FOTOGRAFIRANJE HRANE

Najboljši Canonovi objektivi za fotografiranje hrane

Ali želite fotografijo hrane dvigniti na višjo raven? Z našo izvrstno ponudbo Canonovih objektivov poskrbite za fotografije hrane, ki vam bodo vzbudile skomine.
Votla čokoladna krogla, napolnjena s sladoledom ter okrašena s cvetnimi listi in čokoladnimi posipom.

Fotografiranje hrane je odličen način za raziskovanje bližnjih posnetkov s fotoaparatom Canon in ne samo zato, ker lahko subjekt po koncu fotografije pojeste. Vzemite si čas za oblikovanje sestavin, nadzorujte svetlobo, natančno prilagodite nastavitve in ugotovili boste, da lahko ustvarite fotografije hrane, ki jo je vredno okusiti.

Obstajajo predmeti in oprema, s katerimi lahko skupaj s fotoaparatom posnamete fotografije boljše kakovosti. Stativ se lahko izkaže za izredno uporabnega pri fotografiranju hrane od zgoraj na ravni površini pri šibki svetlobi ali ko fotografirate iz ekstremne bližine. V takšnih primerih pa vam bo resnično pomagala tudi Canonova ponudba objektivov s stabilizatorjem slike (IS). Če v torbo z opremo dodate Canonovo bliskavico Speedlite ali drugo obliko umetne osvetlitve, imate na voljo več ustvarjalnih možnosti, ko želite pri fotografiranju hrane ustvariti profesionalno vzdušje.

Največji vpliv na fotografiranje hrane ima lahko nadgradnja objektiva. Številni objektivi imajo dovolj kratko razdaljo ostrenja, da zajamete majhne podrobnosti, vsaj 1-kratno povečavo pa vam omogoča le pravi makro objektiv. To pomeni, da je subjekt na tipalu posnet v razmerju 1 : 1 ali v resnični velikosti, ko je objektiv nastavljen na najmanjšo razdaljo ostrenja.

Makro objektiv je popoln za odkrivanje skritih tekstur, zapletenih vzorcev in prefinjenih struktur hrane, ki bi jih sicer spregledali, vendar to ni edini pomembni del fotografije hrane. Oglejte si najboljše možnosti objektivov za fotoaparate Canon EOS.

Fotografija krožnika testenin s paradižnikom in baziliko, posneta od zgoraj. Na vrhu testenin so vilice, v kadru so listi bazilike in možnar.

Fotografi hrane za posnetke od zgoraj navzdol pogosto izberejo 35-milimetrski objektiv, saj je dovolj širok, da vključuje rekvizite, kot so jedilni pribor in sestavine za recept. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2,5 in ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Najboljši začetni objektiv RF za fotografiranje hrane: Canon RF 50mm F1.8 STM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

S širokim in ozkim vidnim poljem je objektiv Canon RF 50mm F1,8 STM primeren za snemanje z različnih kotov. Objektiv s hitro največjo odprtostjo zaslonke f/1,8 omogoča veliko nadzora nad globinsko ostrino, s čimer lahko izolirate posamezne elemente okusnih jedi in pri fotografiranju s frontalnega, diagonalnega ali stranskega kota ustvarite zamegljena umetniška ozadja. Široka zaslonka omogoča tudi dovolj svetlobe za fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah, kot so slabo osvetljene restavracije.

Objektiv RF 50mm F1.8 STM, ki smo ga dodali v ponudbo Canonovih fotoaparatov polne velikosti s sistemom EOS R, ima asferično prevleko objektiva, kar zagotavlja ostrino do roba kadra in je še posebej uporabno pri fotografiranju ploskih posnetkov nad glavo, ki zapolnijo kader. Je kompakten in lahek, hkrati pa zmogljiv dodatek v torbi fotografov hrane.

Pastelni bonboni, nekaj v majhni posodici iz piškotov in nekaj zunaj nje, na mizi ob ledenih piškotih v obliki živali.

Objektiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ima sistem ostrenja z ultrazvočnim motorjem, vendar lahko ostrino nastavite tudi ročno tako, da zavrtite obroč za ostrenje. Premaz Super Spectra zmanjšuje podvajanje slike in bleščanje svetlobe, saj svetlobo odbija nazaj od senzorja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 800D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D) z objektivom Canon EF-S 17-60mm f/2.8 IS USM pri 1/6 s, f/4 in ISO 100.

Canonov prvi makro objektiv EF-S, ki omogoča ustvarjanje slik v naravni velikosti, je odlična prva izbira za kulinarične fotografe. Objektiv je majhen, lahek in zelo oster, poleg tega pa ga odlikuje velika največja odprtost zaslonke, ki omogoča lažjo postavitev subjekta med lepo zamegljeno ozadje in ospredje.

Z zornim kotom, ki ustreza objektivu 96mm f/2.8 na fotoaparatu s tipalom polne velikosti, lahko z objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM učinkovito izkoristite več dosega, kar vam omogoča snemanje čudovitih posnetkov od daleč. To ne pomeni samo, da je manj verjetno, da boste na subjekt metali senco, ampak vam omogoča tudi lažjo izolacijo okusnejših grižljajev na krožniku.

Izjemno vsestranski objektiv za fotografiranje hrane: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

Pravokotnik sira, figov zavitek in koščki sadja na koncu pokončno postavljenih vilic.

S Canonovim objektivom RF 35mm F1,8 MACRO IS STM lahko zajamete tudi okusno teksturo in podrobnosti, pri tem vam delno pomaga nastavek RF, ki objektiv približa senzorju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/16 in ISO 100.

Različni majhni kosi hrane, vključno s šparglji in repki kozic, razporejenimi po žlici.

Z makro povečavo do razmerja 1 : 2 se lahko fotografi hrane posvetijo podrobnostim. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/16 in ISO 100.

Vsestranski makro objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, zasnovan za brezzrcalni fotoaparat polne velikosti sistema Canon EOS R, lahko zajame tako širokokotni posnetek razporeditve na mizi kot tudi posnetek od blizu v polovični naravni velikosti in seveda vse vmes.

Je dovolj majhen in lahek za uporabo brez stativa, kjer vam tehnologija Dual Sensing IS s 5 koraki omogoča, da kar najbolj izkoristite moč ločljivosti objektiva.

Tako kot drugi objektivi Canonove družine RF ima tudi objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM na sprednji strani ohišja vgrajen prilagodljiv obroč za nadzor, ki mu lahko dodelite pomembno funkcijo upravljanja fotoaparata, kot je zaslonka, ISO ali izravnava osvetlitve. To vam omogoča enostavno in natančno prilagoditev nastavitve s hitrim obračanjem obroča. Ta funkcija je na voljo tudi pri uporabi objektivov EF s fotoaparati sistema EOS R prek Canonovega nastavka obroča za upravljanje EF-EOS R.

Omenjeni objektiv poskusite uporabiti s fotoaparatom Canon EOS RP, kjer lahko izkoristite tudi funkcijo zaporedne slike z ostrenjem fotoaparata, da fotografiranju hrane dodate novo stopnjo ostrine.

Najboljši objektiv za fotografiranje hrane za ekstremne bližinske posnetke: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

Rezine limone pljuskajo v vodo na popolnoma črnem ozadju.

S telefoto vidnim poljem je objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM popoln za fotografije hrane, posnete s sprednje strani, diagonalno ali s strani. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/1000 s, f/4 in ISO 4000. © Sharon Cosgrove

Objektiv RF 100mm F2.8L MACRO IS USM z 1,4-kratno povečavo poudarja celo najmanjše podrobnosti izpopolnjenega obroka, njegova kakovostna optična izdelava serije L pa zagotavlja izjemno jasnost slike. Objektiv z do 8 stopenj izravnave pri združitvi s fotoaparatom z vgrajeno stabilizacijo slike (IBIS), kot je Canon EOS R6, zagotavlja izjemno ostre ročne posnetke tudi pri šibki svetlobi. Poleg tega relativno dolga goriščna razdalja 100 mm zagotavlja, da vam ni treba biti tako blizu kot pri krajših objektivih. Tako boste lažje razporedili luči, odsevnike in drugo dodatno opremo ter zagotovili, da se objektiv pri fotografiranju nad vročimi krožniki ne bo zameglil.

Zaradi hitrega nastavka RF in tihega pogona Nano USM ima objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM izjemno hitro samodejno ostrenje in je popoln za hibridne fotografe hrane, ki snemajo videoposnetke. Opremljen je tudi z obročem za nadzor sferične aberacije, ki omogoča prilagajanje učinkov zameglitve in mehkega ostrenja, da posnamete ustvarjalne fotografije hrane.

Najboljši objektiv za fotografe hrane, ki želijo potovati z malo prtljage: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

Makro fotografija šestkotnih predelov v satovju.

9-centimetrski objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, ki tehta samo 500 g, je popoln telefoto objektiv, ki ga lahko spravite v torbo za opremo. Z njim lahko snemate, kamor koli vas popelje lakota bodisi na na tržnico s hrano bodisi k čebelnjaku. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/60 s, f/2 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM je cenejši od njegovega 100-milimetrskega ekvivalenta in je odlična izbira za fotografe hrane, ki iščejo kratek telefoto objektiv z možnostjo makra.

Ta objektiv je nekoliko širši od 100-milimetrskega ekvivalenta in zagotavlja nekoliko več prilagodljivosti pri okvirjanju, ko je prostor omejen. Z dosegom telefoto objektiva, 0,5-kratno povečavo in najmanjšo razdaljo ostrenja 35 cm se približa predmetov brez težav. Objektiv je opremljen z veliko največjo odprtostjo zaslonke f/2 in ima 5-stopenjsko hibridno stabilizacijo slike, kar zagotavlja čiste in ostre rezultate v vseh svetlobnih pogojih. Poleg tega ima tudi optični premaz Super Spectra, ki zmanjšuje bleščanje in podvajanje slike, kar je uporabno pri osvetlitvi, ki jo je težko nadzorovati, na primer pri dogodkih na prostem s hrano.

Najboljši objektiv za snemalce vlogov o hrani: Canon RF 16mm F2.8 STM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

Mlada ženska, fotografirana od zadaj, s fotoaparatom Canon EOS R6, usmerjenim proti solatnemu baru, polnemu pisanih solat.

Tanek in cenovno ugoden objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM zagotavlja izjemno kakovost na širokem vidnem polju.

Ženska v kavarni drži rogljiček proti fotoaparatu, ki je pritrjen na majhen stativ na mizi pred njo.

Zaradi ostrih in jasnih izjemno širokih pogledov je popolna izbira za snemanje vlogov o hrani.

Pri nizkem koncu žariščnega spektra je vsak milimeter izjemno pomemben. Če potrebujete dodaten prostor in je gibanje omejeno, kot na primer med snemanjem v majhni restavraciji ali pri snemanju velike postavitve, lahko ogromna širina objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM reši celoten posnetek. Vas skrbi zaradi izjemno širokega popačenja v obliki napihovanja? Naj vas ne. Vsi fotoaparati sistema Canon EOS R, vključno s fotoaparati Canon EOS R, EOS RP in EOS R6 s funkcijo popravljanja popačenja objektiva, zato bodo vaši posnetki vedno videti naravno.

Ta izjemno kompakten objektiv, ki tehta zgolj 165 g, ima najmanjšo razdaljo ostrenja samo 13 cm, kar je celo krajša od nekaterih makro objektivov, zato se lahko povsem približate podrobnostim. Tako kot drugi glavni objektivi na tem seznamu ima tudi objektiv RF 16mm F2.8 STM svetlo najširšo odprtost zaslonke, kar omogoča prilagodljivost z globinsko ostrino in osvetlitvijo.

Najboljši objektiv s povečavo za fotografiranje hrane: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Deluje s: fotoaparati sistema EOS R

Fotografija belega toasta od blizu, na vrhu pa se topi majhen košček masla.

Canonov objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je odlična izbira, če želite, da en objektiv izpolni vaše želje pri ustvarjanju v različnih okoliščinah. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 1/13 s, f/4 in ISO 400.

Z razponom povečave od 24 mm do 105 mm je izjemno vsestranski objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM popoln za vse položaje, iz katerih fotografirate. Z najmanjšo razdaljo ostrenja 13 cm in 0,5-kratno povečavo pri ročnem ostrenju 24 mm je to tudi več kot zmogljiv objektiv za fotografe hrane, ki zahtevajo odlične bližinske posnetke.

Morda je najbolj presenetljivo, da ima objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM širok razpon povečave in 5-stopenjski stabilizator slike v ohišju, ki meri manj kot 9 cm in tehta samo 395 g. Zaradi majhnega ohišja se objektiv brez težav prilega v kompaktne torbe z opremo in omogoča enostavno fotografiranje iz roke za zanesljivo ostre rezultate.Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki