A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Mamljive mojstrovine: umetnost fotografiranja hrane

Fotografiranje hrane je zahvaljujoč Instagramu v zadnjih letih doživelo razcvet. A kdor koli je že kdaj poskusil posneti fotografijo svojega kosila, lahko pove, kakšne izzive prinaša ta zvrst fotografije. Švedinja Linda Lomelino, ki se ukvarja s fotografiranjem hrane, je osvojila to umetnost. Njene fotografije hrane, ki so preplet pravljične očarljivosti, in čustveno obarvanega vzdušja, so na Instagramu pritegnile že več kot 750 tisoč sledilcev.

"Strast do pečenja sem odkrila pred približno 11 leti", pove Linda, ki se je fotografije učila v šoli. "Takrat so bile male tortice pravi hit, zato sem posnela nekaj fotografij in jih objavila na Facebooku. Ljudem so bile všeč in pomislila sem, ali naj začnem s pisanjem bloga." Zahvaljujoč blogu, ki ga je Linda poimenovala Call Me Cupcake (Reci mi mala tortica), so njene slastne mojstrovine zdaj zbrane v štirih knjigah, ki so prevedene v sedem jezikov.

Tukaj je nekaj njenih skrivnosti, ki so jo popeljale do sladkega uspeha.

1. Čim bolj izkoristite naravno svetlobo

Naravna osvetlitev poudari obliko mehkega roza sladoleda, temno ozadje pa poskrbi za dramatično vzdušje. Linda priporoča eksperimentiranje s svetlobo, s čimer lahko ustvarite različna vzdušja.

Če imate možnost, fotografirajte v studiu in uporabite bliskavice Canon Speedlite, s čimer boste lahko nadzirali svetlobo v okolju. Namesto tega lahko uporabite tudi naravno svetlobo, ki jo je sicer težje nadzirati, a bo ob pravilni uporabi vašemu subjektu dodala tisti ščepec edinstvenosti. "Eksperimentirajte s svetlobo, ki je na voljo tam, kjer ste", svetuje Linda. "Velikost okna, usmerjenost okna, čas v dnevu, vreme. Vse to lahko vpliva na videz svetlobe", pove. "Običajno je najlažje uporabiti okna, obrnjena proti severu. Svetloba, ki prihaja skoznje, se tekom dneva najmanj spreminja in nikoli ne boste fotografirali v neposredni sončni svetlobi."

Za Lindo je idealna svetloba tista, ki jo ustvari oblačno, a ne pretemno nebo. Takrat pred kosilom fotografira v svojem studiu, ki je obrnjen proti zahodu, tako da svetloba prihaja s strani. Pozno popoldan in zvečer pa fotografira v kuhinji, ki je obrnjena proti vzhodu. Da doseže značilen čustven pridih, ki je postal zaščitni znak njenih fotografij, okno dodatno zagrne s temnimi zavesami.

"Z vsemi vrsti oken lahko ustvarite dober rezultat, če eksperimentirate in vadite. Toda če živite v državi, kjer prevladuje sončno vreme in so vsa vaša okna obrnjena proti jugu, bo izziv nekoliko večji", še doda. "V tem primeru lahko uporabite tanke bele zavese, da zmehčate svetlobo."

2. Sestavite prizor, tako da uporabite barve in teksture

Uporaba rekvizitov s podobnimi odtenki in dodajanje komplementarnih barv lahko pomagata ustvariti popolno fotografijo.

Eden od načinov, da dosežete edinstven videz, je kompozicija. Lindina skrivnost je osredotočanje na barve. "Običajno uporabim samo dve ali tri barve", pojasnjuje. Pri tem uporabi različne odtenke iste barve, nato pa doda še komplementarne barve – tiste, ki si na barvni lestvici stojijo nasproti, s čimer ustvari vizualni kontrast. "Ko na primer pripravljam torto z vijoličnim oblivom, poskusim v fotografijo dodati še nekaj rumenega ali rumenozelenega. Ena mojih najljubših kombinacij je tudi kombinacija oranžne in turkizne barve. Z njima fotografija resnično izstopa!"

Poleg barv Linda svetuje tudi eksperimentiranje s teksturami, ki dodajo fotografiji tisto nekaj več. "Če fotografiram torto z bogato teksturo ali z oblivom, ki vsebuje vzorec, izberem umirjeno ozadje, da se pogled osredotoči na torto. V drugih primerih si včasih zaželim gladke teksture ali pa vključim veliko različnih tekstur – lahko tudi nekaj tako enostavnega, kot je naguban lanen prtiček."

3. Ustvarite občutek globine

Povezani članki
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Najboljši objektivi za fotografiranje hrane

Z našo Canonovo ponudbo objektivov za slikanje od blizu poskrbite za fotografije hrane, ki jih je vredno okusiti.

A father and son flick through the pages of a homemade recipe book.

NASVETI ZA TISKANJE

Spoznajte, kako natisniti svojo knjižico z recepti

Natasha Alipour-Faridani nudi nasvete za fotografiranje hrane in razkriva, kako natisniti slike, ki jih boste jedli z očmi.

Becoming a food influencer

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Kako postati vpliven na področju kulinarike

Namigi za fotografiranje hrane Instagramove vplivnice in Canonove ambasadorke Yasmin AlBatoul.

Rekviziti, nameščeni za subjektom, pomagajo ustvariti občutek globine, medtem ko zamrznjeno gibanje posipanja sladkorja ustvari večjo dinamiko.

Poleg barv in teksture Linda svetuje, da se poigrate tudi s podrobnostmi ter z njimi poživite postavitev, ki je sicer lahko pusta. Obenem boste z njimi ustvarili tudi občutek velikosti in globine. "Dober primer so predmeti v ospredju in ozadju, ki so izven območja izostritve", pojasni. "Včasih za jed postavim vazo z rožami in nato v neparnem številu okrog nje razporedim še sestavine, kot so moka, jagodičevje in listi."

Začetnikom svetuje, da za dodatno natančnost uporabijo vrtljiv zaslon na dotik, če ga njihov fotoaparat ima. "Fotoaparata, kot sta Canon EOS 850D in Canon EOS 250D, sta s premičnim zaslonom na dotik idealna za fotografiranje hrane. Zasloni na dotik so še posebej koristni pri fotografiranju od zgoraj navzdol. Če je fotoaparat postavljen visoko, enostavno zasučete zaslon in izberete, kje želite izostritev. Enako velja, če fotografirate pod zelo nizkim kotom. V tem primeru se vam ni treba uleči na tla, namesto tega samo zasučete zaslon."

4. Izberite rekvizite in ozadja, ki pomagajo ustvariti zgodbo

Listje, rože, premišljena uporaba rekvizitov in omejena paleta barv – vsi ti elementi skupaj ustvarjajo to zasanjano podeželsko idilo.

Tisti, ki so že občudovali Lindino delo, lahko povedo, kako zelo ima skandinavska fotografinja rada rekvizite. Ti so ključnega pomena, saj vnašajo dodatne teksture in barve, ter obenem pomagajo ustvariti celotno vzdušje. "Ogromno rekvizitov imam", pove. "Večinoma so to starejši predmeti, ki sem jih našla v trgovinah z rabljenim blagom in antikvariatih. Pomagajo mi povedati zgodbo. Če si želim bolj rustikalnega, pridušenega videza, si pomagam s starinskimi pripomočki. Medtem ko v primeru želje po sodobnejšem videzu izberem pripomočke s čistejšimi linijami ter manj vzorci in barvami."

Enako obsežna kot zbirka rekvizitov je tudi Lindina zbirka ozadij. Ta vključuje različne izdelke, kot so tapete, papir za zavijanje daril, lanene zavese, leseni zaboji, stara vrata in stoli ter celo starinski kovčki. "Ni treba, da je vedno lesena miza", poudari. "Ozadje je lahko sestavljeno iz česarkoli. Zakaj ne bi pobarvali nekaj kosov lesa? Vsako stran lahko pobarvate z drugo barvo, in ko želite spremeniti videz, jih znova prebarvate."

5. Eksperimentirajte z objektivi in dodelajte svoj slog

Objektiv izberite glede na kompozicijo slike.

Linda običajno na svoj Canon EOS 5D Mark II (ki ga je zdaj že nasledil Canon EOS 5D Mark IV) namesti enega od naslednjih priljubljenih objektivov: Canon EF 50mm f/1.2L USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM ali Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Kateri objektiv bo uporabila, je odvisno od zgodbe, ki jo želi ustvariti.

"Če se šele začenjate ukvarjati s fotografijo, je odličen objektiv za začetek Canon EF 50mm f/1.8 STM", svetuje Linda. "Je cenovno dostopen, in to da lahko z njim fotografirate pri veliki odprtini zaslonke, vam bo pomagalo v šibki svetlobi. Kar je zelo pomembno, če živite v državi, kjer so zime dolge in temne. A to še ni vse. Njegova goriščna razdalja je ravno pravšnja, saj se vam ni treba preveč približati, da bi zajeli želeni prizor. Dobra izbira je tudi objektiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, ki je podoben izjemno ostremu makro objektivu, ki ga uporabljam sama."

Za fotografiranje z večje razdalje Linda priporoča širokokotnejši objektiv. "Za fotografiranje celotne mize izberite objektiv, kot je Canon EF-S 35mm f/2.8 IS Macro STM. Tega bi tudi sama izbrala za fotografije od zgoraj navzdol." A ne pozabite: če fotografirate s fotoaparatom, ki ima tipalo s faktorjem izreza APS-C – takšen je denimo Canon EOS 850D – bo objektiv z goriščno razdaljo 35 mm na fotoaparatu z 1,6-kratnim faktorjem izreza ustvaril vidni kot, ki je primerljiv s 50 mm objektivom na fotoaparatu s tipalom polne velikosti.

6. Fotografirajte iz različnih zornih kotov

Linda izbere kot fotografiranja glede na to, kaj želi pri posamezni hrani poudariti. Na tej sliki je bil to okrasni vzorec iz rabarbare na vrhu torte, zato se je najbolje obnesel pogled od zgoraj navzdol.

Čeprav fotografiranje hrane večina povezuje s fotografijami, posnetimi od zgoraj navzdol, ki so značilne za Instagram, Linda poudarja, da je pomembno poskusiti tudi z drugimi zornimi koti. "Zorni kot je odvisen od tega, kaj želim poudariti. Visoko večnadstropno torto bi verjetno fotografirala na stojalu in s strani, nato pa bi napravila še posnetke rezin na krožnikih od zgoraj navzdol."

Večino stvaritev Linda objavi na svojem blogu. Ob tem poudarja, da je količina ravno tako pomembna kot kakovost. "Objavim veliko posnetkov, zato poskušam fotografirati iz različnih kotov, da ustvarim raznolikost in omogočim boljši potek vsebine."

7. Izberite večjo odprtost zaslonke in nizko občutljivost ISO

Podosvetlitev povzroči, da so rekviziti v okolici temnejši, ter doda sliki čustveno obarvan jesenski pridih.

Pri ustvarjanju svojega značilnega čarobnega sloga Linda običajno fotografira s široko odprto zaslonko in nizko občutljivostjo ISO. "Običajno uporabljam zaslonko od f/1.8 do f/3.2, redko posežem po višjih vrednostih", pojasni. "Edini primer, ko uporabim manjšo odprtost zaslonke, je fotografiranje od zgoraj navzdol, kadar imam opravka s predmeti različnih višin in želim, da so vsi izostreni. A tudi takrat grem redko višje od f/5."

"Svetujem tudi fotografiranje z nizko občutljivostjo ISO, a hkrati ne predolgimi časi osvetlitve. Če fotografiram iz roke, se trudim ostati okrog 1/125. Če uporabljate stativ in fotografirate stvar, ki se ne premika, lahko izberete daljši čas." Občutljivost ISO je odvisna od modela fotoaparata. Dober pristop je, da fotografirate z najnižjo možno občutljivostjo. Nižja vrednost ISO pomeni manj zrnatosti, kar je še posebej pomembno, če nameravate fotografije povečati ali natisniti.

Lindine fotografije s posebnim vzdušjem predstavljajo to, kar se v fotografskem žargonu imenuje tehnika low-key. Gre za to, da je subjekt pravilno osvetljen, vse ostalo na posnetku pa je temnejše. Za dosego želenega videza Linda svoje posnetke programsko uredi. Toda začetniki po njenih besedah ne potrebujejo drage programske opreme. Canonov program Digital Photo Professional je brezplačen za vse Canonove uporabnike, poleg tega so na voljo tudi številne aplikacije za urejanje fotografij v pametnih telefonih. Čim bolj izkoristite povezljivost Wi-Fi fotoaparata in prenesite fotografije v telefon ali računalnik z uporabo storitve image.canon, da jih boste lahko takoj uredili in delili z drugimi.Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike