A plate of pea fritters garnished with peas and rocket leaves.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Najboljši osnovni Canonovi objektivi za fotografiranje hrane

Fotografiranje hrane je odličen način za raziskovanje bližnjih posnetkov s fotoaparatom Canon in ne samo zato, ker lahko subjekt po koncu fotografije pojeste. Vzemite si čas za oblikovanje sestavin svoje slike, nadzorujte svetlobo, natančno prilagodite nastavitve in ugotovili boste, da lahko ustvarite fotografije hrane, ki jo je vredno okusiti.

Obstaja oprema, s katero lahko skupaj s fotoaparatom posnamete fotografije boljše kakovosti. Stativ se lahko izkaže za izredno uporabnega pri fotografiranju hrane pri šibki svetlobi ali ko fotografirate iz ekstremne bližine. V takšnih primerih pa vam bo resnično koristila tudi Canonova ponudba objektivov s stabilizatorjem slike (IS). Če v svojo torbo z opremo dodate še bliskavico Speedlite ali drugo obliko umetne razsvetljave, bodo vaše ustvarjalne možnosti še pestrejše.

Največji vpliv na fotografiranje hrane pa ima nadgradnja objektiva. Številni objektivi vam omogočajo, da izostrite dovolj blizu, da povečate majhne podrobnosti, vsaj 1-kratno povečavo pa vam omogoča le pravi makro objektiv. To pomeni, da je subjekt na tipalu posnet v razmerju 1 : 1 ali v resnični velikosti, ko je objektiv nastavljen na najmanjšo razdaljo ostrenja.

Opremljeni s Canonovim makro objektivom ali naraščajočim številom standardnih objektivov, ki imajo ločen položaj za makro na krogu povečave, ki omogoča ostrenje od blizu, boste lahko razkrili skrite teksture, zapletene vzorce in subtilne strukture hrane, ki bi jih sicer spregledali.

Tukaj si bomo ogledali najboljše možnosti za vse vrste fotoaparatov EOS.

Canonovi objektivi s stabilizacijo slike olajšajo odstranjevanje tresenja fotoaparata med fotografiranjem iz roke od blizu.

Najboljši Canonovi objektivi EF-S za fotografiranje hrane

Najprimernejše za: APS-C DSLR

Primerno tudi za: fotoaparate EOS M (z vmesnikom M) in fotoaparate sistema EOS R (z vmesnikom R)

EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM odlikuje vgrajena osvetlitev LED Macro Lite. Obroč lahko vklopite na obeh straneh, če želite natančno zajeti podrobnosti, ali le polovico obroča ter poudarite sence in teksture.

Najširši makro objektiv v družini objektivov EF-S je zasnovan tako, da ustreza razmerjem tipal APS-C in omogoča enak pogled kot objektiv 56mm f/2.8 na fotoaparatu polne velikosti.

Zajema lahko posnetke v enaki naravni velikosti kot objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, vendar morate s krajšim objektivom priti precej bližje, da dosežete enak učinek. Če želite odpraviti senco, ki bi jo lahko ustvarili s fotografiranjem s krajše razdalje, vam osvetlitev LED Macro Lite, vgrajena na koncu objektiva, omogoča osvetlitev subjekta in vam zagotavljata ustvarjalni nadzor nad osvetlitvijo hrane. Obe strani kroga lahko aktivirate hkrati ali pa katero koli stran uporabite neodvisno, da dodate senco in ustvarite globino.

Objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM je dovolj majhen in lahek za ročno uporabo in je odličen dodatek kompaktnim fotoaparatom DSLR, kot sta Canon EOS 250D in Canon EOS 850D. Vsebuje tudi sistem hibridnega stabilizatorja slike (IS), ki zmanjša tresenje fotoaparata, ki je pogostejše pri fotografiranju od blizu.

Vgrajena osvetlitev LED Macro Lite osvetli še najmanjše podrobnosti.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Canonov prvi makro objektiv EF-S, ki omogoča ustvarjanje slik v naravni velikosti, je odlična prva izbira za kulinarične fotografe. Objektiv je majhen, lahek in zelo oster, poleg tega pa ga odlikuje velika največja odprtost zaslonke, ki omogoča lažjo postavitev subjekta med lepo zamegljeno ozadje in ospredje.

Z zornim kotom, ki ustreza objektivu 96mm f/2.8 na fotoaparatu s tipalom polne velikosti, lahko z objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM učinkovito izkoristite več dosega, kar vam omogoča snemanje čudovitih posnetkov od daleč. To ne pomeni samo, da je manj verjetno, da boste na subjekt metali senco, ampak vam omogoča tudi lažjo izolacijo okusnejših grižljajev na krožniku.

Objektiv ima hiter sistem samodejnega ostrenja, vendar je za natančno nastavitev ostrine možno tudi ročno zasukati obroč za ostrenje.

Najboljši Canonov objektiv EF-M za fotografiranje hrane

Najprimernejše za: fotoaparate EOS M

S tem kompaktnim makro objektivom za Canonove fotoaparate družine EOS M koščke sadja, izvrstne sladice in sijajne omake prikažite v najboljši luči.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Ta kompaktni makro objektiv za enako kompaktne brezzrcalne fotoaparate EOS M poleg reprodukcije 1 : 1 omogoča, da predmeti na sliki še prerastejo dejansko velikost. Če vključite način Super makro, lahko dosežete 1,2-kratno povečavo, kar vam omogoča, da raziskujete teksturo skorje ali fino strukturo sadja v mamljivih podrobnostih.

Način Super Macro vam omogoča, da se subjektu približate na 13 mm, zbiralna leča v ohišju pa zmanjšuje senčenje zaradi leče same. Ima tudi enako tehnologijo LED Macro Lite kot objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, ki vam omogoča ustvarjalni nadzor nad osvetlitvijo, ko se predmetu popolnoma približate.

Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM se poleg hibridnega stabilizatorja slike ponaša tudi z elementi z zelo nizko razpršitvijo in asferičnimi elementi, ki zagotavljajo visoko kakovost slike. Z goriščno razdaljo približno 45 mm, enakovredno polni velikosti, je odličen objektiv na poti za raziskovanje stojnic s hrano in vrte gostiln, še posebej tedaj, ko je združen s fotoaparatom, ki ponuja odlično samodejno ostrenje pri šibki svetlobi, na primer Canon EOS M6 Mark II.

Najboljši osnovni Canonovi objektivi za fotografiranje hrane

Najprimernejše za: fotoaparat DSLR s tipalom polne velikosti

Primerno tudi za: fotoaparate APS-C DSLR, EOS M (z vmesnikom M) in fotoaparate sistema EOS R (z vmesnikom R)

Široka zaslonka objektiva Canon EF 50mm f/1.8 STM omogoča zmogljivo ostrenje subjekta.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

Za razliko od drugih objektivov za fotografiranje hrane, ki jih priporočamo tukaj, Canon EF 50mm f/1.8 STM nima funkcije makro. To vam omogoča, da izostrite na približno 35 cm, poleg tega pa ustvari standardni zorni kot fotoaparatov polne velikosti, ki slikam daje naraven videz.

Široka največja odprtost zaslonke f/1,8 vsrka veliko svetlobe, zato je odlična izbira, ko fotografirate v slabo osvetljenih kavarnah in restavracijah. Prav tako vam omogoča, da se izbirno osredotočite na majhno območje svoje razporeditve hrane, medtem ko se ozadje stopi v mehko zamegljenost.

Objektiv s svojo neslišno tehnologijo motorja za samodejno ostrenje predmet hitro in tiho izostri, zato je odlična izbira, če želite poleg fotografij posneti še nekaj videoposnetkov. Če želite fotografije od blizu izostriti ročno, lahko to z zaslonom z načinom Live View na Canonovih fotoaparatih DSLR, kot sta Canon EOS 850D in Canon EOS 4000D, storite povsem natančno.

Skoraj neslišna tehnologija s koračnim motorjem STM pomeni, da lahko objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM zelo hitro izostri.

Canon EF 100 mm f/2,8 Macro USM

Ta srednji telefoto makro objektiv morda nima hibridnega stabilizatorja slike, ki odlikuje profesionalni objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, a kljub vsem še vedno zagotavlja izjemno ostre rezultate.

Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM omogoča 1-kratno povečavo, če je izostren na najmanjšo razdaljo, vendar pa relativno dolga goriščna razdalja 100 mm pomeni, da se vam ni treba približati toliko, kot bi se morali s krajšim objektivom. Tako boste lažje postavili luči, reflektorje in druge dodatke, ki bodo morda potrebni za oživitev postavljene hrane.

Zahvaljujoč ultrazvočnemu motorju (USM) je samodejno ostrenje hitro in natančno, s stikalom za omejitev ostrenja na ohišju pa lahko še izboljšate hitrost samodejnega ostrenja.

Optično vrhunski objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lahko zajame bujno paleto barv in natančne podrobnosti. Osem lopatic zaslonke prinaša čudovito kakovost neizostrenih predelov fotografije, medtem ko premazi Super Spectra zmanjšujejo odseve znotraj objektiva za slike izjemnega kontrasta.

Objektiv s hitrim samodejnim ostrenjem omogoča zajemanje izjemno ostrih slik.

Najboljši osnovni Canonov objektiv RF za fotografiranje hrane

Najprimernejše za: fotoaparate sistema EOS R

Canon RF 35mm F1.8 IS STM je izjemna večnamenska naprava za fotografiranje hrane, ne glede na to, ali potrebujete širok kot ali želite fotografirati od blizu.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Vsestranski makro objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, zasnovan za brezzrcalni fotoaparat polne velikosti sistema Canon EOS R, lahko zajame tako širokokotni posnetek razporeditve na mizi kot tudi posnetek od blizu v polovični naravni velikosti in seveda vse vmes.

Je dovolj majhen in lahek za uporabo brez stativa, kjer vam tehnologija Dual Sensing IS s 5 koraki omogoča, da kar najbolj izkoristite moč ločljivosti objektiva.

Tako kot drugi objektivi Canonove družine RF ima tudi objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM na sprednji strani ohišja vgrajen prilagodljiv obroč za nadzor, ki mu lahko dodelite pomembno funkcijo upravljanja fotoaparata, kot je zaslonka, ISO ali izravnava osvetlitve. To vam omogoča enostavno in natančno prilagoditev nastavitve s hitrim obračanjem obroča.

Omenjeni objektiv poskusite uporabiti s fotoaparatom Canon EOS RP, kjer lahko izkoristite tudi funkcijo zaporedne slike z ostrenjem fotoaparata, da fotografiranju hrane dodate novo stopnjo ostrine.

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani članki
A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

FOTOGRAFIRANJE HRANE

Osvojite umetnost fotografiranja hrane

Fotografinja in kulinarična blogerka Lina Lomelino razkriva svoje vrhunske nasvete, kako lahko postanete kar najboljši v fotografiranju hrane.

A father and son flick through the pages of a recipe book together.

NASVETI ZA TISKANJE

Natisnite si svojo knjigo z recepti

Natasha Alipour-Faridani deli nasvete za fotografiranje in tiskanje lastne knjige z recepti.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH

Tri zamisli za ustvarjalno fotografiranje doma

Spoznajte svoj fotoaparat in se naučite snemati kinematografske portrete, makro slike in videoposnetke s časovnim zamikom.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike