VIDEO

Hrana v gibanju: premik k snemanju videoposnetkov hrane

Ustvarjalka vsebin Jessie Bakes Cakes deli svoje namige za snemanje videoposnetkov hrane, ob katerih se cedijo sline.
Fotoaparat Canon EOS R8 in izbrani Canonovi objektivi RF so prikazani na sliki, posneti od zgoraj, pri čemer so obkroženi s tortami, piškoti in sestavinami.

Hrana ima moč, da poveže ljudi vseh starosti. Fotografiranje in snemanje hrane že dolgo privablja občinstvo, še posebej opazno pa je to postalo z vzponom družbenih omrežij. Toda hrane v gibanju ni enostavno posneti. Ustvarjalka vsebin Jessica Marsden-Urquhart to še kako dobro ve.

Na svojem družbenem profilu Jessie Bakes Cakes, kjer ima več kot 100 tisoč sledilcev, Jessie objavlja kratke videoposnetke, ki poudarjajo ustvarjalni proces in ure dela, ki gredo v pripravo hrane. Njeno popotovanje v svet fotografiranja hrane se je začelo med zaprtjem javnega življenja. "Vedno sem rada pekla in spomnim se groznih fotografij, ki sem jih leta 2013 posnetka s telefonom", Jessie pove v smehu. "Leta 2020 sem začela o vsem skupaj razmišljati bolj resno in se vprašala, kaj rada počnem. Začela sem izboljševati svoje recepte, pa tudi več pozornosti namenjati fotografski plati."

Tukaj Jessie opisuje svoje popotovanje od fotografiranja do snemanja hrane ter deli praktične namige in trike za vse, ki razmišljajo o snemanju videoposnetkov hrane.

Prehod od fotografiranja k snemanju hrane

Ženska stoji za fotoaparatom Canon EOS R8, nameščenim na stativu, da bi z njim posnela hrano.

Da bi na fotografijah hrane prikazali gibanje, vam ni treba uporabiti videoposnetkov. Za drugačno dojemanje slik s strani gledalcev je dovolj, da fotografirate cimetove zvitke, medtem ko jih glazirate s kremnim sirom. Toda prehod na videoposnetke bo vašim vsebinam dodal povsem novo dimenzijo. Na uživanje v hrani močno vpliva njen videz, z videoposnetki pa je mnogo enostavneje poudariti teksturo in velikost. Slike hrane pravzaprav radi gledamo zato, ker želimo pojesti to, kar prikazujejo. Pri videoposnetkih to drži še toliko bolj.

Obenem je za ustvarjalce vsebin tudi pomembno, da se prilagajajo spreminjajočim se trendom na družbenih omrežjih. "Kar je zares podžgalo moje zanimanje za prehod od fotografiranja k snemanju, je bila sprememba trendov," pove Jessie. "Vedela sem, da se moram naučiti uporabljati videoposnetke, če želim poskrbeti za rast svoje kariere in posla."

Priskrbite si pravo opremo, s katero bo hrana zasijala

Dve roki nameščata Canonov objektiv na fotoaparat EOS R8.

"Ne morem skriti navdušenja nad tem, kako lahki so Canonovi objektivi RF v primerjavi z objektivi EF," pravi Jessie. "Da izboljšav pri kakovosti posnetkov, sposobnosti ostrenja in razponu zaslonke sploh ne omenjam."

Ženska smehljaje sedi na kavču, z vilico v roki, medtem ko ima pred seboj krožnik s kolačem.

Učenje na napakah s poskušanjem je pomemben del pridobivanja izkušenj in učenja, kaj deluje pri vas in vaših sledilcih, pravi Jessie. In če gre kaj narobe, vam še vedno ostane veliko slastne hrane, v kateri lahko uživate.

Komplet opreme, ki ga uporabljate za snemanje videoposnetkov hrane, lahko zelo vpliva na vaše delo, pri čemer pa vam za odlične rezultate ni treba nameniti veliko denarja. Jessie je prepričana, da je izbira objektiva pomembnejša od fotoaparata. Priporoča 50-milimetrski objektiv z veliko odprtino zaslonke, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM. "Z njim dobim ločljivost in kakovost, kot si ju želim," je povedala. Majhna globinska ostrina ob tem poskrbi, da hrana izstopa in je v središču pozornosti.

Jessie je na tem snemanju uporabila tudi objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM in dejala, da se je takoj zaljubila vanj. "Idealen je, če se želite približati hrani, ostrina in posnetki pa so izjemni," je dejala. "Rada ga uporabim, ko želim pokazati slastne teksture peciva. Stikalo za preklop med samodejnim in ročnim ostrenjem močno olajša preklop na ročno ostrenje, kadar želim ohraniti izostritev na subjektu, ter na samodejno ostrenje, kadar želim slediti gibanju v prizoru.« Poleg tega velika odprtina zaslonke Jessie omogoča, da poudari hrano in ustvari zasanjan, zamegljen videz ozadja. Objektiv se ponaša z optičnim stabilizatorjem slike, ki omogoča do 5,5 stopnje daljše čase osvetlitve in posnetke brez tresljajev. Skupaj s fotoaparatom, kot je na primer Canon EOS R6, ki ima sistem stabilizacije slike tudi v samem ohišju (IBIS), pa se učinkovitost stabilizacije poveča na do 8 stopenj osvetlitve. Motorja Dual Nano USM medtem zagotavljata natančno, samodejno in skorajda neslišno samodejno ostrenje, tako da šum objektiva ne moti vašega subjekta.

Vsestranski objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM predstavlja kompaktno in lahko izbiro. "Širokokotni del objektiva mi omogoča, da naredim dolge posnetke, ki pokažejo celoten subjekt, nato pa vse skupaj brez zamenjave objektiva ali premikanja ter brez izgube ločljivosti približam za bližinske posnetke," razlaga Jessie. "Poleg tega se hitro odziva na gibanje in izostri subjekt brez šumov, kar je idealno za snemanje videoposnetkov z zvokom." Ta objektiv je opremljen z optičnim stabilizatorjem slike, ki omogoča do 5 stopenj daljše čase osvetlitve. In če z vklopljenim stabilizatorjem slike snemate s tehniko zasuka, stabilizator samodejno preklopi iz standardnega načina v način za snemanje z zasukom. To pomeni, da lahko videoposnetke snemate iz roke in premikate fotoaparat ter tako zajamete vsako podrobnost.

Preden se je odločila za nadgradnjo na brezzrcalni fotoaparat polnega formata Canon EOS R8, je Jessie do začetka leta 2023 uporabljala fotoaparat DSLR formata APS-C. "Uporabljam umetno svetlobo, zato je treba poskrbeti za uskladitev barv v fotoaparatu. V nasprotnem dobimo zelene ali rožnate odtenke," pojasni. "To še toliko bolj velja pri hrani, saj ne želite, da bi bila bela krema videti rumena. EOS R8 je res v pomoč, saj omogoča, da nastavim ravnovesje beline po meri ter dobim natanko takšne barve, kot si jih želim."

EOS R8 se še posebej izkaže pri videoposnetkih, saj omogoča snemanje v ločljivosti 4K z do 60 sličicami na sekundo z nadvzorčenjem iz ločljivosti 6K. Rezultat tega je višja kakovost videoposnetkov 4K v primerjavi s tistimi, ki so izvorno posneti v ločljivosti 4K. Prav tako vam ni treba skrbeti, da bi s fotoaparatom EOS R8 zamudili trenutek, saj ima funkcijo predhodnega snemanja, ki zajame 3,5 sekunde posnetka pred trenutkom, ko pritisnete gumb za snemanje.

Poenostavite potek dela pri snemanju videoposnetkov hrane

Fotoaparat EOS R8 je nameščen na stativu pod kotom 90 stopinj, da namesto v ležečem snema v portretnem položaju.

Jessie običajno snema v portretnem položaju, saj se zaveda, da si uporabniki njene vsebine večinoma ogledujejo na pametnih telefonih. Da bi prihranila čas, posnetke, ki jih želi zajeti, vnaprej načrtuje. "Napišite seznam posnetkov in razmislite o zgodbi, ki jo želite povedati," svetuje. "Zapišem si kote fotoaparata, objektiv, ki ga želim uporabiti in nastavitve, za katere menim, da se bodo dobro obnesle. Organiziranost mi resnično pomaga."

Fotografija roke, ki na torto nanaša glazuro, odprta v programu Canon EOS Utility na zaslonu prenosnega računalnika.

"Pomislite, kako lahko posnetku dodate teksturo, nekaj, za kar bodo vaši gledalci želeli, da bi lahko segli z roko proti zaslonu in prijeli hrano," pove Jessie. "Ne glede na to, ali uporabljate ploski nož za nanašanje glazure ali nastavek s specifično šobo." Jessie uporablja program Canon EOS Utility, da si lahko na prenosnem računalniku podrobneje ogleda teksture svojih slik.

Pomembno je, da najdete rešitev, ki deluje za vas. Ko se lotevate receptov, pečenja ali kuhanja in nato snemanja, je vse skupaj lahko pravi izziv in zamudno. Zato Jessie vedno počne več stvari hkrati. "Medtem ko razvijam recept, že razmišljam o tem, kako bo videti v videoposnetku," pojasnjuje. "Ko na primer pišem recept za rjavčke, razmišljam ‘to je trenutek, ko bom dodala koščke čokolade, to je za v posnetek’. Verjetno boste snemali 30 minut, kar boste na koncu obrezali na 30 sekund, zato je pomembno, da razmislite, kateri deli so najpomembnejši."

Vsebine, ki jih pripravlja Jessie, so prvenstveno namenjene družbenim omrežjem. Zato so posnete v portretnem načinu za ogled na pametnih telefonih. Prepričana je tudi, da je dobro, če posnetke uredite v telefonu. "Ne uporabljam zapletene programske opreme za urejanje," pojasnjuje. "Svoje videoposnetke v telefon prenesem s programom Canon Camera Connect in jih tam urejam. Uporabite lahko številne brezplačne programe, ki so na voljo. Ni vam treba zapravljati za drago naročnino."

Uporablja tudi Canonovo programsko opremo EOS Utility, s katero lahko na svojem prenosnem računalniku v realnem času prikaže to, kar vidi njen fotoaparat. "Videti to, kar vidi fotoaparat, a na večjem zaslonu, je resnično v pomoč pri postavljanju prizora ter med samim snemanjem hrane v gibanju," razlaga Jessie. "V programski opremi uporabljam prikaz mreže, ki mi pomaga pri natančnem umeščanju predmetov v prizor. Hkrati mi omogoča tudi popoln nadzor nad barvno temperaturo, ki je pri umetni svetlobi pomembna, da dobim čim natančnejši prikaz barv."

Tako EOS R8 kot EOS R50 lahko oznake razmerja prikažeta tudi v fotoaparatu, da lahko prizor pravilno kadrirate glede na to, za katero družbeno omrežje ga snemate. Celotna površina slike je sicer še vedno vidna, oznake pa prikazujejo, kje bo obrezana.

Najboljše nastavitve in tehnike za snemanje videoposnetkov hrane

Ženska aranžira torto pred studijsko lučjo. Na bližnji mizi je prenosni računalnik, fotoaparat Canon EOS R8 pa je nameščen na stativu za snemanje od zgoraj.

"Razmislite o načinih, kako lahko ohranjate gledalčevo pozornost skozi celoten videoposnetek," pravi Jessie. "Odličen trik za to je, da preklapljate med različnimi načini snemanja. Fotoaparat naj ne bo ves čas obrnjen proti hrani. Naredite posnetek, kot je ta, nato naredite posnetek od zgoraj in zatem še posnetek pod tričetrtinskim kotom s strani. Spreminjanje kotov bo tudi poudarilo vidik gibanja."

Ženska svoj fotoaparat Canon EOS R8 usmerja proti skledi z različnimi vrstami čokolade, medtem ko po vrhu potresa koščke bele čokolade.

Med glaziranjem, dodajanjem posipa ali rezanjem biskvita lahko hitrost videoposnetka naredi veliko razliko. Jessie predlaga, da eksperimentirate z različnimi učinki in vidite, kaj lahko dosežete.

Jessie pravi, da je ena najpogostejših napak pri snemanju videoposnetkov ta, da uporabnik ne ve, kdaj preklopiti iz ročnega v samodejni način ostrenja in obratno. "Če nekaj odvzemate iz prizora in želite, da izostritev preide na predmet, ki se nahaja v ozadju, uporabite samodejno ostrenje," pojasnjuje. "Sama sicer večinoma snemam v ročnem načinu, da se izognem prehajanju izostritve sem in tja, kar je lahko moteče."

Pri snemanju kuharskih videoposnetkov je pomembno tudi poskušati z različnimi zornimi koti. "Posnetek, narejen od zgoraj, je idealen za prikaz mešanja testa za torto v skledi, ker lahko prikažete gibanje in gledalca potegnete v dogajanje," razloži. "Uporabno je tudi preklapljanje med bližinskim in širokokotnim pogledom, saj lahko pokažete različne teksture jedi in njeno velikost."

Čeprav boste večino posnetkov objavili z normalno hitrostjo, lahko velik učinek pri končnem rezultatu dosežete, če jih upočasnite ali pospešite. Med urejanjem lahko pospešite samo določene dele posnetka za družbena omrežja, medtem ko druge upočasnite. "Snemate lahko v načinu počasnih posnetkov in to uporabite za začetni prizor. Na počasnih posnetkih je namreč vse videti razkošno," poudarja Jessie. Nasprotno pa "pospešitev videoposnetkom doda veliko energije." Kadar se soočate s časovno omejitvijo pri objavah, vam lahko pospešitev videoposnetka omogoči, da v krajši časovni okvir spravite več vsebine. "Hitri posnetki so tudi priročni, kadar želite posnetek umestiti v 5- ali 10-sekundno časovno okno," pravi Jessie.

Izkoristite trende – in zaupajte svojim občutkom

Fotoaparat Canon EOS R8, nastavljen, da posname roko, ki nanaša glazuro na torto.

"Pri snemanju videoposnetkov hrane je veliko učenja iz napak, zato se ne bojte tvegati," priporoča Jessie. "Če se nekaj ne obnese, je tudi to v redu. Enostavno poskusite znova."

Trendi se na družbenih omrežjih ves čas spreminjajo. En teden so ljudje obsedeni z bananinim kruhom, naslednji teden pa že s sladkorno maso in oblivi za torte, kar lahko ustvarjalci občutijo kot neobvladljivo. "Trendi pridejo in gredo," pravi Jessie. "Gre za to, da iz trenda poberete to, v čemer uživate, in razmišljate na način ‘kako lahko to vnesem v svoje delo?’ Nikakor pa na način ‘moram narediti enako’."

Jessie tudi poudarja pomen ohranjanja lastnega sloga in pristopa do snemanja videoposnetkov hrane. "To je blagovnim znamkam in naročnikom, ki sodelujejo z vami, všeč. Izberejo vas zaradi vaše edinstvenosti," pojasnjuje. "Enostavno je čutiti strahospoštovanje do ljudi z več sledilci, toda poskusi posnemanja njih in njihovih številk niso najboljša pot do uspeha. Osredotočite se na to, zakaj počnete, kar počnete. Počnite to, kar vas navdaja s strastjo, kajti ta strast bo zasijala skozi vaše delo. Ko sem pridobila prvega naročnika, sem imela samo 2.000 sledilcev. Ne potrebujete torej velikega občinstva. Tudi z manjšim številom sledilcev imate lahko uspešen posel.

V redu je, če dvomite vase," tudi pove. "Vse okrog vas je polno navdiha. Lahko poskusite nekaj poustvariti in si nato rečete ‘to se ne prilega ravno mojemu slogu’ ali pa ‘mi je to zares všeč?’ Sledite svojemu občutku. Največkrat se izplača."

Ko boste naslednjič pekli torto ali kuhali večerjo, eksperimentirajte z možnostmi snemanja videoposnetkov, ki jih omogoča vaš fotoaparat, ter z namigi iz tega članka, in videli boste, kaj lahko dosežete.

Napisala: Nikita Achanta

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Makro-objektiv

  RF 100mm F2.8L Macro IS USM

  Profesionalni makro objektiv RF, RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM je popolna izbira za fotografije z 1,4-kratno povečavo in osupljive portrete s kakovostjo objektivov serije L.

Povezani članki