Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Zamrznite okvir: kako posneti boljše zimske fotografije

Dramatična obzorja, pridušena svetloba zaradi nizkega položaja sonca, ostri robovi, omehčani z debelo plastjo novozapadlega snega – ta letni čas ponuja neskončno priložnosti za zajem osupljivih fotografij.

Nekdanji Canonov ambasador Vladimir Medvedev je eden najboljši ruskih fotografov za divje živali in pokrajino, zato mu delo v hladnih razmerah ni tuje. V svoji 14-letni karieri, ki jo je močno navdihnila stara nordijska fotografija, je obiskal Islandijo, Norveško in se prek severne Rusije odpravil vse do polotoka Kola. Polotok leži skoraj v celoti znotraj arktičnega kroga in je ena najsevernejših točk na svetu, ki je še vedno dostopna z avtomobilom.

"Na tako skrajnem severu se sonce pokaže le za kratek čas in nikoli ni prav visoko, kar ustvarja zelo posebno, skrivnostno ozračje," pove Vladimir. "Poleg tega je tudi rahlo vlažno, zato na drevesih nastaja slana. Fotografiranje na polotoku je pravzaprav čisti užitek, čeprav je težko dostopen."

Vendar pa se vam za najboljše fotografije tega čarobnega časa v letu ni treba odpraviti na polarno ekspedicijo. Vladimir bo z vami delil svoje najboljše nasvete za zajem zimskih pokrajin, kjer koli ste.

1. Fotografirajte v vseh razmerah, ki jih
ponuja ta letni čas

Nizek položaj sonca v tem letnem času ustvarja mehkejšo svetlobo. "Fotografijam daje prijeten občutek," pravi Vladimir. "Sneg pravzaprav odbije nekaj svetlobe nazaj, zato je lahko sonce kdaj tudi višje, kot bi želel, sence pa kljub temu niso tako ostre, kot bi bile poleti."
© Vladimir Medvedev

"Pri zimski fotografiji – še posebej pa pri snežni fotografiji – slabo vreme ne obstaja," pravi Vladimir. "Vse razmere, v katerih se znajdete, so na nek način optimalne, zato tudi v močnem sneženju in kadar se vam zdi, da se sonce ne bo nikoli pokazalo, počakajte, kaj se bo zgodilo. Lahko, da boste doživeli čudež."

Sodobna oprema je povsem pripravljena na izzive, ki jih predstavljajo ledene razmere. "Današnji fotoaparati lahko ustvarjajo odlične rezultate v hladnem vremenu – edini pogoj je, da vzamete s sabo več baterij, saj se te v hladnejšem vremenu hitreje izpraznijo. Kakovost, ki jo danes nudijo vrhunski kompaktni fotoaparati, kot je Canon PowerShot G7 X Mark III, je resnično neverjetna. Vendar pa dobra fotografija ni pogojena le z opremo, ampak je odvisna tudi od fotografa."

2. Pazite na pravilno osvetlitev svetlega snega

"Pri zimskih fotografijah je celoten dinamični razpon fotografij nekoliko stisnjen v primerjavi s poletnimi fotografijami," pove Vladimir, zato priporoča rahlo podaljšano osvetlitev, da posnamete fotografijo, ki je bolj podobna temu, kar vidi človeško oko. "Moja nastavitev ISO je odvisna od tega, kakšen dan je – če fotografiram v polmraku, moram povečati vrednost, če pa je svetloba zadostna, lahko izberem vrednost 100."
© Vladimir Medvedev

Od rahlega pršenja do močnih snežnih zametov – sneg je osrednja tema zimske fotografije. Zato morate poskrbeti za pravilno osvetlitev svete bele barve v razmerah, ko je svetloba šibka, nebo pa pogosto sivo. "Glavna stvar, na katero morate biti pozorni, so fotografije, na katerih je veliko beline," pravi Vladimir. "Poskrbeti morate, da ne boste izgubili podrobnosti in poudarkov, hkrati pa bo ostala fotografija čim bolj svetla."

Če želite fotografirati v načinu prioritete zaslonke ali načinu Av (nastavitev določene vrednosti zaslonke, medtem ko fotoaparat izbere ustrezno hitrost zaklopa), Vladimir svetuje, da ste še posebej pozorni na osvetlitev. "Sam bi uporabil nekoliko daljšo osvetlitev – sicer so lahko, še posebej v snežnih razmerah, zadeve videti bolj sive in dolgočasne, kot so dejansko," pove, ker lahko bleščanje snega zavede fotoaparat, da ta zmanjša osvetlitev.

3. Izkoristite snežne prizore in eksperimentirajte s kompozicijo

V dovolj dobrih svetlobnih pogojih Vladimir fotografira čim več iz roke, namesto da bi uporabil stativ. "Na ta način lahko več eksperimentiram in se premikam, da poiščem boljše in še neodkrite kote," pojasni.
© Vladimir Medvedev

"Zima je običajno najboljši čas za eksperimentiranje," pravi Vladimir. "Priporočam, da se poigrate z nastavitvami in različnimi osvetlitvami. Ko se ljudje prvič lotijo zimske fotografije, se zdijo prizori premalo osvetljeni in nič posebej vznemirljivi. Poskusite z daljšo osvetlitvijo in videli boste, kako se nepotrebne podrobnosti izgubijo – morda boste opazili, da so nekatere linije, na primer drevesa ali gore, postale bolj izrazite."

Ko je pokrajina prekrita z debelo snežno odejo, "je kompozicija bolj minimalistična in privlačna na oko," pravi. "Včasih je snega toliko, da je težko razbrati, kje je obzorje. V takšnih razmerah imate še več ustvarjalne svobode, da določite kompozicijo slike, kakor želite."

Če je svetlobe dovolj, Vladimir raje fotografira iz roke. "Tako se lahko premikam okoli in raziskujem različne kote," pojasni. "Pogosto sem pripravljen žrtvovati kakovost, ki jo zagotavlja daljša osvetlitev pri uporabi stativa, za ustvarjalno svobodo."

4. Za zajem zimskega neba uporabljajte širokokotne objektive

Zima ustvarja dramatična obzorja, ki lahko naredijo zasnežene fotografije bolj dinamične. "Objektivi s širokim kotom ali izjemno širokim kotom poudarjajo dramatičen učinek zimskega neba," pove Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Kadar želi v tem letnem času zajeti več neba z živahnimi barvami, Vladimir uporabi širokokotne objektive. Pri fotografiranju s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III ali Canon EOS R sta njegova najljubša objektiva Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM in Canon EF 11-24mm f/4L USM. Priporoča tudi uporabo objektiva Canon EF 16-35mm f/4L IS USM.

"Rad fotografiram tudi z objektivom z učinkom ribjega očesa, Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – ne toliko zaradi učinka ribjega očesa kot zaradi perspektive, ki jo ponuja," doda Vladimir. "Če ga nastavite tako, da je obzorje naravnost in točno na sredini, lahko nato malo obrežete sliko, da odstranite popačenje ribjega očesa, ostane pa nova perspektiva, ki je precej imenitna."

Objektiv z izjemno širokim kotom in s povečavo Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM je zelo majhen in lahek ter odličen za fotografiranje pokrajine, ko ga uporabljate skupaj z lahkim in prenosnim fotoaparatom s tipalom APS-C, kot je Canon EOS 250D.

Kompakten fotoaparat je še lažji za prenašanje in priročnejši. Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima vgrajen 24-mm širokokotni objektiv s 4,2-kratno povečavo v kompaktnem ohišju, ki ga lahko spravite v žep plašča in vzamete povsod s sabo.

5. Zimska fotografija se začne blizu doma

Za spektakularne zimske pokrajine se vam ni treba odpraviti daleč. Osupljive zimske prizore boste našli blizu vašega doma.
© Vladimir Medvedev

Za zajem zimskih fotografij vam ni treba potovati na daljni sever. Morda v bližini ne boste našli čred severnih jelenov ali haskijev, ki vlečejo snežne sani, ali polarnega sija, vendar pa lahko sezonske fotografije posnamete bližje domu. Ko se odločite za zimsko pustolovščino, kadar ste doma ali na počitnicah, imate odlično priložnost za vajo, hkrati pa veste, da se lahko vedno vrnete na toplo, ko vam postane premrzlo. "Smiselno je, da se lotite raziskovanja vaše neposredne okolice, tako da niste preveč izpostavljeni mrazu," pravi Vladimir. "Na tak način boste vedeli, kakšne razmere lahko pričakujete, preden se odpravite na daljše fotografiranje."

Vladimir je to v praksi predstavil s serijo fotografij Snow Storm – The Story of One Day, ko je en dan fotografiral zasnežene prizore okoli svojega doma. "Želel sem prikazati, koliko različnih pokrajin lahko zajamete v enem dnevu fotografiranja. In ko gledalci razumejo izziv fotografiranja v enem samem dnevu, imajo občutek, da so tam z mano."

Ne glede na to, kateri fotoaparat uporabljate, naj gre za močno snežno nevihto ali le rahlo zamrznjeno slikovito pokrajino – toplo se oblecite, odpravite se ven in uživajte ter zajemite spektakularne zimske prizore okoli vas!

Napisala Lucy Fulford

Povezani članki
The inside of a bright blue ice cave.

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje v hladnem vremenu

Temperature pod lediščem slabo vplivajo na vaš fotoaparat, zato pri fotografiranju v snegu in ledu upoštevajte te strokovne namige.

Shooting the seasons

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Fotografiranje letnih časov

Ti nasveti Benjamina Hegyija vam bodo pomagali poudariti edinstveno vzdušje posameznega letnega časa.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Osupljive fotografije pokrajine

Nasveti fotografinje pokrajine in vplivnice Áso Steinars za popoln "slikovit selfi s pokrajino v ozadju".

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike