Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

SNEMANJE VIDEODNEVNIKA

Delite svojo strast in osebnost z drugimi: kako začeti s snemanjem videodnevnika še danes

Odkrili ste svojo nišo, čudovito lokacijo in zanimivo zgodbo, o kateri boste govorili. Morda imate vse sestavine za ustvarjanje popolnega videodnevnika, ampak ali veste, katero opremo izbrati in kako posneti videoposnetek, da bo dosegal dovolj visoke standarde, s katerimi boste ugodili zahtevnemu občinstvu?

Zaupali vam bomo sedem nasvetov za začetnike kot tudi za snemalce videodnevnikov, ki želijo izboljšati kakovost svojih videoposnetkov. Naučite se, kako zajemati kakovostne vsebine, ki bodo zanimive za vaše občinstvo, kako umiriti sliko (brez tresljajev) in jo izostriti, kako pomembno je ustvarjalno kadriranje in kaj potrebujete za snemanje čistega in jasnega zvoka. Ne glede na to, ali snemate s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark II, s posodobljenim fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III, fotoaparatom Canon EOS M50 ali fotoaparatom Canon EOS 250D, morate pri ustvarjanju svojih prvih videodnevnikov upoštevati spodaj navedene stvari.

1. Pri izbiri kompleta je pomembno najti dobro razmerje med velikostjo fotoaparata in tipala.

Fotoaparat z večjim tipalom bo zajel kakovostnejšo sliko, a je pri snemanju videodnevnikov pomembno najti pravo razmerje med velikostjo tipala in velikostjo samega fotoaparata. Na primer fotoaparat serije PowerShot G z vgrajenim objektivom, kot je recimo Canon PowerShot G7 X Mark III, je izjemno kompakten in ga lahko prenašate s sabo. Vendar imate pri brezzrcalnem fotoaparatu ali fotoaparatu DSLR z izmenljivimi objektivi večjo izbiro objektivov.

Če uporabljate tako manjši kot tudi večji fotoaparat, ste pripravljeni na raznovrstnejše snemanje in boste lahko v videodnevnikih uporabili več kotov snemanja.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Uporabite širokokotni objektiv

Veliko snemalcev videodnevnikov uporablja širokokotne objektive, ker jih je mogoče uporabljati v manjših prostorih, kot sta na primer spalnica ali kuhinja, in ker z njimi lahko zajamejo čim večji kader. Za ta namen lahko uporabite tudi 24-milimetrski objektiv, a je izjemno široki objektiv še boljši. Če torej snemate s fotoaparatom DSLR s tipalom APS-C, kot je Canon EOS 250D, in ga kombinirate z izjemno širokim objektivom, kot je na primer Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, to pomeni, da lahko v kader zajamete večji kot, medtem ko objektiv Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM ponuja podobne zmogljivosti z brezzrcalnim fotoaparatom Canon EOS M50.

Ne glede na to, za kateri objektiv se boste odločili, obrnite zaslon fotoaparata, da se boste tako lahko bolje postavili v kader in boste povsem enostavno delali sebke ter snemali iz majhnih zornih kotov. Veliko fotoaparatov, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark III, lahko prek povezave Bluetooth povežete z apliakcijo Canon Camera Connect v pametni napravi ter se tako posnamete na daljavo.

3. Izberite ločljivost in hitrost sličic

Potrebe po videovsebinah naraščajo in s tem tudi pričakovanja glede kakovosti. Ne glede na to, kako ustvarjalne so vaše vsebine, če posnetki ne prikazujejo dovolj podrobnosti, se to splača izboljšati. Poiščite fotoaparate, ki videoposnetke snemajo v polni visoki ločljivosti (Full HD) ali ločljivosti 4K. Full HD je dober standard, a boste z ločljivostjo 4K prikazali še več podrobnosti, saj vam omogoča obrezovanje in stabiliziranje vsebin, ne da bi s tem morali žrtvovati kakovost. Snemanje v ločljivosti 4K ne pomeni, da morate tudi objavljati v 4K, a vedite, da bodo vsebine v ločljivosti 4K zahtevale več časa za urejanje in za prenos v strežnik.

Možnost snemanja v ločljivosti 4K ni več omejena le na profesionalne fotoaparate. Ta ločljivost se vse bolj pojavlja tudi v majhnih fotoaparatih, ki ponujajo bogat nabor funkcij, kot je Canon EOS M50. Najpomembneje pa je razmisliti o tem, kakšna hitrost prikaza sličic bo primerna za predmet snemanja. Hitrost 60 sličic na sekundo (fps) je najprimernejša za akcijske videodnevnike, saj vam omogoča uporabo učinkov upočasnitve posnetkov. 30 ali 25 sličic na sekundo pa bo primerno za vse ostalo. Za še bolj podrobne upočasnjene vsebine omogoča fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III snemanje v hitrosti do 120 sličic na sekundo pri snemanju v polni visoki ločljivosti Full HD.

Povezani članki
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

SNEMANJE VIDEODNEVNIKA

Laura Bingham: osvajanje reke Essequibo

Pustolovka Laura Bingham je vodila prvi spust po reki Essequibo in svojo izkušnjo posnela v obliki videodnevnika z napravo PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

SNEMANJE VIDEODNEVNIKA

Najboljše Canonove naprave za snemanje videodnevnikov

Želite začeti s snemanjem videodnevnikov? Izvedite več o najboljših napravah za snemanje videodnevnikov z osupljivo kakovostjo snemanja in nadzorom, ki ga potrebujete za ustvarjanje vrhunskih videodnevnikov.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Vsebine naj bodo stabilne in izostrene

Zaradi kompaktnosti in majhne teže so fotoaparati Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 in Canon EOS 250D kot nalašč za snemanje gibanja. Privlačen videodnevnik bi moral občinstvo popeljati na pot skupaj z vami – ali skozi tlakovane mestne ulice ali pa ko jim prikazujete svoje reakcije ob odpiranju embalaže zadnjega nakupa – in gibanje je lahko ključ do uspeha. Namesto tresočih in nemirnih posnetkov, naj bodo posnetki mirni, da se lahko vaše občinstvo osredotoči na vznemirljivo lokacijo ali zanimivo zgodbo.

Da bodo posnetki mirni, primite fotoaparat s strani in ga spodaj podprite z dlanjo druge roke. Če potrebujete dodatno oporo, si lahko pomagate z dodatno opremo za oprijem, ki jo pritrdite na ohišje fotoaparata in vam daje dodatno površino za oprijem. Dobre tehnične zmogljivosti so lahko prav tako v veliko pomoč: za jasne in stabilne posnetke uporabite fotoaparat s funkcijo stabilizacije slike, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark II, zaradi česa bodo posnetki jasnejši in prijetnejši. Kamera ima 5-osni dinamični stabilizator slike, ki je zasnovan za izničevanje tresenja fotoaparata celo med tekom, obračanjem ali pri polni povečavi.

Ker ste vi sami v vlogi snemalca videodnevnikov, bo vaš obraz tisto, kar bodo ljudje gledali, zato je zelo pomembno, da je izostren. Canonova tehnologija zaznavanja obrazov lahko samodejno sledi vašemu obrazu in prilagaja ostrenje slike.

A man holds a Canon camera.

5: Namensko obračanje fotoaparata

Vodoravno premikanje fotoaparata med snemanjem oziroma t. i. obračanje omogoča občinstvu pogled skozi vaše oči. Tako so lahko tam z vami, ko gledate čudovit zaliv ali obzorje, polno presunljivih zgradb. Pretirano obračanje lahko sicer zmede gledalce, a če ga uporabljate zmerno, lahko poveča njihovo zanimanje in pomaga pri samem prenašanju zgodbe.

Obračanje uporabljajte zmerno, brez hitenja in naj bo obzorje izravnano. Če nimate trinožnega stojala, položite fotoaparat na nekaj stabilnega, kot je na primer rob klopi ali mize, in ga premikajte enakomerno, namensko in počasi z ene strani na drugo. Nekateri fotoaparati, kot je Canon PowerShot G7 X Mark II, so opremljeni tudi z indikatorjem izravnave, ki pomaga pri izravnavanju z obzorjem.

6: Za kakovostnejši zvok uporabite zunanji mikrofon

Večina fotoaparatov, ki snemajo videoposnetke, omogoča sprejemljivo kakovost zvoka, če pa je za vaše snemanje videodnevnikov pomemben odličen zvok, razmislite o tem, da bi priključili zunanji mikrofon. Zunanji mikrofon je še posebej koristen, ko snemate na prostem, saj bo vgrajeni mikrofon verjetno posnel tudi moteče zvoke iz ozadja, kot je recimo veter, medtem ko lahko zunanje mikrofone postavite tako, da to ne vpliva nanje. Če želite uporabljati zunanji mikrofon, izberite fotoaparat s priključkom za zunanji mikrofon, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Za deljenje vsebin z drugimi uporabljajte omrežje Wi-Fi

Mnogi sodobni fotoaparati, vključno z modelom Canon EOS M50, ponujajo vgrajeni povezavi Wi-Fi in Bluetooth, kar omogoča, da vsebine delite oziroma naredite varnostne kopije brezžično, ne glede na to, kje ste. Fotoaparati, kot je Canon PowerShot G7 X Mark II, imajo celo gumb za Wi-Fi, kar še dodatno poenostavlja shranjevanje in deljenje vsebin.

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima vgrajeno povezavo Bluetooth in Wi-Fi za neprekinjeno povezavo s pametno napravo, poleg tega pa se lahko prek omrežja Wi-Fi povežete s pametno napravo ali omrežjem z internetnim dostopom in vsebino v živo pretakate v kanalu YouTube.

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike