KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Ása Steinars: za popoln posnetek je treba pogledati širše od pokrajine

Izboljšajte posnetke pokrajine z dodajanjem motiva. Odkrijte vrhunske nasvete za slikovite selfije s pokrajino v ozadju, ki vam jih podarja islandska pustolovska fotografinja in zvezdnica TikToka Ása Steinars.
Ženska, oblečena v svetlo rdeč zimski jopič, hodi proti slapu Skógafoss na Islandiji, medtem ko okoli nje močno sneži.

Islandija za Áso Steinars ni bila vedno tako zelo osupljiva. Ko se je pri sedmih letih preselila iz Norveške, se je počutila, kot da je prispela v majhno mesto in ne v povsem drugo državo. Po več letih dela v tujini in vrnitvi nazaj na Islandijo je začela to deželo ognja in ledu spoznavati na nov, čudovit način.

Danes Ásine fotografije in videoposnetke, s katerimi ujame svoje dogodivščine doma in v tujini, na družbenih omrežjih spremlja 700.000 sledilcev. S svojo mojstrsko tehniko "slikovitih selfijev s pokrajino v ozadju" je skromne selfije spremenila v veličastne posnetke skandinavske pokrajine, njeni računi na Instagramu in TikToku pa so vedno večji poklon islandskim čudesom – od kraterjev, vulkanov in črnih peščenih plaž do fjordov, ledenikov in slapov.

Njene fotografije pokrajine pogosto vključujejo ljudi, običajno kar njo samo. Pri tem ne gre zgolj za preproste selfije, temveč za povabilo gledalcu, da se vživi v njen položaj, kar se je še posebej pomembno pri objavljanju v družbenih omrežjih. "Gledalcu želim vzbuditi občutek, da si na sliki predstavlja samega sebe ter si želi odpotovati tja in doživeti naravo, namesto da jo opazuje samo od daleč," pojasni Ása.

Za dosego tega cilja njene slike običajno nagovarjajo enega ali več čutov: na hladen dan lahko tako skoraj začutite toploto tabornega ognja, slišite šumenje slapu ali pa po dolgem pohodu okušate vročo kavo. "Po mojem mnenju," pravi Steinars, "gre pri fotografiji za ustvarjanje občutka želje po popotništvu, sreče ali preprosto za navdih, da se odpravite na vrh gore. Fotografiranje narave je vedno povezano z raziskovanjem zunanjega sveta, zato rada dodam osebo, ki pripoveduje celotno zgodbo, ki se skriva za fotografijo.“

Ása nam je pojasnila, kako ji to uspeva, in razkrila nekaj nasvetov, s katerimi bodo vaše fotografije pokrajine še boljše. Tako boste tudi vi lahko videli naravo v povsem drugačni luči.

Izboljšajte kompozicijo z drznimi oblačili

Moški v svetlo oranžnem jopiču stoji na robu pečine in gleda v veličastno norveško dolino.

Ása fotografijam pokrajine rada doda kanček barve, običajno v obliki svetlih oblačil, kot je razvidno na tej fotografiji. "S prijateljem sva se odpravila na pohod po otoku Senja in posnela sem to čudovito fotografijo, na kateri stoji na robu pečine," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 16 mm, 1/1250 sek., f/2.8 in ISO200. © Ása Steinars

Osebi pijeta kavo na prostem ob majhnem tabornem ognju. V ozadju je čudovita dolina.

Na tej skrbno komponirani sliki si Ása in prijatelji privoščijo odmor za kavo med pohodom na Trolltungo, spektakularno skalno formacijo na Norveškem. Oseba na levi ima oblečen pulover iz islandske volne, ki je ponavljajoči se motiv na Ásinih fotografijah. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 1/200 sek., f/2.8 in ISO640. © Ása Steinars

Ko poustvarjajo Ásine slikovite selfije s pokrajino v ozadju, fotografi začetniki pogosto spregledajo določen del slike, in sicer oblačila. Pri fotografiranju v oblačnem vremenu ali pri zelo oddaljenem motivu Ása uporablja rdeča, rumena in oranžna oblačila. Fotografiranje osebe v pokrajini daje občutek razsežnosti, svetla oblačila pa dodajo barvo in poskrbijo,da slika ni brez kontrasta ali črno-bela.

Ása včasih lokacije izbira glede na oblačila. To je še posebej pomembno pri delu z blagovnimi znamkami oblačil. Ása zagotovi, da lokacija dopolnjuje izdelek blagovne znamke bodisi v smislu kompozicije bodisi na določen tematski način, ista načela pa veljajo tudi za njeno osebno delo.

"Poiščem lokacijo, ki ustreza slogu in barvam oblačil," pravi. "Če se ne odločim za barvne poudarke, poskušam uporabiti oblačila v lokalnem slogu, da se lahko še bolj povežem z naravo. Dober primer so islandski volneni puloverji. So zelo prijetni za nošenje, hkrati pa se dobro podajo k posnetkom narave in so odlični za bližnje posnetke subjekta."

Uporaba tovrstnih oblačil pripomore k ustvarjanju občutka lokacije in lokalnega značaja končne slike.

Obogatite motiv v kadru z naravo

Gorska veriga Kerlingarfjöll v začetku poletja. V daljavi je videti moškega z nahrbtnikom.

"Kerlingarfjöll je eden tistih krajev, ki je bolj podoben Marsu kot planetu Zemlja," pravi Ása o tej sliki znamenite barvite islandske gorske verige. "To je bilo posneto v začetku poletja, ko se še ni stopil ves sneg." Na tem posnetku kontrast gora in snega uokvirja pohodnika na sredini. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM pri 70 mm, 1/400 sek., f/5.6 in ISO100. © Ása Steinars

Islandska ovca na nagnjenem polju radovedno pogleda v fotoaparat. V ozadju je ogromna zasnežena gora.

"To radovedno ovco sem našla na polotoku Westfjords pozno jeseni, preden gredo prezimovat v hleve," pravi Ása. Westfjords je velik polotok na severozahodu Islandije s pečinami, visokimi do 441 metrov, kar je idealna lokacija za dramatične fotografije pokrajine. Gore in nagnjeno pobočje pomagajo, da ovco uokvirite kot osrednjo točko slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-105mm f/4L IS USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM) pri 105 mm, 1/160 sek., f/4 in ISO100. © Ása Steinars

Ása pogosto uokviri svoj motiv z naravnimi elementi, kot so skale, gore in vodna telesa. Včasih ustvari okvir tako, da v ospredje postavi zamegljeno cvetje in tako usmeri vašo pozornost na motiv. Pri postavitvi fotografije je ključnega pomena, da kompozicija nikoli ne deluje vsiljeno.

"Zame je zelo pomembno, da je slika naravna in preprosta za gledanje," pravi Ása. "Ob gledanju slike o njej ne bi smeli razmišljati, zato morajo biti razmerja pravilna, oko pa mora takoj najti predmet, brez posebnega iskanja."

Z objektivom s povečavo ali telefoto objektivom je lažje poudariti ozadje, tako da stojite nekoliko dlje od motiva, nato pa ga povečate, da ozadje zapolni postavitev. Če motiv oddaljite od objektiva, lahko izkoristite tudi ostrenje na hiperfokalno razdaljo, ki vam omogoča, da celo pri široki odprtosti zaslonke ohranite motiv in ozadje v sprejemljivi izostritvi.

Uporabno goriščno razdaljo za začetnike fotografiranja pokrajine ima standardni objektiv s povečavo, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ali celo širokokotni objektiv, kot je Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM – kakovost slike tega fiksnega objektiva je odlična izbira za vse, ki fotografirajo pokrajino.

Ása pravi, da je treba eksperimentirati s kompozicijo, spreminjati zorni kot in položaj motiva, narediti veliko poskusnih posnetkov in imeti potrpljenje. "Pravzaprav gre za iskanje popolne postavitve na fotografiji in včasih lahko to traja kar nekaj časa," pojasnjuje. "Priporočam, da si vzamete čas in se igrate, preizkusite nekaj različnih zornih kotov in jih primerjate. Mogoče lahko tudi zamenjate objektive in preverite, kako se bo spremenila slika. Včasih za eno sliko porabim veliko časa, saj sem tudi perfekcionistka. Na koncu se vedno izplača.“

Delajte s svetlobo, ki jo imate na voljo

Moški ponoči na Islandiji teče proti čakajočemu džipu. Žarometi džipa so vklopljeni in osvetljujejo cesto, ki je prekrita s snežno brozgo.

Da se privadite na naravno svetlobo in se jo naučite uporabiti sebi v prid, Ása priporoča snemanje na več lokacijah, v vseh vremenskih razmerah in ob vsakem času dneva. "Veliko časa preživim na cesti in se vozim po Islandiji," pravi. "Všeč mi je vznemirjenje, ko zapustim mesto in se s prijatelji odpravim na pot." Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 35 mm, 1/125 sek., f/2.8 in ISO6400. © Ása Steinars

Krajinska fotografinja Ása Steinars, oblečena v dolg bel zimski plašč, stoji z rokami v žepih v zasneženem okolju.

Čeprav krajinska fotografinja Ása Steinars pri fotografiranju portretov občasno uporabi odbojnik, na splošno raje "zajame naravo takšno, kot je". Na tej sliki islandska vplivnica namenoma nosi oblačila, ki se ujemajo z okolico, da bi dodatno poudarila občutek nedotaknjene, neokrnjene pokrajine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS-1D X Mark III) z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 200 mm, 1/1600 s, f/3.5 in ISO500. © Ása Steinars

Pri fotografiranju slikovitih selfijev s pokrajino v ozadju je za Áso pomembno, da uporabi svetlobo, ki je na voljo, in z njo izboljša končno sliko, ne glede na to, ali je oblačno ali pa skozi oblake sije sonce.

"Poglejte in primerjajte, kaj se zgodi, ko fotografirate ob sončnem zahodu in opoldne," pravi Ása, ki predlaga, da uporabite fotoaparat v različnih razmerah, saj boste tako lažje razumeli kontrast med mehko in ostro svetlobo. Tako boste lahko svetlobo začeli uporabljati sebi v prid.

Tudi oblaki so lahko dobri odbojniki. "Muhasto in oblačno vreme je na Islandiji običajno in ker tukaj pogosto fotografiram, sem se na te razmere že dobro navadila. Pravzaprav so mi postale celo všeč, še posebej pri fotografiranju pokrajin, kot so kanjoni in slapovi, kjer je dobro, da na sliki ni preveč senc," pojasnjuje Ása. "Omogočajo mehkejši videz, hkrati pa je lažje pravilno osvetliti celotno sliko."

Ko boste razvili občutek za naravno svetlobo, boste opazili, kako se spreminja glede na letne čase. "Zelene barve postanejo zelo živahne v oblačnih dneh, zato so poletne fotografije videti odlično," pravi.

Čarobnost fotografiranja na daljavo in časovnikov

Moški, ki nosi nepremočljiva rdeča oblačila in oranžno čelado ter je obut v pohodniške čevlje, stoji v ledeni jami.

Čeprav so islandske ledene jame veličastne za nalaganje posnetkov, Ása razkriva, da je njihovo fotografiranje "vse prej kot preprosto". „Pri šibki svetlobi in velikih količinah kapljajoče vode je fotoaparat postavljen pred veliko preizkušnjo,“ pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 16 mm, 1/80 sek., f/2.8 in ISO4000. © Ása Steinars

Krajinska fotografinja Ása Steinars, oblečena v topla zimska oblačila, se sprehaja znotraj ogromne islandske ledene jame.

"To je eden mojih najljubših posnetkov Islandije," pravi Ása. "Ob redkih priložnostih ledeniška laguna zamrzne, kar vam omogoči, da se sprehodite po ledu in v jame ledene gore." Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 16 mm, 1/800 sek., f/2.8 in ISO320. © Ása Steinars

Ása si pogosto postavlja dodaten izziv s tem, ko je hkrati fotografinja in subjekt. To ji uspeva tako, da fotoaparat postavi na stojalo, nato pa ga sproži na daljavo prek telefona in aplikacije Canon Camera Connect. Fotoaparat izostri s pomočjo zaslona telefona, potem nastavi časovnik na dve ali deset sekund, da lahko telefon odloži in ni viden na končni sliki. V bistvu gre za selfi, ki pa ni videti tako.

Včasih uporabi časovnik, ki je vgrajen v fotoaparat. Izostri tla, kjer bo stala, ali predmet na tem območju, nastavi časovnik in se premakne v položaj. Ta način je še posebej uporaben pri dolgih osvetlitvah.

"Ker na Islandiji posnamem veliko fotografij severnega sija, je daljinski sprožilec ali časovnik zelo pomemben," razkrije Ása. "Ker uporabljate dolg čas zaklopa, je pomembno, da se fotoaparat ne premakne in ne zamegli posnetka. Najboljši je sprožilnik aplikacije Canon Camera Connect, če pa tega nimate, lahko uporabite tudi dvosekundni časovnik, ki poskrbi, da tresljaji, ki jih povzroči pritisk zaklopa, izzvenijo, preden je fotografija posneta."

Izboljšajte svoj slog z urejanjem

Zelena gorska veriga s slapom v središču.

Pri fotografiranju slapov pri šibki svetlobi je manj senc, celotna slika pa je lahko enakomerneje osvetljena. Ko izberete končno sliko, jo lahko naknadno izboljšate s programsko opremo za urejanje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 16 mm, 1/125 sek., f/7.1 in ISO250. © Ása Steinars

Dramatične zelene luči polarnega sija nad hišo z osvetljenimi okni ob velikem vodnem telesu.

Da bi polarnemu siju, ki je že sam po sebi izjemno osupljiv, dodala še en element, je Ása za to fotografijo poiskala motiv v ospredju. "Našla sem osvetljeno hišo, ki je poskrbela, da je slika veliko bolj zanimiva," pojasni. Pri fotografiranju motiva, kot je polarni sij, je pomembno, da si ogledate končne slike ter izberete najboljše in najprimernejše za naknadno urejanje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 16 mm, 2,5 sek., f/4 in ISO3200. © Ása Steinars

"Urejanje danes predstavlja velik del fotografiranja," pravi Ása, "prav tako pa je zelo koristno, če si slike pozneje dobro ogledate." Svetuje, da vedno fotografirate v obliki zapisa datoteke RAW, da zajamete največ podatkov in si zagotovite večjo prilagodljivost pri naknadni obdelavi. Canonovi vgrajeni "slogi slik", ki vključujejo nastavitve, kot so Landscape (Pokrajina), Neutral (Nevtralno) in Faithful (Realistično), dajejo slikam enotno barvno paleto in razpoloženje. S pregledovanjem fotografij pa boste dobili občutek, kaj vam gre dobro in kaj morate izboljšati.

Ása priporoča vsem začetnikom fotografiranja pokrajine, da vložijo v programsko opremo za urejanje fotografij, kot sta Canon Digital Photo Professional (DPP) ali Adobe® Photoshop® Lightroom®. Koristno je najti nekaj prednastavitev, predvsem filtre po meri za uporabo v programski opremi, ki pa ne morejo nadomestiti dobrega znanja o naknadni obdelavi.

"Uporaba paketov prednastavitev je lahko dober način za začetek, a ne pozabite, da to ni čudežna rešitev za odlične slike," pravi. "Tudi z dobrimi prednastavitvami morate veliko urejanja še vedno opraviti sami."

Nadaljujte z eksperimentiranjem in vajo

Kit grbavec, ki se pred dramatičnim belim obzorjem izstreli iz vode.

Če je le mogoče, imejte fotoaparat vedno s seboj, svetuje Ása, nikoli ne veste, kdaj bo pred vas skočil popoln posnetek. "Opazovala sem kite in nenadoma za seboj zaslišala velik pljusk. Obrnila sem se in v tistem trenutku se je v zrak dvignil grbavec," pove o tej sliki. "Zelo sem bila vesela, da mi je uspelo zajeti celotno sekvenco pljuskajočega kita." Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM pri 150 mm, 1/5000 sek., f/3.2 in ISO640. © Ása Steinars

Tistim, ki so se s fotografiranjem šele začeli ukvarjati ali imajo malo izkušenj s fotografiranjem pokrajin, Ása priporoča, da si ogledajo izdelke drugih fotografov in se iz njih učijo. Predlaga, da poiščete fotografe, ki jih občudujete, in si ogledate, kako delajo s svetlobo, sestavljajo slike in iščejo ustvarjalne zorne kote.

Njen največji nasvet je preprost. "Fotoaparat imam skoraj vedno s seboj, in to počnem že več kot 10 let," pravi. "Več ko boste vadili, boljši boste postali. Tako preprosto je to. Da se izpopolnite, je potreben čas. Nihče se ne rodi kot fotograf."

Avtor: Gary Evans

Povezani izdelki

Povezani članki