TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Navodila za snemanje videoposnetkov ponoči

Kako kar najbolje izkoristiti razpoložljivo svetlobo za zajemanje spominov v temi.
Fotograf snema dve osebi v zimskih oblačilih, ki tesno skupaj pražita penice na odprtem ognju. Prizor je osvetljen samo z ognjem in nizom novoletnih lučk v ozadju.

Ko enkrat znate uporabljati fotoaparat, je pri fotografiji in snemanju najpomembnejše znati delati s svetlobo. Ponoči so viri svetlobe omejeni, vendar še vedno obstaja veliko trenutkov, ki jih boste želeli posneti, od slavja do globokih pogovorov ob ognju na prostem. Videoposnetki so še posebej primerni za zajemanje posebnih kratkih trenutkov, gibanja, govora in smeha ljudi, ki jih ni mogoče zajeti s fotografijo – vendar se je težko lotiti snemanja, če nimate dovolj svetlobe.

Z višjo vrednostjo ISO povečate občutljivost fotoaparata na svetlobo, z izbiro bolj odprte
zaslonke in nižje hitrosti zaklopa pa lahko povečate količino svetlobe, ki pade na tipalo, vendar boste brez razumevanja, kako te nastavitve upravljati glede na okolje, verjetno dobili zrnate ali zamegljene posnetke. Z malo znanja pa lahko premagate te ovire in ustvarite dokončane videoposnetke, ki jih boste še dolgo cenili, ter nadgradite svoje snemalne sposobnosti.

Ellis Reed, ustvarjalec vsebin in fotograf/snemalec iz Batha v Združenem kraljestvu, deli svoje najboljše nasvete za snemanje videoposnetkov ponoči.

Upravljanje nastavitev

Par rok, ki nastavlja nastavitve ISO na Canonovem fotoaparatu. Okoliško ozadje je popolnoma temno, kar pomeni, da je noč.

Pri nočnem snemanju videoposnetkov vam ročni način zagotavlja najboljše rezultate. Seznanite se z nastavitvami fotoaparata, preden se lotite fotografiranja, in preizkusite različne nastavitve ISO, hitrosti zaklopa in zaslonke, da dosežete želeni videz.

Ko izbirate nastavitve fotoaparata za nočno fotografiranje, lahko uporabite Canonov pametni samodejni način in nastavitve, ki so po njegovem mnenju najprimernejše. Z uporabo ročnega načina boste imeli več nadzora.

Če fotografirate s Canonovim sistemom EOS R, kot je fotoaparat EOS R6 Mark II, vam elektronsko iskalo prikaže, kako s spremembo vsake nastavitve vplivate na osvetlitev v realnem času, kar vam bo pomagalo, da boste postali samozavestnejši, ko boste preklopili na ročni način (Manual).

Pomaga lahko tudi to, da način ostrenja spremenite v ročni (Manual). Sistem samodejnega ostrenja CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami v fotoaparatu EOS R6 Mark II in drugih fotoaparatih, kot sta Canon EOS R7 in Canon EOS R8, je zelo dober pri zaznavanju subjektov pri šibki svetlobi, če pa delate v skoraj popolni temi, boste morda morali izostriti ročno. Z baterijsko svetilko osvetlite subjekt, ki ga želite izostriti, in se z iskalom približajte, medtem ko prilagajate obroč za ostrenje na objektivu, dokler subjekt ni videti oster. Ta način je zelo uporaben tudi za astrofotografijo, ko se zanašate na skoraj popolno temo, vendar želite pri fotografiranju neba izostriti nekaj v ospredju.

Izberite široko odprto zaslonko

Pri snemanju pri šibki svetlobi je pomembno, da čim več svetlobe pade na tipalo. To lahko med drugim dosežete tako, da odpretezaslonko čim širše, kar pomeni, da stopnjo zaslonke nastavite na najnižjo možno vrednost števila f. Objektiv s povečavo je sicer dobra in vsestranska možnost za snemanje dobro osvetljenih prizorov podnevi, vendar pa je morda bolje preklopiti na fiksni objektiv, kot sta Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ali Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ki uporabljata širše odprto zaslonko.

Izberite hitrost sličic in hitrost zaklopa

Par rok drži fotoaparat Canon EOS R6 Mark II z zloženim vrtljivim zaslonom na dotik ob strani, ki prikazuje sliko lesene koče v gozdu.

Če izberete hitrost zaklopa, ki je še enkrat višja od hitrosti sličic, bo gibanje na vašem videoposnetku naravno in estetsko lepo zamegljeno.

Najprej izberite hitrost sličic. 24 sličic na sekundo (fps) je standard za filmsko industrijo, saj ustvarja najnaravnejše posnetke s pridihom zamegljenega gibanja. Višje hitrosti sličic, na primer 60 sličic na sekundo in 120 sličic na sekundo, se uporabljajo za počasne posnetke, ki so namenoma videti nenaravno.

Fotoaparat Canon EOS R6 Mark II vam omogoča snemanje posnetkov v ločljivosti 4K s hitrostjo do 60 sličic na sekundo in posnetkov v ločljivosti 1080p s hitrostjo do 180 sličic na sekundo, kar vam omogoča še dodatno upočasnitev prizorov.

Ko izberete hitrost sličic, preprosto podvojite število in izberite hitrost zaklopa. Pri snemanju s hitrostjo 25 sličic na sekundo bi na primer morali izbrati hitrost zaslonke 1/50 s, da bi preprečili zamegljenost zaradi gibanja. To velja za najboljši način, vendar boste občasno morda želeli to prilagoditi, razloži Ellis. "Če želite namenoma dodati zameglitev zaradi gibanja, na primer, če ponoči hodite skozi zabavišče in želite ustvariti videz živahnega dogajanja s svetlobnimi sledmi, boste to dosegli tako, da upočasnite hitrost zaklopa na manj kot podvojeno hitrost sličic."

Širokokotni objektiv, kot je Canon RF 16mm F2.8 STM, omogoča, da zajamete čim več okolice in tako dodate občutek hitrega tempa. Ta lahek in izjemno kompakten fiksni objektiv je kot nalašč tudi za ročno snemanje vlogov, ker pa nima stabilizatorja slike v objektivu, uporabljajte stabilizator slike Movie Digital pri snemanju iz roke. Ta funkcija, ki je na voljo pri vseh fotoaparatih sistema Canon EOS R, elektronsko stabilizira posnetke v fotoaparatu.

Preverite nastavitev ISO

Par z vročim napitkom v rokah sedi in klepeta, medtem ko ju snema moški s fotoaparatom Canon EOS R6 Mark II.

Fotoaparat Canon EOS R6 Mark II je s svojo izjemno zmogljivostjo ISO zelo primeren za fotografiranje vsebin pri šibki svetlobi, še posebej v kombinaciji s hitrimi fiksnimi objektivi, kot sta Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ali Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Nastavitev ISO na fotoaparatu vam omogoča nadzor občutljivosti fotoaparata na svetlobo. Pri fotografiranju na prostem v sončnem vremenu lahko izberete nastavitev ISO 100, da čim bolj zmanjšate občutljivost. Ko je oblačno, lahko snemate pri nastavitvi ISO 400, pri nočnem snemanju pa boste morda želeli eksperimentirati z nastavitvijo ISO 800 in več do približno ISO 3200 (odvisno od zmožnosti fotoaparata). Fotoaparat Canon EOS R6 Mark II omogoča snemanje do vrednosti ISO 102.400 (razširljivo do ISO 204.800), vendar boste imeli pri višji vrednosti več šuma v svojih posnetkih.

Poiščite svetlobo

Moški obeša niz novoletnih lučk na velik lesen tram.

Poiščite možnosti, s katerimi lahko v prizor dodate svetlobo na načine, ki ustrezajo vzdušju v prizoru, ki ga fotografirate. Niz novoletnih lučk poudarja prijeten občutek prizora ob ognju na prostem, hkrati pa zagotavlja tudi nežno osvetlitev ozadja.

"Lepše je, da o temi razmišljamo kot o praznem platnu in ne kot o izzivu," pravi Ellis. "Iskanje načinov za uporabo razpoložljive svetlobe ali predstavitev umetne svetlobe lahko pomaga ustvariti dramatične filmske posnetke."

Med snemanjem ponoči ne poskušajte osvetliti celotnega prizora. Poiščite svetlobna polja, ki osvetlijo subjekt in pripovedujejo zgodbo. Taborne ognje, izložbe trgovin, ulično razsvetljavo in avtomobilske žaromete lahko uporabite za ustvarjanje svetlobnih polj, s katerimi lahko subjekt ločite od ozadja.

Druga možnost je vključitev umetne svetlobe. Ellis ima tako kot mnogi drugi ustvarjalci vsebin pri sebi prenosno LED-svetlobno škatlo. Majhna svetlobna škatla je žepne velikosti, a dovolj zmogljiva za osvetlitev subjekta pri snemanju od blizu, zato lahko zelo vpliva na kakovost posnetkov. Če ponoči snemate dobro osvetljen subjekt, ne pozabite, da morate osvetliti subjekt in ne ozadja.

Nastavite beline

Moški se sklanja navzdol s fotoaparatom Canon EOS R6 Mark II in fotografira prek ognja na prostem. Par, ki sedi ob ognju, lahko vidimo na zaslonu na dotik na fotoaparatu.

Subjekti, ki sedijo okrog ognja na prostem, bodo osvetljeni s toplo svetlobo, ki je ob migetanju plamenov enkrat močnejša, drugič šibkejša. Če izberete nastavitev beline 6000 K ali več, bo ogenj v vašem posnetku toplejšega odtenka.

Pri dodajanju umetne svetlobe je zaradi doslednosti vedno dobro preveriti nastavitev beline. Nastavitev beline po meri lahko nastavite s kartico za nastavitev beline ali praznim listom papirja. Posnemite fotografijo kartice ali papirja v prizoru, ki ga boste posneli, nato v meniju fotoaparata izberite nastavitev beline po meri in izberite to sliko kot referenco. Belina bo zdaj nastavljena, barve v prizoru pa bodo natančno zajete.

Z nastavitvijo belin po meri lahko dosežete tudi določene videze. Če želite ustvariti toplejši prizor, na primer pri snemanju ognja na prostem, izberite nastavitev beline okrog 6000 K. Če želite poudariti bolj modre, hladnejše odtenke v prizoru, izberite nastavitev okrog 2000 K. Če fotografirate v obliki zapisa RAW ali Canon Log, lahko v programski opremi za naknadno obdelavo morda enostavneje spremenite nastavitev beline.

Snemajte pri najvišji možni ločljivosti

Fotograf v sklonjenem položaju fotografira mlad par v zimskih oblačilih, ki sedi na leseni verandi in kramlja. Prizor je osvetljen z manjšimi svetilkami.

Ko želite v nočne prizore dodati svetlobo, vaš cilj ni splošna osvetlitev. Namesto tega želite osvetliti subjekte s selektivno izbiro luči.

"Pri snemanju za objave na družbenih omrežjih rad snemam v ločljivosti 4K in posnetke izvozim v ločljivosti 1080p," pojasnjuje Ellis, saj to pomaga pri vizualnem hrupu pri posnetkih pri šibki svetlobi in še posebej izostri moje detajle."

Fotoaparat Canon EOS R6 Mark II snema v ločljivosti 4K s hitrostjo do 60 sličic na sekundo s prevzorčenjem podatkov 6 K, kar zagotavlja še večjo razločnost in dodatno zmanjša šum v primerjavi z izvorno ločljivostjo 4K. Enostavneje povedano, višja ločljivost pomeni, da je v vsako datoteko shranjenih več podatkov, kar zagotavlja ostrejše slike, boljšo reprodukcijo barv in večjo prilagodljivost pri naknadni obdelavi. Ko delate pri šibki svetlobi, je lažje počistiti zrnatost, če imate več podatkov v datoteki.

Ne pozabite na zvok

Moški namesti mikrofon na večfunkcijski nastavek na vrhu fotoaparata Canon EOS R6 Mark II.

Canonov smerni stereo mikrofon DM-E1D lahko pritrdite na večfunkcijski nastavek na vrhu fotoaparata in prek nastavka se napaja neposredno iz fotoaparata – brez kablov ali polnilnikov.

Ena od značilnosti videoposnetkov, ki je v temi še pomembnejša, je zvok, saj je naš občutek za sluh ob omejenem vidu še boljši. Vaš fotoaparat mora imeti vgrajen mikrofon, a če želite zajeti vsak utišan smeh in prasketanje odprtega ognja, si omislite zunanji mikrofon, kot je Canonov smerni stereo mikrofon DM-E1D, ki ga pritrdite na večfunkcijski nastavek fotoaparata.

Preizkušajte različne smerne načine mikrofona, da boste lahko zaznali različne količine govora in šumov iz okolice, da zajamete vzdušje dogodka, ki ga snemate. Hrup v okolici boste morda želeli posneti ločeno od glavnega videoposnetka – na primer pri tukaj prikazanem snemanju ognja na prostem lahko posnamete prasketanje ognja in ga predvajate med posnetki ognja z razdalje.

Bodite ustvarjalni

V popolni temi lahko z eno lučjo v kadru prikažete fotografa, ki se sklanja.

Fotografiranje ponoči nudi veliko ustvarjalne svobode, zlasti če tako kot Ellis temo vidite kot "prazno platno, na katero lahko slikate“.

Ko enkrat razumete, kako snemati naravne posnetke, lahko samozavestno začnete ustvarjati. Ne glede na to, ali snemate nočni vlog, glasbeni videospot ali kratek film, lahko delate s tem, kar imate na voljo v okolici. Lahko začnete z ulično razsvetljavo. Kot pravi Ellis: "Ulična razsvetljava je dobra glavna osvetlitev [glavni vir osvetlitve] in osvetlitev ozadja, odvisno od položaja subjekta. Lahko pa eksperimentirate tudi z močno in svetlo osvetlitvijo tako, da subjekt postavite blizu ulične svetilke, ali pa z razpršeno osvetlitvijo tako, da subjekt prosite, da se malce oddalji."

Drug Ellisov nasvet je, da z avtomobilskimi žarometi osvetlite ozadje subjekta in ustvarite dramatično silhueto, ki jo lahko še dodatno izboljšata meglica ali megla, ki razpršita svetlobo in vam omogočita, da subjekt še bolj ločite od ozadja. Uporabite kratek telefoto objektiv, kot je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, da obrežete subjekt in popolnoma izrežete avtomobil ter tako prizoru dodate skrivnostnost, ali pa s širokokotnim objektivom, kot je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, avtomobil vključite v zgodbo.

Če ste vajeni snemati videoposnetke podnevi, morate za snemanje nočnih videoposnetkov opraviti le nekaj prilagoditev. In ko boste enkrat osvojili osnove, se vam bo odprl povsem nov svet ustvarjalnosti.

Matthew Bowen

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.

Povezani članki

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za nočne posnetke

  Fotoaparati in objektivi za izjemne nočne fotografije.

 • FOTOGRAFIRANJE ZABAV

  Najboljši nasveti za odlične fotografije zabav

  S temi preprostimi nasveti in tehnikami boste zajemali neverjetne fotografije zabav.

 • TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Ustvarjanje videozgodbe

  10 nasvetov za ustvarjanje čudovitih kratkih filmov.

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  7 nasvetov za fotografiranje pri šibki svetlobi

  Odkrijte ključne tehnike za fotografiranje ostrih fotografij pri šibki svetlobi in najboljši Canonov komplet za fotografiranje pri šibki svetlobi.