USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

Pogled z vrha: šest namigov za fotografiranje osupljivih fotografij s plosko podlago

Fotograf življenjskega sloga in priljubljeni ustvarjalec s TikToka Chris Priestley prikazuje, kako lahko svoje fotografije s plosko podlago dvignete na novo raven.
Oseba, ki ureja plosko podlago z rožnato uro, zvezkom, tipkovnico in rožnatimi makaroni na krožniku.

Fotografiranje s plosko podlago je ustvarjalen način za prikaz vseh vrst predmetov in izdelkov – od ličil in nakita do hrane in objav ob rojstvu otroka. Blogerji in ustvarjalci vsebin na družbenih omrežjih so bogat vir navdiha za takšne vrste fotografij. Kje lahko začnete, ko gre za zasnovo in oblikovanje lastnih fotografij s plosko podlago, in kako zagotovite, da bodo posnetki od zgoraj izstopali na družbenih omrežjih?

Naj bo čim bolj preprosto, predlaga fotograf komercialnih izdelkov in življenjskega sloga Chris Priestley, ki se preživlja z ustvarjanjem fotografij s plosko podlago kot del vsakodnevnega dela in ima 54.000 sledilcev na Instagramu ter več kot milijon sledilcev na TikToku. "Manj je resnično več, ko gre za pripomočke na posnetku s plosko podlago, moteče ozadje pa lahko uniči sliko."

Dobra novica je, da lahko vsak ustvari posnetke s plosko podlago. Ne potrebujete posebne opreme – če želite preizkusiti to zanimivo tehniko, potrebujete zgolj standardni komplet objektiva ali celo kompaktni fotoaparat. Pravzaprav se vse začne s svinčnikom in papirjem, kot Chris pojasnjuje v prvem od šestih namigov spodaj.

1. Načrtujte kompozicijo.

Posnetek s plosko podlago rdeče in črne ure na majhnih belih kamnih z belimi listi in drugimi belimi pripomočki, ki so raztreseni okoli nje.

"Pri fotografiranju s plosko podlago rad delam z barvno tematiko," pravi Chris Priestley. "Najprej iščem barve poudarkov na glavnem izdelku. Pri tej rdeči uri so bile številke označene v beli barvi, zato sem vedel, da jo bo dobro dopolnjevalo belo ozadje. Nisem našel vseh pripomočkov, ki sem jih želel v beli barvi, zato sem z razpršilom naslikal karabin, kompas in liste, da bi združil celotno sliko." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/200 s, f/5,6 in ISO 100. © Chris Priestley

Chris začne z risanjem postavitev na list papirja, kar mu pomaga pri kompoziciji, saj je lahko zelo zastrašujoče začeti iz nič, ko imate fotoaparat na mestu.

"Ko skiciram plosko postavitev, se osredotočim na to, da je glavni predmet postavljen v položaj, kjer bo izstopal," pojasnjuje. "Ozadje in dodatni pripomočki morajo dopolnjevati subjekt, pa naj bo to estetsko, s funkcionalnostjo ali z življenjskim slogom ciljne publike."

Z napakami se boste naučili, kdaj je posnetek s plosko podlago preveč natrpan ali moteč, dodaja Chris. Predlaga, da vse gradite okoli glavnega predmeta in ozadja, ki ste ga izbrali. "Rad uporabljam pravilo tretjin in svojo sliko razčlenim na devet polj. Nato poskrbim, da ima vsak pripomoček ali element zasnove svoje polje."

2. Ustvarite svojo zbirko pripomočkov

Zaslon LCD Canonovega fotoaparata, ki prikazuje posnetek s plosko podlago rožnate ure in dodatne rožnate in bele pripomočke.

"Všeč mi je, da so na posnetkih pripomočki odrezani, tako da niso popolnoma v okvirju, kot sta tukaj tipkovnica in zvezek," pravi Chris. "Prav tako sem želel, da pripomočki ustvarijo oblike, ki bi vodile oko skozi slike, zato sem uskladil tipkovnico, namizno ploščo, zvezek, pisalo in uro, da sem to dosegel." © Andy Holbrook/Chris Priestley

Fotografija s plosko podlago rožnate ure s tipkovnico, zvezkom, pisalom, cvetnimi listi in makroni, ki so pazljivo nameščeni okoli nje – vse v rožnati in beli barvi.

"Ni mi všeč preveč negativnega prostora, saj fotografija tako ni uravnotežena," pravi Chris. "Ker je tipkovnica v zgornjem desnem kotu te fotografije, sem želel najti nekaj za spodnji levi kot, tudi če je to samo cvetni list. Tako območje ni videti, kot da bi nanj pozabili, celotna fotografija pa deluje kot zaokrožena celota." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/200 s, f/8 in ISO 100. © Chris Priestley

Chris svetuje, da nikoli ne zavržete nobenega pripomočka, ki ste ga kupili za posnetke s plosko podlago. "Nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali," pravi. "Sam imam veliko škatlo pripomočkov, ki jih uporabljam. Dobro je, da imate stvari pripravljene in lahko zapolnijo tiste prostore, ki ne delujejo."

Namesto da bi morali shraniti veliko različnih okornih ozadij, Chris predlaga, da uporabite lahka fotografska ozadja, ki so na voljo v prosti prodaji. "Kupite lahko plošče za fotografije velikosti A1, ki so na voljo v različnih slogih, vključno z učinki lesa, marmorja in skrilavca." To je uporabil za marmorno ozadje na svojih posnetkih s plosko podlago od zgoraj.

Pripomočki na posnetkih s plosko podlago resnično pomagajo pri pripovedovanju zgodbe in dodajanju konteksta predmetu, ki prikazuje, komu je namenjen izdelek.

Chris priporoča, da vedno poskrbite za brezhibno čistočo vseh pripomočkov, ki jih izberete za fotografijo s plosko podlago. "Pri delu z velikimi strankami sem se naučil, da je fotografija v primeru madežev, prahu ali česa podobnega uničena. Ne glede na to, kako dobra je slika, bodo pogled gledalca naravno pritegnile nepopolnosti."

"Če so na njih praske in sledi, jih poskusite skriti z drugimi pripomočki in se prepričajte, da je vse brezhibno, preden začnete fotografirati," nadaljuje Chris. "Nihče si ne želi, da bi se vračal po svojih slikah v naknadni obdelavi in jih vse popravil, ker je to prava mora."

3. Nastavitev kamere in nastavitve za posnetke s plosko podlago

Moški se pripravlja na fotografiranje od zgoraj črne ure s Canonovim fotoaparatom na stojalu. Namestitev osvetljuje velika studijska luč.

"Hrbtna stran fotoaparata naj bo vzporedna s plosko podlago,“ pravi Chris. "Če pride do manjšega odstopanja, bo slika popačena." Nekatera stojala imajo v glavi stojala vgrajene vodne tehtnice, ki so lahko izjemno uporabne za zagotavljanje, da vaš fotoaparat stoji pravokotno. © Andy Holbrook/Chris Priestley

Za osupljive fotografije s plosko podlago ne potrebujete posebne opreme, vendar pa bo stojalo poskrbelo, da bo fotoaparat ostal na mestu, ko boste razporejali pripomočke.

Chris uporablja fotoaparat Canon EOS R5 in pravi, da je bila njegova teža prednost pri fotografijah s plosko podlago v tem članku. "Zato nisem imel težav in sem ga lahko nagnil čez mizo. S težjim fotoaparatom bi moral stojalo obtežiti, da ne bi padlo. Vrtljivi zaslon je pomagal, da sem ga lahko premaknil v položaj, kjer sem lahko videl tudi sliko."

Pri izbiri objektiva za posnetke s plosko podlago Chris priporoča standardni 50-milimetrski objektiv, kot je Canon RF 50mm F1.2L USM. "50-milimetrski objektiv je boljši kot širši objektivi, saj ne povzroča popačenja objektiva na razdaljah, s katerih boste fotografirali. Če bi na primer posneli fotografijo s plosko podlago s 16-milimetrskim objektivom, bi okoli robov dobili popačenje perspektive, kar pri posnetkih izdelka ni videti dobro."

Fotoaparat, kot je Canon EOS RP, je tudi odlična izbira za to vrsto slike, združen s kompletom objektiva, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. To še vedno pokriva 50-milimetrski razpon in zaslonke, ki jih priporoča Chris. Uporabite lahko tudi kompakten fotoaparat, kot je Canon PowerShot G7 X Mark III, še posebej, če imate nekoliko manjši proračun. Tehta samo 304 g (vključno z baterijo in pomnilniško kartico), vendar lahko z izjemnim tipalom z 20,1 milijona slikovnih pik zajame veliko podrobnosti.

Čeprav bodo majhne zaslonke, kot sta f/16 in f/22, izostrile večji del posnetka s plosko podlago, Chris običajno uporablja nastavitve zaslonke med f/5,6 in f/8. "Ne želim uporabiti višje nastavitve, saj bo sicer podrobno prikazan prevelik del slike," pravi. "Rad ustvarim nekoliko več globine, tako da je mogoče še vedno jasno razločiti, kaj je ozadje, a je nekoliko neizostreno, kar bo seveda pritegnilo pogled na glavni motiv."

4. Nastavitev osvetlite pod kotom 45°

Moški, v celoti oblečen v črno, prilagaja veliko studijsko luč v kuhinjskem okolju.

Za osvetlitev slik s plosko podlago Chris priporoča uporabo enega samega vira svetlobe, ne glede na to, ali gre za studijsko luč, kot je na sliki, ali naravno svetlobo iz okna. "Naravna svetloba je odlična za fotografiranje svetlih slik kot iz sanj," pravi. © Andy Holbrook/Chris Priestley

Fotograf s programom Canon Camera Connect v pametnem telefonu posname fotografijo rdeče ure, obdane z opremo za plezanje.

Chris je za fotografiranje uporabil program Canon Camera Connect. "Ko postavim plosko podlago, je nočem več premikati," pravi. "S programom lahko upravljam fotoaparat, ne da bi se ga dotaknil. Spremenil sem zaslonko in hitrost zaklopa, sprožil zaklop in uporabil povečavo, da bi preveril sliko visoke ločljivosti." © Andy Holbrook/Chris Priestley

Pri osvetlitvi Chris priporoča, da je čim bolj preprosta. "Veliko svojih del sem fotografiral z eno samo lučjo, ki je postavljena pod kotom 45°, tako vodoravno kot navpično od motiva. To običajno ustvari prijetno svetlobo na sliki."

"Obstaja veliko različnih vrst osvetlitve, ki jih lahko uporabite," nadaljuje. "Ker delam na komercialni ravni, običajno uporabljam studijske luči, saj lahko z modifikatorji preprosto oblikujete in zmehčate svetlobo. Odlična je tudi neprekinjena osvetlitev, saj lahko vidite, kam padajo sence, kar olajša urejanje pripomočkov za posnetek s plosko podlago."

Canonova bliskavica Speedlite, kot je Canon Speedlite EL-1, ki jo je mogoče sprožiti na daljavo z oddajnikom Canon Speedlite ST-E3-RT V2, prav tako omogoča ustvarjalen nadzor nad osvetlitvijo pri posnetkih s plosko podlago, še posebej, če uporabljate dežnik ali škatlo za mehčanje svetlobe za razprševanje svetlobe.

Lahko pa uporabite tudi naravno svetlobo, pravi Chris. Najbolje je, da fotografirate na oblačen dan in ne na močni sončni svetlobi, saj oblaki delujejo kot naravni difuzorji in zmehčajo svetlobo. "Če plosko podlago postavite pod kotom 45° od okna, boste dobili enak rezultat, kot bi ga dosegli z umetno svetlobo," pravi Chris.

5. Prilagodite postavitve za različna družbena omrežja

Bližnji posnetek s plosko podlago črne ure s črnima paščkoma, nameščenima na obeh straneh ure na ozadju iz lomljenega skrilavca.

Za večino fotografij s plosko podlago Chris raje uokviri končno sliko v fotoaparatu. Toda to postavitev s skrilavcem je posnel nekoliko širše, tako da je imel nekaj manevrskega prostora in je lahko sliko nato obrezal. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100. © Chris Priestley

Slika črne ure od zgoraj in dva črna paščka na lomljenem skrilavcu. V ospredju je viden fotoaparat na stojalu.

Chris je sprva nameraval uporabiti skrilavec za ozadje tega posnetka s plosko podlago, vendar to ni bilo dovolj zanimivo. Zato ga je razlomil s kladivom in razgrnil drobce, vrzeli pa napolnil s črnim prodom iz akvarija za ribe. Pri nameščanju in premikanju elementov priporoča lepilo. "Zagotovo vam bo pomagal pri ploski podlagi in fotografiranju izdelkov. Ko Imam pripravljeno ozadje, namestim glavni predmet, preden pripravim preostanek postavitve. Da bo ostal na mestu, bom uporabil diskreten kos lepila." © Andy Holbrook/Chris Priestley

"Pri fotoaparatu Canon EOS R5 mi je všeč, da ima visoko število slikovnih pik, zato lahko obrezujem posnetke, ne da bi pri tem izgubil kakovost slike," pravi Chris. Poleg tega poudarja, da imajo kanali na družbenih omrežjih različne zahteve glede velikosti in specifikacij slik. Namesto da bi naredili eno fotografijo s plosko podlago in iz nje preprosto obrezali različne alternativne slike v programski opremi za urejanje, Chris predlaga, da si vzamete čas za oblikovanje posnetka za vsako vrsto spletne uporabe.

"Za fotografije uporabljam razmerje prikaza 3 : 2, ker se posnetki s plosko podlago običajno uporabljajo za slike v blogih ali na spletnih mestih," pojasnjuje. "Vendar pa je treba upoštevati, da boste morali spremeniti položaj pripomočkov, če boste sliko prilagodili različnim družabnim kanalom, kot je 4 : 5 za Instagram ali celo 9 : 16. Priporočam tudi, da odstranite nekaj pripomočkov, saj boste delali z veliko manjšim prostorom."

6. Poigrajte se s premikanjem elementov

Če res želite premikati meje, ko gre za posnetke s plosko podlago, se lahko poigrate z gibanjem, kot je to storil Chris na zgornji sliki. Da bi dosegli ta osupljivi učinek, priporoča ločeno fotografiranje premikajočih se elementov, namesto da bi vse fotografirali v enem posnetku. Več njegovih fotografij si oglejte na TikToku.

Moški, ki postavlja navzdol obrnjen fotoaparat na stojalo in fotografira rožnato uro na okrogli beli plošči, okrog katere padajo rožnati cvetni listi vrtnic.

"Namestil sem pašček ure in razporedil cvetne liste okoli njega, nato pa počasi spuščal cvetne liste, medtem ko sem posnel niz slik," pojasnjuje. Nato sem vsak cvetni list, ki mi je bil všeč, izrezal v programu Adobe Photoshop in ustvaril sestavljeno sliko. © Andy Holbrook/Chris Priestley

Navzdol obrnjen fotoaparat na stojalu za fotografije s plosko podlago rožnate ure na okrogli beli plošči, okrog katere padajo rožnati cvetni listi vrtnic.

Dodajanje gibanja posnetkom s plosko podlago je odličen način, da postanejo bolj dinamični. Gibanje lahko preprosto vključite tako, da dodate in odstranite pripomočke, tako da končni videoposnetek prikazuje, kako se izdelek premika ali izginja. © Andy Holbrook/Chris Priestley

"Ena od prednosti ustvarjanja kompozicij v programu Photoshop je, da sem lahko cvetne liste postavil na različne plasti," nadaljuje Chris. "Te plasti sem lahko potem uporabil v programu Adobe After Effects, kjer sem dodal virtualni fotoaparat. Fotoaparat sem nato premaknil skozi te plasti proti uri, da bi dobil 3D-učinek, ki ga vidite tukaj."

Če želite stvari ohraniti preproste, lahko v eni sami sliki poskusite ujeti premikajoče se elemente v pravem položaju. To boste morali preizkusiti večkrat in se na napakah učiti, zato fotoaparat nastavite na način neprekinjenega fotografiranja in med dodajanjem gibanja sprožite zaporedne posnetke. Če želite oživiti slike, jih poskusite združiti v animirano datoteko GIF s programom Adobe Photoshop ali urejevalnikom slik.

Ste dobili navdih? Še sami preizkusite posnetke s plosko podlago in delite svoje rezultate z oznako #FreeYourStory in označite profil @canonemea.*Adobe, After Effects, Lightroom in Photoshop so registrirane blagovne znamke ali blagovne znamke podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki