USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

7 dni in 7 ustvarjalnih načinov, da razvijete svoj slog

Navdušen uporabnik TikToka ter profesionalni fotograf in snemalec Kym Moseley deli svoje namige in trike za ustvarjanje nepozabnih slik.
Portret moškega, čigar obraz so pri naknadni obdelavi razpotegnili po vijoličnem ozadju.

Razširite svojo ustvarjalnost in izboljšate fotografijo. Naučite se preizkušati sloge in nove tehnike, s čimer lahko ustvarite drzne in pogosto presenetljive rezultate. Kym Moseley je goreč zagovornik poigravanja z zamislimi, ki jih nato deli s svojimi številnimi sledilci na TikToku.

Pred kratkim je Kym svojo ustvarjalnost postavil pred veliko preizkušnjo, saj si je vsak dan v tednu zastavil fotografski izziv in ga dokumentiral v vadnici na TikTok. Kym deli sedem različnih tehnik, ki jih je uporabil, in razkrije ustvarjalni miselni postopek za vsako osupljivo končno fotografijo.

1. Dodajte abstraktni element

Pravijo, da fotoaparat nikoli ne laže, vendar lahko z aplikacijami za urejanje zagotovo prikrojite resnico. "Menim, da je nadrealistično delo Salvadorja Dalíja resnično navdihujoče in želel sem ustvariti nekaj podobnega," pravi Kym o osupljivi naslovni sliki. "Nisem bil prepričan, kaj bom naredil, zato sem se odločil in posnel preprost avtoportret. Program Canon Camera Connect je tako dober, saj lahko samodejno izostrite samega sebe, medtem ko stojite pred fotoaparatom. Tako vam ni treba ugibati.

"Menim, da so pri portretih najpomembnejše oči," nadaljuje Kym. "Pri fotografiranju jih izostrite, vendar so tudi oči tiste, ki pripovedujejo zgodbe. Mislim, da pri portretu ni nič hujšega od lažnega nasmeha in vedno lahko ugotovim, kdaj oči ne žarijo. V tej fotografiji sem želel posneti nekaj povsem drugega, zato sem se odločil, da iz slike popolnoma odstranim oči ter tako izključim vso individualnost in osebnost. Med urejanjem sem raztegnil del obraza in posnetek se spremeni v portret nekoga, ki bi lahko bil kdor koli. Mislim, da je resnično videt kot nadrealistična umetnina."

2. Spremenite kot, da zajamete širši prizor

Fotografija posneta od tal navzgor, na kateri ptica leti med dvema visokima nebotičnikoma proti modremu nebu.

"Pri fotografiranju stavb zagotavljata širokokotni objektiv in odprtost zaslonke f/4,5 dovolj veliko globino polja, da vse ostane jasno skupaj s hitrostjo zaklopa 1/125 sekunde" pove Kym o sliki z naslovom "Look Up" (Pogled navzgor). "To je dovolj hitro za širokokotno fotografiranje brez stojala." © Kym Moseley

"Fotografiram predvsem portrete in ljudi, vendar se je dobro spoprijeti z nečim drugim," pravi Kym. Za portrete ne bi uporabil širokokotnega objektiva, kot sta RF 16 mm F2.8 STM ali Canonov objektiv EF-S 10-18mm f/4.5–5.6 IS STM, vendar meni, da lahko nudi dinamično perspektivo za mesta, kot je zgornja slika. "Pri tem posnetku sem poskušal pomisliti na nekaj drugega kot običajne slike zgradb in si zamislil, da bi fotografiral neposredno navzgor," pojasnjuje.

Kym uporablja fotoaparat Canon EOS R6, objektive EF ali EF-S pa lahko uporabljate na tem fotoaparatu s Canonovim nastavkom EF-EOS R.

"Navdušen sem bil, kako je videti, da se nebotičniki pri zgornji perspektivi nagibajo drug proti drugemu navznoter, vendar sem želel, da je sredini neba manjka nekaj, kot je ptica ali letalo. To se ni zgodilo, zato sem odrezal ptico iz ozadja stare fotografije in jo prilepil, kamor sem si jo zamislil."

3. Bodite ustvarjalni z avtoportreti

Portret človeka, ki ima na obrazu projicirane kitajske črke.

Medtem ko brezzrcalni fotoaparati omogočajo, da si v elektronskem iskalo ogledate učinek osvetlitve in nastavitev beline, lahko uživate v enakih prednostih s Canonovimi fotoaparati DSLR s funkcijo Live view tako, da namesto tega sestavljate posnetke na zadnjem zaslonu. © Kym Moseley

"Obožujem portrete, ki so temni, kinematografski in stari, kot je fotografija iz filma," pravi Kym o navdihu za osupljive rezultate njegove tretje tehnike. "Želel sem, da je večina kadra temna, pri čemer je le del dramatično osvetljen. Da sem ustvaril ta učinek, sem uporabil svetlobno palico LED za osvetlitev ozadja. Nato sem telefon priključil v projektor in na nanj zapisal kitajski znak za "ljubezen", ki ga dobesedno projicira na moj obraz.

"Praktično vedno uporabljam ročni način osvetlitve, zato lahko dobim želeni videz, zlasti pri temnih fotografijah," Kym nadaljuje. "Pred časom sem fotoaparat Canon EOS 6D Mark II zamenjal s fotoaparatom EOS R6 tako kot pri vseh brezzrcalnih fotoaparatih Canon omogoča v iskalu predogled ravni osvetlitve in nastavitve beline. V telefonu sem se igral z barvami svetlobe LED in kitajskimi znaki, dokler nisem dobil želenega ravnovesja z modrikastim ozadjem in rdečkastim besedilom."

Pri portretih ima Kym raje majhne globine polja, da subjekt ločite od zamegljenega ozadja. To omogoča objektiv s hitro zaslonko , zato sta objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM in EF 50 mm f/1.8 STM popolna in stroškovno učinkovita možnost.

4. Uporabite sence in svetlobo

Senca roke, ki vrtnico ponuja drugi roki, ki čaka v senci.

Kym meni, da včasih lahko drzne in preproste silhuete povedo več kot pa svetloba in barve. "Pri tem posnetku dveh rok in rože gre za človeško interakcijo," pravi. © Kym Moseley

"Svetli, sončni posnetki so povsod, vendar se rad igram s sencami in silhuetami," pravi Kym. Pri svoji fotografiji dveh rok in silhuete rože na sivi steni je želel ohraniti preprostost in dramatičnost. "Veliko navdiha dobim iz slik, ki jih vidim v filmih ali na televiziji ali na platformah, kot sta TikTok in Instagram. Ta temelji na tem, da nekdo položi rožo drugi osebi v roke. Mislim, da je zelo močna slika s čustvenim nabojem."

Kym nadaljuje: "Fotografijo sem posnel v zaprtem prostoru, fotoaparat usmeril proti oknu in uporabil približno en korak prekomerne osvetlitve, da bi odpravil podrobnosti v svetlem ozadju. Posel sem dve ločeni fotografiji, najprej eno in nato drugo. To so pravzaprav moje roke, zato s programom Canon Camera Connect nadziram vse nastavitve in si v telefonu posnetke ogledam na daljavo. Na koncu sem obe fotografiji združil v programu za urejanje in ustvaril sestavljeno sliko."

5. Eksperimentirajte s kompozicijo

Rolkar se poganja v temni večnadstropni parkirni hiši.

Ljudje pogosto mislijo, da za zamrznitev dogajanja potrebujejo visoko hitrost zaklopa, vendar je Kym ubral drugačno pot in je z nizko hitrostjo zaklopa 1/30 sekunde svoji fotografiji dodal zamegljenost gibanja. Tako je ustvaril občutek gibanja. © Kym Moseley

"Zelo mi je všeč, da ima toliko Canonovih fotoaparatov vrtljivi zaslon. Tako lahko fotografirate iz nenavadnih kotov, fotoaparat pa držite visoko ali zelo nizko," pravi Kym. Za fotografijo rolkarja v temni parkirni hiši je bil fotoaparat na tleh, kar je po njegovem mnenju zagotovilo zanimivo perspektivo. "Tako je rolkarjevo telo bilo videti veliko in majhno ravno na želenih mestih, tako da je njegovo stopalo, ki je najbližje objektivu, videti ogromno, preostalo telo pa se oddalji v ozadje," pojasnjuje. "Če bi fotografijo posnel z običajne višine oči, bi izgubila ves namen.

"Izjemno visoka hitrost fotografiranja 20 sličic na sekundo fotoaparata Canon EOS R6 je še ena velika prednost za tako vrsto posnetka," nadaljuje Kym. "Sprožil sem zaporedje hitrih posnetkov, da sem lahko prepričan, da bom ujel pravi trenutek. Ne glede na to, kateri fotoaparat uporabljate, je njegova najvišja hitrost sličic uporabljena za to vrsto fotografije."

6. Krotenje divjine

Golob je zletel iz iztegnjene roke, v kateri so semena.

Pri tej sliki je Kym uporabil samodejno ostrenje z eno točko, vendar bi lahko uporabil tudi način samodejnega ostrenja z zaznavanjem ptic fotoaparata Canon EOS R6, ki temelji na tehnologiji umetne inteligence za globoko učenje in je na voljo v fotoaparatoma Canon EOS R5 in EOS R3. Ta način inteligentno ujame ptico, spremlja njeno gibanje in zaznava telo ter se približa glavi in celo očem, ko je čas za fotografiranje. "Všeč mi je, da je fotoaparat EOS R6 tako intuitiven in preprost za uporabo," pravi Kym. © Kym Moseley

Ni vam treba iti na safari, da bi posneli osupljive fotografije divjih živali, odlične posnetke lahko posnamete na lastnem vrtu ali pa v krajevnem parku, kot je to naredil Kym. Zvezda TikToka o svoji fotografiji goloba, ki je po hranjenju odletel:"Vedno so me navdihnile fotografije golobov, ki vzletajo, in fotografije ljudi, ki jim na roki sedi eksotična ptica. Odločil sem se, da ju združim s to sliko.

"V parku je kavarna, ki prodaja paketke semen za hranjenje rac, poleg tega pa je primerna tudi za to, da golobi pridejo k vam. Fotoaparat sem preprosto držal v eni roki, na drugo pa sem vabil goloba. S hitrostjo zaklopa 1/1600 sekunde sem zamrznil gibanje, ko je golob odletel."

7. Dvojni posnetek

Črno-bela slika z dvojno osvetlitvijo mladega moškega z zelo kratkimi lasmi.

Kym pravi, da slike z dvojno osvetlitvijo ne bi uspel posneti brez možnosti fotoaparata Canon EOS R6, da prikazuje "podvojeno sliko" prve fotografije, na kateri bi lahko prekril predogled druge fotografije in tako poravnal oči. "To je samo enkraten fotoaparat," pravi. Ta funkcija je na voljo tudi v številnih drugih Canonovih fotoaparatih, vključno s fotoaparati EOS 90D EOS 6D Mark II in EOS RP. © Kym Moseley

"To je še en posnetek, ki ga je delno navdihnilo delo nekoga drugega," pravi Kym o svoji nepozabni končni fotografiji. "Dvojna osvetlitev vedno pritegne pozornost in želel sem ustvariti sliko, kjer sta levo in desno oko v dveh ločenih posnetkih natančno prekrita " pojasnjuje. "Pri tem je bilo nekaj preizkušanja in napak, ker sem ugotovil, da je treba zenice očesa zelo natančno prekriti.

"Način večkratne osvetlitve v mojem fotoaparatu Canon EOS R6 mi je zelo pomagal," nadaljuje Kym. "Ko posnamete prvo fotografijo, je prikazana v iskalu ali na zadnjem zaslonu kot nekakšna podvojena slika, zato ga lahko uporabite za natančno postavitev pri sestavljanju druge fotografije."

Ne glede na to, ali se boste vsak teden zadali izziv, kot si ga je Kym, in vsak dan preizkusili eno od teh različnih tehnik ali pa boste čez čas preizkusili le določene tehnike, boste veseli in zadovoljni, ko boste kot fotograf preizkušali svoje meje. Ne pozabite deliti svojih rezultatov s ključnikom #FreeYourStory in označite profil @canonemea.Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjalne tehnike na družbenih omrežjih

  Fotografa s TikToka delita svoje najboljše namige za ustvarjanje slik, ki izstopajo iz množice.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ponesite selfije na višjo raven

  Zvezda TikToka Nina Collins pojasnjuje, kako posneti ustvarjalne avtoportrete doma.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite estetske fotografije

  Vplivnica na družbenih omrežjih Steffi Marla deli, kako poskrbi, da njene slike izstopajo na spletu.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Portreti za natise

  Fotograf in ustvarjalec s TikToka Kym Moseley deli nasvete za zajemanje in deljenje osupljivih posnetkov neznancev.