USTVARJALNO TISKANJE

Poigrajte se hrano: zdravi, užitni fotografski projekti za tiskanje in uokvirjanje

Ustvarjajte fotografije umetnin iz vsakodnevnih živil.
Mlado dekle, ki ustvarja obraz iz hrane na krožniku.

Neverjetno je, kaj vse lahko z malo ustvarjalnega razmišljanja spremenite v čudovito natisnjena umetniška dela. V tem vodniku boste izvedeli, kako lahko ustvarite zabavne umetnine na temo hrane ter jih nato posnamete s fotoaparatom in jih postavite na ogled v obliki živahnih natisov. Gre za prijeten projekt, pri katerem lahko sodeluje celotna družina, saj verjetno imate vse, kar potrebujete, na dosegu roke, pozneje pa si lahko svojo umetnino privoščite kot zdrav prigrizek.

1. Izbira hrane

Izbor sadja, zelenjave in kruha, razporejenih v sklede na pladnju.

V hladilniku poiščite barvito sadje in zelenjavo ter izberite živila, ki bi jih lahko uporabili kot obrazne poteze, na primer špagete kot lase, jagode kot ustnice, rozine kot oči itd.

Mati z dvema otrokoma, ki na zelenem krožniku razporejajo živila v podobo obraza.

Eksperimentirajte z različnimi kosi hrane in sproti spreminjajte svoj motiv.

Zberite različna barvita živila za svoje smešne obrazne umetnine. Sveže sadje in zelenjava sta idealna, saj ne samo, da sta barvita in ju je mogoče zlahka oblikovati, temveč sta tudi odličen način za spodbujanje zdrave prehrane. Paradižnik, paprika, jagode in korenje ponujajo različne barve, manjše jagodičevje in oreški pa so lahko koristni za oblikovanje oči in drugih obraznih potez. Stvari, ki jih je mogoče razpršiti, kot so semena ali posušena leča, so prav tako uporabne. Nekatera živila, kot so žemljice in palačinke, imajo naravno obliko obraza, zato jih otroci zlahka uporabijo za svoje umetnine na temo hrane.

2. Razporejanje hrane

Oseba, narejena iz hrane, ki vključuje kumarico, pomarančo in jabolko, na belem krožniku.

Izdelava obrazov iz hrane je zabaven način, s katerim družino spodbudite k ustvarjalnosti, med delom pa lahko prigriznete sestavine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1,3 s, f/8 in ISO 100.

Zdaj je na vrsti zabavni del. Zberite družino, izberite krožnik in razporedite hrano v obliko obraza, celotnega telesa ali katero koli drugo obliko, ki vam je všeč. Izberite živila z barvami, ki se bodo med seboj dopolnjevala ali si nasprotovala, in upoštevajte, da nekatera sveža živila porjavijo hitreje kot druga, zato jabolka ali banane narežite nazadnje. Kar zadeva krožnike in jedilni pribor, je priporočljivo uporabiti običajne krožnike različnih barv, vendar se izogibajte krožnikom z zapletenimi vzorci, saj lahko odvrnejo pozornost od​hrane. Za sekanje in oblikovanje podrobnosti imejte pri roki nož in desko.

3. Oblikovanje sendvičev

Mati in sin ustvarjata stolp iz hrane, ki spominja na londonski urni stolp Big Ben.

Ustvarjanje znamenitosti in stolpov je preprost in zabaven način, s katerim lahko družino spodbudite k ustvarjalnosti.

Kip londonskega urnega stolpa Big Ben iz kruha, sira in kumaric.

Ciljajte visoko in ustvarite znamenitost iz hrane, kot je ta umetnina, posvečena londonskemu Big Benu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1 s, f/5.6 in ISO 100.

Poskusite vsakdanji prigrizek preoblikovati v presenetljivo strukturo, kot je naš velik sendvičast Big Ben. Stvari, kot so kruh, piškoti, žitarice in torte, je enostavno zložiti eno na drugo, s skritimi lesenimi nabodali pa preprečite, da bi se prevrnile. Otroci se bodo zabavali tako pri ustvarjanju znamenitosti kot pri njihovem rušenju, preden jih pojedo za kosilo.

4. Postavitev fotoaparata

Mati drži svojega otroka, medtem ko na stativ namešča fotoaparat, da bi od zgoraj posnela krožnik s hrano v obliki obraza.

Vklopite možnost sprostitve sprožilca z lahkim dotikom, če jo ima vaš fotoaparat, saj se tako lahko otroci dotaknejo zaslona, da izostrijo sliko, in zajamejo posnetek z le eno potezo.

Vrtljiv zaslon Canonovega fotoaparata, ki prikazuje 2-sekundni časovnik, nastavljen za fotografiranje krožnika s hrano.

Uporaba 2-sekundnega časovnika preprečuje tresenje fotoaparata, do katerega lahko pride ob pritisku sprožila. To omogoča, da se do zajema posnetka morebitni tresljaji fotoaparata že umirijo.

Ko je umetnina na temo hrane končana, pripravite fotoaparat za snemanje. Če snemate od zgoraj, poskusite krožnik podložiti s kosom barvnega papirja, da ustvarite živahno ozadje. Izberite barvo papirja, ki je v kontrastu s krožnikom s hrano. Če imate stativ, ga uporabite pri fotografiranju. Stativ omogoča fotografiranje pri nižjih hitrostih zaklopa, zaradi česar lahko uporabljate nižje vrednosti ISO za slike z manj šuma. Če nimate stativa, je fotografiranje iz roke povsem v redu, vendar boste morda potrebovali večjo vrednost ISO. Če je fotoaparat nameščen na stativu, vam to omogoča večjo svobodo pri spreminjanju kompozicije posnetka.

5. Uporaba svetlobe, ki prihaja skozi okno

Ženska, ki s fotoaparatom na stativu ob velikem oknu fotografira stolp iz hrane.

Namestite fotoaparat poleg velikega okna, da izkoristite mehko svetlobo za fotografije tihožitja.

Deklica, ki drži moder kos papirja za stolpom iz hrane v obliki Big Bena.

Če pridržite list papirja, lahko ustvarite lepo nevtralno ozadje in ohranite osredotočenost na motiv.

Svetloba, ki prihaja skozi okno, je idealna za takšno fotografiranje tihožitja. Okno ponuja veliko osvetlitve, ki hrano obda z mehko, enakomerno svetlobo. Izberite mesto ob velikem oknu (vendar se izognite neposredni sončni svetlobi) in eksperimentirajte, dokler ne ugotovite, ali je osvetlitev boljša od zgoraj ali s strani. Če se vam zdi, da je svetloba, ki prihaja s strani, premočna, lahko z odbojnikom ali kosom belega papirja svetlobo odbijete nazaj v senco z nasprotne strani.

6. Izbira nastavitev fotoaparata

Zadnja stran Canonovega fotoaparata, nameščenega na stativ, ki zajema posnetke od zgoraj.

Nekateri stativi, kot je ta, imajo sredinski steber, ki se razteza vodoravno, kar je koristno, če fotoaparat postavite neposredno nad hrano.

Razrezana banana v obliki ženske s krilom iz ličja na črnem krožniku z rumenimi pikami.

Z nekaj ustvarjalnega eksperimentiranja vaše umetnine na temo hrane ne bodo več podobne hrani, iz katere so narejene, kot na primer ta plesalka iz banane. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1,3 s, f/8 in ISO 100.

Uporabite lahko poljubne nastavitve fotoaparata, ki vam ustrezajo, na voljo pa imate tudi priročno nastavitev osvetlitve za posnetke, ustvarjene s pomočjo stativa: nastavite fotoaparat na način prioritete zaslonke (Av) in uporabite srednjo vrednost zaslonke, kot je f/8, nato pa nastavite vrednost ISO na 100. Fotoaparat bo za vas izbral idealno hitrost zaklopa. S temi nastavitvami je hitrost zaklopa verjetno precej počasna, zato nastavite 2-sekundni časovnik, da preprečite tresenje fotoaparata med sprožitvijo zaklopa, ali uporabite aplikacijo Canon Camera Connect, da sliko posnamete na daljavo s pomočjo mobilne naprave.

7. Priprava na tiskanje

Štiri fotografije krožnikov s hrano, združene v kolaž s pomočjo aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Poleg tiskanja posameznih slik aplikacija Canon Easy-PhotoPrint Editor omogoča tudi ustvarjanje preprostih kolažev.

Po tem, ko fotografirate svoje umetnine, jih lahko tudi natisnete. Tiskanje lahko enostavno pripravite z aplikacijo Canon Easy-PhotoPrint Editor. Z aplikacijo Canon Camera Connect ali image.canon prenesite slike v pametni telefon, nato pa jih odprite v aplikaciji Easy-PhotoPrint Editor, izberite velikost papirja in s funkcijo obrezovanja odstranite neurejene robove. Izbirate lahko tudi med številnimi filtri za izboljšavo tonov. V nastavitvah tiskanja nastavite pravilno vrsto medija (matiran ali svetleč) in kakovost tiskanja nastavite na najboljšo. Prav tako je v spustnem meniju s prednastavitvami priporočljivo shraniti prednastavitve tiskanja, da lahko le v nekaj korakih uporabite enake nastavitve tiskanja za preostale umetnine na temo hrane.

8. Tiskanje in uokvirjanje

Mlado dekle, ki gleda, kako tiskalnik Canon PIXMA TS8351 tiska barvite slike obrazov iz hrane.

Tiskalnik Canon PIXMA TS8350 je idealen za brezžično tiskanje iz računalnika ali telefona in omogoča ustvarjanje živahnih, podrobnih natisov. Za to je primeren tudi kateri koli drug tiskalnik družine Canon PIXMA.

Mlado dekle, ki na kaminsko polico postavlja uokvirjen kolaž s slikami obrazov iz hrane.

Ko natisnete umetnino, jo vstavite v okvir in na steni ali kaminski polici boste imeli na ogled edinstveno umetniško delo.

V tiskalnik naložite nekaj listov matiranega fotografskega papirja in začnite tiskati. Ko končate, razmislite, ali bi želeli natise uokviriti. Uporabite lahko tudi Canonov magnetni fotografski papir, da svoje umetnine prilepite na hladilnik, ali pa tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 za neposredno tiskanje na lepilni kvadratni fotografski papir. Vaše barvite mojstrovine, združene v kolaž, bodo videti fantastično na steni ali kaminski polici in ni boljšega načina, na katerega bi lahko ovekovečili spomin na zabavno popoldne z umetninami na temo hrane.

Napisal James Paterson

Povezani izdelki

 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY SQUARE QX10

  Svoje posebne spomine shranite v obliki čudovito zasnovanih natisov, ki jih lahko kjer koli brezžično natisnete.
 • Brizgalni tiskalniki

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Vbrizgajte več ustvarjalnosti in interaktivnosti v svoje fotografske natise s Canonovim magnetnim fotografskim papirjem MG-101.
 • Brizgalni tiskalniki

  Matte Photo Paper MP-101

  Matiran fotografski papir omogoča tiskanje matiranih kakovostnih fotografij, slik in besedila. Primeren je tudi za bolj ustvarjalno uporabo, na primer za voščilnice, panoje in zgibanke.
 • Brizgalni tiskalniki

  Glossy Photo Paper GP-501

  S podporo za brezžično povezavo in AirPrint lahko tiskate iz pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in naprav Apple.
 • Povezani članki