tako da sem se lahko posvetila temu, da je bila izostritev ustrezna. Uporabila sem tudi točkovno samodejno ostrenje in zelo priročno možnost povečave v načinu Live View (Ogled v živo). Ko sem videla, kako dobra fotografija je nastala, sem dobila navdih, da raziščem še druge subjekte v domači okolici."

3. Iskanje nevsakdanjega v vsakdanjem

Makrofotografija svinčnika, ki riše črto po listu papirja.

"Nastavil sem razmeroma nizko vrednost ISO, saj je bilo na voljo dovolj svetlobe," pove fotograf Lucas Piltz. "Zaslonka je bila f/7.1, tako da je bilo izostreno večje območje, hitrost zaklopa pa je bila nastavljena na 1/100 s." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 250D pri 1/100 s, f/7.1 in ISO 800. © Lucas Piltz

Mnogi umetniki začnejo z običajnim svinčnikom in ko ga je od blizu fotografiral fotograf Lucas Piltz, je odkril način, na katerega lahko izraža svojo ustvarjalno plat.

Lucas je z zaporednimi posnetki dosegel večjo globinsko ostrino, kot bi jo lahko sicer. "S trinožnim stojalom sem odpravil tresljaje in posnetek ročno izostril, saj imam na ta način večji nadzor, hkrati pa se tako tudi več naučim," je še dodal. "Začel sem z izostritvijo zelo spredaj, nato pa se postopoma pomikal nazaj." Lucas je na ta način zajel 40 različic svinčnika, vse z različnimi goriščnimi točkami, nato pa jih je združil.

Tej tehniki rečemo združevanje različno izostrenih slik in lahko jo uporabite tako, da skupino slik z različnimi goriščnimi točkami združite s Canonovo programsko opremo Digital Photo Professional.

4. Poiščite abstrakten pogled na vsakdanje stvari

Makrofotografija olja v vodi, zaradi katerega nastajajo okrogle vijoličaste kapljice.

Andrea Hunt s preprostimi sestavinami, kot sta olje in voda, ustvarja nadrealističen videz svojih abstraktnih slik. S spreminjanjem količine olja in postavljanjem različnih barvnih predmetov pod pladenj z vodo dobite neskončne edinstvene vzorce in motive. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 7D Mark II z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/100 s., f/10 in ISO 1250. © Andrea Hunt

Bližnji posnetek rumenih mehurčkov detergenta za pomivanje posode.

Tibo Tuypens s pomočjo geometrijskih oblik vzbudi domišljijo opazovalcev. "Uporabil sem fotoaparat Canon EOS 7D Mark II in objektiv EF-S 60mm f/2.8 Macro USM z bliskavico Speedlite," pove. "Ozadje bo lepo zamegljeno pri nastavitvah ISO 100 s hitrostjo zaklopa 1/400 s in zaslonko f/2.8." © Tibo Tuypens

"Kot zasedena zdravstvena delavka se s pomočjo fotografije umirim. V njej najdem srečo in sprostitev v prostem času," razloži Andrea Hunt, ki se ukvarja z makrofotografijo. "Makrofotografija razkrije detajle, ki jih redko opazite, in tudi v lastnem domu in na lastnem vrtu ste lahko nadvse ustvarjalni."

Če želite narediti nadrealistične posnetke, kakršne je posnela Andrea, potrebujete stekleno posodo za pečico, ki se na vogalih ne dotika podlage, napolnjeno z vodo. Nato dolijte olje – postopoma, da lahko eksperimentirate z različnimi količinami. Andrea je olju dodala vpadljive barve tako, da je položila pametni telefon ali tablični računalnik z barvitim zaslonom pod posodo, lahko pa uporabite tudi barvno kartico ali stensko tapeto.

Pri fotografiranju posnetka z visečim oljem je najlažje izostriti ročno in fotografirati v načinu prioritete zaslonke (Av). "Če fotografiram z zaslonko f/10 imam dovolj veliko globinsko ostrino, da zajamem sloj olja, ne da bi dosegla dno steklene posode," pove Andrea.

Z isto tehniko se lahko lotite gospodinjskih opravil. Fotograf Tibo Tuypens je ugotovil, da lahko z detergentom za pomivanje posode ustvari čudovite geometrijske like, če doda nekaj kapljic v manjšo količino vode v pekaču.

Za ozadje Tibo rad uporabi barvne liste papirja. "Nato z bliskavico dosežem, da se barve odbijajo od vode," še pove. "Na ta način zlahka kombiniram barve in ustvarjam odtenke."

Mehurčke ustvarite s slamico, skozi katero pihnete v vodo, nato pa to fotografirate. "Ne glede na to, kaj imate pred objektivom, se lahko vedno poigrate z oblikami, teksturami in razpršeno svetlobo," pove Tibo.

Napisal Phil Hall

Povezani izdelki

Povezani članki