FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Namigi za boljše fotografiranje morske pokrajine

Se to poletje odpravljate na plažo ali načrtujete potovanje na morje zunaj sezone? Naši nasveti za fotografiranje obalne pokrajine vam bodo pomagali narediti odlične fotografije v vsakem letnem času in v vseh razmerah.
Fotografija HDR Erika Colomba s soncem na obzorju razburkanega morja, ki pljuska skale v ospredju, s toplimi večernimi barvami na nebu.

Fotografiranje obalne pokrajine ni brez razloga tako priljubljena vrsta pokrajinske fotografije. Pokrajinski fotografi obožujejo morske prizore zaradi osupljivih kontrastov med obalo in morjem, zanimivih senc, ki jih riše svetloba, ko se odbija od vode, ter dramatičnih vremenskih sprememb. Zato so morske pokrajine še posebej privlačne.

Italijanski fotograf in učitelj fotografije Erik Colombo obožuje fotografiranje morskih pokrajin. Sebe opisuje kot "360-stopinjskega fotografa", ki je delal z vsemi zvrstmi fotografije, od porok do visoke mode in komercialnih videoposnetkov, vendar je njegova velika strast fotografiranje pokrajine in divjih živali. Veliko je potoval, da bi fotografiral "najbolj divje in znamenite pokrajine našega čudovitega planeta, od gora do oceanov, od ledenikov do vulkanov". Veliko svojega časa posveča tudi izmenjavi znanj in spoznanj na tečajih, terenskih delavnicah in fotografskih izletih.

V tem poglavju smo se pogovarjali z Erikom, ki nam je zaupal svoje nasvete za uspešno fotografiranje morskih pokrajin ter z nami delili nekaj informacij o najboljših Canonovih fotoaparatih in objektivih za fotografiranje plaž in obalnih pokrajin.

Fotografija Erika Colomba, na kateri je ukrivljena strma pečina z eno školjko na skalah v ospredju, v ozadju pa so na večernem nebu progasti oblaki.

Ne glede na to, ali je lokacija eksotična ali znamenita, Erik priporoča iskanje nenavadnih perspektiv. Svetuje pa tudi uporabo vseh uveljavljenih tehnik kompozicije – vključite vodilne črte in poskrbite, da je v ospredju, na sredini in v ozadju nekaj, kar pritegne pogled. Sestavljena kombinacija petih slik, posnetih s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-35 mm F2.8L IS USM. © Erik Colombo

Erik Colombo je posnel fotografijo skalnate tvorbe z naravnim lokom, valovi pa se vrtinčijo čez skale v ospredju, ki so zamegljeni z dolgo osvetlitvijo.

Tudi v razmeroma lepem vremenu je lahko vaša oprema izpostavljena morskemu pršcu. Fotoaparati in objektivi imajo različne stopnje zaščite pred vremenskimi vplivi, vendar Erik kljub temu redno uporablja dežna pokrivala, poleg tega pa svetuje, da je "najpomembnejši nakup dobrega nahrbtnika, da bodo vaši objektivi suhi". Dobro je vložiti tudi v sončne zaslonke, da voda ne poškropi objektive. Sestavljena kombinacija treh slik, posnetih s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. © Erik Colombo

1. Kako posneti dramatične fotografije morske pokrajine

"Kompozicija je najpomembnejša pri fotografiji, zlasti pa pri morskih pokrajinah," pravi Erik. Svetuje, da pred fotografiranjem nekaj časa preživite na lokaciji. "Raziskovanje brez fotoaparata vam zelo pomaga," pravi. "Šele po 20 ali 30 minutah spoznavanja kraja vzamem fotoaparat iz nahrbtnika."

Odprto morje je v resnici lahko očarljivo, vendar s fotografijo ne boste mogli ujeti njegove dinamike. Poiščite značilnosti morske obale in ustvarite kompozicije s klasičnimi elementi, kot so zanimive točke na različnih razdaljah, asimetrično okvirjanje in vodilne črte. "Skale so odličen predmet za ustvarjanje dinamične kompozicije," pravi Erik, "rože pa lahko ustvarijo odličen kontrast med svojimi toplimi barvami in hladnimi barvami morja."

Pri morskih pokrajinah lahko ravno obzorje spremeni ali uniči sliko. Številni fotoaparati imajo elektronsko vodno tehtnico, ki je lahko prekrita na sliki v iskalu ali na zadnjem zaslonu in se tako izognete nagnjenim obzorjem. Fotoaparat EOS R7 je predstavil funkcijo samodejne izravnave, ki s sistemom stabilizacije slike v ohišju (IBIS) izravna rahlo nagnjeno obzorje in tako zagotovi popolne posnetke.

Ne glede na to, kateri fotoaparat uporabljate, Erik svetuje tudi vklop funkcije mreže, da bodo posnetki ravni, kar bo pomagalo pri klasičnih kompozicijskih tehnikah, kot je pravilo tretjin, ali pri poravnavi diagonalnih elementov slike.

Na sestavljeni fotografiji HDR, ki jo je posnel Erik Colombo, se valovi vrtinčijo čez skale in so zamegljeni zaradi dolge osvetlitve. Temno sivi oblaki zakrivajo sonce na nebu.

Navpična kompozicija lahko poudari kontrast med morjem in nebom. Če fotoaparat nastavite na način HDR, če je na voljo, boste lahko zajeli oboje, vendar ne skrbite, če vaš fotoaparat tega ne zagotavlja. Erik s fotoaparatom na stativu pogosto posname več posnetkov z različnimi nastavitvami, da čim bolje ujame različne dele prizora, nato pa s tehnikami kompozicije združi več posnetkov v eno sliko. Ta slika je sestavljena iz treh posnetkov, zajetih s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM z nastavitvami 16 mm, od 1/15 sekunde za posnetek v ospredju do 1/125 sekunde za oblake, f/13 in ISO 100. © Erik Colombo

Na fotografiji Erika Colomba se na nebu blešči polarni sij, njegove barve pa se zrcalijo v ledenem morju. Kopno je temna črta na obzorju.

Dogajanje na nebu je lahko prav tako osupljivo kot na morju, ne glede na to, ali gre za polarni sij, kot je ta, ali pa samo za nevihtne oblake. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 in objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 15mm, f/11 in ISO 100. © Erik Colombo

2. Zajemajte fotografije morske pokrajine v pokončnem položaju

Dandanes je navpično fotografiranje enako pomembno kot vodoravno, tudi za pokrajine. Ustvarjanje slik, ki se dobro obnesejo v različnih družbenih omrežjih, je ključni del delovnega postopka številnih fotografov, hkrati pa je tudi priložnost, da izberete zanimive podrobnosti, ki na vodoravnih posnetkih morda niso tako očitne.

"Obožujem navpične kompozicije," pravi Erik. "So bolj zanimive in manj kaotične kot vodoravne kompozicije. Pri takšnih posnetkih je iskanje dobrega ospredja od blizu ključnega pomena za zagotovitev zanimive in edinstvene fotografije."

3. Kateri čas je najboljši za fotografiranje morske pokrajine?

Isti prizor je lahko videti zelo različno, saj se intenzivnost, smer in barva svetlobe čez dan spreminjajo. "Popolni trenutek" v resnici ne obstaja, najzanimivejše barve pa boste nedvomno ujeli zgodaj zjutraj in pozno zvečer med "zlato uro" ter ob začetku in koncu zlate ure med t.i. "modro uro", kot v času ostrega opoldanskega sonca.

Če fotografirate zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, boste lahko posneli nekaj zelo osupljivih morskih pokrajin z ljudmi, drevesi in drugimi značilnostmi pokrajine ali umetnimi strukturami v silhueti. Za največji obseg podrobnosti in večjo ustvarjalno prilagodljivost pa uporabite enak pristop kot pri drugih fotografijah pri šibki svetlobi, uporabite široko odprto zaslonko (nizko število f), da prepustite čim več svetlobe, povečajte vrednost ISO in izberite fotoaparat, zasnovan za izjemno zmogljivost pri šibki svetlobi, kot so Canonovi fotoaparati s sistemom EOS R.

Vendar pa so izziv pogosto zelo svetle razmere, na primer bleščanje opoldanskega sonca, in ne šibka svetloba. Zato fotoaparat EOS R50 in drugi Canonovi fotoaparati vključujejo funkcije, kot sta načina prizora pametni način in HDR (visok dinamični razpon), ki sta kot nalašč za fotografiranje v visoko kontrastnih razmerah s svetlimi odsevi, kakršni se pogosto pojavijo na plaži.

Sestavljena fotografija HDR Erika Colomba, ki prikazuje zahajajoče sonce skozi naravni lok. V ospredju morje pljuska ob skalnato obalo.

Fotografiranje ob "zlati uri" (ura takoj po sončnem vzhodu in tik pred sončnim zahodom) je odlična ideja za morske pokrajine, saj tople barve in nizko sonce ustvarijo klasične in čudovite svetlobne pogoje. Sestavljena slika HDR iz petih posnetkov, zajetih s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM z nastavitvami 16 mm, od 0,3 sekunde za posnetek v ospredju do 1/160 sekunde za sončno svetlobo, f/11 in ISO 100. © Erik Colombo

4. Nastavitve fotoaparata za boljšo fotografijo morske pokrajine

Če se ne morete izogniti fotografiranju v močni svetlobi sredi dneva, Erik zagovarja uporabo filtra ND (nevtralna gostota), ki zmanjša količino svetlobe, ki se prepusti v fotoaparat. Sam rad uporablja močan filter ND1000 z 10 koraki. "Ta filtrira količino svetlobe, da lahko s fotografiranjem z dolgo osvetlitvijo ustvarite zameglitev gibanja v morju," pravi.

Eriku je ta tehnika všeč, saj lahko ustvarjanje občutka gibanja v morski pokrajini spremeni sicer povsem običajen prizor v izredno zanimivega. Dve ključni področji, na kateri se je treba osredotočiti, sta morje in nebo, ki se gibljeta razmeroma počasi. Pri zajemanju učinka njunega gibanja, namesto da bi ga zamrznili, morate uporabiti nizko hitrost zaklopa in nosilec za fotoaparat, običajno stativ.

Če ohranite nizko občutljivost ISO in majhno zaslonko (visoko vrednost f/), boste lahko uporabljali manjše hitrosti zaslonke. Če želite preprečiti tresenje fotoaparata ob pritisku na sprožilec, lahko fotoaparat upravljate na daljavo z aplikacijo Canon Camera Connect. Poskusite fotografirati z dolgo osvetlitvijo 10 sekund ali več, da vidite, kako se premikajoči oblaki in voda, ki se zliva na obalo, združijo v svilnato gladko mešanico barv. Poskusite zvišati hitrost zaklopa na izjemno visoke vrednosti in ujemite v objektiv posamezne kapljice butajočih valov.

5. Globina polja na fotografijah morske pokrajine

Erik pogosto želi, da je določen del prizora ostro izostren, preostali del pa bolj zamegljen (majhna globina polja). V teh primerih se poslužuje ročnega ostrenja in uporabne funkcije brezzrcalnih fotoaparatov Canon, ki jo uporablja, in sicer ročnega prikaza izostritve (MF peaking). To je še zlasti priročno, kadar je svetloba slabša ali so razmere meglene in je ostrenje težje.

"Čeprav je samodejno ostrenje zelo uporabno," pravi, "pa v težavnih vremenskih razmerah prikaz izostritve rešuje življenje." Če je funkcija MF Peaking vklopljena, lahko brez pomislekov ročno izostrite, saj se na zaslonu fotoaparata ali v iskalu natančno označi, kaj je izostreno, tako da se na izostrene dele prizora prekrije svetla barva, pri čemer lahko vidite, kako se označena območja spreminjajo, ko prilagajate ostrenje.

Ravno nasprotno pa pri fotografiranju pokrajine včasih želite, da je čim večji del prizora ostro izostren, od ospredja do ozadja. Odlična tehnika za to se imenuje ostrenje na hiperfokalno razdaljo. Hhiperfokalna razdalja se razlikuje glede na objektiv, zaslonko in goriščno razdaljo, ki jo uporabljate, zato boste najlaže ugotovili, kje morate izostriti, če uporabite kalkulator globine polja in hiperfokalne razdalje v Canonovi brezplačni aplikaciji Photo Companion. Nimate časa za izračune? Potem lahko uporabite splošno pravilo, ki pravi, da globino prizora razdelite na tri enake dele (tretjine), nato pa izostrite na navidezno črto, ki označuje mejo med prvo in drugo tretjino.

Fotografija Erika Colomba, na kateri so močni valovi zamrznjeni v gibanju, v ozadju pa so meglene skalne tvorbe, osvetljene s toplimi barvami sončnega zahoda.

Na tej dramatični fotografiji so vodne kapljice, ki jih mečejo drveči valovi, zamrznjene zaradi velike hitrosti zaklopa. Izostreni kamenčki v ospredju so v kontrastu z osupljivimi skalnimi tvorbami v ozadju, ki so zaradi morskega pršca in meglice v daljavi nejasni. Sestavljena slika HDR iz treh posnetkov, zajetih s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 70-200 mm F2.8L IS USM z nastavitvami 105 mm, od 1/250 sekunde za posnetek v ospredju do 1/160 sekunde za posnetek neba, f/11 in ISO 100. © Erik Colombo

6. Kakšne so najboljše vremenske razmere za fotografiranje morske pokrajine?

Vreme lahko v fotografijah morskega prizora ustvari prav poseben vtis – od gladkih puhastih zlatih do temnih nevihtnih oblakov. Če se naučite opazovati zanimive vremenske vzorce in jih izkoristiti v svoji fotografiji, boste osvojili odlično veščino. "Svojim učencem vedno rečem, da ni slabih vremenskih razmer, so samo slabi fotografi," pravi Erik. "Lepota pokrajinske fotografije je v nepredvidljivosti narave."

"Na svojih potovanjih po svetu sem najboljše vremenske razmere vedno doživel po deževju."

Fotografiranje v nepričakovanem nalivu? To je priložnost in ne težava. "Med nevihto na morju," predlaga Erik, "z objektivom s povečavo fotografirajte valove z veliko hitrostjo zaklopa približno 1/1000 sekunde, da ujamete kapljice valov, ali pa z nizko hitrostjo zaklopa morda 10 sekund, da ustvarite nekaj abstraktnega."

7. Najboljši fotoaparati in objektivi za fotografiranje morskih pokrajin

Da bi zmanjšal težo, ki jo mora nositi, Erik pogosto vzame samo en fotoaparat – fotoaparat s sistemom EOS R polnega formata s širokokotnim objektivom RF s povečavo.

Za izjemno širokokotno fotografiranje, ki je odlična izbira za fotografiranje morskih pokrajin, je fotoaparat polnega formata, kot je EOS R8 skupaj z objektivom RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM zmagovalna kombinacija za zajemanje širokokotnih posnetkov v majhnem, potovalnem kompletu. Fotoaparat EOS R8 omogoča tudi hitro neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 40 sličic na sekundo, kar je popolno za snemanje trenutka, ko se val lomi čez skale.

Cenejša alternativa fotoaparat EOS R50 s 24,2 milijona slikovnih pik in objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ali RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM zagotavlja še lažji, zlahka prenosljiv in izjemno prilagodljiv komplet, ki je popoln za dan na morski obali.

Ti objektivi omogočajo širok in zelo vsestranski razpon goriščnih razdalj. Če želite super telefoto objektiv, je RF 100-400mm F5.6-8 IS USM odlična izbira v kombinaciji s fotoaparatom polnega formata, na fotoaparatu APS-C pa vam omogoča še večji doseg.

Če že imate objektive EF in jih želite uporabljati s fotoaparati s sistemom EOS R, vam vstavljivi vmesnik EF-EOS R ponuja dodatno prednost: ne omogoča samo uporabe objektivov EF in EF-S brez izgube kakovosti ali funkcionalnosti, temveč omogoča tudi možnost uporabe vgradnih filtrov. Na voljo je s filtrom V-ND ali krožnim polarizacijskim filtrom, ki sta neprecenljiva v svetlih odbleskih na morski obali.

Obala ni samo kraj za zabavo s prijatelji in družino, temveč ima poln potencial za odlično pokrajinsko fotografijo ne glede na vremenske razmere.


Avtorja besedila: Astrid Pitman in Sarah Bakkland

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  S tem lahkim in vsestranskim telefoto objektivom APS-C s povečavo se boste lahko približali prizoru in odkrili novo dimenzijo fotografiranja potovanj, športnih dogodkov, družine in domačih živali.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Osnovni kompakten in lahek telefoto objektiv s povečavo družine L RF 70-200mm F4L IS USM je popoln za potovanja, šport/divje živali in portrete.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Kako fotografirati pokrajino iz roke

  Spoznajte, kako posneti izjemne fotografije pokrajine brez stativa.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako fotografirati vodo

  Ne glede na to, ali teče, pada, pljuska ali miruje, odkrijte, kako lahko s temi 5 strokovnimi nasveti vedno posnamete fotografije vode.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Najboljši objektivi za fotografiranje pokrajine

  Vse informacije, ki jih potrebujete, da lahko izberete cenovno ugodne primarne objektive in objektive s povečavo.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.