VIDEO

5 načinov za izboljšanje videoposnetkov za družbena omrežja

Želite izboljšati vsebino na družbenih omrežjih? Štirje ustvarjalci vsebine delijo namige za ustvarjanje visokokakovostnih posnetkov, s katerimi lahko izstopate v spletu.
Canon EOS R50 na stativu, nameščenem na vrhu mize, da posname žensko v rožnatem kombinezonu, obdano z orodjem za ustvarjanje.

Ker so na družbenih omrežjih nedvomno najbolj priljubljeni videoposnetki, kako poskrbeti, da bo vaša vsebina izstopala? Za začetek morate uporabiti prava orodja za delo, vaš fotoaparat pa je ključni dejavnik pri kakovosti vaše vsebine. Če fotografirate s pametnim telefonom, je nadgradnja na fotoaparat, kot je Canon EOS R50, velik korak naprej.

EOS R50 je zasnovan za ustvarjanje vsebine in vam omogoča, da se izrazite na nove načine. Izdelate lahko kakovostnejše videoposnetke 4K in zvok ter z objektivi RF in RF-S oblikujete videz in občutek vsebine. Uporabljate lahko tudi številne funkcije za profesionalne videoposnetke, kot so Canonovo revolucionarno samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami, namenski način za snemanje vlogov in brezhibna povezljivost s pametnim telefonom.

Potem je vse odvisno od vaše ustvarjalnosti in tehnik. Da bi vam pri tem pomagali, štirje ustvarjalci na družbenih omrežjih z velikim številom sledilcev ponujajo svoje nasvete za videoposnetke. To so prehranski vplivnež Martyn Odell in umetniška direktorica Zeena Shah iz Združenega kraljestva, modna in lepotna vplivnica Fatou N'D'Diaye iz Francije in vplivnica za fitnes in prehrano Elena Bulkowski iz Nemčije. Vsi so zelo uspešni na družbenih omrežjih. Tukaj je pet nasvetov za izboljšanje vaše videovsebine.

1. Snemajte v najboljši možni kakovosti

Canon EOS R50 na stativu snema ustvarjalko vsebine Eleno Bulkowski v oranžnem topu, ki se ukvarja z jogo na terenu.

Fotoaparat Canon EOS R50 ima enako samodejno ostrenje CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami kot profesionalni fotoaparati sistema EOS R, kot je EOS R6 Mark II. "Pomaga mi doseči novo raven," pravi Elena. "Če ustvarjaš vsebino, je pomembno, da je kakovostna, da je slika ostra in ni zamegljena, da so barve jasne in lepe."

Vplivnica na družbenih omrežjih Fatou N'Diaye, oblečena v puhast rjav plašč in z dežnikom v rokah, stoji na cesti poleg osvetljenih izložb trgovin.

Slikovni senzor s 24,2 milijona slikovnih pik fotoaparata EOS R50 snema neverjetne podrobnosti, tudi pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/40 s, f/6,3 in ISO 3200.

"Pri ustvarjanju vsebine je veliko konkurence," pravi Zeena. "Kakovost slike je zelo pomembna. Vsem želim pokazati točno to, kar vidim v resničnem življenju, in jih navdihniti s to živahno barvo, vrtincem vode, kapljico črnila."

Fotoaparati, kot je Canon EOS R50, imajo večja tipala kot fotoaparati v pametnih telefonih, kar zagotavlja čistejše posnetke, zlasti pri šibki svetlobi. Fotoaparat EOS R50 je opremljen tudi s Canonovim hitrim samodejnim ostrenjem in desetletji raziskovanja znanosti o barvah, kar zagotavlja ostre slike ter naravne in čudovite odtenke. Vrtljiv zaslon na dotik omogoča snemanje pod ustvarjalnimi koti in gledanje sebe med snemanjem vlogov, hkrati pa zagotavlja prednosti večjega tipala. "Zelo je uporaben," nadaljuje Zeena. "Lahko ga zavrtite v katero koli smer, ki jo potrebujete. Zelo je uporaben za snemanje okrasitev mize od zgoraj navzdol ali vadnic.“

Poleg tega lahko s fotoaparatom Canon EOS R50 s Canonovimi objektivi RF in RF-S prilagodite videz in občutek vsebine. "Objektivi EOS R50 in RF vam omogočajo, da ste ustvarjalni in ustvarjate čudovito, majhno globino polja," pravi Martyn.

2. Naučite se, kdaj snemati navpično

Canon EOS R50, nameščen na stativ za navpično fotografiranje, snema prehranskega vplivneža Martyna Odella v kuhinji.

Vrtljiv zaslon na dotik fotoaparata Canon EOS R50 vam omogoča snemanje z vseh kotov in ogled teh posnetkov z osupljivimi podrobnostmi, preden jih delite v spletu. Fotoaparat EOS R50 ima tudi filmski način za približane predstavitve, ki prilagodi nastavitve ostrenja pri preklapljanju med posnetki izdelka in predstavljavca.

Ena najpomembnejših odločitev pri ustvarjanju videoposnetkov je, ali boste snemali navpično ali vodoravno. Odločitev mora biti pravilna in odvisna je od tega, za katero aplikacijo snemate.

Platforme, kot je TikTok, delujejo samo v navpični usmerjenosti, kar pomeni, da morate snemati navpično. V nasprotnem primeru bo treba vodoravne posnetke skrčiti, da bodo ustrezali širini zaslona telefona, ali obrezati ob straneh, zato boste izgubili del okvirja.

Kratki videoposnetki v YouTubu so prav tako najboljši v navpični usmerjenosti. Če pa snemate standardne vsebine za YouTube ali Twitch, snemajte vodoravno, da se ujemajo z usmerjenostjo računalniških zaslonov in telefonov ljudi v celozaslonskem načinu in je zato vsebina videti profesionalna.

Fotoaparat Canon EOS R50 lahko samodejno prepozna, ali snemate navpično ali vodoravno, in bo snemal v tej obliki zapisa. "Ena od izjemnih funkcij fotoaparata EOS R50 je, da prepozna usmerjenost fotoaparata," pojasnjuje Martyn. "Fotoaparat ve, kdaj snemam navpično, zato lahko posnetke ob uvozu v telefon objavim neposredno na družbenih omrežjih."

Če snemate videoposnetek za več platform, lahko med snemanjem na zaslonu prikažete tudi oznake prikaza za izbrano razmerje, da lahko pravilno uokvirite svoj prizor. Celoten okvir je še vedno viden, vendar oznake prikazujejo, kje bo obrezan, tako da lahko zagotovite, da posnetek prikazuje tisto, kar je treba, tako vodoravno kot navpično.

3. Prehodi so pomembni, a naj bodo preprosti

Canon EOS R50 – počasni posnetek

Vsak filmski ustvarjalec mora vedeti, kako prehajati iz enega posnetka v drugega – in pomembno je, da so prehodi pravilni. Najbolje je, da so dosledni in subtilni. Prehodi bi morali služiti namenu, a se neopazno zliti s posnetkom.

Za prvo uporabo jih izberite samo nekaj. Začnite z osnovami, kot je prehod s trdim rezom, kjer en posnetek preklopi na drugega brez uporabljenih učinkov, ali prehod s povečavo in pomanjšanjem. Morda se sliši preprosto, vendar bi bili presenečeni, kako profesionalni so lahko videti preprosti prehodi.

Zavrteni prehodi, ki zavrtijo videoposnetek v naslednji posnetek s hitrim 180-stopinjskim vrtenjem, ali igranje s potegi rok in tleski s prsti so prav tako idealni za zabavne, hitre posnetke za družbena omrežja.

Nato lahko svojim osnovnim prehodom dodate plasti prefinjenosti, kot je J-rez, kjer se zvok naslednjega posnetka začne, preden se prikaže slika.

Če želite razdeliti prizore, dodajte pomožne posnetke z zvokom. Zajemanje s hitrostjo 120 sličic na sekundo fotoaparata Canon EOS R50 je odlično za ustvarjanje čudovitih počasnih pomožnih posnetkov za profesionalen občutek vašega končanega izdelka. "Funkcija počasnega posnetka fotoaparata EOS R50 mi omogoča, da vsebini dodam dinamičen element," pravi Martyn. "Vse od brbotajočega olja do posnetkov nalivanja in počasnega sekljanja."

4. Objavljajte redno

Roke držijo fotoaparat Canon EOS R50, medtem ko se datoteke prenašajo iz fotoaparata v telefon na mizi poleg njega.

Morda se vam zdi, da je redno objavljanje pri snemanju posnetkov 4K težko, vendar program Canon Camera Connect in možnost samodejnega prenosa datotek iz fotoaparata v telefon olajšata nalaganje neposredno s snemanja v družbena omrežja.

Vaši sledilci želijo videti vaše življenje in kaj počnete, zato je pomembno, da pogosto objavljate, da ohranjate zanimanje. Redno objavljanje je prav tako všeč algoritmom družbenih omrežij, kar pomeni, da je večja verjetnost, da boste opaženi.

Poskusite objavljati na TikToku do štirikrat na dan in vsaj enkrat na teden v YouTubu. Pogosto objavljanje je lahko zahtevno, zato Fatou svetuje, da objavljate, ko dobite navdih. "Rada delim stvari o aktualnih zadevah, svojih izbruhih jeze in tudi svojih izbruhih domišljije," pravi.

Elena se strinja: "Vsebino poskušam narediti spontano in jo prilagoditi situaciji," pravi. "Sem popolnoma prilagodljiva in lahko delim svoje celotno življenje."

"Razlog, da se je moja skupnost močno povečala, je ta, da sem vložil veliko časa," dodaja Martyn. "Vsak dan ure in ure odgovarjam na komentarje, pošiljam glasovne zaznamke in videosporočila. Če želite zgraditi skupnost, morate vložiti energijo. Ne morete pričakovati, da vas bodo ljudje preprosto spremljali."

Čeprav je dobro, da objavljate redno, je pomembno, da ne objavljate kar vsega – vaša vsebina mora biti še vedno visoke kakovosti. "Kar delite, bi moralo odražati, kdo ste, saj so ljudje, ki vas spremljajo, navajeni na to, da vidijo vas – in vas poznajo," pravi Fatou.

5. Ustvarite lastne trende

Vplivnica na družbenih omrežjih Fatou N'Diaye, oblečena v puhast rjav plašč in očala, se s fotoaparatom Canon EOS R50 sprehaja mimo hiš pastelnih barv.

"Ljudje nas lahko navdihujejo, vendar obstaja razlika med navdihom in kopiranjem," pravi Fatou. "Ko kopirate ljudi, boste kopirali nekaj, kar niste vi. Vaši sledilci ne bodo vedeli, kdo ste v resnici, saj ste en dan to, naslednji dan pa spet nekaj drugega. Tako spremljate trende in ne ustvarjate lastnih."

"Ko me vprašajo, kakšen nasvet bi dala novim ustvarjalcem vsebin," pravi Fatou, "odvrnem, da gre za to, da ste to, kar ste. Samo zato, ker je nekdo drug posnel fotografijo in je bila uspešna, to ne pomeni, da boste imeli enak učinek. Imeti morate svojo identiteto in svoja mnenja, a res ostati zvesti temu, kar ste. Ljudem bo pogosto všeč, ker ste drugačni od vseh drugih."

Zeena se strinja: "Ostanite zvesti sebi, bodite edinstveni," pravi. "Imam toliko idej in toliko projektov, ki jih nestrpno želim deliti. Vedno se bo pojavila še kakšna ideja. ki je nima nihče drug."

"Ustvarjalci vsebin naj delajo tisto, kar jih veseli," svetuje Elena. "Če ne uživate v športu, ne postanite vplivnež za fitnes, saj bodo ljudje to videli. Bodite to, kar ste, zabavajte se in tako boste motivirali ljudi."

Oprema, ki jo ustvarjalci vsebine uporabljajo za svoje videoposnetke na družbenih omrežjih

Roka drži Canonov nastavek za stativ HG-100TBR, pritrjen na Canon EOS R50 s Canonovim stereo mikrofonom DM-E100.

Canonov nastavek za stativ HG-100TBR je idealno orodje za ustvarjanje vsebine, pravi Martyn. "Pri kuhanju se pogosto umažem, zato je super, da mi ni treba skrbeti, da se bom dotaknil fotoaparata in ga umazal. Odličen je tudi za snemanje vlogov. Služi kot podaljšek roke, kar omogoča zajemanje širših kotov, ko ste na poti."

Canon EOS R50
Lahek brezzrcalni fotoaparat, ki ga lahko vzamete kamor koli in sprostite spontano ustvarjalnost. Tipalo s 24,2 milijona slikovnih pik fotoaparata Canon EOS R50 omogoča snemanje v 4K 30p in polni visoki ločljivosti pri hitrosti 120 sličic na sekundo ter vključuje številne ustvarjalne prednastavitve za prilagoditev videza in občutka posnetkov neposredno iz fotoaparata. Nekatere druge možnosti si lahko ogledate v vodniku po najboljših Canonovih fotoaparatih za snemanje vlogov.

Objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Začnite potovanje z brezzrcalnim sistemom EOS R APS-C z objektivom, ki bo izpolnil vse vaše zahteve glede snemanja videoposnetkov. Objektiv RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM je lahek in majhen ter ponuja optični stabilizator slike s 4 koraki za stabilno snemanje iz roke in priročen razpon povečave 18–45 mm, s katerim boste vsakič dosegli odlične rezultate.

Canonov stereo mikrofon DM-E100
Ne dovolite, da vam tih zvok pokvari vzdušje. Canonov stereo mikrofon DM-E100 je kot nalašč za izboljšanje zvoka. Je majhen in lahek, da se ujema s fotoaparatom Canon EOS R50 in se polni iz baterije fotoaparata. Zajame enosmerni stereo zvok, zato je kot nalašč za snemanje vlogov.

Canonov nastavek za stativ HG-100TBR
Samozavestno snemajte in usmerjajte svojo kreativnost s Canonovim nastavkom za stativ HG-100TBR z daljinskim upravljalnikom, prilagodljivo glavo in odličnimi ergonomičnimi lastnostmi, zasnovanimi za stabilno snemanje.

Canon RF 16mm F2.8 STM
Nastavek RF fotoaparata Canon EOS R50 omogoča dostop do vseh objektivov RF. Ko vaše izkušnje rastejo, prilagodite izbiro objektiva svoji ustvarjalni estetiki. Objektiv RF 16mm F2.8 STM z izjemno širokim kotom je zasnovan za snemanje vlogov in je popoln za snemanje s fotoaparatom, medtem ko njegova hitra zaslonka f/2,8 zagotavlja tekoče, mehke zameglitve za kinematografski učinek.

Canonov objektiv RF 50mm F1.8 STM
Kompakten in lahek objektiv RF 50mm F1.8 STM s skoraj neslišnim ostrenjem je idealen za fotografiranje pri šibki svetlobi in odličen za ustvarjalno globino polja.


Če ste torej ustvarjalec vsebine in ste pripravljeni, da svoje delo dvignete na višjo raven, vam bo upoštevanje nasvetov naših štirih strokovnjakov za družbena omrežja zagotovo pomagalo izstopati iz množice.

Peter Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Zvok

  Stereo mikrofon DM-E100

  Enostavno zajemite odličen zvok s pomočjo majhnega stereo mikrofona, ki ga lahko uporabite takoj po priklopu in ki je vedno pripravljen na snemanje.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.

Povezani članki

 • VIDEO

  Kako snemati visokokakovostne videoposnetke hrane kot profesionalci

  Jessie Bakes Cakes je s svojimi navdušujočimi videoposnetki hrane zbrala več kot 100 tisoč sledilcev. Tukaj vam bo razložila, kako se izmojstriti v snemanju hrane.

 • SNEMANJE VLOGA

  Kako postati ustvarjalec vlogov

  Z nasveti za snemanje vlogov za začetnike začnite in posnemite kakovostne vloge.

 • TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Ustvarjanje videozgodbe

  10 nasvetov za ustvarjanje čudovitih kratkih filmov.

 • SNEMANJE VLOGA

  Canonovi najboljši fotoaparati in objektivi za snemanje vlogov

  Canon izdeluje številne fotoaparate in objektive, ki so popolni za ustvarjalce vsebin. Ta vodnik vam po pomagal najti popolno opremo za vaše želje.