KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Najboljši namigi za krajinske fotografije

Osnovne spretnosti rokovanja s fotoaparatom, fotografske tehnike in nasveti, ki vam bodo pomagali, da svoje krajinske fotografije povzdignete na višjo raven.
Krajinska fotografija drevesa na pobočju hriba, v ozadju je vijolično nebo.

Ko ste zunaj, lahko naletite na najrazličnejše zanimive kraje in osupljive prizore. Toda odkrivanje krajinskih prizorov, ki so vredni fotografiranja, zahteva tudi predanost. Ko boste našli odlično lokacijo, zato ne boste želeli priložnosti izpustiti iz rok. V tem članku si bomo ogledali nekaj najpogostejših napak pri krajinski fotografiji in spoznali, kako jih odpraviti.

1. Kompozicija krajinskih fotografij

Fotografija pokrajine, ki prikazuje veliko drevo na nagnjenem travniku.

Čeprav je ta fotografija zelo dober krajinski posnetek, bi jo lahko z nižjim zornim kotom fotoaparata še izboljšali. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/100 s., f/16 in ISO 160.

Krajinski posnetek velikega drevesa na nagnjenem travniku, v ospredju se vidi pomrznjena trava.

Nekoliko nižji položaj fotoaparata poudari pomrznjene travne bilke v ospredju. Na ta način smo temu delu slike dodali globino in element, ki pritegne pozornost. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/100 s., f/16 in ISO 160.

Pomislite, kako lahko sliko oddaljene pokrajine obogatite z vključitvijo bližnjih podrobnosti. Te podrobnosti – v fotografskem jeziku rečemo, da se nahajajo v prvem planu – lahko čudovito obogatijo kompozicijo in vodijo oko skozi prizor. Druga možnost je pust in prazen prvi plan, s čimer zapravite velik del površine slike.

Ko iščete podrobnosti, ki bi jih lahko vključili v prvi plan, uporabite način ogleda v živo (Live View) in eksperimentirajte z različnimi položaji fotoaparata, da najdete ustrezno ravnovesje med bližnjimi in oddaljenimi elementi slike. Fotoaparat z vrtljivim zaslonom, kot je Canon EOS RP, je izjemno priročen, kadar se želite spustiti vse do tal. Slednje je pogosto potrebno pri fotografiranju kamnov in rastlin. Če v ospredje prizora vključite takšne objekte, lahko ustvarite uravnoteženo kompozicijo. A upoštevajte tudi, da vsaka krajinska fotografija ne potrebuje nujno podrobnosti v prvem planu. Čeprav pomagajo pri oblikovanju kompozicije, jih uporabite takrat, ko se vam zdi, da koristijo končni sliki.

2. Objektivi za fotografiranje pokrajine: ne uporabljajte vedno širokega kota

Fotografija pokrajine prikazuje travnike, ki jih ločujejo vrste dreves.

Ozek vidni kot poudari močne pozno popoldanske barve oddaljenega prizora. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/8 s., f/16 in ISO 100.

Široka pokrajina s travniki, ki jih ločujejo vrste dreves ter prekriva oblak.

Tukaj je ista pokrajina, a posneta s širšim kotom, zato nudi manj podrobnosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/8 s., f/16 in ISO 100.

Širokokotni objektivi omogočajo, da zajamete širok prizor, ki diha. Toda širok pogled ni univerzalno pravilo. Včasih lahko zanimivejše fotografije ustvarite s približanjem oddaljenih podrobnosti. Standardni objektiv s povečavo, kot je tukaj uporabljeni Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM, ima uporaben razpon goriščne razdalje, primeren za začetnike v krajinski fotografiji. Poudarjeni fotografiji sta bili posneti na skrajnih točkah razpona 24–105 mm. Če torej šele začenjate s krajinsko fotografijo, je ta objektiv naravnost idealen. Ko pride čas za nadgradnjo, so tukaj objektivi serije L, kot je Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, ki nudijo korak naprej, ko gre za odpornost na vremenske razmere in največjo odprtino zaslonke. Toda za začetnike zadostuje objektiv s standardno povečavo, s katerim boste lahko posneli krajinske prizore, polne podrobnosti.

3. Svetloba pri fotografiranju pokrajine: izberite svoj čas dneva

Veliko drevo na nagnjenem travniku sega daleč nad nizke oblake.

Fotografiranje neposredno proti sončni svetlobi pogosto ustvari neurejene sence in preveč kontrasta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/80 s., f/16 in ISO 125.

Veliko drevo na nagnjenem travniku, ki sega daleč nad nizke oblake ob sončnem zahodu v roza in vijolični barvi.

Mehkejša svetloba ob začetku ali koncu dneva bo fotografijam dodala posebno vzdušje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 0,4 s., f/16 in ISO 100.

Svetloba, v kateri fotografirate, je stvar ustvarjalne izbire. Posnetkom lahko doda posebno vzdušje, s čimer boste svoje krajinske fotografije povzdignili na višjo raven. Običajna napaka, ki jo mnogi storijo, je, da pokrajino fotografirajo takrat, ko je sonce najmočnejše. To je sicer lahko dobro za poudarjanje živahnih barv, toda rezultat so običajno prizori s prevelikim kontrastom. Poglejte razliko na teh dveh fotografijah. Prva je bila posneta z neposredno sončno svetlobo. Čeprav lepo prikaže prizor, ji manjka vzdušja. Podrobnosti na drevesu so moteče, na spodnjem delu vidimo grd pas sence in celo senco neprevidnega fotografa. Če se k istemu prizoru vrnemo kasneje istega dne, ko je drevo v senci, bo slika sicer vsebovala manj podrobnosti, toda imela bo več vzdušja. Zdaj je nebo obarvano, drevo ustvarja močno silhueto in oddaljena meglica prispeva k dramatičnejšemu videzu.

4. Naj bo ravno: poravnajte horizont

Slika drevesa z oblačnim nebom v ozadju, odprta v programu Canon Digital Photo Professional.

Nagnjene horizonte je najbolje preprečiti v samem fotoaparatu s pomočjo prikaza mreže ali pripomočka za izravnavo, a jih lahko popravimo tudi kasneje z obrezovanjem.

Posnetek fotoaparata Canon EOS RP na stativu s prikazano mrežo in elektronskim pripomočkom za izravnavo na vrtljivem zaslonu.

Pri izravnavi horizonta si lahko poleg prikaza mreže pomagate tudi s prikazom izravnave, ki je na voljo v mnogih fotoaparatih, vključno s Canon EOS RP, ki ga vidite tukaj.

Obstaja več načinov, kako poskrbeti za raven horizont na fotografijah. Uporabite lahko ogled v živo (Live View), kjer si z vklopom prikaza mreže tretjin pomagate izravnati horizont. Če uporabljate stativ, vam bo lahko v pomoč vodna tehtnica na njegovi glavi. Kljub tem pripomočkom pa je včasih še vedno treba popraviti neravno sliko. To lahko preprosto storite s programom Canon Digital Photo Professional. Z drsnikom za nastavljanje kota v nastavitvah orodja za obrezovanje lahko enostavno popravite nagib slike.

5. Ohranite ostrino: naj bodo ostre stvari v ospredju in v ozadju

Drevesa v gozdu, porasla z mahom, ki jih obkroža megla.

Prva slika je bila posneta z zaslonko f/4, zato je ozadje opazno mehkejše. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s., f/4 in ISO 100.

Ostra slika dreves v gozdu, poraslih z mahom, ki jih obkroža megla.

Ker je bila uporabljena majhna odprtina zaslonke f/16, je ostro tako ospredje kot ozadje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/80 s., f/16 in ISO 800.

Pri krajinski fotografiji pogosto želimo, da bo celoten prizor oster – od objektov v neposredni bližini do tistih zelo oddaljenih. S tem namreč na sliki prikažemo kar največ podrobnosti. Temu rečemo globina polja. Dosežemo jo tako, da pripremo zaslonko (izberemo višje število f). Spodnji primeri prikazujejo razliko med široko odprto in priprto zaslonko pri fotografiranju pokrajine.

Prva fotografija je bila posneta z vrednostjo zaslonke f/4. Drevesa v ospredju so ostra, preostanek prizora pa zaznamuje mehkejši videz. Pri drugi fotografiji je bila uporabljena bolj priprta zaslonka (vrednost f/16), zato so ostri tako objekti v ospredju kot tudi tisti bolj oddaljeni. Če torej želite izpostaviti določen del na krajinskem posnetku, je široko odprta zaslonka lahko zelo koristna. Toda v večini primerov je pri krajinski fotografiji bolj zaželena čim večja globina polja. Preprost način, kako nastaviti zaslonko za fotografiranje pokrajine je naslednji: uporabite način prioritete zaslonke (AV) in izberite majhno odprtino zaslonke, kot na primer f/16. Pri tem bodite pozorni na hitrost zaklopa. Če bo ta prenizka, boste morda morali uporabiti stativ ali povečati občutljivost ISO, da preprečite zamegljene posnetke.

Za kar najostrejše fotografije pokrajine je priporočljivo tudi fotografirati v optimalnem območju objektiva. Splošno pravilo je, da je objektiv najostrejši dve stopnji zaslonke nad največjo odprtino zaslonke. Če torej uporabljate objektiv z največjo odprtino zaslonke f/2.8, je idealno območje objektiva okrog zaslonke f/5.6.

Pogosta težava, s katero se soočajo krajinski fotografi, je, da se osredotočijo na nekaj v ospredju, s čimer tvegajo, da bo vse ostalo na sliki manj ostro. Seveda velja tudi obratno. Če izostrite na elemente v ozadju, bodo neostre stvari, ki se nahajajo v ospredju. V tem primeru vam lahko pomaga ostrenje s hiperfokalno razdaljo. Gre za to, da najdete najbližjo točko, na katero lahko izostrite, da je hkrati sprejemljivo ostro tudi ozadje. Ta tehnika ni tako zapletena, kot zveni. Vse zahtevno delo bo namreč namesto vas opravil kalkulator za izračun globine polja (DOF – depth of field) in hiperfokalne razdalje v aplikaciji Photo Companion.

6. Koti pri fotografiranju pokrajine: ne fotografirajte vsega z višine oči

Fotograf čepi na plaži, da bi iz nizkega zornega kota posnel viktorijanski svetilnik.

Nizek zorni kot ustvari privlačnejšo kompozicijo, saj na sliki poudari odsev in zoži neizrazit pas plaže.

Viktorijanski svetilnik se odseva v vodi na pesku.

Vrtljivi zaslon omogoča enostavno fotografiranje z manj običajnih višin. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 1/100 s., f/11 in ISO 4000.

Običajno je, da fotografiramo z višine oči, toda na ta način morda ne bomo vedno ustvarili najbolj zanimive fotografije. Poskusite fotoaparat spustiti nižje ali dvigniti višje in eksperimentirajte z različnimi višinami. Tako boste morda odkrili več zanimivih kotov. Odsevi bodo na primer pogosto videti bolje, če boste fotoaparat držali nižje, v ravnini gladine vode. Pri tem pomaga, če uporabljate fotoaparat z vrtljivim zaslonom, kot je Canon EOS RP, saj lahko z njim še vedno upravljate z udobne višine, medtem ko ga držite blizu tal ali visoko nad glavo.


Napisal James Paterson

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Objektivi RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R

  Brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, ki ponuja nove kreativne priložnosti za fotografe in filmske ustvarjalce.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Kako fotografirati pokrajino iz roke

  Spoznajte, kako posneti izjemne fotografije pokrajine brez stativa.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Sestavljanje z ostrenjem za začetnike

  Fotograf Matt Doogue je razložil, kako vam lahko Canonova orodja za sestavljanje z ostrenjem pomagajo pri zajemanju makro posnetkov in pokrajin z ostrenjem od sprednjega proti zadnjemu delu prizora.

 • OSNOVE UREJANJA

  Kako urediti slike pokrajin za tisk

  Tehnike za urejanje, ki bodo vaše slikovite fotografije spremenile v umetniška dela.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Namigi za fotografiranje morske pokrajine

  Naučite se, kako zajeti osupljive fotografije morske pokrajine z našimi profesionalnimi nasveti za boljše fotografiranje morske pokrajine.