FOTOGRAFIJA

Kakšne so razlike med fotoaparatoma EOS R50 in EOS R10

Ne glede na to, ali želite izboljšati svojo vsebino v družabnih omrežjih ali narediti izjemne posnetke s potovanja, se vam lahko pomagamo odločiti, kateri fotoaparat je pravi za vas.
Razdeljena slika, ki prikazuje Canon EOS R50 na mizi ob materialih za ustvarjanje in Canon EOS R10 na polici s ploščicami.

Canonov revolucionarni brezzrcalni sistem EOS R smo predstavili 2018 in ponudbo vse od takrat širimo. Prva modela s tipali APS-C v družini, EOS R7 in EOS R10, smo predstavili 2022. Vzljubili so ju fotografi, ki so želeli fotoaparat s sistemom EOS R v manjšem ohišju.

Tehnične inovacije smo nadaljevali z modelom Canon EOS R50, ki se ponaša z enako kakovostjo fotografij in zmogljivostjo kot EOS R10, vendar je še manjši in preprostejši za uporabo. Namenjen je ustvarjalcem, ki želijo z njim nadomestiti svoje pametne telefone in izpopolniti svoje vadnice na YouTubu ali plesne videoposnetke na TikToku.

Tukaj razkrivamo nekatere od skupnih tehnologij in ključnih razlik med modeloma EOS R50 in EOS R10. S svojim strokovnim mnenjem sta nam pomagala Mark Kendrick, specialist za izdelke v družbi Canon Europe, in Canonov ambasador Martin Bissig, ki je EOS R10 preizkusil na potovanju na Šrilanko.

Zajemanje in deljenje kakovostnih fotografij

Moški na pametnem telefonu pregleduje videoposnetke v aplikaciji Canon Camera Connect. Ob njem so krožnik s hrano, nasekljane sestavine in Canon EOS R50 na stojalu.

S fotoaparatom EOS R50 in EOS R10 lahko vsebino brez težav takoj naložite prek povezave Wi-Fi s pametnimi telefoni. Prek povezave Bluetooth lahko v aplikaciji Canon Camera Connect nastavitve fotoaparata prilagajate na daljavo in tako ne motite ustvarjalnega procesa.

Fotograf Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10 ob znaku zunaj železniške postaje na Šrilanki.

Martin z veseljem uporablja majhne fotoaparate APS-C, kot sta EOS R10 in EOS R50. "Ljudi lahko velik fotoaparat z velikim objektivom prestraši," pojasnjuje. "Pri potovanju z manjšo napravo niste tako opazni." © Martin Bissig

Canon EOS R50 in EOS R10 sta si v mnogih stvareh podobna. Slikovno tipalo ločljivosti 24,2 milijona slikovnih pik zagotavlja visoko stopnjo podrobnosti in prinaša vse prednosti formata APS-C, vključno z 1,6-kratnim faktorjem obrezovanja pri uporabi objektivov RF ter majhnim ohišjem.

Kombinacija fotoaparata EOS R10 ter majhnega in lahkega objektiva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je bila še posebej priročna na Šrilanki, kjer Martin ni želel vzbujati pozornosti. "Fotoaparat je majhen, zato sem ga lahko vedno vzel s seboj, ne da bi ga moral nositi v veliki torbi za fotoaparat," je dejal. "Zaradi obsega povečave od 18 do 150 mm (kar je enakovredno obsegu od 29 do 240 mm pri fotoaparatu polne velikosti) je bilo moje delo zelo učinkovito."

Srce obeh fotoaparatov je enak procesor DIGIC X, ki zagotavlja hitro in odzivno fotografiranje. Na profesionalnih modelih, kot je Canon EOS R6 Mark II, vam je na voljo tudi vrhunski sistem samodejnega ostrenja CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami, ki lahko samodejno zazna ljudi, živali ali vozila v prizoru, jim sledi in jih ostri. S 651 točkami ostrenja sledijo vsemu, kar želite zajeti, od hitrega dogajanja in posnetkov divjadi do predstavljanja lastnega kuharskega kanala na Instagramu.

EOS R10 in EOS R50 dobro delujeta pri šibki svetlobi, saj se ponašata z vrednostma ISO do 32.000 za fotografije in do 12.800 za videoposnetke. Lahko ju razširite tudi do 51.200 in 25.600. Sistem samodejnega ostrenja lahko ostri do svetlobe -4 EV, kar je raven teme prizora, ki ga osvetljuje le polovična luna.

Razlike v zasnovi

Ženska, ki ima Canon EOS R50 obrnjen proti obrazu in gleda skozi elektronsko iskalo.

Canon EOS R50 je v primerjavi s prejšnjimi fotoaparati s sistemom EOS R zasnovan nekoliko drugače. Ima manjše držalo, zato je manjši, vendar ga lahko še vedno brez težav uporabljate iz roke. Zaradi ene reže za kartice UHS-I SD znotraj vratc za baterijo je fotoaparat lažji in manjši.

Ženska fotografira krožnik s hrano s fotoaparatom Canon EOS R10 na stojalu.

"Prednost fotoaparata EOS R10 pred fotoaparatom EOS R50 je več možnost prilagajanja," razloži Mark. "Prav tako imate pri roki več možnosti za sprotno spreminjanje nastavitev, kar je še posebej uporabno pri fotografiranju."

Prava razlika med obema fotoaparatoma je v njuni velikosti in zasnovi. Canon EOS R50 je lažji od modela EOS R10, saj ima zaradi zasukane reže za baterijo manjše držalo. Globok je samo 68,8 mm in tehta samo 375 g s kartico in baterijo (v primerjavi z modelom EOS R10, ki je globok 83,4 mm in tehta 429 g). Ne glede na to, ali želite posneti hitro dogajanje v rolkarskem parku ali ga dati v torbico in se podati na kosilo, da ujamete fotografije življenjskega sloga v novi kavarni, lahko ta prenosni fotoaparat vzamete kamor koli.

Tudi postavitvi gumbov sta drugačni. Mark pravi: "EOS R50 je preprostejši za uporabo in učenje ter intuitivnejši za uporabnike pametnih telefonov, ki so vajeni uporabe zaslona na dotik."

Kar se tiče načinov uporabe, se EOS R50 ponaša z novo napredno nastavitvijo A+ v pametnem samodejnem načinu. "Fotoaparat v tem načinu samodejno zajame in združi več fotografij, tako da lahko uporabljate napredne tehnike, ne da bi se morali naučiti, kako jih sprožite ali kako jih uporabi fotoaparat," doda Mark.

Še vedno lahko uporabljate ročne nastavitve, če želite pridobivati nove fotografske spretnosti in jih razvijati, vendar za mnoge začetnike pri uporabi brezzrcalnih fotoaparatov samodejne možnosti pomenijo manj časa za ukvarjanje z nastavitvami in več časa za ustvarjanje privlačne vsebine.

Možnosti pri snemanju videoposnetkov

Ženska se snema s fotoaparatom Canon EOS R50 na stojalu. Posnetki se pretočno predvajajo na zaslonu prenosnega računalnika na mizi pred njo.

Oba fotoaparata lahko uporabljate kot spletni kameri za še boljše videoklice ali pretočno predvajanje. EOS R10 za tako uporabo zahteva programsko opremo EOS Webcam Utility, EOS R50 pa to prek protokola UVC/UAC omogoča samodejno.

Ženska, ki se na počitnicah snema s fotoaparatom Canon EOS R10, na katerega je pritrjen mikrofon, na stojalu.

Vsestranski 7,5-centimetrski vrtljivi zaslon na dotik na obeh fotoaparatih vam omogoča zajemanje posnetkov iz kateregakoli položaja, zaslon višje ločljivosti na fotoaparatu EOS R50 pa omogoča podrobnejši ogled posnetkov ali fotografij pred prenosom v telefon.

Pri ustvarjanju videovsebine lahko oba fotoaparata s celotnim tipalom snemata video v ločljivosti 4K 30p, prevzorčen iz ločljivosti 6K, ter video polne visoke ločljivosti s hitrostjo 120 sličic na sekundo za tiste, ki želijo počasne posnetke. EOS R10 dodatno omogoča tudi snemanje videa v ločljivosti 4K 60p (obrezano).

Vsestranske možnosti za video še razširjajo možnost povezave prek priključkov HDMI, 3,5-mm priključek za mikrofon in pametni nastavek za napajanje dodatne opreme, kot je zunanji mikrofon

Snemate lahko veliko dlje kot prej: neomejeno s fotoaparatom EOS R10 in do ene ure s fotoaparatom EOS R50, kar bi moralo biti dovolj za snemanje vadbe, ne da bi morali med njo snemanje začasno prekiniti.

V primerjavi s fotoaparatom EOS R10 ponuja Canon EOS R50 več novih funkcij za video, ki so popolne za snemanje kuharskih posnetkov ali ustvarjanje vadnic za ličenje na YouTubu.

"EOS R50 ima filmski način za približane predstavitve," je razložil Mark. "Nastavitve ostrenja prilagodi tako, da se osredotoči na predmet, ki ga pokažete fotoaparatu, takoj ko ga odložite, pa se fotoaparat znova osredotoči na vaš obraz." Filmski način za približane predstavitve je popoln za snemanje kratkih videoposnetkov s fotoaparatom, od zabavne kuharske predstavitve do prikaza vaših najljubših tehnik risanja.

Še ena nova funkcija je digitalna stabilizacija slike za film, zaradi katere tresenje fotoaparata manj vpliva na posnetke ter zagotavlja gladke in jasne posnetke, posnete iz roke.

Je za vas najprimernejši EOS R50 ali EOS R10?

Približana slika na polovico prerezane limone. S funkcijo zajemanja zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata Canon EOS R50 je celotna slika dobro izostrena.

EOS R50 ponuja 14 načinov prizora za fotografiranje, ki nastavitve prilagodijo različnim predmetom. Zajemanje zaporednih slik z ostrenjem in določanje globine v fotoaparatu vam pomagata pri samodejnem ustvarjanju slik z veliko globino polja. Tako lahko izboljšate vsebino v družbenih omrežjih in pospešite svoje delo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/4 in ISO2000.

Vlak, ki prihaja iz tunela, da bi prečkal zavit viadukt, ki ga obdaja bujen gozd. Fotografiral Martin Bissig s fotoaparatom Canon EOS R10.

EOS R10 bo verjetno pritegnil fotografe, ki želijo posnetke nepozabnih potovalnih doživetij ali pomembnih družinskih trenutkov dvigniti na višjo raven. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 31 mm, 1/160 s, f/5 in ISO 100. © Martin Bissig

Ne glede na to, ali snemate videoposnetke za svoj kanal o dobrem počutju ali zajemate osupljive fotografije s potovanj, sta tako Canon EOS R50 kot EOS R10 zmogljivi orodji za ustvarjanje fotografij in videoposnetkov. Predstavljata odličen prehod s pametnega telefona, kompaktnega fotoaparata ali naprave DSLR na sistem EOS R, saj omogočata uporabo hitrejših in kakovostnejših objektivov RF in RF-S, s katerimi lahko še bolj razširite možnosti in vidike svoje ustvarjalnosti.

EOS R10 je popoln fotoaparat za navdušence, ki želijo ustvariti osupljive fotografije s potovanja ali fotografirati prijateljevo poroko, ne želijo pa s seboj nositi sistema polne velikosti. S prilagodljivimi gumbi, izbirniki in načini uporabe ponuja napreden nabor funkcij in visoko raven nadzora.

EOS R50 pa je najboljša vstopna točka v sistem Canon EOS R, saj vključuje vse, kar potrebujete za snemanje, fotografiranje in deljenje posnetkov svojih konjičkov in strasti. Rojenim ustvarjalcem vsebin zagotavlja najboljšo kakovost slike, vendar je preprost za nastavitev in takojšnjo uporabo, hkrati pa je dovolj majhen, da vas ne bo oviral.Avtorica Lauren Scott

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.

Povezani članki

 • SNEMANJE VLOGA

  Ustvarjanje vsebine s fotoaparatom EOS R50

  S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko svojo vsebino na družbenih omrežjih dvignete na višjo raven.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako začeti s fotografiranjem

  Želite nadgraditi s pametnega telefona na fotoaparat? V našem fotografskem vodniku za začetnike je vse, kar potrebujete, da začnete.

 • POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

  Ogled Seville s fotoaparatom EOS R10

  Blogerka Diana Millos odkriva, zakaj je ta ustvarjalni fotoaparat popoln sopotnik na potovanju.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako izbrati objektiv

  Vse, kar morate vedeti o objektivih, od vrst objektivov do funkcij, ki jih želite iskati.