HRANA

Namigi in triki za izboljšanje fotografiranja hrane

Pogovarjali smo se s profesionalno fotografinjo hrane Yasmin Albatoul, ki nam je pokazala nekaj svojih osebnih načinov, kako pri fotografiranju hrane dosega vrhunske standarde.
Kompozicija niza slik, ki prikazujejo vaflje z borovnicami in karamelo, postrežene s skodelico čaja, položene na površino gorčično rumene barve.

Fotografiranje hrane je izjemno priljubljeno na družbenih omrežjih. Na Instagramu se lepo vidi, kako radi delimo slike hrane. Deljenje slik hrane je zelo podobno dejanskemu druženju ob hrani. Nudi nam občutek pravega druženja, saj se zdi, kot da skupaj sedemo za mizo.

Objavljanje slik hrane na spletu je postalo pravi trend ravno takrat, ko je postal izjemno priljubljen Instagram, ki je družbeno omrežje za objavljanje slik.

To predstavlja pravi izziv fotografom, ki želijo fotografirati okusne jedi, saj je v poplavi slik hrane težko izstopati. Yasmin Albatoul, profesionalni fotografinji in vplivnici na področju fotografije hrane v Alžiriji je ta izziv dobro poznan. Prav tako ji niso tuji drugi izzivi.

"V okolju, kjer živim, kot ženska ne morem potovati sama ali se voziti po mestu, da bi se lahko ukvarjala z ulično fotografijo," pravi. "Med študijem so mi prijatelji vedno govorili, da se s fotografijo ne bom mogla preživljati. Da je to samo hobi. Vendar sem jim pojasnila, da se lahko. Odločila sem se za fotografiranje doma."

Izkazalo se je, da je Yasmin imela prav. Zdaj je profesionalna fotografinja. Njene dinamične, barvite in pogosto nadrealistične fotografije pritegnejo pozornost in ob pogledu nanje se cedijo sline. Zaradi svojega edinstvenega sloga in osupljivih slik je prejela številne provizije za komercialno fotografiranje. Njenemu profilu na Instagramu sledi 105.000 ljudi (številka se še vedno povečuje).

Yasminine fotografije na Instagramu izstopajo zaradi profesionalnega videza. Pravi, da je velika razlika med fotografiranjem hrane v restavraciji, preden jo pojeste, in oblikovanjem hrane za komercialno fotografiranje, kjer uporabljaš ustrezen fotoaparat.

"Ljudje večinoma fotografirajo hrano v restavracijah s telefonom brez predhodnega načrtovanja ali dodatne opreme," pravi. "To so spontane fotografije, ki jih delijo v svojih zgodbah na družbenih omrežjih. Ko pa govorimo o profesionalni ali komercialni fotografiji hrane, je to nekaj povsem drugega."

Pogled od zgoraj na vaflje z borovnicami in karamelo, postrežene ob kavi, vrču, nožu in vilicah, ki so položeni na sivo površino.

Yasmin pri fotografiranju kompozicij raziskuje različne posnetke, ki ji omogočajo, da predstavi različne elemente prisotnih tekstur in vzorcev. © Yasmin Albatoul

Nad krožnikom z vaflji z borovnicami, ki stoji na sivi površini, se iz vrča izliva gosta karamela.

Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/250 s, f/8 in ISO 125. © Yasmin Albatoul

Če želite svoje fotografiranje hrane ponesti na profesionalno raven, Yasmin meni, da je ustvarjalnost ključnega pomena. Yasmin veliko pozornosti nameni kompoziciji fotografije, in sicer barvi in dodajanju gibanja. To ji uspe s kombinacijo presenetljivih rekvizitov, kot sta vrvica in olje.

"Ne morem več fotografirati brez steklenice olja in čopiča, saj želim, da je hrana osupljivo sijoča."

V nadaljevanju si oglejte njene namige in trike, s katerimi boste lahko fotografije hrane ponesli na višjo raven.

1. Pri slogu posnetka upoštevajte barvo vsakega živila.

Z vidika barvnega vida imajo ljudje prednost pred večino živali. Po večini se znanstveniki strinjajo: eden od razlogov, da lahko vidimo v barvah, je dejstvo, da je bila ta lastnost uporabna za naše prednike, ko so opazovali sadje in določali zrelost.

"Barve izbiram glede na splošno vzdušje restavracije ali hrano in okolje, iz katerega izvira. Na primer, pri fotografiranju morske hrane rada uporabim modre odtenke, saj prikrito nakazuje izvor."

Smiselno je, da so barve glavni dejavnik pri fotografiranju hrane. Barve pritegnejo pozornost. Z izbiro pravih barv, ki jih lahko postavite skupaj, bo celotna kompozicija izstopala ter bo videti svetla in živahna.

"Na primer: modra barva je čudovita protiutež oranžni barvi kozic. Izbira elementov v vsaki fotografiji, vključno z barvo ozadja, je prilagojena glavnemu subjektu."

Beli krožnik v obliki pokrovače, na katerem je majhna limonina pita z meringo, je postavljen poleg skodelice čaja na zelenem ozadju z raztresenimi kavnimi zrni, v zgornjem desnem kotu pa je barvna lestvica.

Če izboljšate kompozicijo s harmonično mešanico barv, boste tako poudarili vizualni učinek fotografije. Tukaj Yasmin razkrije svojo barvno lestvico in skrbno izbiro toplih tonov, ki poudarjajo živahnost rumene, ne da bi jo zasenčili. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 1/160 s, f/10 in ISO 160. © Yasmin Albatoul

Špageti, ki so oblikovani v gnezdeca, na vrhu potreseni z rezinami gob in zelenimi listi, na temno zelenem krožniku z barvno lestvico v spodnjem desnem kotu.

Yasmin se je na tej sliki odločila za hladnejše tone, pri čemer je s kančkom barve pozornost gledalcev usmerila proti glavni osrednji točki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/250 s, f/9 in ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Oblikujte svoj posnetek in ne samo hrane.

Kot fotograf hrane želite s sliko zajeti več kot le hrano. Kuhinjski pripomočki in jedilni pribor sta dva primera, ki ju običajno najdemo ob hrani. Seveda pa običajno ne želite, da bi bila posoda, v kateri je hrana fotografirana, povsem vsakdanja. Dopolnjevati mora preostali del scene. Še eno dobro splošno pravilo je, da najdete nekoliko večjo posod in tako enostavno ponazorite obilno količino hrane.

"Ko jemo, hrano postrežemo na krožniku, ki je ponavadi bel in običajen. Zato je še posebej pomembno, da izberete jedilni servis in pribor, razkošnega videza. Tako bo hrana lepša."

Ko razmišljate o rekvizitih, s katerimi boste zasnovali fotografije hrane, morate pomisliti na več kot le barvo. Upoštevati morate tudi material in celotno estetiko predmeta. Lesene žlice so na primer videti bolj naravne kot kovinske in ne odsevajo svetlobe, zato so primernejše za večino posnetkov.

Hrano lahko seveda predstavite na krožniku, vendar obstajajo tudi druge možnosti. Marmorna plošča lahko doda masivnost, veličastnost in prefinjenost. (To je odlično tudi za fotografiranje zamrznjenih sladic, kot je sladoled, da ostanejo hladne.) Tudi stojala za torte poskrbijo za osupljivo postavitev hrane z očitnim poudarkom.

Drugi rekviziti, kot so sveža zelišča, pričarajo svežino in okus ter dodajo novo dimenzijo barve in teksture. Začimbe in posipi lahko uvedejo dodatne okuse. Ne pozabite na prte in druge kuhinjske predmete, s katerimi lahko v fotografijo dodate želeno barvo.

Dva krožnika s konafo v obliki gnezda s čokoladno omako in posipom iz pistacij.

Ne osredotočajte se samo na hrano, ampak se posvetite tudi drugim okoliškim vzorcem in teksturam, ter tako izboljšajte kompozicijo. Yasmin je pri fotografiranju zelo pozorna na podrobnosti, s čimer zagotavlja, da vsak dodatni element prispeva k celotni sliki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 1/150 s, f/9 in ISO 200. © Yasmin Albatoul

Na ovalnem belem krožniku je različna hrana v omaki s čilijem in limeto, ki je okrašena z zelenimi listi.

Yasmin ponazarja, da za dobre fotografije hrane ne potrebujete nujno zapletenih kadrov in kompozicij, saj lahko s preprostim pristopom odlično poudarite živahnost barv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Poiščite ustvarjalne načine, s katerimi predstavite in oblikujete hrano, in sicer z nekaterimi nepričakovanimi predmeti.

Pri vseh zvrsteh fotografije obstajajo določeni triki, ki se jih običajno naučite samo z izkušnjami. Zato smo prosili Yasmin, ali nam lahko izda nekaj poklicnih skrivnosti o tem, kako predstaviti in oblikovati hrano.

"Pri fotografiranju hrane je ena od najpomembnejših stvari, da z nekaj triki poskrbite za čudovit videz in čim daljšo obstojnost hrane," pravi Yasmin.

Določeni triki, s katerimi je hrana videti okusno, pa niso najbolj okusni. Na primer: motorno olje na palačinkah.

"Detergent za pomivanje posode lahko uporabimo, da se bo kava čim dlje penila. Meso namastimo z oljem, da bo videti sijoče in okusnejše. Smetano za stepanje lahko zamenjamo s peno za prhanje, ker se dlje obdrži in nanjo ne vpliva vročina osvetlitve."

Roka z dvema lesenima palčkama drži pleskavico nad žemljico z zelenimi listi in belo omako.

Yasmin z lesenimi palčkami pričara lebdenje subjektov in tako ustvari iluzijo breztežnosti, kar sliki dodaja edinstven element. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Razstavljen hamburger s sirom v zraku prikazuje plasti stopljenega sira, pleskavice, čebule in paradižnikove rezine, ki jih obdajata polovički žemljice, da bosta plasti združile v burger.

To je končni rezultat. Med urejanjem fotografije so bile lesene palčke digitalno odstranjene, zato takšna kompozicija ustvari občutek gibanja, zato se nam zdi, da je slika oživela. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. S pametnimi rekviziti in urejanjem dodajte fotografiji gibanje.

Splošno velja, da se hrana ne premika. Zaradi tega so slikarji na svojih slikah hrano običajno ponazorili kot "negibno". Moderna fotografija lahko slikam vdahne več življenja, kot bi si lahko slikarji, kot je Monet, kadar koli predstavljali.

"Gibanje v sliki nas pritegne. Ko gledate sliko s statično kompozicijo, vas lahko prevzame občutek dolgčasa. Nič se ne dogaja. Slike si morda pozneje ne boste zapomnili. Slika z gibanjem pa postane povsem edinstvena in nepozabna."

Yasminine slike hrane, v katerih je opaziti gibanje, prikazujejo, kako lahko posnamete dinamične kulinarične fotografije. Na večini njenih fotografij se zdi, da se hrana sestavlja, pri čemer je končni posip ujet v zraku. Na drugih fotografijah pa Yasmin ustvari prizore, ki prikazujejo razstavljeno hrano, da razkrije sestavine, kot je prikazano zgoraj.

Yasmin pojasni, da s tankimi lesenimi palčkami in lepilom majhne kose hrane postavi v položaj ter tako zagotovi iluzijo gibanja na fotografiji. Nato s programsko opremo za urejanje iznajdljivo odstrani palčke. Če želite nekaj ujeti v zraku, lahko uporabite vrvico.

"Elemente slike, kot so na primer piškotki ali torte, lahko pritrdite s tankimi lesenimi palčkami," pravi Yasmin.

Ti triki so uporabni, da zajamete postavitve, ki so polne dogajanja, kot je na primer cvrtje večerje v voku. Ne pozabite: dogajanje lahko ponazorite na različne načine: sir, ki se prilepi na krožnik, ko z njega vlečete kos pice; para, ki nežno puhti iz skodelice kave.

Dodajanje končnih okraskov fotografiji, ko Yasmin Albatoul s Canonovim fotoaparatom zajema kompozicijo hrane v studiu.

Yasmin pogosto zagotovi posnetke iz zakulisja in razkrije postopek, ki se odvija v zakulisju fotografiranja okusnih posnetkov, občasno s pomočjo.

Pogled čez ramo fotografinje hrane, Yasmin Albatoul, ko z leseno palico piše besedo "pasta" (testenine).

Ustvarjalni postopek se nadaljuje tudi po fotografiranju. Yasmin pogosto izpopolni in izboljša kompozicijo z urejanjem in dodajanjem elementov v tabličnem računalniku.

5. V fotoaparat ujemite dogajanje v zakulisju, ki ga lahko delite na družbenih omrežjih.

Velik trend na družbenih omrežjih pri profesionalnih fotografih je "priprava v primerjavi s posnetkom". Ti slikovni vrtiljaki ali videoposnetki razkrivajo postopek osupljivih fotografij, saj razkrijejo in prikazujejo delček dela, ki se skriva za vsako kompozicijo.

Razkritja navdihujejo druge fotografe, saj prikažejo vso čarovnijo, ki se zgodi, preden se sproži zaklop fotoaparata.

Ne pozabite: z deljenjem fotografij hrane se lahko povežemo. Hrana je nekaj, kar povezujemo s skupnostjo, in to je eden od razlogov, zakaj je fotografiranje hrane postalo tako priljubljeno. Z deljenjem slik hrane lahko zasebno doživetje ob uživanju hrane spremenite v skupno uživanje.

Ena od študij je pokazala, da lahko fotografiranje hrane pozitivno vpliva tudi na okus. Znanstveniki so eno skupino ljudi prosili, naj pred zaužitjem jedi fotografirajo svojo hrano. Druga skupina je zaužila isto hrano, vendar je niso fotografirali. Prva skupina, ki je fotografirala svojo hrano, je poročala, da je bila hrana okusnejša.

Fotografija hrane ima pozitivne lastnosti, saj nas poveže. In morda najpomembnejše, izboljša celo okus hrane.

Če želite izvedeti več o tem, kako Yasmin zajema osupljive posnetke hrane, si oglejte njeno torbo z opremo za fotografiranje hrane.*


*Na voljo samo v izbranih jezikih.

John Marshall

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R5

  Ponovno razmislite, kaj veste o brezzrcalnih fotoaparatih. Brezkompromisno delovanje fotoaparata EOS R5 bo revolucionarno spremenilo vašo fotografijo in filmsko ustvarjanje.
  Ogled podrobnosti EOS R5
 • Objektivi za EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lahka in vsestranska povečava 24–105 mm f/4 serije L s hitrim, tihim samodejnim ostrenjem in stabilizatorjem slike v 5 korakih.
 • Makro-objektiv

  RF 100mm F2.8L Macro IS USM

  Profesionalni makro objektiv RF, RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM je popolna izbira za fotografije z 1,4-kratno povečavo in osupljive portrete s kakovostjo objektivov serije L.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE HRANE

  Kako postati vpliven na področju kulinarike

  Namigi za fotografiranje hrane Instagramove vplivnice in Canonove ambasadorke Yasmin AlBatoul.

 • VIDEO

  Kako snemati visokokakovostne videoposnetke hrane kot profesionalci

  Jessie Bakes Cakes je s svojimi navdušujočimi videoposnetki hrane zbrala več kot 100 tisoč sledilcev. Tukaj vam bo razložila, kako se izmojstriti v snemanju hrane.

 • FOTOGRAFIRANJE HRANE

  Najboljši objektivi za fotografiranje hrane

  Z našo Canonovo ponudbo objektivov za slikanje od blizu poskrbite za fotografije hrane, ki vam bodo vzbudile skomine.

 • FOTOGRAFIRANJE HRANE

  Obvladovanje fotografiranja hrane

  Fotografinja Linda Lomelino deli ključne sestavine za ustvarjanje mamljivih posnetkov.

 • Naročite se na naše glasilo

  Seznanite se z najnovejšimi novicami in informacijami o izdelkih