FOTOGRAFIRANJE HRANE

Preboj na področju fotografiranja hrane: kako postati profesionalec

Fotografinja hrane in Canonova ambasadorka Yasmin AlBatoul razlaga, kako je razvila svojo kariero, in ponuja namige za nadobudne fotografe.
Čaj, ki pljuska v zrak iz visoke vzorčaste skodelice na krožniku.

Fotografiranje hrane je še vedno zelo priljubljeno in vsak dan polni na milijone Instagramovih časovnic. Vendar s toliko razpoložljive vsebine nadobudni kulinarični fotografi vedno težje izstopajo iz množice. Odkrijte, kako lahko tudi najpreprostejše jedi, ustvarjene doma, fotografirate tako, da izgledajo vredne Michelinove zvezdice.

Fotografinja, ki je iz amaterke uspešno zrasla v profesionalko, je Canonova ambasadorka Yasmin AlBatoul. Samouka Yasmin iz mesta Batna v Alžiriji ima hitro prepoznaven slog, pri katerem za ločevanje svojih posnetkov uporablja gibanje in energijo. "Najbolj zanimiv se mi zdi izziv spremeniti nekaj običajnega, nekaj, kar vidimo vsak dan, kot je hrana, v nekaj lepega in umetniškega," pravi.

Yasmin se je s fotografiranjem začela ukvarjati v zgodnjih najstniških letih, zanj pa so jo navdihnili francoski katalogi notranje opreme njenega dedka. "Nekateri so imeli več kot 4000 strani in za branje sem porabila veliko časa, ob tem pa sem si želela, da bi lahko nekega dne tudi jaz ustvarjala takšne fotografije."

Nekaj let pozneje se je Yasmin pridružila družabnim omrežjem in se z vadnicami v YouTubu naučila uporabljati svoj Canon EOS 600D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D). S pridobivanjem izkušenj se je večalo tudi število njenih sledilcev in kmalu je postala prava profesionalna kulinarična fotografinja. Danes ima na Instagramu skoraj 50.000 sledilcev in izvedla je številna profesionalna naročila.

Za Yasmin je to odlična priložnost, da razmisli o svojih dosežkih in nam razkrije glavne lekcije, ki se jih je naučila na poti do uspeha.

1. Eksperimentirajte z različnimi tehnikami

Dva kozarca s svetlo rožnato tekočino in cvetnimi listi, ki plavajo na gladini. Z višine se doliva tekočina, kar povzroči pljusk v enem od kozarcev.

Yasmin pravi, da je bilo za njen spletni uspeh ključno iskanje edinstvenega in osupljivega sloga – to ji je pomagalo, da izstopa iz množice. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 85 mm, 1/200 s, f/4 in ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Krožnik s prigrizki churro na mizi ter en churro, namočen v skledo s čokoladno omako, in drugi, ki lebdi nad skledo.

Osredotočenost na določeno področje pri fotografiranju hrane omogoča več ustvarjalnosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/6.3 in ISO 250. © Yasmin AlBatoul

Če želite ustvariti svoj slog, vam Yasmin priporoča, da eksperimentirate.

"Vedno se mi zdi zanimivo, ko profesionalni fotografi uporabljajo nekonvencionalne tehnike," pojasnjuje. "Za fotografiranje letečih predmetov ali kapljic vode rada uporabljam visoke hitrosti zaklopa, saj ustvarjajo zanimive učinke v ozadju. To je bila ena izmed prvih tehnik, ki sem se jih naučila, ko sem začela z ročnim načinom." Slikanje s svetlobo je še en trik, ki ga Yasmin uporablja že od takrat, ko je bila še amaterka. Pravi, da ko končate z upravljanjem, lahko to sliki doda čudovit, umetniški pridih.

Fotografom, ki želijo zajeti gibanje tako, kot to počne Yasmin, Canon EOS M50 omogoča snemanje s hitrostjo 10 sličic na sekundo v rafalnem načinu, s čimer poskrbi, da nič ne zamudite.

2. Razvijte svojo umetniško plat

Izbor sadja, razporejenega tako, kot bi bilo v zraku, in nataknjenega na vilice, s svetlo modrim ozadjem.

Razvoj spletne skupnosti je odličen način, da vidite, kaj že obstaja, in vam lahko pomaga pri povezovanju s sledilci ter razvoju vaše blagovne znamke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/100 s, f/7.1 in ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tri ocvrta jajca, za katera je videti, da lebdijo v zraku drug za drugim, z rumenim ozadjem.

Za fotografiranje profesionalnih slik Yasmin še vedno uporablja svoj prvotni fotoaparat, kar dokazuje, da lahko ustvarite visokokakovostne fotografije, ne da bi za to porabili veliko denarja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 70 mm, 1/125 s, f/4.5 in ISO 100. © Yasmin AlBatoul

"Glavna stvar, ki sem se je naučila, je pritegniti zanimanje z ustvarjanjem nečesa drugačnega," pravi Yasmin. "Na vseh platformah narašča zanimanje za fotografije hrane in kulinarično vsebino, zato bi morali vsi, ki si želijo postati vplivni na področju kulinarike, upoštevati umetniško plat svojega dela.

Pomislite na estetiko," pravi. "Slike hrane so običajno podobne, zato ustvarite svoj slog. Izpostavljeni vplivneži na področju kulinarike imajo značilen slog, zato boste z razvijanjem svoje umetniške plati lahko dosegli edinstvene rezultate."

3. Ustvarjanje svoje skupnosti

Rumena juha, ki se doliva v skledo in pljuska tekočino v zrak.

Yasminina izbrana tehnika njenim slikam doda gibanje in zabavo ter jih s tem loči od posnetkov tihožitja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/160 s, f/6.3 in ISO 200. © Yasmin AlBatoul

Yasmin se je zavedala, da med množico podobno mislečih fotografov lahko izstopa samo tako, da prispeva nekaj novega. "Spoznala sem, da je na platformah, kot je Instagram, veliko pokuševalcev hrane in gurmanskih popotnikov, vendar je med njimi zelo malo kulinaričnih fotografov. To je bil moj ‘aha trenutek’. Pomislila sem, ‘zakaj ne bi delila vsebine z vidika kulinaričnega fotografa?’"

"Ko sem začela, v Alžiriji ni bilo veliko kulinaričnih fotografov, zato se mi je zdelo zanimivo raziskati to pot. V Alžiriji je kuhanje pomemben del naše kulture in hrani pripisujemo velik pomen, zato se mi je ta zadeva zdela povsem naravna."

Družabni mediji so Yasmin naučili, kako pomembno je povezovanje z ljudmi. Osredotočila se je na razvoj socialne mreže, kar ji je pomagalo rasti kot fotografinja in vplivnica.

"Ko sem začela objavljati svoje slike, so mi povratne informacije vlile samozavest, da sem lahko nadaljevala s svojim delom," pravi. "Iz tega, da sem vplivnica, sem se naučila, da ljudi zanima, kaj počnem, in da želijo izvedeti več. Večja kot je moja spletna ‘družina’, večje je zanimanje za mojo vsebino."

4. Objektivi spodbujajo ustvarjalnost

Posnetek praženih kostanjev od blizu, pri čemer je eden pogledal iz lupine.

Z makro objektivom lahko raziščete različne teksture in vzorce hrane. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/200 s, f/8 in ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Za ustvarjanje profesionalnih fotografij ne potrebujete profesionalnega proračuna. "Pri svojem delu sem začela z modelom Canon EOS 600D, ker je idealen fotoaparat za začetnike, saj je cenovno ugoden in kakovosten. Po mojem mnenju je eden najbolj zanesljivih na trgu," pravi Yasmin. Toda kmalu po tem, ko je Yasmin začela snemati, je začutila potrebo po boljšem objektivu. "Rezultati so bili dobri, vendar sem želela še več, zato sem izbrala objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM," pravi.

Yasmin je ugotovila, da ji je nov objektiv prinesel nove ustvarjalne priložnosti. "S pomočjo zaslonke je mogoče doseči zamegljena ozadja, kar fotografiji prinaša čar in moč. Takoj sem videla izboljšave, zlasti v podrobnostih, barvah in splošni kakovosti."

Yasmin uporablja tudi objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, ki ga običajno poveže s svojim fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV. "To je moj najljubši objektiv. Makro dvigne moje fotografije hrane na višjo raven, daje jim bolj intenziven in svetlejši videz, prepojen s teksturo in podrobnostmi."

Med druge objektive, ki jih je prav tako treba upoštevati, spadata objektiv EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM s fotoaparatom EOS M50 in objektiv EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM s fotoaparatom Canon DSLR.

5. Še naprej pridobivajte nove veščine

Rožnat čajnik, ki doliva čaj v skodelico, ki lebdi v zraku nad krožnikom.

Eksperimentiranje z objektivi, kot je makro objektiv, lahko bistveno vpliva na končno podobo vaših slik. Yasminin najljubši objektiv je Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Kup skled, v katere pada riž z lesene žlice, ki lebdi nad njimi.

Za vse, ki želijo slediti Yasminini poti, je ključna želja po nenehnem izboljševanju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/160 s, f/9 in ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Ključni vidik Yasmininega dolgoročnega uspeha je bila njena sposobnost in pripravljenost, da se nauči novih stvari, tudi kot že uveljavljena profesionalka.

"Ko vidim fotografije, ki sem jih ustvarila pred dvema ali tremi leti, sem resnično zadovoljna z rezultatom, hkrati pa tudi vesela, da sem se nenehno izboljševala, ker vem, da lahko zdaj zmorem veliko več," pravi. "Skrivnost mojega uspeha je preprosto v tem, da se je treba nenehno učiti. Zato sem zelo zadovoljna, da sem lahko svoje nasvete delila z vsemi, ki se želijo izboljšati."Yasminino kulinarično potovanje lahko spremljate na njenem Instagramovem kanalu @yasmin_albatoul.

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE HRANE

  Obvladovanje fotografiranja hrane

  Fotografinja Linda Lomelino deli ključne sestavine za ustvarjanje mamljivih posnetkov.

 • VIDEO

  Kako snemati visokokakovostne videoposnetke hrane kot profesionalci

  Jessie Bakes Cakes je s svojimi navdušujočimi videoposnetki hrane zbrala več kot 100 tisoč sledilcev. Tukaj vam bo razložila, kako se izmojstriti v snemanju hrane.

 • NASVETI ZA TISKANJE

  Natisnite si svojo knjigo z recepti

  Natasha Alipour-Faridani deli nasvete za fotografiranje in tiskanje lastne knjige z recepti.

 • MAKRO FOTOGRAFIJA

  Makro fotografije hrane

  S Canonovimi makro objektivi ustvarjajte zanimive abstraktne fotografije hrane.