OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Namigi za jesensko fotografiranje

Odkrijte komplet in tehnike, ki jih potrebujete za ustvarjanje osupljivih fotografij in videoposnetkov čudovitega časa, da izkoristite vse spremenljive vremenske razmere za zajemanje sezonskih barv.
Bližnji posnetek rjavega jesenskega lista na tleh, pokritega z dežnimi kapljami.

Jesen je verjetno najboljši letni čas, da se s fotoaparatom odpravite ven. Topla svetloba, ognjene barve in živali, ki nabirajo hrano za zimo, pomenijo, da se vedno najde nekaj za fotografiranje. A priložnost za fotografiranje vrhuncev jesenskih barv je kratka, saj je potreben le veder dan, da drevesa odvržejo listje. Zato je pomembno, da izkoristite vsak trenutek, ki ga lahko.

Za začetek vam je na voljo devet namigov za fotografiranje jeseni, s katerimi lahko kar najbolje izkoristite čudovite oranžne, rdeče in zlate barve letnega časa, ne glede na Canonov fotoaparat, ki ga uporabljate.

1. Izkoristite spreminjajočo se svetlobo

Gorski potok teče skozi jesensko pokrajino, v ospredju pa so praprot in skalovje.

Sonce jesenskega dne pod nizkim kotom lahko poudari teksturo terena. Ta klasična jesenska podoba zajema vse barve letnega časa. Gibanje v vodi, ujeto z dolgo osvetlitvijo, ter praproti, bukve in breze pomagajo uravnovesiti kompozicijo. Posneto s fotoaparatom EOS 5D (ki ga je nadomestil Canon EOS 5D Mark II) in objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 29 mm, 15 s, f/16 in ISO 100. © Theo Bosboom

Nekaj listov visi na sicer golih vejah, medtem ko se v megli v ozadju vidijo bleda drevesna debla.

Motno ozadje pomaga poudariti peščico jesenskih listov, ki se oklepajo teh dolgih vej. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je zdaj nasledil Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (ki ga je zdaj nasledil Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 190 mm, 1/50 s, f/8 in ISO 200. © Theo Bosboom

Nižja višina sonca pomeni, da je jesenska svetloba pogosto topla in mehka – odlično za fotografiranje čez dan.

Morda je najboljši čas za jesensko fotografiranje med 'zlato' uro – obdobjem tik po sončnem vzhodu in tik preden zaide. Sončna svetloba vam lahko v tem času pomaga zajeti izboljšane teksture in oblike, kar je idealno za približevanje in fotografiranje odpadlega listja. Dolge sence, ki jih ustvarja nizko sonce, lahko dodajo dramatičnost tudi fotografijam pokrajine in mesta.

Poznejši sončni vzhodi in meglena zgodnja jutranja svetloba lahko nudijo odlične priložnosti za osupljive posnetke, kot so prazne mestne ulice in megleni gozdni prizori. Poskusite tudi fotografirati, ko sonce zahaja, ko je na nebu še svetloba, vendar lahko ujamete tudi vpliv mestnih luči.

2. Sprejmite dež, meglo in mraz

Dva laboda na reki, delno zakrita z meglo nad vodo, ki daje prizoru bledo oranžen sij.

Izkoristite vremenske razmere sebi v prid. Meglica, ki delno zakrije labode, ustvarja vzdušje in daje prizoru ob reki nezemeljski občutek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM pri 200 mm, 1/1000 s, f/3,5 in ISO 100. © Dmitry Kupratsevich

Pajek je na sredi svoje mreže na temno zelenem in rjavem ozadju. Linije pajčevine so prekrite z drobnimi kapljicami rose.

Po mrzli noči se zgodaj odpravite ven s fotoaparatom, da ujamete roso ali zmrzal na pajčevini. Če želite, da bodo prosojni subjekti, kot je ta, izstopali, jih fotografirajte na temnem ozadju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM pri 200 mm, 1/400 s, f/4 in ISO 500. © Lucia Griggi

Spremenljivo jesensko vreme pomeni, da je mogoče v enem dnevu ujeti veliko razpoloženj. Nebo je lahko eno minuto svetlo in ostro, naslednjo pa že oblačno in nevihtno.

Tudi dež lahko prinese vrsto priložnosti za ustvarjalno fotografijo. Canonovi fotoaparati s sistemom EOS R in objektivi RF so zaščiteni pred vremenskimi vplivi, kar pomeni, da jih lahko uporabljate v različnih okoljih in razmerah. Pokrov za objektiv bo zaščitil sprednji del objektiva ob rahlem dežju, vendar vzemite s sabo dežno pokrivalo za fotoaparat, da boste lahko nadaljevali s fotografiranjem med nalivom. Poiščite temno ozadje, da bodo dežne kaplje izstopale, in izkoristite luže za snemanje odsevov pisanih dreves.

Hladnejše noči pomenijo tudi večjo možnost, da zjutraj nastane megla – zato vstanite zgodaj in posnemite fotografije in videoposnetke meglenega mesta ali podeželja, preden sonce odžene meglice. Poskusite fotografirati v sonce ali proti uličnim svetilkam, da bo meglica dobila eterični sijaj.

3. Čim bolj izkoristite jesenske barve

Na koščku travnatega barja je vidno veliko golo drevo. V daljavi je motna meglica in nizko sonce se vidi skozi veje dreves.

Če fotografirate na soncu, boste morda ugotovili, da je motiv videti temnejši od pričakovanega. Če sliko shranite kot datoteko RAW, lahko osvetlitev prilagodite med obdelavo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 24 mm, 1/8000 s, f/4 in ISO 2500. © Marcus Hawkins

Slika velikega golega drevesa na travnatem barju, odprta v Canonovi programski opremi za obdelavo Digital Photo Professional.

Urejanje datotek v Canonovi programski opremi Digital Photo Professional omogoča prilagajanje barv in nastavitev slogov slike. © Marcus Hawkins

Nastavite svoj fotoaparat tako, da zagotavlja močne nasičene barve za drzne jesenske slike. Če želite izboljšati zlate odtenke jesenskih pokrajin, izberite prednastavitev beline, ki bo dodala toplino, na primer nastavitev Daylight (Dnevna svetloba) ali Cloudy (Oblačno). Če uporabljate enega od načinov samodejnega fotografiranja, ki vam omogoča spreminjanje barvnega tona, uporabite nastavitev toplega barvnega tona.

Zajemanje jesenskih slik v obliki RAW (v nasprotju z obliko JPEG) vam bo omogočilo največjo prilagodljivost pri urejanju slik v računalniku. Canonova programska oprema Digital Photo Professional vam nudi vsa orodja, ki jih potrebujete za obdelavo datotek RAW. Nastavitev beline lahko spremenite, da bodo slike na primer toplejše, in preskusite različne sloge slike, kot je slog Autumn Hues (Jesenski odtenki), ki ga lahko prenesete s Canonovega spletnega mesta. Z orodjem za prilagajanje barv lahko tudi natančno nastavite odtenek, nasičenost in svetlost posameznih barv.

4. Eksperimentirajte s sezonskimi portreti

Mlada moški in ženska se nasmihata drug drugemu, medtem ko potiskata kolesi po poti v ozadju zlatega jesenskega listja.

Sonce, ki sije skozi zlato jesensko listje, je čudovito ozadje za ta portret. Eksperimentirajte z uporabo elementov v ospredju, da izboljšate svojo kompozicijo, ali poskusite metati jesensko listje. Pokrajinske posnetke je pogosto mogoče izboljšati z dodajanjem motiva. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 250D) z objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM pri 1/800 s, f/1,8 in ISO 200.

Jesenske barve ustvarjajo spodbudno ozadje za portretno fotografijo. Če želite ustvariti laskavo sliko, se odmaknite od motiva in uporabite dolgo nastavitev povečave na objektivu. Tako bodo poteze obraza manj izrazite za prijetnejši rezultat. Ožji pogled z daljšo povečavo vam bo dal tudi več nadzora nad tem, kaj se pojavi v ozadju vašega portreta, tako da lahko ozadje preplavite z jesenskimi barvami.

Nizek kot sonca v jesenskih dneh je lahko neprijeten za portretiranca, zato fotografirajte v senci drevesa ali zgradbe, da oseba ne bo imela priprtih oči. Namesto tega postavite osebo tako, da jo topla svetloba osvetljuje od zadaj ali z ene strani, nato pa obrazu približajte nekaj belega, da odbije svetlobo in osvetli območja v senci.

Jesensko vreme je nepredvidljivo in včasih boste morali fotografirati v notranjosti. Uporabite belo mrežo ali til, da razpršite svetlobo skozi okno in portretiranca postavite tako, da svetloba pada na eno stran njegovega obraza. Prosite ga, da rahlo obrne glavo in pogleda ven, tako da bo mehka svetloba enakomerno osvetlila njegov obraz.

5. Pri fotografiranju divjih živali bodite pripravljeni, da boste zgodaj vstali

Majhna bela ptica sedi na veji z rdečimi jagodami in dolg črn rep dviga za seboj.

Za ostre slike trdno držite fotoaparat in objektiv ali uporabite stojalo. Objektiv s stabilizatorjem slike (IS) ali fotoaparat s sistemom EOS R s stabilizatorjem slike v ohišju (IBIS) vam bo na primer pomagal posneti ostrejše fotografije iz roke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 600mm F4L IS USM pri 1/4000 s, f/4,5 in ISO 640.

Jelen z majhnim rogovjem je napol skrit na polju z visokim zlatim žitom in zlatim nebom zadaj.

Jeleni in številni drugi sesalci imajo zelo občutljiv voh, zato se jim približajte, ko veter piha v vašo smer, sicer vas bodo hitro odkrili. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-373mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/250 s, f/8 in ISO 1250. © Ben Hall

Sezonske barve dodajo dodaten element fotografijam divjih živali in ptic, čeprav boste za posnetke, ki zapolnijo okvir, pogosto potrebovali dolg objektiv. Večina živali je aktivnih ob zori in mraku, zato se poskusite postaviti na mesto, preden pride subjekt. Uporabite najhitrejšo nastavitev načina fotografiranja, da boste lahko zajeli več zaporednih posnetkov, in nastavite servo ostrenje z umetno inteligenco/servo samodejno ostrenje na sledenje premikajočim se živalim.

Divje živali, jelenjad, veverice in ptice, se lahko zlijejo s svojo okolico, zato jih poskusite uokviriti z živahnim jesenskim listjem, da bodo bolj izstopale. Če ptice obiskujejo vaš vrt, uporabite ptičjo hrano, da jih privabite, da pristanejo pred pisanim ozadjem.

6. Približajte se za dodaten učinek

Bližnji posnetek kremno rjave gobe na gozdnih tleh, pokritih z mahom.

Če želite zagotoviti, da vaš motiv izstopa iz okolice, izberite dovolj široko zaslonko (najnižje število f), da zameglite ozadje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM pri 200 mm, 1/100 s, f/8 in ISO 640. © Brian Worley

Suh jesenski listič, posnet ob nizkem soncu na oranžnem nebu, ki osvetljuje žile lista.

Poskusite posneti fotografijo z oranžnim sijajem sončnega zahoda ali vzhoda za motivom, tako da je videti kot silhueta, nato pa za osvetlitev uporabite bliskavico. Ko fotografirate jesensko listje, naj bo hrbtna stran fotoaparata vzporedna z listjem, da ga boste lahko bolj izostrili. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 24 mm, 1/1000 s, f/4 in ISO 100. © Agi Wojcik

Makro fotografija je odličen način za raziskovanje odtenkov in tekstur jeseni. Eksperimentirajte z makro načinom ali načinom za fotografiranje od blizu na fotoaparatu in poiščite sezonske podrobnosti, kot so glive, dežne kaplje na listih ali žile odpadlega listja.

Če želite poudariti teksturo jesenskega listja, ga osvetlite pod nizkim kotom. Če želite ujeti občutljivo strukturo lista, ga prilepite na okno, da ga boste lahko fotografirali, ko bo obsijan s soncem.

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM za fotoaparate s sistemom EOS R ima najmanjšo razdaljo ostrenja (MFD) 14 cm (0,5-kratna povečava ali polovična naravna velikost), zato lahko okvir napolnite s podrobnostmi, objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pa omogoča ostrenje do 35 cm (0,5-kratna povečava). Makro objektivi niso samo za fotografiranje od blizu – uporabite jih lahko tudi za portrete, pokrajine in druge predmete.

Za makro fotografijo ne potrebujete namenskega objektiva. Če imate kakovosten fotoaparat in objektiv, lahko vsak posnetek obrežete tako, da prikazuje podrobnosti motiva. Številni objektivi, ki so priloženi fotoaparatom Canon EOS, imajo izjemno kratek MFD, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ki lahko izostri do 13 cm.

7. Imejte pravo opremo

Ženska s toplo kapo in v plašču gleda v LCD-zaslon svojega fotoaparata Canon, medtem ko čepi, da bi fotografirala z mahom poraslo skalo.

Namesto da bi vse posneli z višine glave, se potrudite, da se spustite nizko in prikažete jesensko pokrajino iz nove perspektive. Fotoaparat z vrtljivim zaslonom omogoča preprosto snemanje iz ustvarjalnih kotov.

Fotoaparat s sistemom Canon EOS R je odlična lahka možnost, ki jo lahko nosite ves dan na jesenskem fotografskem izletu. Kompaktna fotoaparata Canon EOS R10 in Canon EOS RP sta preprosta za uporabo in opremljena s številnimi ustvarjalnimi funkcijami, s katerimi lahko razvijete svoje fotografske in snemalne sposobnosti.

Eksperimentirajte z različnimi objektivi, da dodate raznolikost jesenskim slikam. Širokokotni objektiv, kot je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, je odličen za sezonske posnetke pokrajine, lahek objektiv RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pa je idealen za fotografiranje divjih živali. Objektiv z veliko najširšo zaslonko, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, bo olajšal fotografiranje pri šibki svetlobi.

Ne pozabite na dodatno opremo. Reflektor vam bo omogočil večji nadzor nad svetlobo pri jesenskem fotografiranju od blizu in portretov, lahko stojalo pa vam bo omogočilo, da boste lahko še naprej fotografirali ponoči. Krožni polarizacijski filter, ki ga pritrdite na sprednji del objektiva, je odličen pripomoček za jesensko fotografiranje, saj bo zmanjšal odseve in povečal nasičenost.

8. Poskusite posneti jesenski videoposnetek

Dve ženski s toplima kapama in v plaščih ter s Canonovima fotoaparatoma stojita v gozdu in gledata navzgor. Ena od njiju kaže navzgor.

Poglejte navzgor in poglejte, kaj se dogaja nad vami. Z vključitvijo skoraj golih vej z nebom v ozadju na sliki ali videoposnetku daje jesenski občutek in omogoča gledalcu, da ceni lepoto in krhkost narave.

Zakaj ne bi med jesenskim fotografiranjem posneli tudi jeseni v gibanju? Canonovi fotoaparati EOS, kot je Canon EOS R10, vam omogočajo snemanje visokokakovostnih videoposnetkov s pritiskom na gumb. Če imate fotoaparat s povezavo Wi-Fi, lahko posnetke na poti preprosto delite na družbenih omrežjih prek programa Canon Camera Connect.

Če so na videoposnetku vaši prijatelji, družina ali drugi ljudje, poskrbite, da bodo zvezde vašega filma nosile barve, ki dopolnjujejo jesenske odtenke. Za profesionalen videz naj fotoaparat miruje in med snemanjem ne uporabljajte povečave na objektivu.

Poskusite posneti nekaj posnetkov, kjer listi padajo z dreves, ali pa zajemite pest listov in jih vrzite v zrak. Notranje snemanje zvoka naj bo vklopljeno, da boste posneli zvok škrtanja listov pod nogami ali smeh vas in vaših prijateljev.

Lahko celo posnamete film s časovnim zamikom ali hiper zamikom, ki na primer prikazuje spreminjanje sezonske svetlobe v teku nekaj ur ali nastajanje rose na jesenski travi.

9. Natisnite svoje najljubše slike

List s slikami na temo jeseni, ki prihajajo iz kompaktnega tiskalnika Canon.

Canon SELPHY CP1500 natisne čudovite fotografije vrhunske kakovosti na različne vrste papirja, od velikosti razglednice do majhnih nalepk.

Pri tiskanju nasičenih fotografij s toplimi toni je vredno izbrati optimalen papir, ki bo ustrezal vašemu fotografskemu slogu. Priljubljeni visokosijajen fotografski papir Canon Pro Platinum zagotavlja izjemno podrobne in živahne rezultate, lahko pa preizkusite tudi mehkejši papir. Odličen primer je Canonov polsvetleči fotografski papir Plus s satenastim videzom in zmanjšanim sijajem za mehkejši videz.

Tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450 je idealna domača možnost za tiskanje na različne ustvarjalne medije, Canon SELPHY CP1500 pa je odlična kompaktna izbira.

Raziskovanje lepote jeseni s fotoaparatom lahko sproži ideje za obilico navdihujočih fotografskih projektov, zato kar najbolje izkoristite ta živahni prosti čas, dokler čarovnija traja.

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Objektivi RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY CP1500

  S tem kompaktnim tiskalnikom fotografij, ki je preprost za uporabo, lahko v nekaj sekundah ustvarite izjemno barvite in obstojne natise.
 • Povezani članki

 • PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje pustolovščin na prostem

  Fotografinja Anna Blackwell s fotoaparatom Canon EOS R6 pohaja po divjini narodnega parka Dartmoor.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Fotografiranje letnih časov

  Ti nasveti Benjamina Hegyija vam bodo pomagali poudariti edinstveno vzdušje posameznega letnega časa.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Prizori divjine pri šibki svetlobi

  Odkrijte skrita življenja živali z našimi vrhunskimi nasveti za nočno fotografijo.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Najboljši namigi za fotografiranje pokrajine

  Odkrijte fotografske tehnike, ki vam bodo pomagale, da svoje krajinske fotografije povzdignete na višjo raven.