POTOVALNI

Kako vrhunsko fotografirati ulice in potovanja

Profesionalni fotograf Martin Bissig se je odločil, da na potovanje po Šrilanki vzame Canon EOS R10. Tukaj opisuje prednosti potovanja z malo prtljage in kako ujeti trenutke, ki si jih je vredno zapomniti.
Fotograf Martin Bissig se nagiba iz vlaka, ki se je ustavil in pobira potnike na viaduktu na Šrilanki. Drži Canon EOS R10, za njim pa je grič z majhnimi lesenimi hišami. Fotografirala Monika Bissig s fotoaparatom Canon EOS R7. 

Ko že imate dva vrhunska profesionalna fotoaparata in širok nabor vrhunskih objektivov, je izbira drugega kompleta opreme za potovanje morda nenavadna, a za profesionalnega fotografa in Canonovega ambasadorja Martina Bissiga je bila izbira jasna. Tehnologija fotoaparatov se neprestano razvija, zato si je dobro vzeti čas in preizkusiti druge modele. Tako lahko spoznate nove funkcije, s katerimi lahko odlično začnete, če ste začetnik, ali dobite nova orodja za delo, če ste profesionalec kot Martin.

Ko je Martin naredil načrt za mesečno potovanje na Šrilanko, je pazljivo pregledal možnosti za opremo, ki naj jo vzame s seboj, in se odločil za Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Fotoaparat APS-C EOS R10 je izbral, ker je majhen, lahek in omogoča izjemno zajemanje več zaporednih fotografij. Rezultati so ga navdušili. "S fotoaparatom EOS R10 sem ujel številne trenutke, ki jih s svojimi večjimi fotoaparati ne bi, saj jih preprosto ne bi vzel s seboj," razloži.

Martin tukaj deli fotografije s potovanja in nasvete, kako lahko z lastnih pustolovščin prinesete vrhunske posnetke.

Drugačen pogled na življenje

Približan posnetek golih stopal ob majhnem kupu zelenjave, med drugim korenja in laškega fižola, na stojnici šrilanške tržnice. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

"S fotoaparatom v roki sem bolj pozoren na podrobnosti, kot bi bil, če bi se samo razgledoval naokoli," pravi Martin. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 50 mm (enakovredno 80 mm pri fotoaparatu polne velikosti), 1/80 s, f/5,6 in ISO 640. © Martin Bissig

Martin se je najprej začel zanimati za fotografijo kot otrok v Švici, ko je oče razvijal fotografije v temnici v njihovi družinski hiši. Ko je bil star samo 13 let, je njegove fotografije objavil časopis, zdaj pa je eden od evropskih fotografov športnih dogodkov z največ objavami.

Martin se je uveljavil v svetu gorskega kolesarstva, vseeno pa ve, da so spretnosti, ki jih je pridobil na katerem koli področju fotografije, uporabne tudi drugje. Na potovanjih se lahko uči novih tehnik ter preizkuša različne fotoaparate in objektive, ne da bi se moral držati rokov in izpolnjevati želje strank.

"Obožujem potovanja in pustolovščine, zato jih poskušam vključiti v vse, kar počnem," pravi. "Pri svojem poklicnem delu se osredotočam na športe na prostem, in ko ne delam, se poskušam udeležiti vsaj dveh odprav na leto. Včasih fotografije s teh potovanj objavijo revije, vendar jih poskušam čim bolj ločiti od svojega poklicnega dela."

Potovanja Martinu omogočajo tudi, da se preda čuječnosti fotografije. "Zaradi fotografiranja sem bolj prisoten v trenutku," razloži. "Če ne bi razmišljal o ustvarjanju zanimivega prizora, morda na primer ne bi opazil moškega, ki bos stoji med zelenjavo na tržnici. Če sem pozoren na podrobnosti, se bolj zavedam vseh zanimivih stvari, ki se dogajajo okoli mene."

Učenje na podlagi izkušenj

Skozi zrcalni obok posneta fotografija mladega dekleta, ki hodi mimo avtobusa, v živih odtenkih rožnate, rumene, bele in rdeče, prizor pa se zrcali na levi strani fotografije. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

S fotografiranjem na potovanjih je začel Martin razmišljati hitreje. "Sčasoma sem razvil določeno samozavest in mirnost, da opazim nekatere stvari, ki jih kdo drug v tistem trenutku ne bi opazil," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3,5 in ISO 100. © Martin Bissig

Martin večinoma fotografira kraje in ljudi, ki jih ne pozna. To zahteva, da je spontan in da med fotografiranjem dogajanja uporabi leta izkušenj. "Poskušam biti čim bolj pristen," je dejal.

"Potovalna fotografija se odraža v mojem poklicnem delu, saj se moram v obeh primerih odzivati hitro," nadaljuje Martin. "Vse se zgodi v trenutku. Na primer: v posnetku dekleta, ki hodi pred avtobusom, sem odsev avtobusa opazil na steklu železniške postaje. Ko sem videl, da bo pred njega kmalu stopila skupina šolarjev, sem za trenutek počakal in pripravil prizor, dokler niso stopili v posnetek." 

Kot izkušen fotograf dogajanja se je Martin naučil, da skoraj vedno ujame pravi trenutek. Za fotografe, ki želijo biti prepričani, da bodo ujeli posnetek, ponuja Canon EOS R10 rafalni posnetek v obliki RAW in način predhodnega fotografiranja. "Če predmeta ne vidite ali veste, da se bo prikazal v trenutku, sta to izjemno koristni orodji," poudari.

Fotoaprat EOS R10 ima tudi enak sistem samodejnega ostrenja CMOS AF II, kot ga imajo fotoaparati Canon EOS R3, EOS R5 in EOS R6, ter zmogljivo hitro zajemanje več fotografij na sekundo, zaradi česar je popoln za fotografe, ki želijo pri zajemanju fotografij in videoposnetkov preizkusiti naprednejše funkcije. "Zaradi hitrega neprekinjenega fotografiranja je bolj podoben profesionalnemu fotoaparatu kot fotoaparatu srednjega razreda," meni Martin.

Zlijte se z množico

Oseba razkosava ribe na lesenem stojalu na stojnici. Posnel Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10 in objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

"Če želite postati resen fotograf, boste z zamenjavo pametnega telefona z majhnim fotoaparatom, kot je Canon EOS R10, naredili ogromno razliko," dodaja Martin. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6,3 in ISO 160. © Martin Bissig

Redko poseljena dolina z bujnim zelenjem, nad njo pa so temni nevihtni oblaki. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

Manjša tipala fotoaparatov APS-C, kot je Canon EOS R10, običajno zajamejo večjo globino polja kot fotoaparati polne velikosti. To je lahko koristno pri zagotavljanju, da sta na posnetkih pokrajin ospredje in ozadje enako ostra. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 in ISO 100. © Martin Bissig

"Pri fotografiranju za komercialne stranke uporabljam dve ohišji Canon EOS R5 in nabor vrhunskih objektivov. Na potovanjih želim biti bolj diskreten z manjšim fotoaparatom, s katerim se lahko lažje premikam," pravi Martin.

"Ne želim stati na sredini šrilanške tržnice in držati Canon EOS R5 z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, saj bi bil preveč podoben profesionalnemu fotografu na snemanju. Raje se zlijem z okolico, saj se lahko tako bolj približam prizoru, ne da bi pri tem koga užalil ali bil preveč vsiljiv."

S funkcijami bogat fotoaparat EOS R10 je tako kot EOS R5 intuitiven in uporabniku prijazen, saj ima preprosto razumljive gumbe in izbirnike, ki jih je Martin uporabljal brez težav, ter podobno navigacijo in uporabo menijske strukture. Fotoaparat EOS R10 vključuje tudi panoramski način, ki v fotoaparatu združi niz posnetkov, zajetih med premikanjem fotoaparata navpično ali vodoravno. Martinu omogoča, da "zajame več okolice in zagotovi zares širok pogled na prizor".

Rezultati, primerni za tiskanje

Trije ribiči v mraku na stebrih v plitvi vodi potrpežljivo čakajo na ulov, pred njimi pa zahaja sonce. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je majhen, lahek in tih. Za zajemanje različnih prizorov s potovanj ima vsestranski obseg povečave, kar je enakovredno 29–240 mm pri fotoaparatu polne velikosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6,3 in ISO 200. © Martin Bissig

Deček z velikimi rjavimi očmi gleda neposredno v fotoaparat. V ozadju je zamegljena oseba, ki nosi oranžno haljo. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

Napredno samodejno ostrenje fotoaparata EOS R10 z zaznavanjem oči osebam sledi še natančneje. "Na Šrilanki sem veliko uporabljal načine samodejnega ostrenja živali in ljudi," pravi Martin. "So neverjetno natančni in hitri, zato so mi zares pomagali ujeti posnetek, ko nisem imel veliko časa za pripravo." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6,3 in ISO 500. © Martin Bissig

Ko želite majhno in lahko napravo za fotografiranje, se morda pametni telefon zdi prava izbira, vendar se Martin s tem ne strinja. "Za posnetke uporabljam tudi pametni telefon, vendar je fotografska izkušnja s fotoaparatom zelo drugačna," pravi. "Z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM sem na Šrilanki lahko ujel posnetke, na primer ribiče z obale, ki jih s pametnim telefonom ne bi mogel. Pri tem mi je pomagalo tudi tipalo APS-C ali tipalo za obrezovanje, ki je največji doseg povečalo na 240 mm (enakovredno fotoaparatu polne velikosti), fotografiranje v obliki RAW pa mi je zagotavljalo več možnosti naknadne obdelave."

Tudi če Martin slik ne namerava objaviti v reviji, še vedno želi, da so dovolj dobre, da jih natisne. "Slike, ustvarjene s telefonom, so morda videti dobro na zaslonu telefona, takoj ko jih želite natisniti ali dodati v knjigo fotografij, pa so zelo omejene," doda. 

Enako velja za videoposnetke – EOS R10 vključuje funkcije, zaradi katerih so za filmske ustvarjalce videoposnetki privlačna nadgradnja tistih, narejenih s telefonom. Vključeni sta podpora za navpične videoposnetke in možnost vzpostavitve povezave Wi-Fi, zaradi česar je popoln za ustvarjanje in objavljanje kakovostnih objav v družbenih omrežjih, snemanje z veliko hitrostjo sličic (60 sličic na sekundo v ločljivosti 4K in 120 sličic na sekundo v ločljivosti 1080p) pa vam omogoča več nadzora pri naknadni obdelavi.


Martin meni, da je prisoten v trenutku in se uči vedno, ko drži fotoaparat. Potovanje na Šrilanko mu je dalo številne priložnosti, da je izpopolnjeval svoje veščine, enako pa vam lahko nudi tudi sprehod po lokalnem parku ali izlet na plažo. Če želite izboljšati svoje fotografske spretnosti, se zgledujte po Martinu: poiščite prizor, ki vas zanima, izberite komplete opreme, ki vas ne bo omejeval, in začnite fotografirati.Avtor: Matthew Bowen

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.

Povezani članki