TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Kako ustvariti videozgodbo

10 nasvetov in namigov, ki vam bodo pomagali zajeti vse posnetke, ki jih potrebujete za ustvarjanje lastnih kratkih filmov.
Posnetek iz ptičje perspektive fotoaparata Canon EOS R50, zunanjega mikrofona in nastavka za stativ z rožnatim lesenim ozadjem, obdanim z materiali za ustvarjanje.

Ne glede na to, ali ste pustolovski ustvarjalec dokumentarcev oziroma vlogov o izdelkih ali kuhar za prikaz v družbenih omrežjih, je pomembno, da znate ustvariti videozgodbo. Bistvo snemanja filmov je ustvarjanje zgodbe ne glede na to, ali bo zgodba predstavljena na TikToku ali velikem zaslonu.

Kako torej ustvariti privlačno videozgodbo? Najprej potrebujete opremo, ki se bo ujemala z vašo ustvarjalnostjo. Canonovi fotoaparati sistema EOS R so zasnovani z mislijo na današnje hibridne snemalce. Fotoaparat Canon EOS R50 je lahek in preprost za uporabo, vendar ima prevzorčeno snemanje v ločljivosti 4K in številne funkcije za profesionalno snemanje, s katerimi lahko ustvarjate visokokakovostne vsebine, vključno z zajemom počasnega gibanja do 120 sličic na sekundo, vrtljivim zaslonom na dotik in inteligentnim samodejnim ostrenjem CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami.

Kakovost in profesionalnost videoposnetkov sta odvisni tudi od pravih znanj in tehnik. Oglejte si 10 nasvetov za postopek ustvarjanja zanimivih videozgodb od začetka do konca.

 1. Načrtovanje posnetka
 2. Določanje kraja snemanja
 3. Snemanje brez tresljajev
 4. Osredotočanje na podrobnosti
 5. Preizkušanje različnih perspektiv
 6. Spreminjanje kompozicije
 7. Igranje s hitrostjo in časom
 8. Zajemanje čistejšega zvoka
 9. Ustvarjanje napetosti
 10. Zabavajte se, vendar ostanite osredotočeni

1. Načrtovanje posnetka

Roke, ki fotoaparat Canon EOS R50 pospravljajo v črno torbo za fotoaparat.

Fotoaparat Canon EOS R50 je zelo majhen za fotoaparat s tako zmogljivimi rešitvami za snemanje videoposnetkov. Zato je popolno orodje za ustvarjanje vsebine, saj je dovolj lahek, da ga lahko vzamete s sabo kamor koli.

Z načrtovanjem posnetka poskrbite, da naredite vse potrebne videoposnetke. Naredite si zapiske o vsebini, ki jo želite posneti in kako želite pristopiti do nje, ali sestavite snemalno knjigo. Tako si organizirajte posnetek v glavi, še preden ga dejansko posnamete.

Pomaga vam tudi pri predstavi o tem, kakšen videz in pridih bo imel vaš videoposnetek. Fotoaparat Canon, kot je EOS R50, ima širok nabor ustvarjalnih barvnih profilov za čudovite estetske prizore. Preizkusite te nastavitve, preden izberete vzdušje za svoj film.

Pomembno je tudi, da pred fotografiranjem pripravite svojo opremo: napolnite baterije, očistite objektive in formatirajte pomnilniške kartice.

Na koncu poskrbite, da je vaš pametni telefon ali tablični računalnik povezan s programom Canon Camera Connect. To vam omogoča prilagajanje nastavitev na daljavo in hiter prenos videoposnetka iz fotoaparata.

2. Določanje kraja snemanja

Ženska v rjavem puhastem plašču stoji in drži dežnik na tlakovani ulici ob osvetljenih trgovinskih izložbah. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50.

Preizkusite z globino polja, da osamite subjekt ali ga postavite v njegovo okolje. Številni Canonovi objektivi RF in RF-S omogočajo široke najširše zaslonke za mehka in zamegljena ozadja, vendar če želite ustvariti kontekst, vključite okolico z ozko globino polja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45mm, 1/40 s., f/6,3 in ISO 3200.

Stranski profil ženske v rjavem puhastem plašču, ki z roko drži svoja očala. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50.

Lahko se zanesete na Canonov inteligentni sistem samodejnega ostrenja CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami, ki zagotavlja, da je obraz subjekta vedno izostren s sledenjem obrazom in oči. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18mm, 1/500 s., f/4,5 in ISO 800.

Pri snemanju na terenu ustvarite kontekst s širokimi posnetki okolice. Pomešajte jih s podrobnostmi in posnetki iz ekstremne bližine okolice. Premikajte se po prizorišču in se izogibajte snemanju z enega samega mesta. Pri teh videih poskusite narediti vsaj 10-sekundni posnetek, ki ga boste lahko nato poljubno rezali in urejali.

Če snemate druge osebe, predstavite glavne like tako, da prikažete podrobnosti o tem, kje so in kaj počnejo. Naredite več videoposnetkov glavnih likov v gibanju in preizkusite nenavadne kompozicije in vrste osvetlitve.

3. Snemanje brez tresljajev

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Da bi se izognili tresočim videoposnetkom in zagotovili profesionalen filmski videz, je pomembno, da fotoaparat in objektiv trdno držite. Primite fotoaparat z obema rokama, komolce pa stisnite ob telo.

Za mirnejše videoposnetke pri ročnem snemanju ima fotoaparat Canon EOS R7 vgrajeno tipalo za stabilizator slike v ohišju (IBIS), ki omogoča do osem stopenj izravnave premikanja fotoaparata, odvisno od uporabljenega objektiva. Fotoaparat Canon EOS R50 ima vgrajeno tehnologijo za zmanjšanje tresenja fotoaparata med snemanjem. Digitalna stabilizacija med snemanjem videoposnetka, prikazana v zgornjem videoposnetku, zagotavlja gladke in jasne posnetke, posnete ročno.

Premislite tudi o uporabi objektiva z notranjo stabilizacijo, kot je Canon RF-s 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ta cenovno ugoden objektiv s povečavo ima optični stabilizator s 4,5 koraka, ki zagotavlja ostre posnetke iz roke, kot tudi vsestranski obseg povečave za snemanje različnih posnetkov.

4. Osredotočite se na manjše podrobnosti

Osamitev določenih elementov z bližnjimi posnetki vzbudi zanimanje. Canonovi objektivi z RF in RF-S povečavo vam pomagajo, da se čim bolj približate, da subjekti zavzamejo večino kadra, in jih hkrati umetniško osamite od ozadja.

Uporabite lahko tudi primarni makro objektiv, kot je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ki vam omogoča, da se osredotočite na vsako podrobnost, tudi na kratkih razdaljah. Makro objektiv z ostrenjem od blizu je še posebej uporaben za ustvarjanje vsebine o izdelkih, hrani ali lepoti, kjer bodo gledalci želeli videti vse zapletene podrobnosti.

Fotoaparati EOS R50 imajo funkcijo popravljanja ostrenja pri snemanju videoposnetkov, prikazano v zgornjem videoposnetku, ki ohranja vidni kot, hkrati pa spreminja ostrenje, s čimer zagotavlja, da je pozornost vedno na želenem mestu, ter ustvarja naravnejši in profesionalnejši videz.

5. Preizkušanje različnih perspektiv

Fotoaparat Canon EOS R50 z nameščenim mikrofonom na navpičnem stojalu z objektivom, obrnjenim navzdol. Na vrtljivem zaslonu na dotik fotoaparata je prikazana ponev za cvrtje.

Vrtljiv zaslon na dotik fotoaparata Canon EOS R50 vam omogoča, da fotografirate s skoraj katerega koli kota.

Moški drži fotoaparat Canon EOS R50 in gleda v njegov vrtljiv zaslon na dotik med snemanjem krožnika s hrano.

Vrtljiv zaslon na dotik omogoča tudi pregled prizora in osvetlitve pri ročnem snemanju.

Zajemite subjekte iz nenavadnih kotov, da bo vaš videoposnetek videti bolj dinamičen. Vsi posnetki ne bodo uspešni, vendar tega ne boste vedeli, dokler ne poskusite. Spremenite zorni kot, tako da posnamete subjekt od zgoraj navzdol ali pa lezite na tla in snemajte navzgor.

Spreminjanje perspektive pomaga tudi pri pripovedovanju zgodb, na primer fotografiranje iz nižjega zornega kota vam lahko pomaga ustvariti občutek, da ima oseba na fotografiji moč ali prevlado nad gledalcem.

Perspektivo lahko spremenite tudi z objektivi. Če snemate mimo subjekta v ospredju, izberite določeno točko ostrenja, da ostane ozadje izostreno, ospredje pa se zamegli v kinematografskem slogu. To lahko storite z ozko zaslonko. Objektiv RF s široko zaslonko, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, zagotavlja neverjetno majhno globino polja in mehko zamegljenost za kinematografski učinek.

6. Spreminjanje kompozicije

Fotoaparat Canon EOS R10, ki je postavljen na stojalo med ukrivljeno ograjo za snemanje ženske v daljavi.

Zaradi močnih kompozicijskih linij, kot so ukrivljene ograje, vodijo pogled gledalca od ospredja do ozadja. Če fotoaparat spustite nižje, boste v največji meri poudarili ta učinek.

Razmislite, kako bi najbolje postavili elemente na posnetku. Na splošno se preizkušena kompozicija, kot je pravilo tretjin in vodilnih črt, obnese zelo dobro. Priporočamo, da preizkusite tudi druge zorne kote. Na primer s simetrijo poskusite ustvariti alternativne posnetke. To je lahko zelo preprosto – naredite korak v levo ali desno, premaknite fotoaparat višje ali nižje, počepnite ali se ulezite.

Če najdete kompozicijo, ki ustreza vašemu subjektu, jo izpopolnite in naredite po svoji meri, da bodo vaši posnetki dobili značilen videz. Številni filmski ustvarjalci so si prislužili priznanje za svoj slog kompozicije, zato je vredno preizkusiti različna pravila – in jih tudi prekršiti – ter tako izraziti razpoloženje filma in svoj osebni slog.

7. Igranje s hitrostjo in časom

Izrezi s preskakovanjem dodajo vašemu videoposnetku hitrost. Posnemite podobna zaporedja iz istega zornega kota, nato pa skačite med različnimi deli posameznega zaporedja, da naredite prehod z enega trenutka na drugega.

Odličen način snemanja dogajanja je snemanje pri visokih hitrostih sličic. Fotografiranje v polni visoki ločljivosti s hitrostjo 120 sličic na sekundo s fotoaparatom EOS R50 omogoča ustvarjanje učinkov izjemno počasnega gibanja, ki zajamejo vsak trenutek, ko posnetek predvajate z običajno hitrostjo.

Lahko tudi poskusite pritegniti pozornost gledalcev z zaporedjem s časovnim zamikom tako, da stisnete počasno dogajanje v krajše posnetke, ali pa poskusite ustvariti video haiku.

8. Zajemanje čistejšega zvoka

Ženska, ki drži fotoaparat Canon z nameščenim stereo mikrofonom DM-E1 in snema moškega z vrtalnim strojem.

Zvok je izjemnega pomena pri ustvarjanju videozgodbe, zato je naložba v zunanji mikrofon, kot je Canonov stereo mikrofon DM-E1, dobra zamisel.

Kakovost zvoka je prav tako pomembna kot slika, saj izboljša vašo videozgodbo z ustvarjanjem konteksta in vzdušja. Večina fotoaparatov ima vgrajen mikrofon, ki omogoča snemanje zvoka, vendar bo zvok boljši, če ga boste ujeli z zunanjim mikrofonom, kot je Canonov stereo mikrofon DM-E1 ali stereo mikrofon DM-E100.

Združitev fotoaparata z objektivom Canon STM, kot je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, je odlična izbira za snemanje zvoka, saj koračni motor STM zagotavlja gladko in tiho ostrenje.

9. Ustvarjanje napetosti

Pomembno je, da vključite elemente vizualne napetosti, zlasti ko videoposnetek doseže svoj vrhunec. V ta namen uporabite nabor posnetkov, posnetkov iz ekstremne bližine in širokokotnih posnetkov. Spreminjanje kadra fotoaparata z nevtralnega subjekta na glavni končni prizor je dober način, da pripeljete videoposnetek do te končne točke.

Posnetki naj bodo kratki, da stopnjujete pričakovanje. Ne pozabite, da lahko daljši posnetek vedno skrajšate, zato poskusite narediti nekaj sekund daljši posnetek pred želeno vsebino in za njo.

10. Zabavajte se, vendar ostanite osredotočeni

Čeprav je dobro, da posnamete malo več vsebine, kot jo sicer potrebujete, vendar se lahko hitro zgodi, da posnamete preveč, zato poskušajte ostati objektivni in si določite cilj. To se vam bo obrestovalo, ko boste vsebino začeli urejati in se vam ne bo treba prebijati skozi goro nepotrebnih posnetkov.

Snemanje filmov naj bo zabavno. Včasih projekti ne potekajo povsem po načrtih, vendar se iz takšnih situacij veliko naučimo. V vaši zgodbi se skriva delček vaše osebnosti, zato uživajte pri njenem ustvarjanju.

Peter Wolinski

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Canonov ambasador Joel Santos čepi med praprotjo v gozdu s Canonovim fotoaparatom.

  TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Naj vaše zgodbe oživijo z videoposnetkom

  Nagrajeni dokumentarni filmski ustvarjalec in Canonov ambasador Joel Santos deli najboljše namige za pripovedovanje zgodb z videoposnetki.

 • Canon EOS R50 na stativu, nameščenem na vrhu mize, da posname žensko v rožnatem kombinezonu, obdano z orodjem za ustvarjanje.

  VIDEO

  Namigi za izboljšanje videoposnetkov za družbena omrežja

  Štirje ustvarjalci razpravljajo o tem, kaj je odlična vsebina in kako izstopati v spletu.

 • Vplivnica na družbenih omrežjih Fatou N'Diaye, ki nosi puhast rjav plašč, čepi in se smehlja pred fotoaparatom Canon EOS R50 na stojalu.

  SNEMANJE VLOGA

  Ustvarjanje vsebine s fotoaparatom EOS R50

  S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko svojo vsebino na družbenih omrežjih dvignete na višjo raven.

 • Fotograf snema dve osebi v zimskih oblačilih, ki tesno skupaj pražita penice na odprtem ognju. Prizor je osvetljen samo z ognjem in nizom novoletnih lučk v ozadju.

  TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Nasveti za snemanje videoposnetkov ponoči

  Odprite povsem nov svet ustvarjalnosti z našim vodnikom za snemanje videoposnetkov ponoči.