POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

Najboljša Canonova začetniška oprema za popotniško fotografijo

Ti Canonovi fotoaparati in objektivi so zasnovani in izdelani za potovanja, zato so popolni sopotniki, saj posnamejo vaše pustolovščine in ohranijo spomine za vse življenje.
Roka, ki iz torbe jemlje Canonov fotoaparat z nameščenim objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

Najboljša oprema za popotniško fotografijo omogoča, da ujamete ključne trenutke in ohranite posebne spomine, ne glede na to, ali raziskujete mesto, se podate v naravo ali se povsem potopite v popolnoma drugo kulturo. Zaradi takojšnje povezljivosti po vsem svetu lahko v realnem času s prijatelji, družino in sledilci po vsem svetu delite tudi vse, od posnetkov do popolnih potovalnih vlogov.

Če želite ustvariti slike, natise in videoposnetke, ki bodo navdušili, potrebujete namenski fotoaparat – takšnega, ki se odlično obnese skozi vse leto, ne glede na razmere, v katerih se znajdete, hkrati pa je še vedno dovolj majhen, da ga lahko spravite v ročno prtljago. Podobno je z objektivi, ki potrebujejo vsestranskost, da so v koraku s pustolovskim duhom, ne da bi pri tem trpela kakovost slike.

Upoštevati je treba marsikaj, vendar smo pripravili vodnik za najboljšo opremo za popotniško fotografijo. Ne glede na to, ali ste začetnik, ki komaj čaka, da začne, nadebuden popotniški bloger, ki želi osupniti sledilce, ali pa ustvarjalec z naraščajočo prepoznavnostjo, ki želi vsebino in torbo z opremo dvigniti na višjo raven, ste lahko prepričani, da imate orodja, ki jih potrebujete za uspeh.

Najboljša potovalna fotoaparata za priložnostne fotografe in družinske počitnice: Canon EOS R100 in Canon Zoemini S2

Dva smejoča se človeka stojita z rokami drug okrog drugega pred vrsto kolib na peščeni plaži.

Canon EOS R100 je idealen za družinske počitnice, saj je cenovno ugodna možnost za vse, ki želijo narediti korak naprej v primerjavi s pametnim telefonom ter posneti kakovostne slike in videoposnetke.

Canon Zoemini S2 bele barve je postavljen na vrhu odprte spominske knjige, kjer so na njenih straneh razporejene slike s potovanj.

Canon Zoemini S2 vam omogoča fotografiranje in tiskanje na poti, zato je idealen za ustvarjanje spominskih knjig s potovanj. Slike lahko urejate in jim dodate ustvarjalne poudarke s programom Canon Mini Print.

Družinske počitnice so več kot le pobeg od vsakodnevnih opravil. So dragoceni čas, ki ga preživimo z najbližjimi, s katerimi ustvarjamo najljubše spomine.

Fotoaparat Canon EOS R100 vam omogoča, da zabeležite posebne trenutke tako, kot si zaslužijo. Tehnologija samodejnega ostrenja z dvojnimi slikovnimi pikami in tipalom CMOS lahko sledi očem in obrazom ter poskrbi, da so vsi člani družine izostreni tudi v prizorih sredi mestne gneče. Način Creative Assist vam nudi orodja za takojšnje prilagajanje zamegljenosti ozadja, svetlosti in kontrasta, medtem ko funkcija Auto Lighting Optimizer izravna visoke kontraste, ki jih povzroča neposredna sončna svetloba, ter poskrbi za naraven videz slik, posnetih v bleščečem soncu.

EOS R100 je tudi popoln spremljevalec, ko sonce zaide. S svojimi naprednimi funkcijami ohrani posnetke izostrene in brez zameglitve tudi pri fotografiranju iz roke v šibki svetlobi.

Fotoaparat EOS R100 povežite s programom Canon Camera Connect in takoj prenesite slike iz fotoaparata v pametni telefon, da jih boste lahko delili na družbenih omrežjih. Program vam omogoča tudi geografsko označevanje slik s pomočjo GPS-a, kar vam bo pomagalo pri razvrščanju fotografij, ko boste prispeli domov, pa tudi pri prikazovanju, kje ste bili na počitnicah. Za skupinske posnetke lahko uporabite način fotografiranja na daljavo v programu Camera Connect, s čimer boste na fotografiji lahko prav vsi.

Če iščete izjemno prenosljivost, potem je Canon Zoemini S2 z 8 milijoni slikovnih pik odličen počitniški spremljevalec, ki oživlja dragocene trenutke, medtem ko jih doživljate. Kompaktni fotoaparat in tiskalnik Canon Zoemini S2 vam z vgrajenim ogledalom in obročasto svetilko omogoča, da posnamete čudovite sebke s popolno pozo in osvetlitvijo. Slike lahko natisnete kar takoj v manj kot minuti ali pa jih shranite na kartico microSD in natisnete pozneje.

Če združite fotoaparat Canon Zoemini S2 s programom Canon Mini Print, lahko kompozicijo preverite tudi v pogledu v živo, prilagodite slike pred tiskanjem in celo tiskate fotografije neposredno iz pametnega telefona.

Najboljša potovalna fotoaparata za začetnike in ustvarjalce vsebin: Canon EOS R10 in EOS R50

Roke držijo fotoaparat Canon EOS R10, tako da je viden zaslon, ki prikazuje fontano in zelenje.

Fotoaparat Canon EOS R10 tehta samo 429 g, prav tako pa je s svojimi 130 g lahek tudi priloženi objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, ki se ponaša z večnamenskim razponom goriščne razdalje in optično stabilizacijo slike (IS). Oba skupaj prinašata zmogljivo, a lahko kombinacijo, tako za začetnike kot tudi za izkušene fotografe.

Bližinski posnetek pladnjev z rožami, posnet s fotoaparatom Canon EOS R50 v naprednem načinu Advanced A+.

Napredni način fotografiranja Advanced A+, ki ga nudi fotoaparat EOS R50, je eden od inteligentnih samodejnih načinov za fotografiranje, ki posname več slik in jih nato združi. Tako lahko na svojih pustolovščinah brez posebnega znanja posnamete slike v najboljši kakovosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 1/160 s, f/11 in ISO 100.

Canon EOS R10 je s svojimi izjemnimi tehničnimi lastnostmi primeren za navdušence in uveljavljene ustvarjalce vsebin, ki potrebujejo funkcije, s katerimi bodo njihove vsebine dosegle nove ravni.

Fotoaparat EOS R10 s slikovnim tipalom ločljivosti 24,2 milijona slikovnih pik ustvarja čudovito jasne fotografije in brezhibne videoposnetke 4K s 60 sličicami na sekundo za profesionalen videz vlogov in zgodb. Z naprednim sistemom samodejnega ostrenja, ki lahko sledi očem, obrazom, živalim in vozilom, bo vsebina vedno ostra – tudi pri šibki svetlobi.

Fotoaparat EOS R10 je opremljen z vrtljivim zaslonom na dotik za uspešno kompozicijo ne glede na zorni kot in vgrajeno bliskavico za fotografiranje ponoči ali ko primanjkuje svetlobe. Tehta samo 429 g, zato ga zlahka vzamete s seboj na potep po prostranih mestih ali strmih gorah.

Ustvarjalci, ki želijo posneti in med svoje sledilce deliti popotniške videoposnetke v višji kakovosti, lahko izberejo fotoaparat Canon EOS R50, ki uporablja enak senzor in sistem samodejnega ostrenja kot EOS R10, a ima manjše ohišje in tehta samo 375 g.

Ta je enostaven in intuitiven za uporabnike, ki so vešči zaslona na dotik na pametnem telefonu. Zajame lahko čudovit video v ločljivosti 4K z do 30 sličicami na sekundo ter se ponaša z digitalnim stabilizatorjem slike za videoposnetke, ki poskrbi za posnetke brez tresljajev med snemanjem v gibanju. Snema lahko tudi v navpičnem formatu, poleg tega pa nudi tudi način snemanja bližinskih videoposnetkov, da lahko posnamete nenavadno hrano, ki ste jo odkrili na lokalni tržnici ali neobičajne spominke, ki ste jih kupili na izletu.

Oba fotoaparata lahko uporabljate s katerim koli objektivom Canon RF ali RF-S, kar pomeni, da dobite z njima dostop do celotne ponudbe vsestranskih objektivov, s tem pa tudi možnosti poznejših nadgradenj, ko bodo vaše ambicije rasle.

Najboljši osnovni širokokotni objektiv s povečavo za popotniško fotografijo: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM in RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Oseba z rožnato majico drži roko navzven, da fotografira sebe na čolnu in na obeh straneh so barvite zgradbe. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 in objektivom Canonovim objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

Skupaj z lahkim fotoaparatom Canon EOS R50 je Canonov objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM odličen za popotniško fotografijo in tudi za popotniško snemanje vlogov. Preprosto se lahko postavite v kader fotografije, videoposnetke ločljivosti UHD 4K 30p ali pretakanje v živo, da zajamete širok pogled pokrajine za vami in določite prizor. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM pri 10 mm, 1/200 s, f/8 in ISO 400.

Slika jezera, obkroženega z gorami, z odsevom pokrajine in neba na vodni gladini je posneta s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5.-6,3 IS STM.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je izjemno širok objektiv s povečavo, ki je primeren tudi za najzahtevnejše potovalne fotografe. Objektiv s 5-stopenjskim optičnim stabilizatorjem slike, največjo odprtino zaslonke f/4,5 in možnostjo hitrega ostrenja, ki ga omogoča Canonov nastavek RF, zagotavlja, da bo vsebina s potovanj ostra in profesionalnega videza ne glede na svetlobne razmere. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 in ISO 100. © Verity Milligan

Objektiv Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je eden najbolj vsestranskih Canonovih objektivov za pokrajinsko in popotniško fotografijo. Ta kompakten in izjemno širok objektiv je popoln partner fotoaparatom, kot sta Canon EOS R10 in EOS R50, in je odličen dodatek k objektivu RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. Objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM s podobnim zložljivim ohišjem kot objektiv 18–45 mm tehta samo 150 g in ga lahko preprosto prenašate v nahrbtniku ali žepu jakne. Razpon povečave 10–18 mm ne omogoča le zmožnosti, da vidite širšo sliko, temveč je odličen tudi za zajemanje drugačne perspektive in za poigravanje z razmerjem med elementi v ospredju in ozadju.

Zaradi velikega vidnega kota objektiva RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je tudi eden od najboljših Canonovih objektivov za snemanje vlogov, zato je popoln za fotografiranje, ko se želite postaviti v kader, hkrati pa v postavitev prizora vključiti tudi okolico. Gladko delujoč in skoraj neslišen sistem za samodejno ostrenje STM je enako učinkovit pri zajemanju fotografij in videoposnetkov, medtem ko samodejno popravljanje v fotoaparatu odpravlja popačenje. Neto rezultat so visokokakovostne in realistične slike, ki so popolne za ovekovečenje vsake popotniške pustolovščine. Za še večjo prilagodljivost lahko preklopite na ročno ostrenje in se približate do 0,5-kratne makro povečave, kar je popolno za snemanje posnetkov od blizu krajevne flore in favne, ki imajo v ozadju večji razširjen prostor. Objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM ima optični stabilizator s 4 koraki, ki se poveča na 6 korakov, ko fotografirate skupaj z vgrajenim stabilizatorjem IBIS pri fotoaparatih, kot je EOS R7. To vam omogoča varno prenašanje stativa med potovanjem.

Če vam je všeč, kaj vse zmore objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM, vendar uporabljate fotoaparat polne velikosti, je objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pravi za vas. Z izjemno širokim razponom goriščne razdalje boste z drugim objektivom v kader brez težav ujeli vse ne glede na to, ali snemate vlog med sprehajanjem po mestnem središču, sprehajanjem po ulicah srednjeveškega mesta ali snemate izjemen razgled na gorovje. Ta kompakten in lahek objektiv RF je cenovno ugoden dodatek tudi v najlažji torbi za opremo popotnika, zaradi stabilizacije slike in svetle največje odprtosti zaslonke f/4,5 pa je ta objektiv kos spreminjajočim se svetlobnim razmeram. Kot objektiv polne velikosti je nekoliko večji, vendar še vedno zelo kompakten in lahek.

Najboljši objektiv za popotniško reportažo: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Roki držita fotoaparat Canon EOS z objektivom Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM pred srajco v kaki barvi.

Objektiv Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ima obroč za upravljanje, ki mu lahko dodelite funkcijo prilagajanja zaslonke, hitrosti zaklopa ali občutljivosti ISO. S tem prinaša dodatne možnosti nadzora na doseg vaših prstov, kar je idealno za hitro spreminjanje nastavitev v hitro spreminjajočih se situacijah.

Z najmanjšo goriščno razdaljo, ki sega vse do ultra širokokotnih 24 mm, je objektiv Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM idealen za beleženje širokokotnih uličnih prizorov in snemanje portretov v okolju, ki subjekt postavijo v kontekst. Objektiv je poleg tega opremljen tudi z optičnim stabilizatorjem slike za ostre posnetke iz roke med gibanjem, njegov skoraj neslišen motor sistema za ostrenje pa poskrbi, da ne boste motili subjektov, ter da boste lahko ustvarili jasne posnetke zvoka.

Najboljši objektiv za popotniške vlogerje: Canon RF 16mm F2.8 STM

Mlada ženska stoji na dvignjenem mestu nad reko in mostom, ki poteka čeznjo, ter se snema s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Izjemna širina, ki jo omogoča goriščna razdalja svetlega in cenovno dostopnega fiksnega objektiva RF 16mm F2.8 STM nudi odlične ustvarjalne možnosti za ustvarjalce vsebin, ki želijo zajeti širok pogled.

Ultra širokokotni objektiv RF 16mm F2.8 STM z največjo odprtino zaslonke f/2,8 lahko zajame široko perspektivo ter s tem popotniškim vlogerjem in ustvarjalcem vsebin omogoči številne ustvarjalne možnosti. Tako širok pogled je uporaben tudi, ko fotografirate v razmeroma tesnih prostorih, kot na primer na tržnici ali v muzeju, kjer ne morete stopiti korak nazaj, da bi razširili perspektivo.

Objektiv je opremljen s tehnologijo samodejnega ostrenja s skoraj neslišnim koračnim motorjem (STM), zato je odlična izbira, ko želite posneti popotniške utrinke ali zajeti zvoke iz okolice, ki bodo posnetim lokacijam vdihnili življenje.

Ker tehta samo 165 g in v zloženem položaju meri le nekaj več kot 4 cm, ga imate lahko med ogledovanjem znamenitosti udobno nameščenega na fotoaparatu ves dan.

Najboljši kompaktni objektiv za popotniško fotografijo: Canon RF 28mm F2.8 STM

Nasmejani turist stoji na balkonu, za njim se razteza pogled na mesto.

Če želite stopiti stopnico više od objektiva, ki ga prejmete v kompletu s fotoaparatom, ter svojim popotniškim slikam dodati nekaj več, vam cenovno dostopen širokokotni objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM nudi vse prednosti 28-milimetrskega fiksnega objektiva v neverjetno kompaktni obliki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 1/1250 s, f/2,8 in ISO 100.

Če sta pri izbiri popotniškega objektiva vaša glavna kriterija velikost in teža, vam bo Canon RF 28mm F2.8 STM z žepno velikostjo, težo 120 g in možnostjo uvlečenja, ko ga ne uporabljate, še dodatno olajšal shranjevanje v torbi ali nahrbtniku.

Njegova vsestranska goriščna razdalja 28 mm je idealna za raziskovanje, saj vam omogoča, da zapolnite sliko z vseobsežnimi prizori iz mesta, navdušujočimi naravnimi znamenitostmi in družinskimi portreti. Največja odprtina zaslonke f/2,8 pa pomeni, da boste lahko fotografirali tudi, ko se znoči.

Morda je res majhen, toda objektiv RF 28mm F2.8 STM se ponaša s takšno optično kakovostjo kot veliki in ima tudi premaz Super Spectra, ki zmanjšuje odbleske in sence, ter pametni vgrajeni optični popravek za jasnejše fotografije in videoposnetke.

Najboljši širokokotni glavni objektiv za popotniško fotografijo: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Slika sklede testenin s paradižnikom in baziliko, fotografirana od zgoraj z vilicami, listi bazilike ter tolkačem v okvirju, je bila posneta s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM s 5-stopenjsko optično stabilizacijo slike za izostrene posnetke iz roke in 0,5-kratno makro povečavo je najboljša izbira za zajemanje okusnih dobrot v restavracijah na drugem koncu sveta. Poleg tega je objektiv zaradi tihega motorja za ostrenje STM odličen za snemanje vlogov in pretočno oddajanje v živo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2,5 in ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Canion RF 35mm F1.8 MACRO IS STM je z razlogom priljubljen tako pri uličnih fotografih, portretnih fotografih kot tudi pri popotniških fotografih. Dovolj je širok za obsežne mestne panorame, osupljive posnetke pokrajine in razodevajoče bližnje posnetke. Z nevpadljivim profilom, veliko največjo odprtino zaslonke in makro povečavo do 1 : 2 se odlično obnese na številnih področjih.

Čeprav je objektiv RF 35mm F1.8 MACRO IS STM zasnovan za fotoaparate polnega formata, ga lahko uporabljate tudi na ohišjih APS-C, kot je Canon EOS R10, kjer lahko zajame vidno polje, enakovredno 56-milimetrskemu objektivu na fotoaparatu polnega formata.

Najboljša kompaktna kamera in fotoaparat za popotniške vlogerje in blogerje: Canon PowerShot V10 in PowerShot G7 X Mark III

Ženski sedita za mizo v restavraciji in držita krožnik pred fotoaparatom Canon PowerShot V10, postavljenim na vgrajeno stojalo.

Fotoaparat Canon PowerShot V10 ima vgrajeno prilagodljivo stojalo in širok vidni kot, zato lahko med snemanjem kulinaričnih popotniških vlogov v kader zajamete tudi svoje prijatelje.

Moški sedi na prodnati plaži pred majhnim ognjem. Na skali pred njim je na stojalu z mikrofonom nameščen fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III.

Z ultra prenosnim fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III s široko goriščno razdaljo, ki je na fotoaparatu polnega formata enakovredna 24–100 mm, boste lahko ročno snemali vloge ter zajemali portrete in prizore iz divjine.

Ko si zaželite potovanja, imate pogosto samo toliko časa, da pograbite nahrbtnik in se odpravite. V takšnih primerih, ko je prostor še kako pomemben, je kamera Canon PowerShot V10 ali fotoaparat PowerShot G7 X Mark III idealen sopotnik.

Canon PowerShot V10, zasnovana za vlogerje, ki so prerasli pametne telefone, je kompaktna in lahka izbira za potovanja. Tehta namreč samo 211 g, velik 1,0-palčni slikovni senzor pa v sodelovanju s Canonovim samodejnim ostrenjem z zaznavanjem obrazov po celotni površini slike ustvarja čudovite videoposnetke 4K. Kaj to pomeni? Ne glede na to, kje v sliki želite točko izostritve, bo kamera poskrbela za izostritev prav tam, kar vam daje izjemno fleksibilnost pri kadriranju.

Stabilizator slike Movie Digital IS medtem poskrbi za stabilne posnetke med hojo, vgrajena stereo mikrofona pa lahko zajameta vzdušje neposredne okolice, ne glede na to, ali ste na natrpani tržnici ali v živahni restavraciji na prostem.

Fotoaparat PowerShot G7 X Mark III združuje popolno kombinacijo zmogljivosti in velikosti, saj je opremljen z velikim slikovnim tipalom tipa 1.0, ki zagotavlja osupljive fotografije z 20,1 milijona slikovnih pik in videoposnetke v ločljivosti 4K, vse to pa je skrito v ohišju, ki je ožje od 11 cm, in tehta samo 300 g. Če imate v nahrbtniku premalo prostora, ga torej lahko enostavno pospravite v žep. Med fotografiranjem in snemanjem videoposnetkov lahko preklapljate z enim preprostim gibom.

Se odpravljate na pustolovščino? Ne pozabite prenesti aplikacije Canon Camera Connect, da boste lahko fotoaparat povezali s pametnim telefonom in delili popotniške fotografije neposredno na svojih družbenih kanalih. Z aplikacijo lahko upravljate fotoaparat na daljavo za posnetke brez tresljajev in mirne videoposnetke.

Ti nahrbtnikom prijazni fotoaparati in objektivi so resnično vrhunski spremljevalci pustolovcev, saj ustvarjajo osupljive slike in videoposnetke, pri tem pa ne ovirajo vaše svobode pohajkovanja. Za več navdiha za popotniško fotografijo si oglejte, kako se je odrezala profesionalna fotografinja Diana Millos, ko je s fotoaparatom Canon EOS R10 preživela 48 ur v čudoviti Sevilli.

Napisala Peter Wolinski in Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • SNEMANJE VLOGA

  Canonovi najboljši fotoaparati in objektivi za snemanje vlogov

  Canon izdeluje številne fotoaparate in objektive, ki so popolni za ustvarjalce vsebin. Ta vodnik vam po pomagal najti popolno opremo za vaše želje.

 • POTOVALNI

  Popoln spremljevalec

  Profesionalni fotograf Martin Bissig se je na Šrilanko odpravil s fotoaparatom EOS R10.

 • POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

  10 namigov za popotniško fotografijo

  Fotografinja in blogerka Diana Millos deli najboljše namige za izjemne popotniške fotografije.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.