SNEMANJE VLOGA

To je širok svet: popotniška vlogerka Chloe Gunning preizkusi Canonov objektiv RF 16mm F2.8 STM

Oglejte si, zakaj je izjemno širokokotni in cenovno ugodni objektiv RF popoln za popotniške vloge – na izletu po mestu z Wanderlust Chloe.
Canon Camera

Chloe Gunning je ena najboljših britanskih ustvarjalk popotniških vlogov. Delala je v glasbeni industriji, in sicer za neodvisno radijsko postajo in v zakulisju televizijske oddaje o talentih, leta 2014 pa se je odločila, da je čas za spremembo. Od tedaj svet raziskuje s kamero, bloganjem in vloganjem pod imenom Wanderlust Chloe ter deli zgodbe, nasvete in posnetke z vsega sveta.

Do zdaj je Chloe uporabljala fotoaparat Canon EOS M50 (zdaj ga je nasledil Canon EOS M50 Mark II). "Vedno sem ga rada uporabljala za svoj popotniški vlog," pravi. "To je odličen in majhen vsestranski sistem dobre kakovosti in preprost za uporabo. Na potovanjih mi je najbolj všeč njegova kompaktnost, hkrati pa je opremljen s preklopnim zaslonom, ki je popoln za snemanje vlogov in selfijev."

Pred snemanjem turističnega vodnika v angleškem mestu Bristol je Chloe preizkusila tudi Canonov sistem EOS R. Sistem R je izdelan za ustvarjalce, ki vedno iščejo nove načine za predstavitev svojih vsebin, in nudi avtorjem vlogov in vplivnežem vse večji obseg visokokakovostnih objektivov RF, vključno z najnovejšim članom družine Canonovih objektivov RF Canon RF 16mm F2.8 STM. Novi izjemno širokokotni objektiv RF omogoča snemanje širokih perspektiv s svetlobno močno največjo odprtostjo zaslonke f/2,8 in omogoča številne ustvarjalne možnosti.

Chloe je posnela mestni vlog s fotoaparatom polnega formata Canon EOS R6, vendar bi bil objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM, ki tehta samo 165 g, popoln kompaktni partner tudi za osnoven fotoaparat sistema EOS R, kot je na primer majhni in lahki Canon EOS RP.

Izjemno širok kot

Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM nudi številne prednosti pri snemanju vlogov. Za začetek je z njegovim izjemno širokim kotom na selfije lažje zajeti tudi okolico. "Za vloge zelo rada uporabljam zelo širokokotne objektive, ker lahko na en posnetek ujamem zelo veliko," potrdi Chloe. "Vizualno lahko pripovedujem odlično zgodbo, ker tako gledalci okoli mene vidijo veliko ozadja, o katerem pripovedujem.

Za posnetke na potovanju z ladjo v Bristolu je bil popoln," pojasnjuje. "Posnela sem nekaj trenutkov, ko sedim ob ograji ladje, gledam okolico in govorim. Z izjemno širokokotnim objektivom sem lahko zajela veliko okolice, na primer barvite hiše, parnik SS Great Britain in druge ladje, ki so plule mimo."

Mlada ženska na robu ladje drži fotoaparat Canon EOS R6 na nastavku za stativ, z reko in vrsto hiš v ozadju.

Chloe je bilo nadvse všeč, da je lahko na posnetke zajela tako široke prizore. "Mislim, da je bolj pristno doživetje za tiste, ki gledajo, saj lahko tako rekoč sami stopijo vanje," pravi.

Tako prostrani kadri so uporabni tudi, ko fotografirate v relativno tesnih prostorih, npr. snemate vloge v spalnici ali kuhinji, kjer fizično ne morete stopiti nazaj, da bi dobili širšo perspektivo. S širokokotnim objektivom, kot je Canon RF 16mm F2.8 STM, lahko v kader ujamete kar največ prizora.

Širokokotni objektiv je pogosto najboljša izbira za fotografiranje pokrajine, kar je vidik, ki ga je Chloe uporabila pri snemanju panoramskih posnetkov Bristola. "Ko sem fotografirala iz Cliftonskega observatorija in okoli visečega mostu Clifton, je bilo enkratno," pripoveduje. "Uspelo mi je doseči perspektivo, s katero sem na enem posnetku lahko prikazala cel most, sotesko Avon in mestno krajino. To je velikanski prizor, zato je zares osupljivo, da ima ta objektiv takšno perspektivo."

Popotnikom prijazna zasnova

Vzvratni posnetek mlade ženske, ki se sprehaja po pokriti tržnici in se snema s fotoaparatom Canon EOS R6.

Z vrtljivim zaslonom na dotik, senzorjem polnega formata, videom 4K/60p, vrhunskim stabilizatorjem slike in kompaktno zasnovo je Canon EOS R6 popotnikom prijazen fotoaparat za snemanje vlogov, ki lahko posname vrhunske videoposnetke in fotografije. "Uporabila sem Canonov nastavek za stativ HG-100TBR in stereo mikrofon DM E-100,s čimer sem dosegla vlogerski sistem, enostaven za uporabo in nadvse mobilen za sprehajanje po mestu," pravi Chloe. "Na splošno sem veliko uporabljala samodejne nastavitve fotoaparata."

Mlada ženska sedi na mizi, se smehlja in drži zelenjavni zavitek pred fotoaparatom, ki se nahaja na mizi s Canonovim nastavkom za stativ HG-100TBR v obliki mini stativa.

Canonov nastavek za stativ HG-100TBR ima dve vlogi, saj je hkrati enoročno ergonomsko držalo z daljinskimi upravljalnikom za fotoaparat in tudi stativ, ki zagotavlja stabilnost, ko potrebujete proste roke. Ima tudi izvlečni nosilec za namestitev zunanjega mikrofona, kot je Canonov stereo mikrofon DM-E100.

Za fotografiranje v Bristolu je Chloe svoj fotoaparat EOS R6 opremila s Canonovim nastavkom za stativ HG-100TBR, ki ji je olajšal snemanje z eno roko in ga je hkrati mogoče odpreti ter uporabljati kot miniaturni stativ.

Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM ima tehnologijo samodejnega ostrenja s skoraj neslišnim koračnim motorjem (STM), zato je odlična izbira, ko želite s fotoaparatom posneti zvočna umetniška dela ali zvok iz okolice. Za najboljšo kakovost snemanja zvoka je Chloe na priključek za bliskavico namestila kompaktni Canonov stereo mikrofon DM-E100. Mikrofon je mogoče priključiti v 3,5-milimetrski zvočni vhod fotoaparata in ga po potrebi namestiti na nastavek za stativ HG-100TBR, ki ima namenski nosilec za mikrofon, zato lahko nastavek za bliskavico ostane prost za drugo dodatno opremo.

Lahek Canonov objektiv RF 16mm F2.8 STM je Chloe zlahka uporabljala tudi na fotoaparatu polnega formata EOS R6. "Veselilo me je, da je glede nastavitev zelo podoben mojemu fotoaparatu EOS M50," dodaja. "V menijih sem zlahka našla prave nastavitve, saj so podobno razporejene."

Glede funkcij Chloe pravi, da je bil fotoaparat EOS R6 "lep korak naprej od tega, kar sem uporabljala do zdaj". Canonovi fotoaparati sistema EOS R imajo vsi nastavek za širokokotne objektive RF, kar omogoča hitrejšo komunikacijo med fotoaparatom in objektivom, zmanjšuje tresenje fotoaparata in nudi več ustvarjalnih možnosti. Objektivi RF naslednje generacije zagotavljajo tudi boljše delovanje pri šibki svetlobi in napredne možnosti samodejnega ostrenja, kar pomeni, da lahko posnamete vrhunske posnetke na najrazličnejših lokacijah podnevi in ponoči.

Hitrost in vsestranskost

Mlada ženska, ki stoji pred obrisom mesta, se snema s fotoaparatom Canon EOS R6 in s Canonovim objektivom RF 16mm F2.8 STM.

"Večinoma sem preklapljala med dvema nastavitvama: snemanje s hitrostjo 30 sličic na sekundo in snemanje s hitrostjo 60 sličic na sekundo, oboje z ločljivostjo 4K," pojasnjuje Chloe. "Želela sem kinematografski občutek na vseh pomožnih posnetkih iz roke in vedela sem, da lahko s 60 sličicami na sekundo posnetke upočasnim in tako dosežem zares lep učinek."

mlada ženska stoji pred širokim razgledom na globoko sotesko, čez katero je speljan viseči most.

Chloe je v celoti izkoristila širokokotno perspektivo objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM in posnela izjemne panoramske posnetke, npr. znanega visečega mostu Clifton in soteske Avon. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe je za svojo zgodbo s fotoaparatom posnela mešanico različnih kadrov in veliko dodatnega gradiva. "Bristol je enkratno mesto za takšne posnetke, saj je v njem veliko zanimivih lokacij, na primer nabrežja, barvita ulična umetnost, živahne tržnice, kioski s hrano in seveda slavne panorame soteske okoli Cliftona. Želela sem posneti vlog, ki bi bil odlična prestavitev mesta za vse nove obiskovalce."

Nekateri prostori, kjer je Chloe snemala, so bili precej temni, vendar je imela s svetlobno močno največjo zaslonko Canonovega objektiva RF 16mm F2.8 STM in z vrhunsko zmogljivostjo fotoaparata EOS R6 pri šibki svetlobi na voljo več možnosti. "Možnost snemanja z zaslonko f/2,8 pomeni, da so videoposnetki svetlejši, jasnejši in vsebujejo manj šuma. To mi je pomagalo tudi pri nekaterih fotografijah, ki sem jih takrat posnela. Če so fotografije manj zrnate jih kasneje bistveno lažje uredim."

Mlada ženska s fotoaparatom Canon EOS R6 in Canonovim objektivom RF 16mm F2.8 STM, usmerjenim v rastlino.

Chloe pri iskanju čistih kompozicij na bristolskih prometnih trgih in trgovinah pogosto pozornost nameni podrobnostim. Canonov objektiv RF 16mm F2.8 STM omogoča ostrenje že samo 13 cm oddaljenih motivov, zato je imela veliko več ustvarjalnih možnosti.

Mlada ženska, fotografirana od zadaj, s fotoaparatom Canon EOS R6, usmerjenim proti solatnemu baru, polnemu pisanih solat.

Tanek in cenovno ugoden objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM zagotavlja izjemno kakovost na širokem vidnem polju.

Objektiv RF 16mm F2.8 STM ima najkrajšo ostrilno razdaljo 13 cm, kar je vsestransko uporabno pri snemanju vlogov. "Čeprav ima objektiv izjemno širok kot, mi je všeč, da lahko tako zelo od blizu izostri motiv," je navdušena Chloe. "To mi je prišlo prav, ko sem snemala na bristolskem trgu St. Nicholas, saj sem želela povsem od blizu posneti nekaj hrane, ki je bila naprodaj. S tem objektivom sem lahko posnela podrobnosti, npr. teksturo in pisane barve korenčkove solate. Odlično je tudi, da je mogoče ostrino slike hitro premakniti iz ospredja v ozadje, ne da bi pri tem izgubili kakovost."

Kakovost slike je seveda najpomembnejša. S tem lahko svoje videoposnetke in fotografije dvignete iz vsebin, posnetih s telefonom. Z devetimi lečami, med katerimi je tudi asferična leča za bolj jasne in kontrastne posnetke, Canonov objektiv RF 16mm F2.8 STM vdahne življenje krajem na posnetkih bodisi živahnim prizorom na ulicah Bristola bodisi nepozabnim plažam Sardinije. V kombinaciji s fotoaparatom Canon EOS R6 ali EOS RP objektiv tvori popoln sistem, s katerim lahko vstopite v svet visokokakovostnih popotniških vlogov.Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Zvok

  Stereo mikrofon DM-E100

  Enostavno zajemite odličen zvok s pomočjo majhnega stereo mikrofona, ki ga lahko uporabite takoj po priklopu in ki je vedno pripravljen na snemanje.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.

Povezani članki

 • SNEMANJE VLOGA

  Ustvarjanje vsebine s fotoaparatom EOS R50

  S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko svojo vsebino na družbenih omrežjih dvignete na višjo raven.

 • SNEMANJE VLOGA

  Kako postati ustvarjalec vlogov

  Z nasveti za snemanje vlogov za začetnike začnite in posnemite kakovostne vloge.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Izziv z objektivom za ulično fotografijo

  Zakaj je objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM nepogrešljiv dodatek v torbi z opremo uličnih fotografov.

 • POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

  10 namigov za popotniško fotografijo

  Fotografinja in blogerka Diana Millos deli najboljše namige za izjemne popotniške fotografije.