KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Kako fotografirati pokrajino brez stativa

Odkrijte, kako posneti fotografije pokrajine, polne podrobnosti in celo zamegljeno vodo ali oblake, ko fotografirate iz roke.
Krajinski fotograf gleda skozi iskalo fotoaparata Canon EOS RP, da bi posnel fotografijo valovitih travnikov.

Stativ je lahko za krajinsko fotografijo zelo koristen, saj skrbi, da je fotoaparat pri miru. Tako vam ni treba skrbeti, da bi zaradi nizke hitrosti zaklopa prišlo do stresenih slik, še posebej, kadar fotografirate pri šibki svetlobi. Toda stativ je lahko težek in neroden za prenašanje, še zlasti, če se odpravljate na daljši pohod. Z uporabo sodobnega fotoaparata, pravih nastavitev in z malce iznajdljivosti lahko naslednjič, ko se boste odpravili fotografirati čudovite prizore, stativ pustite doma. Ali pa namesto njega s seboj vzamete termovko kave ali malico.

1. Bodite pri miru in uporabite svoje telo

Krajinski fotograf gleda skozi iskalo fotoaparata Canon EOS RP in si pomaga zagotoviti stabilnost s klečanjem. Posneti želi fotografijo valovitih travnikov.

Bolj kot je fotoaparat pri miru, manj je možnosti, da bi prišlo do tresljajev. Če uporabljate daljši čas osvetlitve, med pritiskom na sprožilec zadržite dih.

Krajinski fotograf drži fotoaparat Canon EOS RP stran od svojega telesa, tako da je ovratni pas napet.

Držanje fotoaparata tako, da je ovratni pas napet, je dober način, kako poskrbeti za njegovo stabilnost.

Način držanja fotoaparata je tisti, ki odloča, ali bo fotografija ostra kot britev ali pa neuporabna zaradi tresljajev. Če želite stabilno držati fotoaparat, naslonite spodnji del objektiva na navzgor obrnjeno dlan leve roke, pri čemer naj bo komolec čvrsto pritisnjen ob telo. S tem ustvarite stabilno oporo za fotoaparat.

Obstaja še več načinov, kako lahko svoje telo uporabite za preprečevanje zamegljenih slik zaradi premikanja. Poskusite se usesti in s kolenom podpreti roko. Ali pa uporabite ovratni pas – vklopite ogled v živo (Live View) in držite fotoaparat stran od telesa da je pas napet. Pri tem seveda pazite, da ne preobremenite vratu.

2. Omogočite stabilizacijo

Krajinski fotograf drži fotoaparat nad glavo, da bi posnel drevesa pred oblaki, ki so videti, kot bi se kotalili.

Vklop stabilizacije na objektivu Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM omogoča fotografiranje iz roke s hitrostjo zaklopa 0,8 sekunde.

Stabilizacija objektiva lahko pomaga zmanjšati tresenje fotoaparata, tako da zmehča naravno premikanje vaših rok. S tem olajša fotografiranje iz roke z nižjimi hitrostmi zaklopa. Splošno pravilo za fotografiranje iz roke pravi, da je najnižja hitrost, pri kateri še lahko fotografiramo na ta način, enaka ali večja od goriščne razdalje objektiva. Na primer, če fotografiramo s 50-mm objektivom, hitrost zaklopa ne sme biti nižja od 1/50 sekunde. Toda če vklopite stabilizacijo objektiva, lahko pogosto izberete še nižje hitrosti. Canonova serija objektivov RF, vključno z objektivi za začetnike, kot sta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM in RF 35mm F1.8 Macro IS STM, uporablja napredno stabilizacijo, ki komunicira z brezzrcalnim fotoaparatom. Večji nastavek RF poleg tega omogoča večje gibanje senzorja.

3. Poiščite oporo

Fotoaparat Canon EOS RP, postavljen na steber ograje.

Če kot podstavek za fotoaparat uporabite steber ograje, nastavite 2-sekundni samosprožilec. Tako se bodo morebitni tresljaji do sprožitve zaklopa že umirili.

Ko ste zunaj, je enostavno najti podlage in naravne opore, ki nudijo trdno površino za postavitev fotoaparata. Na ta način lahko fotografirate s še nižjimi hitrostmi zaklopa. Ko nastavljate fotoaparat za dolgo osvetlitev, upoštevajte, da lahko udarec zrcala v DSLR-jih (do njega pride, ko se zrcalo dvigne in razkrije senzor) povzroči tresljaje. Zato v meniju fotoaparata vklopite funkcijo zaklepa zrcala v dvignjenem položaju. Če vaš fotoaparat nima te možnosti, vklopite ogled v živo (Live View). Ta težava seveda odpade pri brezzrcalnih fotoaparatih, kot je EOS RP. Sam pritisk na sprožilec lahko tudi povzroči tresljaje. Zato nastavite 2-sekundni samosprožilec, uporabite daljinski sprožilec ali sprožite zaklop na daljavo z aplikacijo Canon Camera Connect.

4. Premikajte se naokrog in eksperimentirajte

Krajinski fotograf čepi, da bi posnel rastline v zgodnji jutranji svetlobi.

Če fotoaparat snamete s stativa, boste spodbudili ustvarjalnost, saj se vam bodo odprli novi zorni koti in edinstvene kompozicije.

Bližinski posnetek drobne silhuete rastline pred nizkim soncem.

Kar pri fotografiranju iz roke izgubite z vidika stabilnosti, pridobite, ko gre za prilagodljivost. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1/100 s., f/16 in ISO 100.

V krajinski fotografiji bo stativ vedno našel svoj prostor, toda včasih lahko prav odsotnost stativa pripelje do boljših fotografij. Naloga stativa je, da omeji gibanje, toda držanje fotoaparata v rokah nudi več svobode pri preizkušanju različnih položajev. Pri fotografiranju iz roke se tako odprejo novi zorni koti in dodatne možnosti ustvarjalnega eksperimentiranja. Če stojite na enem mestu in četudi najdete nekaj zanimivega v prvem planu ter kadrirate po pravilu tretjin, bo vašim fotografijam lahko primanjkovalo dinamike.

5. Vklopite samodejni ISO

Fotograf se priklanja, da bi iz nizkega zornega kota posnel fotografijo kosa naplavljenega lesa na obali.

Fotograf je izkoristil možnost prostega gibanja, ki ga daje fotografiranje iz roke, in kos naplavljenega lesa posnel iz različnih kotov.

Kos naplavljenega lesa na opusteli obali. Dolga osvetlitev je zameglila premikanje valov.

Ta dve sekundi dolga osvetlitev z držanjem fotoaparata v roki, ki je nežno zameglila premikanje valov, je bila mogoča zaradi skupnega delovanja dveh stabilizatorjev slike – v fotoaparatu Canon EOS R6 in v objektivu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Ta posnetek bi bilo s stativom morda še težje ustvariti, saj bi voda oblivala njegove noge in ga tako premikala. Posneto pri 35 mm, 2 s., f/7.1 in ISO 125.

Pred nekaj leti bi bilo nepojmljivo povečati občutljivost na ISO 1600, toda ker se sodobni senzorji v šibki svetlobi obnesejo mnogo bolje, je tudi s tako visoko občutljivostjo mogoče posneti izjemno jasne slike. Za preprosto nastavitev osvetlitve izberite ročni način (Manual), samodejno nastavitev občutljivosti (Auto ISO) in hitrost zaklopa, ki je enakovredna ali višja od goriščne razdalje. Fotoaparat bo občutljivost ISO prilagodil vašemu prizoru, zato ste lahko brez skrbi ustvarjalni pri izbiri hitrosti zaklopa in zaslonke.

Canonovi naprednejši brezzrcalni fotoaparati, kot je EOS R6, se ponašajo z napredno stabilizacijo slike v samem ohišju, ki deluje neodvisno ali skupaj z optično stabilizacijo v objektivu. Na ta način lahko stabilizacija slike skupno dosega do 8 stopenj osvetlitve, kar vam omogoča več sekund dolge osvetlitve brez uporabe stativa.

Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Izziv pri fotografiranju pokrajine

  Profesionalna fotografinja Verity Milligan deli svojo izkušnjo fotografiranja pokrajine z dvema lahkima objektivoma.

 • OSNOVE UREJANJA

  Kako urediti slike pokrajin za tisk

  Tehnike za urejanje, ki bodo vaše slikovite fotografije spremenile v umetniška dela.

 • PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

  Namigi za pustolovsko fotografijo

  Pet namigov, da boste s fotoaparatom EOS M6 Mark II zajeli zunanje dogodivščine.