A father and son flick through the pages of a recipe book together.

NASVETI ZA TISKANJE

Vse sestavine, ki jih potrebujete, da ustvarite svojo knjižico z recepti

Večina nas ima nekaj prav posebnih receptov. Najsi bo to ustvarjalni pridih h klasičnemu receptu ali pa najljubša družinska jed, katere recept se prenaša iz generacije v generacijo. Ovekovečenje teh posebnih jedi v čisto svoji knjižici z recepti je zabaven in ustvarjalen tiskarski projekt, ki ga lahko enostavno opravite v udobju svojega doma.

Fotografinja Natasha Alipour-Faridani iz Londona, ki se je specializirala za fotografiranje hrane in pijače, je v tem primeru pravi strokovni naslov za nasvete, kako posneti fotografije slastnega videza. Njena zakladnica znanja in izkušenj je polna nasvetov za pripravo fotografij hrane, ki bodo pustile pečat. In ko pridete do točke, ko želite fotografije natisniti ter jih povezati v fotoknjigo, je tukaj tiskalnik, kot je na primer serija Canon PIXMA TS3350, ki olajša izbiro slik in ustvari visoko kakovostne natise.

Izbira receptov

Izberite recepte in sestavine glede na njihov vizualni učinek. Borovnice, ki so ena od sestavin v receptu za mafine za zajtrk, so na fotografijah, posnetih od blizu, videti odlično.

Natasha je za svojo knjižico z recepti izbrala mafine, ki jih pripravi za zajtrk, saj je želela vključiti tudi nekaj posnetkov sestavin. "Če želite svoji knjižici dodati raznolikost in barve, se ne omejite samo na fotografije končnega rezultata," poudarja. "Pri receptu mafinov za zajtrk sem se osredotočila na borovnice. Resnično uživam v fotografiranju hrane od blizu."

Izbrala je tudi recept za pito iz maslenke in rikote, okrašene z listi rukole. "Želela sem recepte, ki vključujejo jedi živahnih barv," pojasnjuje.

Za fotografiranje je Natasha uporabila fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV in dva objektiva – Canon EF 50mm f/1.8 STM in Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. "Makro objektiv je odličen, da se resnično približate subjektu," pojasnjuje. Objektiv EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ima največjo povečavo 1 : 1 ali 1x, kar pomeni, da tipalo zajame subjekte v enaki velikosti, kot so v resnici. Kombinacija možnosti fotografiranja od blizu in z uporabo velike odprtine zaslonke – s takšno se ponaša objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM – pomeni, da lahko ustvarite izjemno majhno globino polja. Ali kot pojasni Natasha: "To pomeni, da lahko ustvarim čudovito zamegljenost, ki se nežno prelije v ozadje."

Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM je cenovno ugodnejša različica modela Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, ob tem pa ravno tako zmore ustvariti kot britev ostre rezultate.

Fotografiranje

Če v kompozicijo dodate kozarec vode in na rob slike umestite predmete, kot je pribor, boste sliki s tem dodali pristnost in ustvarili občutek, da predstavlja del večjega prizora.

Natasha je uporabila stativ in fotoaparat povezala z računalnikom, da je lahko takoj preverila rezultate in napravila morebitne popravke kompozicije. Pri večini posnetkov je zaslonko nastavila na f/8 ali f/9, kar ji je omogočilo ohraniti subjekt popolnoma oster.

"Preverite svoje sestavine in pred začetkom raziščite vse zorne kote," svetuje Natasha. "Če je hrana videti pusta, lahko poskusite s pogledom nanjo z vrha. Vedno poskrbim, da je na sliki nekaj, kar se razteza čez rob fotografije. To je lahko zgolj rob krožnika – pomembno je le, da ustvari videz prizora, ki se pravkar dogaja."

Ko gre za osvetlitev, za profesionalne rezultate ne potrebujete posebne opreme. "Te slike sem posnela doma. Svetloba je prihajala skozi veliko okno, uporabila pa sem še odbojnik, s katerim sem dodala svetlobo temnejšim senčnim predelom," pojasni. "Obožujem delo z naravno svetlobo. Če svetloba pada v pramenih, lahko ujamete tudi čudovit svetel odblesk. Če pa želite ustvariti mehkejši videz in vzdušje, uporabite šibkejšo jutranjo ali večerno svetlobo. Opazujte, kako in kdaj prihaja svetloba v vaše stanovanje. To vam bo pomagalo do rezultatov, kot si jih želite."

Tiskanje slik

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha je v tiskalniku serije Canon PIXMA TS3350 izbrala možnost tiskanja brez roba, zato so bile njene slike takoj po tiskanju pripravljene, da jih nalepi brez obrezovanja.

Natasha je svoje slike natisnila na tiskalniku serije Canon PIXMA TS3350, ki se ponaša z brezžično povezljivostjo za hitro in učinkovito tiskanje. "Ta tiskalnik je odličen," pravi. "Je hiter in enostavno ga je namestiti. Vstavljanje kartuš s črnilom, ki ustvarijo živahne, natančne barve, je enostavno."

Natasha je izbrala Canonov fotografski papir Plus Glossy II, ki zagotavlja kakovosten natis, pri tem pa je eksperimentirala z različnimi velikostmi papirja. "Izbor slik sem natisnila v velikostih 13 x 18 cm, 10 x 15 cm in 13 x 13 cm. Funkcija tiskanja brez roba pomeni, da mi ni bilo treba obrezovati robov." Možnost tiskanja brez roba je pri tiskalniku serije Canon PIXMA TS3350 na voljo do velikosti 13 x 18 cm, pri čemer je mogoče tiskati na liste različnih velikosti do formata A4, ki jih tiskalnik zajema skozi prilagodljiv pladenj za papir na zadnji strani.

Tako kot vsi Canonovi brezžični tiskalniki PIXMA, je tudi tiskalnik serije PIXMA TS3350 združljiv s široko ponudbo Canonovih programov za tiskanje. Program Canon Easy-PhotoPrint Editor vsebuje številne ustvarjalne predloge in možnosti za postavitve, ki jih lahko prilagodite za izdelavo knjižice z recepti. Združljiva je s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki. Obstajata pa tudi namizni različici programa za osebne računalnike in računalnike Mac.

"Tiskanje s programom Canon Easy-PhotoPrint Editor je hitro in enostavno," razloži Natasha. "Uporabila sem možnost 'Brskaj', da sem vzpostavila povezavo s slikami hrane, shranjenimi v računalniku." Poleg tega se lahko aplikacija poveže s številnimi platformami za shranjevanje v oblaku in družabnimi omrežji, vključno s shrambo Google Drive in družabnim omrežjem Instagram.

Končni izdelek

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Fotografiranje najljubših jedi in ohranjanje spominov nanje s privlačno knjižico z recepti je odličen način za ustvarjanje družinskih spominkov.

Ko se boste torej naslednjič odpravili v kuhinjo, pomislite na posebne recepte, ki bi jih želeli ovekovečiti ter posredovati sorodnikom in prijateljem. Ne samo da se boste s fotografiranjem in izdelavo knjižice z recepti zelo zabavali – ustvarili boste tudi dragocen spomin, poln okusnih jedi in navdušujočih slik, ki bo predstavljal navdih številnim generacijam.

Napisala Claire Gillo

Povezani članki
A young girl creating a face out of food on a plate.

USTVARJALNO TISKANJE

Poigrajte se s hrano

Zabavajte se s fotografiranjem hrane in ustvarite edinstvene slike tihožitja.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Najboljši objektivi za fotografiranje hrane

Z našo Canonovo ponudbo objektivov za slikanje od blizu poskrbite za fotografije hrane, ki vam bodo vzbudile skomine.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Osvojite umetnost fotografiranja hrane

Fotografinja in kulinarična blogerka Lina Lomelino razkriva svoje vrhunske nasvete, kako lahko postanete kar najboljši v fotografiranju hrane.

Povezani izdelki

Povezani izdelki

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike