PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

Divja lepota: pet namigov za izboljšanje pustolovske fotografije

Fotograf življenjskega sloga Jake Baggaley raziskuje sneg in led na Švedskem ter odkriva, zakaj je fotoaparat EOS M6 Mark II najboljši sopotnik na dogodivščinah.
Dva moška z nahrbtniki drsata po zamrznjenem jezeru.

Fotograf Jake Baggaley, specializiran za fotografiranje zunanjega dogajanja in življenjskega sloga, čuti strast do pustolovščine. Kot tekmovalni tekač in ljubiteljski pohodnik je navdušen tudi nad razgibano in osupljivo pokrajino narave. "Odraščal sem v mestu New Forest [v južni Angliji] in rad sem bil zunaj", pravi Jake. "Prav tako sem se rad igral s fotoaparati. Moj oče poučuje fotografijo. Ko sem odraščal, smo v kuhinji imeli temnico, kar je prispevalo k temu, da sem vzljubil fotografijo."

S tekom je Jake spoznal nove ljudi, kar mu je pomagalo pri utiranju poti. "Nikoli nisem načrtoval, da bom fotograf zunanjega dogajanja, saj sem v svojem predhodnem delu dokumentiral življenje družbe, vendar sem tako začel delati v panogi zunanje pustolovske fotografije", razlaga. Med Jakove stranke sodijo znamke The North Face, Another Escape in Adidas.

Jake se ni mogel upreti priložnosti, da za trajnostno ekspedicijsko podjetje Do The North na smučeh in drsalkah posname zasneženo pokrajino in zamrznjena jezera osrednje Švedske. "Za drsanje smo obiskali regijo Dalarna, za turno smučanje pa narodni park Fulufjället. Resnično smo bili odmaknjeni, saj sem si želel zajeti prostrano in oddaljeno pokrajino", pravi.

Lahek fotoaparat je bil ključnega pomena, zaradi česar je bil kompakten fotoaparat Canon EOS M6 Mark II z nagibnim 180-stopinjskim zaslonom na dotik, vgrajenim omrežjem Wi-Fi, snemanjem v 4K in tipalom APS-C z 32,5 milijona slikovnih pik popoln sopotnik. Skupaj z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM je zagotovil zmogljive specifikacije v majhnem in prenosnem kompletu.

Jake kaže, kako med pustolovščinami izkoristiti prednosti fotoaparata in da je možno osupljive fotografije narave posneti v bližini svojega doma.

1. Bodite ustvarjalni ne glede na vreme

Moški v rumeni jakni drsa po zamrznjenem jezeru. V ledu je viden odsev bele cerkve iz ozadja.

Igranje z odsevi zagotavlja zanimive končne izdelke.

Haskiji, ki zvito ležijo na snegu. V daljavi je vidna zasnežena koča.

Pozimi je zunanje fotografiranje lahko oteženo zaradi svetlosti snega, vendar pa vam pomaga ustvariti zanimivo kompozicijo in pozornost preusmeri na subjekt.

"V gorah se počutimo povezane z naravo", pojasni Jake. "Narava me navduši nad fotografiranjem. Med tekom vedno razmišljam 'kje bi bila dobra lokacija za fotografiranje?' Odkrivanje narave pozimi zagotavlja nenavadne možnosti ustvarjanja", pravi. "Igrajte se z zornim kotom, svetlobo in naglavnimi svetilkami, zaradi česar bo temačno okolje bolj razburljivo."

Turobna skandinavska zima je ponudila okoliščine z zahtevno svetlobo, ki je dodobra preizkusila zmožnosti Jakovega fotoaparata pri šibki svetlobi. Fotoaparat ima obseg ISO do 25.600. "Navdušen sem bil nad tem, kako se fotoaparat Canon EOS M6 Mark II odreže pri šibki svetlobi in kako široka odprtost zaslonke objektiva Canon EF-M 32mm f/1.4 STM olajša fotografiranje v mraku. Na Švedskem je dan precej kratek, zato za postavitev nismo imeli veliko časa. Fotografije smo morali posneti spotoma."

Jake priporoča, da v zasneženem in svetlem okolju preklopite na ročni način in tako preprečite, da bi izgubili podrobnosti. "Meter fotoaparata želi vse potemniti, saj svetlobo zajema z vseh koncev. Boljše je, da fotografirate v ročnem načinu, da popolnoma nadzorujete svetlobo in ne preosvetlite snega.

Zakaj ne bi poskusili fotografirati silhuet? "Sneg je super, saj lahko zajamete jasne silhuete dreves", pravi. "Sence na snegu zagotavljajo različne odtenke bele barve, s katerimi se lahko poigravate."

2. Poenostavite komplet

Ženska z oranžnim nahrbtnikom hodi po zasneženi pokrajini.

Fotoaparat EOS M6 Mark II je bil popoln za Jakeovo fotografiranje, ker je tako majhen in kompakten, da ga je lahko preprosto vzel kamor koli.

Med dogodivščinami imejte fotoaparat vedno pri roki, sicer lahko zamudite spontan trenutek. Fotoaparat Canon EOS M6 Mark II tehta le 408 g in posname lahko do 14 slik na sekundo (fps).

"Pri fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II mi je najbolj všeč, kako majhen in lahek je", pravi Jake. "Odpravili smo se na zahtevno turno smučanje in drsali smo po zamrznjenih jezerih. Veliko okorne in težke opreme upočasni postopek, a ker smo fotografirali dogajanje, je bila hitrost zajemanja fotoaparata Canon EOS M6 Mark II popolna. Fotoaparat sem si pripel na sprednji del torbe in tako sem bil pripravljen na ekstremne pogoje, saj se mi ni bilo treba ustavljati, sneti rokavic ali odpirati torbe."

3. Dodajanje zanimivosti z ljudmi ali podrobnostmi

Moški v rumeni jakni hodi po snegu do koče.

Jake priporoča, da v fotografije vključite ljudi, in tako dodate element razmerij.

Noge dveh drsalcev, telesi sta zunaj prizora. Odsev para v ledu, ki je prepreden s sledmi drsalk.

Tako vzorci in sledi drsalk na ledu kot tudi odsev dveh drsalcev naredijo kompozicijo zanimivejšo.

"Fotografiji, ki bi jo bilo preprosto posneti, poskusim dodati nekaj vznemirljivega tako, da ji dodam človeški element", pravi Jake. "Če v prizor umestite osebo, boste lažje prikazali razmerje s pokrajino."

"Odsevi v ledu in sledi naših drsalk so bili prečudoviti. Sledi drsalk sem želel vključiti v kompozicijo in tako popestriti fotografije."

Jake je uporabil rafalni način v obliki RAW s 30 sličicami na sekundo fotoaparata Canon EOS M6 Mark II, da je v objektiv ujel drsalce, ki so pridrsali v prizor. "Če za fotografiranje nismo imeli dovolj časa, a je bil prizor prečudovit, sem uporabil rafalni način s 30 sličicami na sekundo. Tako sem drsalce zagotovo ujel v pravem položaju. To je zelo uporabno in samodejnemu ostrenju lahko zaupam."

4. Izberite vsestranski objektiv

Trije drsalci z nahrbtniki prečkajo zamrznjeno jezero. V daljavi so vidni zasneženi vrhovi.

Oster objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM omogoča Jaku, da posname prostrano pokrajino, hkrati pa ohrani podrobnosti od blizu in se izogne popačenju.

Podrobnosti in jasnost so ključnega pomena za izjemne pustolovske fotografije. Izjemno oster objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ima 50-milimetrsko standardno goriščno razdaljo ter z njim lahko ujamete tako osupljivo gorovje kot tudi kompleksne podrobnosti na drsalkah, škornjih in kolesih. Potrebujete le en objektiv, ne glede na to, kaj vas čaka na dogodivščini.

"Za fotografiranje zunaj je goriščna razdalja, ki je ekvivalentna 50-milimetrski, moja najljubša, saj vam omogoča, da v objektiv ujamete celo pokrajino in manjšo osebo brez močnega popačenja," pravi.

"To je prekrivna goriščna razdalja za fotografiranje prostrane pokrajine in podrobnosti od blizu z majhno globino polja. Uporabite jo lahko za vse."

5. Izkoristite zimsko svetlobo

Trije tekači na smučeh prečkajo zasneženo pokrajino. Sončni žarki osvetlijo označevalni drog za njimi.

Jake priporoča, da se poigrate z zimsko svetlobo, saj bo tako temačen prizor bolj zanimiv.

Z brezpilotnim letalnikom posneta fotografija moškega, ki hodi med iglavci na zasneženi pokrajini. V snegu za njim so opazne stopinje.

Z zlato svetlobo, ki je v Skandinaviji pogosto prisotna na sončne zimske dni, lahko ustvarite daljše in čudovite sence.

Čaroben zimski sončni vzhod vedno zagotovi osupljive fotografije, ne glede na to, ali ste v gozdu ali na vrhu pečin. Obstaja razlog, zakaj pustolovski fotografi, kot je Jake, obožujejo ta prizor. "Pri zimskem sončnem vzhodu mi je najbolj všeč, da je ob 9.00 ali 10.00 zjutraj in ne ob 3.00 ali 4.00. Pozimi lahko ujamete sončni vzhod, četudi ste leni. Na sončne zimske dni je sonce pogosto nizko, zato lahko zajamete intenzivno, nežno svetlobo z dolgimi in temnimi sencami", pravi.

S fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II lahko v videoposnetke dogodivščin v ločljivosti 4K preprosto vključite osupljivo zlato svetlobo, prav tako pa je Jake ugotovil, da posnetek lahko uredi in združi s videoposnetkom 4K, ki ga je posnel s fotoaparatom polne velikosti Canon EOS R. "Posnetek iz fotoaparata Canon EOS M6 Mark II podpira posnetek, ki je bil posnet s fotoaparatom Canon EOS R. Uporabim lahko oba in videti je izredno jasno."

Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Osupljive fotografije pokrajine

  Nasveti fotografinje pokrajine in vplivnice Áso Steinars za popoln "slikovit selfi s pokrajino v ozadju".

 • PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje pustolovščin na prostem

  Fotografinja Anna Blackwell s fotoaparatom Canon EOS R6 pohaja po divjini narodnega parka Dartmoor.

 • ZIMSKA FOTOGRAFIJA

  Kako posneti boljše zimske fotografije

  S fotografom Vladimirjem Medvedevom izkoristite ta čudoviti letni čas.