TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Ustvarjanje dokumentarnih filmov: vodič po korakih za snemanje kot to počno profesionalci

Nagrajeni dokumentarni filmski ustvarjalec in Canonov ambasador Joel Santos deli najboljše namige za pripovedovanje zgodb z videoposnetki.
Canonov ambasador Joel Santos čepi med praprotjo v gozdu s Canonovim fotoaparatom.

Vsakdo ima zgodbo, ki jo lahko pove, in najboljše jo delite z dokumentarnim videoposnetkom visoke kakovosti, posnetim s fotoaparatom Canon EOS? Canonov ambasador in nagrajen filmski ustvarjalec in fotograf Joel Santos se navdušuje nad odkrivanjem osupljivih zgodb in njihovo upodobitvijo na zaslonu. Posnel in produciral je več kot 50 televizijskih dokumentarnih filmov, ki so bili posneti v njegovi domovi, na Portugalskem, in drugod po svetu. Tukaj deli najboljše namige za navdušence, ki želijo ustvariti lastne dokumentarne filme.

1. Poiščite svojo zgodbo

Canonov ambasador Joel Santos stoji pod velikim drevesom s Canonovim fotoaparatom.

Portugalski potovalni fotograf in dokumentarni filmski ustvarjalec Joel Santos ima oko za snemanje privlačnih fotografij in videoposnetkov.

Najpreprostejši način za ustvarjanje dokumentarnih filmov je, da poveste zgodbo, ki je blizu vašemu domu in srcu. Joel predlaga, da poklepetate s širšo družino in jih povprašate o preteklosti. "Če je to starejša oseba, jo morda vprašajte, kakšno je bilo življenje, ko je bila vaše starosti, ali o kakšni pretekli pustolovščini," pravi. "Lahko bi bil tudi nekdo, ki živi v drugačnem mestnem ali podeželskem okolju kot vi." Glede na to, da je bilo življenje za večino od nas v zadnjem letu tako drugačno, bi to lahko bila ganljiva zgodba.

"Najti morate nekaj, kar vzbudi vašo radovednost in željo po tem, da bi izvedeli več. Ko se to zgodi, ste našli svojo zgodbo. Resnično mi je všeč zamisel o ustvarjanju dokumentarnega filma na podlagi izkušenj prijateljev in družine. Nekateri pravijo, da dokumentarni filmi ne bi smeli biti osebni, vendar zakaj ne. Če vam je nekaj močno pri srcu in to vas to prikaže v pravi luči, je to prava tematika za dokumentarni film."

2. Lokacija, lokacija, lokacija

Kamera, nameščena na sprednji strani avtomobila, prikazuje majhno cesto skozi gozd.

Joel se navdušuje nad dobrimi zgodbami v videoposnetku. "Poiščite izvirno zgodbo in vidik, nato pa se prepustite svojim strastem in vedno skušajte naučiti še več ter izboljšati vsak prizor, ki ga posnamete," pravi. V tem primeru vam Joelovi najboljši namigi za snemanje videoposnetkov nudijo vpogled v življenje ustvarjalca dokumentarnih filmov.

Lokacija in osvetlitev sta temelja vsakega dokumentarnega filma, vendar za dobro zgodbo ne potrebujete eksotične lokacije. "Slikovito ozadje ni potrebno, saj je vsaka zgodba v osnovi povezana s krajem dogajanja," pojasnjuje Joel. "Ko snemate dokumentarni film, je najbolj pomembno, da ostanete zvesti lokaciji, kjer zgodba odvija, ne glede na to, ali gre za dom ali pisarno."

"Tako kot pri fotografiranju morate tudi pri snemanju paziti, kaj vse je v prizoru," dodaja. "Ali so barve pravilne?" Ali nekomu iz glave gleda telegrafski drog? Čeprav pri snemanju dokumentarnih filmov ne boste aktivno uprizarjali zgodbe, morate biti sposobni sestaviti najboljšo možno kompozicijo posnetkov. Ali so vsi elementi v prizoru učinkoviti?"

Za Joela je svetloba najpomembnejša, česar se morate zavedati ob tako snemanju videoposnetkov kot pri fotografiranju. "Svetloba oblikuje vaš subjekt, vašo lokacijo in vse, kar pride zraven. Vse se prelije v magični pravokotnik zaslona, ki gledalce pritegne k ogledu."

Vendar ne pozabite, da lahko živahne slike ustvarite kjer koli ste in s kakršno koli opremo. Za osvetlitev subjekta lahko uporabite naravno svetlobo ali ustvarite globoke sence, ki dodajo občutek skrivnostnosti.

3. Oglejte si zgodbo

Ženska fotografira s Canonovim fotoaparatom čepeč med praprotjo v gozdu.

Jasna ideja in poznavanje vaše zgodbe sta bistveni pri snemanju filmov in ju lahko načrtujete vnaprej.

Ključ do učinkovitega pripovedovanja zgodb je, da vedno razmislite, kako se bodo posamezni posnetki ujemali pozneje. To lahko preprosto vadite, četudi šele začenjate s snemanjem dokumentarnih filmov doma. "Potrebujete začetni posnetek, ki razkriva, kako se bo odvijalo dogajanje," pravi Joel. "Nato morate predstaviti subjekt – posnetek obraza, trup, celotno telo, osebo v kontekstu njene okolice, nato preidite na dogajanje in dejanje, ki prikazuje roke in gibe. Med snemanjem razmislite, kako bodo različni prizori prehajali drug v drugega, ko jih boste urejali. Prav tako je pomembno, da ne pozabite na neprekinjenost. Lahko se zgodi, da posnamete različne posnetke, ki si bodo v dokumentarnem filmu sledili zaporedno."

"Vsaka dobra zgodba potrebuje vrhunec. Dokumentarni film je najučinkovitejši, ko se konča z rešitvijo, ki daje gledalcu občutek, da je bil nagrajen. Gre za drugačen način snemanja, kot je snemanje videoposnetkov za Instagram. Dokumentarnega filma ne posnemite, da bi dobili "všeček". Pri dokumentarnem potrebujete novinarski duh ter zmožnost, da ostanete zvesti subjektu in lokaciji."

4. Ustvarite nekaj edinstvenega

Ženska stoji v gozdu in fotografira drevesno krošnjo.

Eksperimentirajte z različnimi tehnikami, ko začenjate z snemanjem videoposnetkov, in poskusite ustvariti nekaj edinstvenega.

Fotografija, posneta neposredno navzgor, prikazuje veje drevesa, ki zapolnjujejo nebo.

Resnično spoznajte svoj subjekt in poskrbite, da se na posnetek prenese njegova posebnost.

Joel verjame, da mora biti dokumentarni ustvarjalec začetnik čimbolj izviren. "Četudi sama zgodba ni izvirna, je edinstven vaš način dojemanja. Osredotočite se na to in bodite to, kar ste, in ne skušajte posnemati sloga nekoga drugega.

"Prav tako se izplača poglobiti. Ali je oseba, ki jo snemate, nekaj posebnega? Taki elementi ustvarjajo dokumentarne filme, ki izstopajo, zato je ključnega pomena, da ste odprti, da se ukvarjate s subjektom in ugotovite njegove posebnosti."

5. Življenje v gibanju

Ženska hodi med z mahom poraščenimi skalami v gozdu.

Snemajte iz različnih kotov, da bo končni videoposnetek bolj dinamičen.

Za Joela je tudi gibanje pomembno orodje. "Ob statičnem prizoru brez premikanja bo gledalec hitro izgubil zanimanje. Izraziti morate občutek napredovanja, občutek, da čas teče naprej.

Vedno je dobro snemati iz različnih kotov. Čim bolj izkoristite svojo domišljijo. Ne stojte ves čas na enem mestu, vendar se med snemanjem se prosto gibajte," nadaljuje. "Če sta v prizoru dve osebi, lahko s spreminjanjem položaja snemanja zajamete dogajanje in reakcije ter okrepite razlike v perspektivi." Najnovejši Canonovi fotoaparati so opremljeni z izjemno učinkovitim elektronskim stabilizatorjem slike za snemanje videoposnetkov, zato vam ni treba uporabiti stojala, da bi odpravili moteče tresenje fotoaparata.

Fotoaparata Canon EOS R5 in EOS R6 imata stabilizator senzorja, ki uravnoveša vsako gibanje v fotoaparatu. Prav tako so lahko objektivi s povečavo zmogljivo orodje za spreminjanje goriščne razdalje med snemanjem, objektivi z vgrajenim IS in STM pa omogočajo skoraj neslišno ostrenje med snemanjem videa.

"Pogosto spreminjanje položaja snemanja lahko doda občutek ritma," doda Joel. "Brez spreminjanja zornega kota, bo dokumentarni film monoton. Snemanje je podobno kuhanju, saj morate včasih stvari premešati."

6.Izkoristite vse prednosti Canonovega fotoaparata

"Canonovi fotoaparati, kot je moj Canon EOS R5, in tudi cenovno ugodnejši modeli, kot so Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D in Canon EOS RP, imajo samodejno ostrenje CMOS z dvojimi slikovnimi pikami, ki je primeren za zajemanje videa, hkrati pa omogoča gladek prehod z enega območja v prizoru na drugega. Ponujajo tudi servo samodejno ostrenje za videoposnetke, s čimer lahko neprekinjeno sledite premikajočim se predmetom v prizoru."

Joel poudarja, da mora vsaka tehnika, ki jo uporabite, izboljšati zgodbo. "Tehnike nikoli ne uporabljajte samo zato, da jo uporabite. Če želite usmeriti pozornost gledalca na določeno stvar, je fokus ena od najpomembnejših stvari. Pri ribiču je morda dobro izostriti ribe v mreži, nato pa preiti na njegov obraz, da pokažete reakcijo."

Ko začenjate, Joel priporoča obvladovanje uporabe zaslonke, saj lahko tako ustvarite različne kinematografske učinke. "Zaslonka poleg svetlobe in osvetlitve nadzoruje tudi globino polja. Široke zaslonke [takšne z nizkimi vrednostnimi f] lahko pomagajo izostriti subjekt tako, da ozadje popolnoma zameglijo," pojasnjuje. "Ozke zaslonke omogočajo visoko globinsko ostrino, ko želite hkrati izostriti oddaljene in bližnje predmete.

Pri hitrostih zaklopa je popolno običajno obratno od dvakratne hitrosti sličic. Če torej fotografirate s hitrostjo 25 sličic na sekundo, je najbolje, da uporabite hitrost zaklopa 1/50. Če uporabljate višjo hitrost zaklopa, so premikajoči se predmeti videti migetajoče, namesto da bi se gladko premikali. Če snemate pri močni svetlobi, morate omogočiti dovolj nizko hitrost zaklopa z želeno zaslonko, na objektiv pa namestite filter nevtralne gostote (ND). V temnih pogojih lahko deluje nižja hitrost zaklopa dobro, saj izboljša zamegljenost gibanja in preprečuje uporabo visoke nastavitve ISO, ki lahko poslabša kakovost slike."

Joelove tehnike v akciji

  • Domiselni začetni posnetek bo pritegnil pozornost in umestil vaš dokumentarni film na njegovo lokacijo. Tukaj Joel namesti kamero na pokrov motorja svojega avtomobila in kot daljinski upravljalnik uporabi brezplačno aplikacijo Canon Camera Connect v svojem pametnem telefonu, kar gledalca pripelje v prizor. Naslednji korak je predstavitev ključne osebe, ki je glavni lik v filmu, in jo umestiti na lokacijo.
  • Samodejno ostrenje z zaznavanjem obrazov je odlično za ohranjanje ostrine med premikanjem in zagotavlja, da so osebe, ki se premikajo, glavni predmet pozornosti. Uporabite precej hitro servo samodejno ostrenje, da boste dohajali premikanje. Nasprotno velja, ko spreminjate točko ostrenja iz enega območja prizora v drugega, kar lahko poudarite z uporabo ozke globine polja in z zameglitvijo ozadja. Tokrat preklopite na nižjo hitrost servo samodejnega ostrenja in ustvarite gladek prehod.
  • Ne predpostavljajte, da se bo videoposnetek med snemanjem samodejno premikal. Če želite med snemanjem statičnih predmetov ohraniti zanimanje gledalca, ustvarite gibanje z nagibanjem ali obračanjem. Z nagibanjem in obračanjem lahko celo ustvarite zanimiv rotacijski učinek premikanja.
  • Pri visokokontrastnih prizorih obstaja nevarnost, da bodo svetli poudarki prešli v belo barvo, temne sence pa bodo počrnele. Uporabite Canonovo možnost fotografiranja HDR (visok dinamični razpon) za bolj uravnoteženo splošno osvetlitev, ki prevlada na svetlih območjih in poveča senc. Še en dober trik je uporaba krožnega polarizacijskega filtra. Ta lahko zmanjša neželene odseve in okrepi barve, medtem ko zmanjšanje prenosa svetlobe skozi filter omogoča uporabo širših zaslonk in preprečuje potrebo po previsokih hitrostih zaklopa.
  • Konec koncev se ne omejujte na govoreče obraze. Tako kot vsak drug film mora imeti tudi dober dokumentarni film hitrost in ritem. Spremenite svoj položaj, da snemate iz različnih kotov ali izkoristite Canonov digitalni stabilizator slik med snemanjem videoposnetka in tako zmanjšate tresenje fotoaparata pri ročnem snemanju. To vam omogoča, da se med snemanjem prosto gibate, namesto da bi stali na enem mestu. Ne konča se pri snemanju. Ustvarjalno urejanje in rezi med posnetki lahko pripomorejo k dodatni dramatičnosti in pritegnejo zanimanje.

Dva kitajska ribiča s kormorani sedita v dolgih čolnih z laternami.

Če si želite ogledati Joelove namige o snemanju videoposnetkov v akciji, si oglejte to zgodbo* o snemanju ribičev pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 24mm, 1/320 sek., f/2.8 in ISO3200. © Joel Santos

Te namige upoštevajte, ko boste naslednjič želeli povedati privlačno zgodbo s fotoaparatom, in v kratkem boste postali mojster ustvarjanja dokumentarcev.

*Na voljo samo v izbranih jezikih.



Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki