SNEMANJE VLOGA

Kako snemati videodnevnike: najboljši nasveti za snemanje videodnevnikov

Snemanje vloga je zabavno in izpolnjujoče – preprosto sledite našim nasvetom in se naučite, kako zajemati čudovite vsebine, ki bodo všeč še tako zahtevnim gledalcem.
Oseba na plaži pred sabo drži fotoaparat na trinožnem stojalu.
Odkrili ste svojo nišo, čudovito lokacijo in zanimivo zgodbo, o kateri boste govorili. Morda imate vse sestavine za ustvarjanje popolnega videodnevnika, ampak ali veste, katero opremo izbrati in kako posneti videoposnetek, da bo dosegal dovolj visoke standarde, s katerimi boste ugodili zahtevnemu občinstvu?

Zaupali vam bomo sedem nasvetov za začetnike kot tudi za snemalce videodnevnikov, ki želijo izboljšati kakovost svojih videoposnetkov. Naučite se, kako zajemati kakovostne vsebine, ki bodo zanimive za vaše občinstvo, kako umiriti sliko (brez tresljajev) in jo izostriti, kako pomembno je ustvarjalno kadriranje in kaj potrebujete za snemanje čistega in jasnega zvoka. Ne glede na fotoaparat, ki ga uporabljate za snemanje spletnih videodnevnikov, ali je to s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III, fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II ali fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II, morate pri ustvarjanju prvih spletnih videodnevnikov razmisliti o več stvareh.

1. Pri izbiri kompleta je pomembno najti dobro razmerje med velikostjo fotoaparata in tipala.

Moški v plašču, ki v žep pospravlja fotoaparat PowerShot G7 X Mark III.

Ne glede na izbrani fotoaparat sledite sedmim vrhunskim nasvetom v tem članku in odkrijte, kako lahko uspete v svetu spletnih videodnevnikov.

Fotoaparat z večjim tipalom bo zajel kakovostnejšo sliko, a je pri snemanju videodnevnikov pomembno najti pravo razmerje med velikostjo tipala in velikostjo samega fotoaparata. Fotoaparat serije PowerShot G z vgrajenim objektivom, kot je Canon PowerShot G7 X Mark III, je na primer izjemno kompakten fotoaparat za snemanje spletnih videodnevnikov, ki ga lahko prenašate s sabo. Vendar imate pri brezzrcalnem fotoaparatu ali fotoaparatu DSLR z izmenljivimi objektivi večjo izbiro objektivov.

Če uporabljate tako manjši kot tudi večji fotoaparat, ste pripravljeni na raznovrstnejše snemanje in boste lahko v videodnevnikih uporabili več kotov snemanja.

2. Uporabite širokokotni objektiv

Veliko snemalcev videodnevnikov uporablja širokokotne objektive, ker jih je mogoče uporabljati v manjših prostorih, kot sta na primer spalnica ali kuhinja, in ker z njimi lahko zajamejo čim večji kader. Za ta namen lahko uporabite tudi 24-milimetrski objektiv, a je izjemno široki objektiv še boljši. Če torej fotografirate s fotoaparatom s senzorjem APS-C, kot jeCanon EOS M6 Mark II ali Canon EOS M50 Mark II, in ga združite z objektivom z izjemno širokim kotom pogleda, kot je objektiv Canon EF-M 11–22mm f/4–5,6 IS STM lahko v kader zajamete več prizora. Za uporabnike fotoaparatov DSLR ali za tiste, ki uporabljajo Canon Mount Adapter EF-EOS M z brezzrcalnim ohišjem, objektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ponuja podobne zmogljivosti.

Ne glede na to, za kateri objektiv se boste odločili, obrnite zaslon fotoaparata, da se boste tako lahko bolje postavili v kader in boste povsem enostavno delali sebke ter snemali iz majhnih zornih kotov. Veliko fotoaparatov, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark III, lahko prek povezave Bluetooth povežete z apliakcijo Canon Camera Connect v pametni napravi ter se tako posnamete na daljavo.

3. Izberite ločljivost in hitrost sličic

Zaslon z nastavitvami fotoaparata Canon EOS M50 Mark II s priklopljenim mikrofonom.

Možnost snemanja v ločljivosti 4K ni več omejena le na profesionalne fotoaparate. Ta ločljivost se vse bolj pojavlja tudi v majhnih fotoaparatih, ki ponujajo bogat nabor funkcij, kot je Canon EOS M50 Mark II.

Potrebe po videovsebinah naraščajo in s tem tudi pričakovanja glede kakovosti. Ne glede na to, kako ustvarjalne so vaše vsebine, če posnetki ne prikazujejo dovolj podrobnosti, se to splača izboljšati. Poiščite fotoaparate, ki snemajo videoposnetke v polni visoki ločljivosti (Full HD) ali ločljivosti 4K video. Full HD je dober standard, a boste z ločljivostjo 4K prikazali še več podrobnosti, saj vam omogoča obrezovanje in stabiliziranje vsebin, ne da bi s tem morali žrtvovati kakovost. Snemanje v ločljivosti 4K ne pomeni, da morate tudi objavljati v 4K, a vedite, da bodo vsebine v ločljivosti 4K zahtevale več časa za urejanje in za prenos v strežnik.

Najpomembneje je razmisliti o tem, kakšna hitrost prikaza sličic bo primerna za predmet snemanja. Hitrost 60 sličic na sekundo (fps) je najprimernejša za akcijske videodnevnike, saj vam omogoča uporabo učinkov upočasnitve posnetkov. 30 ali 25 sličic na sekundo pa bo primerno za vse ostalo. Za še bolj podrobne upočasnjene vsebine omogočata fotoaparata Canon EOS M6 Mark II in Canon PowerShot G7 X Mark III snemanje v hitrosti do 120 sličic na sekundo pri snemanju v polni visoki ločljivosti Full HD.

4. Vsebine naj bodo stabilne in izostrene

Moški se sprehaja po gozdni poti in se snema s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III.

Da bo snemanje spletnih videodnevnikov potekalo gladko in preprosto, uporabite trinožno držalo, kot je na primer Canon HG-100TBR.

Ženska drži trinožno držalo s pritrjenim fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III z zaslonom, obrnjenim navzgor.

Če želite ohraniti dosledno kadriranje, lahko kamero za snemanje spletnih videodnevnikov namestite na trinožno stojalo. Če uporabljate fotoaparat za snemanje spletnih videodnevnikov s preklopnim zaslonom, kot je PowerShot G7 X Mark III, si lahko z njim pomagate pri ogledovanju posnetkov.

Zaradi kompaktnosti in majhne teže so Canonovi fotoaparati za snemanje spletnih videodnevnikov, kot so Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II in Canon EOS M6 Mark II, kot nalašč za snemanje gibanja. Privlačen videodnevnik bi moral občinstvo popeljati na pot skupaj z vami – ali skozi tlakovane mestne ulice ali pa ko jim prikazujete svoje reakcije ob odpiranju embalaže zadnjega nakupa – in gibanje je lahko ključ do uspeha. Namesto tresočih in nemirnih posnetkov, naj bodo posnetki mirni, da se lahko vaše občinstvo osredotoči na vznemirljivo lokacijo ali zanimivo zgodbo.

Da bodo posnetki mirni, primite fotoaparat s strani in ga spodaj podprite z dlanjo druge roke. Če potrebujete dodatno oporo, si lahko pomagate z dodatno opremo za oprijem, ki jo pritrdite na ohišje fotoaparata in vam daje dodatno površino za oprijem. Dobre tehnične zmogljivosti so lahko prav tako v veliko pomoč: za jasne in stabilne posnetke uporabite fotoaparat s funkcijo stabilizacije slike ali objektivom z optičnim stabilizatorjem slike, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark III, zaradi česa bodo posnetki jasnejši in prijetnejši. Kamera ima 5-osni dinamični stabilizator slike, ki je zasnovan za izničevanje tresenja fotoaparata celo med tekom, obračanjem ali pri polni povečavi.

Ker ste vi sami v vlogi snemalca videodnevnikov, bo vaš obraz tisto, kar bodo ljudje gledali, zato je zelo pomembno, da je izostren. Canonova tehnologija zaznavanja obrazov in oči lahko samodejno sledi vašemu obrazu in prilagaja ostrenje slike.

5. Namensko obračanje fotoaparata

Moški drži fotoaparat Canon EOS M6 Mark II pred očmi.

Nekateri fotoaparati, kot sta Canon PowerShot G7 X Mark III in Canon EOS M6 Mark II, so opremljeni z indikatorjem izravnave, ki pomaga pri izravnavanju z obzorjem.

Vodoravno premikanje fotoaparata med snemanjem oziroma t. i. obračanje omogoča občinstvu pogled skozi vaše oči. Tako so lahko tam z vami, ko gledate čudovit zaliv ali obzorje, polno presunljivih zgradb. Pretirano obračanje lahko sicer zmede gledalce, a če ga uporabljate zmerno, lahko poveča njihovo zanimanje in pomaga pri samem prenašanju zgodbe.

Obračanje uporabljajte zmerno, brez hitenja in naj bo obzorje izravnano. Če nimate trinožnega stojala, položite fotoaparat na nekaj stabilnega, kot je na primer rob klopi ali mize. Fotoaparat naj bo ves čas na istem mestu in ga premikajte enakomerno, namensko z ene strani na drugo.

6. Za kakovostnejši zvok uporabite zunanji mikrofon

Oseba v eni roki drži objektiv in fotoaparat Canon EOS M50 Mark II s priklopljenim mikrofonom.

Izboljšajte kakovost videa z namenskim zunanjim mikrofonom, kot je Canon DM-E100.

Večina fotoaparatov, ki snemajo videoposnetke, omogoča sprejemljivo kakovost zvoka, če pa je za vaše snemanje videodnevnikov pomemben odličen zvok, razmislite o tem, da bi priključili zunanji mikrofon. Zunanji mikrofon je še posebej koristen, ko snemate na prostem, saj bo vgrajeni mikrofon verjetno posnel tudi moteče zvoke iz ozadja, kot je recimo veter, medtem ko lahko zunanje mikrofone postavite tako, da to ne vpliva nanje. Če želite uporabljati zunanji mikrofon, izberite fotoaparat s priključkom za zunanji mikrofon, kot je na primer Canon EOS M50 Mark II ali Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Za deljenje vsebin z drugimi uporabljajte omrežje Wi-Fi

Mnogi sodobni fotoaparati, vključno z modelom Canon EOS M50 Mark II in Canon EOS M6 Mark II, ponujajo vgrajeni povezavi Wi-Fi in Bluetooth, kar omogoča, da vsebine delite oziroma naredite varnostne kopije brezžično, ne glede na to, kje ste. Fotoaparati, kot je Canon PowerShot G7 X Mark II (ki ga je nasledil Canon PowerShot G7 X Mark III), imajo celo gumb za Wi-Fi, kar še dodatno poenostavlja shranjevanje in deljenje vsebin.

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima vgrajeno povezavo Bluetooth in Wi-Fi za neprekinjeno povezavo s pametno napravo, poleg tega pa se lahko prek omrežja Wi-Fi povežete s pametno napravo ali omrežjem z internetnim dostopom in vsebino v živo pretakate na kanalu YouTube1.Napisala Natalie Denton
  1. Storitev prenosa v živo v tem izdelku podpira prenos v živo samo na kanalu YouTube. Če želite uporabljati storitev prenosa v živo, se morate predhodno registrirati na image.canon.

    V skladu z "omejitvami prenosa v živo" kanala YouTube morajo imeti uporabniki najmanj 1000 naročnikov na kanal za predvajanje v živo v mobilne naprave. Ta omejitev velja tudi za storitev prenosa v živo na kanalu YouTube, ki je na voljo prek fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III

    Za najnovejše informacije o omejitvah obiščite podporo za Google

    Predvajanje v živo na kanalu YouTube se lahko spremeni, prekine ali konča brez obvestila.

    Podjetje Canon ni odgovorno za storitve tretjih ponudnikov, vključno s predvajanjem v živo na kanalu YouTube.

Povezani izdelki

Povezani članki