POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

48 ur v Sevilli s fotoaparatom EOS R10

Od hrane do flamenka – odkrijte, kako je popotniška blogerka Diana Millos s fotoaparatom Canon EOS R10 ujela duh španskega mesta.
Ženska v poletni obleki in s slamnikom drži fotoaparat Canon EOS R10 ob obrazu in gleda skozi iskalo, ko stoji pred špansko stavbo z veliko arhitekturnimi podrobnostmi.

"Če želite počitniško destinacijo videti v novi luči, si nastavite budilko," pravi ustvarjalka potovalnih vsebin Diana Millos. "Sončni vzhod je moj najljubši čas za raziskovanje in fotografiranje," pojasnjuje. "Običajno ni nikogar in svetloba je zelo mehka. Zato je ta čas še bolj čaroben."

Diana je s fotoaparatom Canon EOS 80D (ki ga je nadomestil fotoaparat Canon EOS 90D) in fotoaparatom Canon EOS 7D Mark II posnela sončne vzhode po vsem svetu. Njene slike so pritegnile več kot 135.000 sledilcev na Instagramu in obiskala je različne lokacije – od oddaljenih destinacij, kot so Indija, Mehika in Vietnam, do oddihov v evropskih mestih v Romuniji, Gruziji in Italiji.

Na nedavnem oddihu v mestu v svoji domovini Španiji pa se je Diani pridružil nov popotni sopotnik: Canon EOS R10. EOS R10 je eden od dveh brezzrcalnih fotoaparatov v sistemu EOS R, poleg fotoaparata EOS R7, ki vključuje senzor APS-C, ki utira nove poti za družbo Canon. Zaradi izjemne ločljivosti 24,2 milijona slikovnih pik in kompaktne zasnove fotoaparata EOS R10, ki tehta samo 429 g, ter ustvarjalnih fotografskih in snemalnih funkcij je fotoaparat popoln za raziskovalce, ki želijo svoje zgodbe pripovedovati na edinstven in inovativen način.

Diana je na 48-urnem potovanju v andaluzijsko prestolnico s fotoaparatom EOS R10 posnela prizore iz Seville. Fotografiranje arhitekturnih motivov je ena od njenih posebnosti in obiskala je nekatere izmed najznamenitejših mestnih znamenitosti, med njimi trg Plaza de España, zvonik seviljske katedrale Giralda in stavbo Metropol Parasol, eno največjih lesenih konstrukcij na svetu.

Fotoaparat Canon EOS R10 je nameščen na podstavek keramičnega poslikanega stebra.

"Vsak dan sem se zbudila pred sončnim vzhodom, da bi kar najbolje izkoristila čudovito svetlobo," razkriva Diana. "Resnično se je zdelo, kot da je poletje že februarja. Sevilla je tako bogato okrašeno mesto in je res lepo."

"Fotoaparat EOS R10 sem uporabila v različnih okoliščinah, od fotografiranja plesalcev flamenka do fotografiranja veslačev na reki, igrala pa sem se s samodejnim ostrenjem fotoaparata, hitrim neprekinjenim fotografiranjem in možnostmi snemanja."

Poleg tega, da je Diana prvič fotografirala Sevillo, je bilo potovanje tudi njena prva priložnost za uporabo brezzrcalnega fotoaparata. "Prehod na fotoaparat EOS R10 je bil zelo preprost," pravi. "Na vrhu je nekaj različnih gumbov, vendar je zelo preprost za uporabo."

Diana je imela tudi z dvema novima objektivoma s povečavo RF-S, zasnovanima za sistem APS-C EOS R, oba pa ponujata izjemno kakovost slike. Majhen in razmeroma diskreten objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ima goriščno razdaljo 18–45 mm za različne potovalne scenarije, vsestranski objektiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pa omogoča odlične bližnje posnetke ter telefoto doseg in velik razpon povečave z razponom goriščne razdalje 18–150 mm. Oba objektiva imata tudi stabilizator slike.

Ločljivost in hitrost za dramo in dogajanje

Ženska v rumeni obleki stoji pod okrašenim obokom pred dolgim, ozkim tolmunom, v katerem se vidi njen odsev.

Arhitektura je eden izmed Dianinih najljubših motivov za fotografiranje. "Pripoveduje zgodbe o kraju," pravi. "Vedno poskušam poiskati barvite lokacije ali lokacije z veliko podrobnostmi." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5,6 in ISO 12800.

Ženska v rumeni obleki hodi po poti, obdani s palmami, s kamnitim stolpom v ozadju.

Diana raje dela s fotoaparati za hitro fotografiranje. "Rada uporabljam hitro neprekinjeno fotografiranje, tako da imam na izbiro več slik," pravi. Fotoaparat EOS R10 lahko z elektronskim zaklopom posname do 23 sličic na sekundo, z mehanskim zaklopom pa do 15 sličic na sekundo 1 . Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 in ISO 100.

Prva postaja na Dianinem ogledu je bila znamenita zgradba, Plaza de España, ki prikazuje vrsto arhitekturnih slogov. "V njej je združen vpliv arabske zapuščine, ki jo imamo v Španiji, z ibersko arhitekturo," pravi Diana. "Tisti, ki mi sledijo na družbenih omrežjih, vedo, da je moja značilna fotografija širokokotni posnetek stavbe z mano pred njo, zato sem uporabila objektiv RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM s fotoaparatom EOS R10, preklopila pa sem tudi na objektiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, da bi posnela bližnje posnetke čudovitih ploščic na trgu."

Nato se je Diana osredotočila na fotografiranje drame in gibanja plesalcev flamenka. V tem primeru je izkoristila napredno samodejno ostrenje fotoaparata EOS R10, ki s samodejnim ostrenjem z zaznavanjem oči sledi ljudem z večjo natančnostjo, ter hitro neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo 15 sličic na sekundo s pomočjo mehanskega zaklopa fotoaparata1.

Dva plesalca flamenka v tradicionalnih oblekah pozirata na dvorišču z dvignjenimi rokami.

"Čeprav so se plesalci ves čas vrteli in premikali, jih je fotoaparat sproti izostril, tudi v hitrih zaporednih posnetkih, kar je bilo neverjetno," pravi Diana. "Pri nekaterih posnetkih sem uporabila razmeroma nizko hitrost zaklopa, ki je nekoliko zameglila kotičke ženskih oblek, zaradi česar se ustvari občutek gibanja plesalk. Všeč mi je, da je vse izostreno in kako jasne so fotografije."

Diana pravi, da je elektronsko iskalo zelo pomagalo pri potrjevanju, ali so slike ostre. "V iskalu delujeta zaznavanje obrazov in zaznavanje oči, kar je zelo uporabno, saj lahko natančno določite, kaj je izostreno."

Elektronsko iskalo je uporabno tudi pri fotografiranju ob svetlih in sončnih dneh, saj omogoča preverjanje osvetlitve in prilagajanje, preden pritisnete sprožilo. Da lahko vidite učinke nastavitev fotoaparata, je še posebej uporabno za manj izkušene fotografe, saj je fotografiranje bolj intuitivno.

Bližnji posnetki hrane z izjemnimi podrobnostmi

Skleda za solato, napolnjena z naribanim korenčkom, četrtinami kuhanega jajca, narezanim rdečim zeljem, gobami in sladko koruzo.

Diana je preizkusila funkcije za sestavljanje globine zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata v fotoaparatu EOS R10, ki ji omogočajo bližnje posnetke hrane, pri čemer je izostrenega več motiva. Program Canon Photo Companion je uporabno orodje, če prvič preizkušate nov fotoaparat, saj so v njem pojasnjene vse funkcije in ukazi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5 in ISO 1600.

Bližnji posnetek jagode.

"Sadež sem posnela s funkcijo makro osrednjega ostrenja objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM," pojasnjuje Diana. "Res je bilo lepo, da sem se lahko tako približala in zajela vse teksture," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 in ISO 400.

Poleg prepoznavne arhitekture so fotografije domače kuhinje bistvena sestavina Dianinih potopisov. "Rada delam z barvami in barve krajev, ki jih obiskujem, so pogosto povezane s hrano," pravi. "Hrana je del kulture in pomembna za fotografiranje, ko želite zajeti bistvo kraja."

Diana je s fotoaparatom EOS R10 posnela bližnje posnetke hrane v baru s tapasi in na lokalni tržnici. "Želela sem fotografirati barvite sestavine in teksture," pravi, "zato sem uporabila funkcijo makro osrednjega ostrenja objektiva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM."

Eksperimentiranje z ročnim ostrenjem in makrom Diani omogoča, da se še bolj približa predmetom – goriščna razdalja 35 mm omogoča največjo povečavo 0,59x, zato lahko zajame vse podrobnosti.

Diana je preizkusila tudi funkcije za sestavljanje globine zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata v fotoaparatu. "Tega prej nisem uporabljala, in res je bilo dobro, da sem lahko z enim pritiskom sprožila posnela niz posnetkov in jih nato videla združene v eno sliko, pri čemer je bilo vse izostreno. Fotoaparat je shranil tudi vse posamezne fotografije, ki so imele izostrene različne dele posnetka. Ta funkcija mi je bila zelo všeč."

Mestne panorame in zanimivi koti

Panoramski posnetek seviljskega obzorja.

Diana je uporabila panoramski način fotografiranja fotoaparata Canon EOS R10, ki združuje niz posnetkov v fotoaparatu, posnetih med navpičnim ali vodoravnim vrtenjem fotoaparata, da je fotografirala seviljsko obzorje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/500 s, f/7,1 in ISO 100.

Drugi dan bivanja v mestu se je Diana odpravila do stavbe Metropol Parasol, znane tudi kot "gobe inkarnacije". "Stavba ima čudovit razgled na Sevillo ter posnamete lahko vse strehe in zgradbe v daljavi," pravi. Sodobna lesena konstrukcija je bila protiutež tradicionalni arhitekturi in Diana je vedela, da ji bo dala nekaj zanimivih posnetkov.

Ženska v padajoči rumeni obleki čepi, da prilagodi položaj fotoaparata Canon EOS R10 na majhnem stativu.

Fotoaparat EOS R10 lahko brezžično upravljate s pametnim telefonom prek programa Canon Camera Connect ali z brezžičnim daljinskim upravljalnikom Canon BR-E1.

Ženska v rumeni obleki pozira na ovinkasti poti.

Diana se pogosto obrne na družbena omrežja, da bi našla navdih za svojo popotniško fotografijo, vendar vedno išče nove ustvarjalne perspektive. "Moj najljubši način fotografiranja je, da grem na kraj, ki se zdi morda nekoliko nenavaden, in poskušam ugotoviti, ali je vredno posneti fotografijo," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/500 s, f/5,6 in ISO 100.

Da bi lahko bila na sliki, Diana običajno uporablja majhen stativ za podporo fotoaparata, zato je za to potovanje vzela izjemno prenosen Canonov nastavek za stativ HG-100TBR. "Gre za kratek stativ, zato je bil fotoaparat EOS R10 precej blizu tal, a vrtljivi zaslon na dotik mi je omogočal, da sem lahko preprosto videla sliko, tako kot bi jo s fotoaparatom EOS 80D," pravi.

Snemalne zmogljivosti za hibridne uporabnike

Hrbtna stran fotoaparata Canon EOS R10, ki prikazuje možnosti snemanja.

Fotoaparat EOS R10 ima možnost digitalne stabilizacije med snemanjem videoposnetka, ki omogoča stabilizacijo posnetkov, posnetih med hojo ali med fotografiranjem iz roke.

Najboljši potovalni fotoaparati morajo biti zmogljivi hibridi in EOS R10 ni izjema. Fotoaparat z zmogljivim naborom funkcij snemanja lahko snema prek običajne 30-minutne časovne omejitve, kar omogoča snemanje spominov s potovanj v ostri ločljivosti 4K 60p, 4K 30p s prevzorčenjem 6K in visokokakovostnem snemanju v polni visoki ločljivosti, zaradi česar je eden izmed najboljših fotoaparatov za spletne videodnevnike v Canonovi ponudbi.

Hitra ločljivost 4K UHD 60/50 sličic na sekundo je popolna za snemanje akcijskih posnetkov z ostrimi podrobnostmi, Diana pa je te možnosti uporabila med snemanjem veslačev na reki. Slika je obrezana2 pri fotografiranju pri tej večji hitrosti, kar je lahko prednost pri snemanju oddaljenih predmetov, ki bi bili v prizoru videti večji.

Snemanje z veliko hitrostjo sličic je podprto, ko je fotoaparat EOS R10 nastavljen na videoposnetke polne visoke ločljivosti, kar omogoča izjemno tekoče snemanje počasnih posnetkov pri 120/100 sličicah na sekundo. "V enem videoposnetku sem sledila veslačem in v posnetek uspela ujeti tudi družino rac," pravi Diana. "Ko ga gledaš v počasnem posnetku, je res super."

Fotoaparat Canon EOS R10 je zasnovan tako, da ustvarjalcem vsebin omogoča še večjo svobodo pri raziskovanju sveta na svež in ustvarjalen način, od blišča zgodovinske arhitekture in vrtečih se plesalcev flamenka do barvite hrane od blizu. Fotoaparat ponuja vse prednosti Canonovih fotoaparatov s sistemom EOS R, hkrati pa se bodo z njim dobro znašli ustvarjalci videodnevnikov in blogerji, kot je Diana, ki so navajeni fotografirati s fotoaparatom DSLR in želijo kompakten, hiter in cenovno ugoden fotoaparat. "To mi je zelo všeč pri tem fotoaparatu," dodaja Diana. "Je majhen in lahek, vendar še vedno tako zmogljiv."

Avtor: Marcus Hawkins

  1. Hitrost neprekinjenega fotografiranja se lahko razlikuje glede na različne pogoje. Podrobnosti si oglejte v specifikacijah.
  2. Način snemanja v ločljivosti 4K s hitrostjo 60 sličic na sekundo je obrezan na 64 % vodoravnega območja.

Povezani izdelki

Povezani članki

  • POTOVALNI

    Popoln spremljevalec

    Profesionalni fotograf Martin Bissig se je na Šrilanko odpravil s fotoaparatom EOS R10.

  • POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

    10 namigov za popotniško fotografijo

    Fotografinja in blogerka Diana Millos deli najboljše namige za izjemne popotniške fotografije.

  • POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

    Najboljši fotoaparati in objektivi za popotnike

    Potovanje z manj prtljage se vam vedno splača ne glede na to, ali raziskujete mestne ulice ali razgibano podeželje ali celo potujete na drugo stran sveta. Tukaj je najpopolnejša Canonova oprema za fotografiranje izkušenj, ne da bi pri tem razširili svoj proračun.

  • FOTOGRAFIJA

    Primerjava fotoaparatov EOS R50 in EOS R10

    Primerjali smo najpomembnejše funkcije in zasnovo obeh fotoaparatov EOS R APS-C.