NOČNA FOTOGRAFIJA

Astrofotografija: nasveti za fotografiranje nočnega neba in zvezd

Vodnik za fotografiranje zvezd na nočnem nebu od najboljšega časa, da posnamete Mlečno cesto, do priporočenih nastavitev, fotoaparatov in objektivov.
Pokrajinska fotografija borovcev, jezera in zasneženih gora pod zvezdnatim nebom.

Opazovanje nočnega zvezdnatega neba je izjemno čaroben dogodek. Napredna tehnologija fotoaparatov dandanes omogoča, da lahko posnamete čudež nočnega neba.

Tukaj raziskujemo, kako deluje astrofotografija, kakšno opremo potrebujemo za nočno fotografijo, vključno s slikami s časovnim zamikom in slikami zvezdnih sledi ter najboljšimi tehnikami nočne fotografije in nastavitvami fotoaparata.

1. Preverite vremensko napoved.

Preden se odpravite fotografirati, ne pozabite preveriti vremenske napovedi, saj za ostre fotografije potrebujete jasno noč. Delna oblačnost lahko poskrbi za dodatno vzdušje na fotografijah zvezdnatega nočnega neba, zato bodite ustvarjalni in dobro izkoristite vreme. Spremljajte veter: če so oblaki relativno mirni, ne bodo preveč zamegljeni na posnetkih, pri katerih uporabljate dolgo osvetlitev.

S sabo vzemite nadomestne baterije in pomnilniške kartice, naglavno svetilko in topla oblačila. Baterij ne pozabite hraniti v žepih, saj se hitreje izpraznijo, ko so izpostavljene mrazu.

2. Poiščite pravo lokacijo in izberite pravi čas.

Zvezdnato nočno nebo, obzorje z oranžnimi progami, levo v ospredju pa je vidna jelka.

Astrofotografija zahteva potrpljenje in malo raziskovanja. Če želite posneti najboljše fotografije, poiščite popolno kombinacijo vremena, lokacije, časa in datuma. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 in objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 22 mm, 8 s, f/3,5 in ISO 1250. © Ulla Lohmann

Mlečna cesta na nočnem nebu s silhueto posušenega drevesa v ospredju.

Zvezde in čudovito Mlečno cesto težko opazite na mestih s svetlobno onesnaženostjo. Če se odpravite v bližnje mesto na podeželju ali divjino, boste imeli pri fotografiranju nočnega neba veliko prednost. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 28 mm, 30 s, f/2 in ISO 3200.

Za najboljše fotografije zvezdnatega nočnega neba se morate odpraviti v naravo, kjer ni svetlobnega onesnaženja. Poiščite mirno mesto brez umetne osvetlitve. Tako mestne luči kot tudi polna luna ali celo polmesec bodo nadvladali zvezde, zato si pri načrtovanju fotografiranja zvezd oglejte lunin koledar.

Najboljši čas za fotografiranje Mlečne ceste na severni polobli je med marcem in septembrom, ko je najvišje na nebu. Fotografirajte med polnočjo in 5. uro, najbolje ponoči, ko je mlaj. Sezona Mlečne ceste traja na južni polobli dlje, in sicer od februarja do konca oktobra.

3. Poskusite z različnimi nastavitvami fotoaparata.

Silhueta oranžnih skal na zvezdnatem nočnem nebu.

Če želite uspešno posneti nočne fotografije zvezd, morate dobro poznati nastavitve fotoaparata. Brez strahu eksperimentirajte in preskusite različne kombinacije nastavitev, saj boste tako ugotovili, kakšne učinke imajo te kombinacije na nočne fotografije neba. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon EF 14mm f/2.8L II USM pri 15 s, f/2,8 in ISO 3200.

Pri fotografiranju zvezdnatega neba morate imeti fotoaparat popolnoma pod nadzorom, zato izberite ročni način (M) in preizkusite nekatere spodaj opisane nastavitve:

 • Hitrost zaklopa: z vrtenjem Zemlje se zvezde premikajo. Če želite zajeti najmanjše sledi svetlobe, nastavite hitrost zaklopa na največ 20 sekund. Če jo povečate, boste ustvarili zvezdne sledi.
 • Zaslonka: uporabiti morate tudi širšo nastavitev zaslonke. Tako boste v fotoaparat spustili čim več svetlobe ter ohranili dokaj kratek čas osvetlitve. Ker bo široka zaslonka povzročila majhno globino polja, predmeti v neposredni bližini ne bodo izostreni.
 • ISO: tretji dejavnik, ki vpliva na osvetlitev fotografij, je nastavitev ISO. Pri višjih nastavitvah vrednosti ISO je senzor občutljivejši na vstop svetlobe skozi zaslonko. Če bodo nastavitve preširoke, bodo slike zrnate. Pred preizkušanjem nastavitev vrednosti ISO se prepričajte, da ste zadovoljni z nastavitvami zaslonke in hitrosti zaklopa. Najprej preizkusite vrednost ISO 1600 in jo prilagajajte naprej, da ugotovite, kako to vpliva na rezultate.

Zvezdnato nočno nebo z oranžnimi skalami v ospredju.

Če uporabite senzor polnega formata, lahko posnamete odlične fotografije pri šibki svetlobi. Visoka najvišja vrednost ISO fotoaparatov Canon EOS RP in EOS R6 omogoča, da ohranite podrobnosti in barve z malo šuma. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 28 mm, 15 s, f/2 in ISO 3200.

4. Ostre fotografije zvezdnatih noči.

Fotografiranje nočnega neba je lahko pravi izziv za zmožnosti samodejnega ostrenja katerega koli fotoaparata. Priporočamo, da preklopite na ročno ostrenje tako, da obrnete stikalo AF/MF na ohišju Canonovega objektiva. Brezzrcalni fotoaparati, kot sta Canon EOS R6 in EOS RP, nudijo povečan predogled prizora v elektronskem iskalu in na zadnjem zaslonu, kar omogoča izjemno natančno ročno ostrenje. Dodatna prednost je, da se svetlost slike iskala samodejno poveča. Uživajte v enakih prednostih fotoaparatov DSLR, kot je Canon EOS 90D, tako da posnetke sestavite v načinu Live view z zaslonom LCD na zadnji strani.

Fotoaparati z veliko milijoni slikovnih pik, kot je Canon EOS R5, lahko močno vplivajo na fotografiranje nočnega neba, saj vam omogočajo, da pri fotografiranju zvezd ohranite izjemno majhne podrobnosti. To lahko pomeni, da je razlika med najmanjšimi neopaznimi zvezdami jasna ali pa jo sploh ni. Te podrobnosti so še posebej pomembne, če želite izdelati natise fotografij zvezdnega nočnega neba*.

5. Izberite najboljši objektiv astro

Silhueta dreves na zvezdnatem nočnem nebu.

Objektiv Canon RF 28-70mm F2L USM ima izjemno hitro zaslonko pri celotnem razponu povečave, ki je primerljiv z mnogimi "hitrimi" prvovrstnimi objektivi, zaradi česar je popoln za astrofotografijo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 28 mm, 75 s, f/2 in ISO 1600.

Silhuete visokih palm na Mlečni cesti, ki krasi zvezdnato nebo.

Če želite v kader ujeti prostranost Mlečne ceste, potrebujete fotoaparat z izjemno širokim kotom in hitro zaslonko. To običajno pomeni, da potrebujete velik, težak in zelo drag objektiv, vendar je Canonov objektiv RF 16mm F2.8 STM razmeroma lahek, kompakten in cenovno ugoden, zato je popoln za stroškovno učinkovito astrofotografijo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 25 s, f/2,8 in ISO 6400.

Objektive s "hitro" zaslonko bolj priporočamo za fotografiranje zvezd in so cenovno ugodni. Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM je na primer vrhunski astrofotografski objektiv. Zmerno široko vidno polje tega objektiva zajame velik del nočnega neba, medtem ko hitra zaslonka pritegne veliko svetlobe in optični stabilizator slike omogoča nočne posnetke iz roke. Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM je popoln za fotografiranje obsežnejših posnetkov Mlečne ceste, saj združuje izjemno široko vidno polje in hitro zaslonko s kompaktno zasnovo.

Če želite dodatno prilagodljivost objektiva s povečavo, omogoča Canonov objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM izjemno široko polje pogleda vse do telefoto goriščne razdalje, kar pomeni, da se lahko ta objektiv podvoji kot portret in objektiv za fotografiranje divjih živali. Opremljen je tudi s stabilizatorjem slike, ki omogoča, da med fotografiranjem iz roke upočasnite zaklop. Fotografov, ki želijo višjo kakovost pri tej goriščni razdalji, objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM ponuja profesionalno optiko serije L in zaščito pred vremenskimi razmerami.

Objektiv Canon RF 28-70mm F2L USM je spektakularna standardna povečava za astrofotografijo z neverjetno hitro največjo zaslonko f/2. Za dodatno širino na širšem delu razpona, ko so milimetri zelo pomembni, preskusite objektiv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Širokokoten objektiv s povečavo Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM omogoča zajemanje velikih količin nočnega neba, hkrati pa boste še vedno uživali v hitri zaslonki in prilagodljivem razponu povečave. Bolj kompakten objektiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM je dobra alternativa, a ima le počasnejšo hitrost zaslonke in še večjim največjim vidnim poljem. V vodniku za najboljšo Canonovo opremo za fotografiranje pri šibki svetlobi izvedite več o tem, zakaj objektivi RF nudijo prednost pri nočnem fotografiranju*.

Če iščete ugoden objektiv s povečavo, da se prilega fotoaparatu DSLR vrste APS-C, objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM zagotavlja brezhibno kakovost slike in stalno hitro zaslonko f/2,8, ki je v tem razredu nenavadna.

6. Izboljšajte kompozicijo nočnega neba

Mlečna cesta se razteza čez nebo nad skalnatimi obalami jezera.

Zvezdnato nebo lahko pogosto poudarite tako, da v fotografijo dodate okoliško pokrajino. S tem fotografijam dodate edinstven element in vaše delo izstopa od drugih fotografij z nočnim nebom. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 6D Mark II) pri 20 mm, 30 s, f/2.8 in ISO 5000.

Silhueta drevesa na zvezdnatem nočnem nebu.

Posnetek poskušajte uokviriti tako, da je v ospredju kadra visok element, kot je skala ali to drevo, medtem ko je fotoaparat obrnjen proti nebu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 28 mm, 30 s, f/2 in ISO 3200.

Izboljšajte fotografiranje nočnega neba tako, da vključite druge elemente, ki bodo prinesli več zanimanja, kar lahko storite s stavbami, drevesi, gorami ali odsevnimi jezeri. Včasih fotografije samih zvezd nimajo perspektive ali osebnosti, zato vedno poiščite nekaj edinstvenega, kar lahko posnamete in dodate fotografiji.

Tradicionalna tehnika za ohranjanje ostrine v prizoru od ospredja do ozadja je, da objektiv nastavite na hiperfokalno razdaljo, vendar to ni praktično pri številnih sodobnih objektivih, ki nimajo takšne razdalje ostrenja. S povečanim predogledom lahko na zadnjem zaslonu fotoaparata preverite različna območja, kar omogoča natančno ročno ostrenje, vendar zaradi majhne globine polja pri široki zaslonki ne morete izostriti celotnega prizora. Druga možnost je, da naredite dva ali več posnetkov z različnimi nastavitvami ostrenja in osvetlitve, ki so posebej prilagojeni območjem v ospredju in oddaljenemu zvezdnemu nebu, nato pa jih združite v eno sliko s programom za urejanje z maskami plasti, kot je program Adobe Photoshop.

Če želite vse zajeti v enem posnetku, vendar je ospredje zelo temno, ga poskusite osvetliti z bliskavico, kot je npr. bliskavica Canon Speedlite 430EX III-RT, ki med dolgo osvetlitvijo odda en ali več svetlobnih impulzov. Ustvarjate lahko tudi tako, da med dolgo osvetlitvijo s svetilko osvetlite določene predmete v ospredju in interesna območja, uporabite pa lahko celo žaromete avtomobila, če ste se pripeljali na mesto za fotografiranje.

7. Zajemite slike zvezdnih sledi

Fotografiranje čudovitih svetlobnih sledi, ki prikazujejo gibanje zvezd, je izziv, vendar lahko to tehniko usvojite z nekaj preprostimi koraki. Začnite tako, da poiščete severni tečaj, ki ga preprosto dosežete z aplikacijo z zvezdno karto v pametnem telefonu. Postavite tako, da je severni tečaj (ali južni tečaj, če ste na južni polobli) osrednja točka fotografije, in uporabite dolgo osvetlitev, zaradi česar se bo krožni vzorec pokazal okoli osrednje lokacije. Ne pozabite, da je pri posnetkih z dolgo osvetlitvijo pomembno, da uporabite stojalo, da preprečite zamegljenost zaradi gibanja.

Ker zvezde ne oddajajo veliko svetlobe, uporabite visoko nastavitev ISO (800, 1600 ali višjo), da boste zajeli jasne zvezdne sledi. Pri uporabi dolge osvetlitve naredite nekaj poizkusnih posnetkov, saj je pri višjih nastavitvah ISO možnost nastanka šumov na fotografiji zelo visoka.

Čeprav zvezde popolno revolucijo na nebu dosežejo v 24 urah, lahko učinek celovitega utrinka dosežete z dolgo izpostavljenostjo približno od 60 do 90 minut. Če fotografirate na severni polobli, vam bo Severnica služila kot referenca, okoli katere se vrtijo zvezde.

Pri večini fotoaparatov je najpočasnejša razpoložljiva hitrost zaklopa 30 sekund, zato morate za daljšo osvetlitev uporabiti osvetlitev z žarnico v ročnem načinu. Tako bo zaslonka lahko odprta tako dolgo, kot boste želeli. Ostrenje nastavite na neskončno vrednost, in ko ste pripravljeni, poskusite osvetlitev približno na 30 minut. Nato ponovno preglejte svoj posnetek. Morda bo trajalo nekaj poskusov in potrpljenja, vendar boste sčasoma dosegli rezultate, s katerimi ste zadovoljni.

Druga možnost je, da ustvarite videoposnetek nočnega neba s časovnim zamikom. Številni Canonovi fotoaparati, vključno s fotoaparati Canon EOS R6, EOS R5 in EOS 90D, so opremljeni z načinom snemanja s časovnim zamikom, ki uporablja vgrajen merilnik intervalov. Fotoaparat namestite na stativ in nastavite hitrost zaklopa približno na 20 sekund ali več, pri čemer ustrezno nastavite zaslonko in vrednost ISO (f/4 in ISO 640 delujeta dobro). Posnemite preizkusno sliko in preglejte rezultate ter po potrebi spremenite nastavitve osvetlitve. Nato nastavite merilnik intervalov, da posname zaporedne posnetke vsakih nekaj minut.

Skupni čas snemanja za zaporedje je odvisen od tega, kako dolgo naj bo videoposnetek nočnega neba s časovnim zamikom, in od hitrosti sličic. Zaporedje 60 posnetkov pri hitrosti sličic 30 sličic na sekundo na primer ustvari dvosekunden videoposnetek s časovnim zamikom.

Dobro izdelan posnetek zvezd s časovnim zamikom je lahko osupljiv, saj se zdi, da se nebesa postopoma vrtijo pred vašimi očmi. Če imate srečo ali načrtujete svoje fotografiranje v obdobju meteorskega dežja, bodo utrinki vidni v celem kadru, kar bo dodatno prispevalo k galaktičnemu čudežu. V našem vodniku za fotografiranje meteorskega dežja si oglejte, kako profesionalci zajamejo ta osupljiv nebesni pojav*.


Avtor: Matthew Richards


*Na voljo samo v izbranih jezikih.
*Adobe in Photoshop sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Izjemno širokokotni objektiv s povečavo

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Canonov najširokokotnejši objektiv RF z goriščno razdaljo 14–35 mm poskrbi za zajem podrobnosti z natančnostjo, ki je značilna za objektive serije L, medtem ko 5,5-stopenjska stabilizacija zagotavlja preprosto fotografiranje iz roke.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Povezani članki

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje Lune

  Podrobna navodila za ustvarjalno fotografiranje Lune.

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  7 nasvetov za fotografiranje pri šibki svetlobi

  Odkrijte ključne tehnike za fotografiranje ostrih fotografij pri šibki svetlobi in najboljši Canonov komplet za fotografiranje pri šibki svetlobi.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za nočne posnetke

  Fotoaparati in objektivi za izjemne nočne fotografije.