NOČNA FOTOGRAFIJA

Nasveti za fotografiranje Lune: kako ustvarjati neverjetne slike neba

Upoštevajte ta podrobna navodila za ustvarjalno fotografiranje Lune in kmalu boste ustvarjali brezčasne slike Zemljine nebeške spremljevalke.
Bližnji posnetek Lune, na katerem je vidna samo njena četrtina in ga je astrofotografinja Mara Leite zajela s fotoaparatom Canon EOS R8.

Luna je že od nekdaj priljubljen subjekt fotografov po vsem svetu, zlasti ob redkih priložnostih, ko je vidna kot super luna ali celo kot krvava luna. Toda fotografiranje teh pojavov zna biti zahtevno. Zelo oddaljen svetel subjekt je zahtevno fotografirati pri šibki svetlobi. Težko ga je tudi zajeti v kader in ga izostriti pri večjih goriščnih razdaljah. Toda s pravo fotografsko opremo, nastavitvami osvetlitve in pazljivim načrtovanjem pred fotografiranjem lahko naredite čudovito podrobne fotografije lune in atmosferskih pokrajin. Tukaj delimo z vami vse informacije, ki jih potrebujete za fotografiranje lune, in nasvete strokovnjakov glede nastavitev in opreme ter namige astrofotografinje Mare Leite za to, kako ustvarite najboljše slike lune.

1. Luno morate razumeti

Košček luninega krajca med dvema cerkvenima stebroma, zajet s fotoaparatom Canon EOS R10.

"Z aplikacijami ali spletnimi mesti je mogoče spremljati različne lunine mene," pravi Mara, nagrajena fotografinja pokrajin in astronomskih prizorov. "Vključujejo podatke o času vzhoda in zahoda lune na krajih po vsem svetu." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 100mm, 1/5 s, f/6,3 in ISO 1250. © Mara Leite

Listi na veji, ki so kot obris vidni na ozadju zamegljene polne lune, zajeti s fotoaparatom Canon EOS R10.

"Nekatere aplikacije lahko sledijo Luninemu premikanju in izračunajo, kako velika bo luna videti glede na subjekt," pravi Mara. Posneto s fotoaparatom EOS R10 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8L IS USM pri 400 mm, 1/320 s, f/9 in ISO 1250. © Mara Leite

Luna obkroži Zemljo v 27.322 dnevih. Ta cikel je razdeljen v mene: mlada luna, rastoči krajec, prva četrtina lune, rastoči polmesec, polna luna, upadajoči polmesec, zadnja četrtina lune, upadajoči krajec in znova mlada luna. Ne samo, da vsaka mena zagotavlja drugačen pogled na luno, pač pa vpliva tudi na svetlobne razmere, od svetle polne lune do komaj vidne mlade lune.

Nekaj trenutkov v luninem koledarju je res posebnih. Ko je Luna bližje Zemlji in je hkrati polna luna – čas meseca, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani – smo priča večji polni luni ali super luni. Še redkejša je krvava luna – ko ob običajni super luni pride tudi do popolnega luninega mrka. To pomeni, da Zemlja popolnoma zastre neposredno sončno svetlobo in ta ne pride do Lune, ostane pa samo svetloba, ki se lomi v Zemljini atmosferi, zaradi česar je Luna videti krvavo rdeča.

2. Načrtujte vnaprej

Lunin krajec, viden na nočnem nebu za svetilnikom, zajet s fotoaparatom Canon EOS R8.

"Zaradi očitnih razlogov se je treba vnaprej pozanimati, kakšno bo vreme," pravi Mara. "Drugače kot dež ali megla oblaki niso vedno slabi. Fotografijam Lune lahko dodajo dramatičnost in skrivnostnost. Priporočam, da na lokalni vremenski postaji preverite, kakšna bosta odstotek oblačnosti in hitrost vetra." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 100mm, 1,6 s, f/5,6 in ISO 6400. © Mara Leite

Polna luna nad portugalskim samostanom, zajeta s fotoaparatom Canon EOS R8.

"Če je mogoče, je zame nujno, da že pred načrtovanim časom fotografiranja osebno obiščem kraj fotografiranja in se prepričam, da v vidnem polju ni ovir in da je mesto odprto po delovnem času," pravi Mara. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8L IS USM pri 325 mm, 1/320 s, f/8 in ISO 1600. © Mara Leite

Pri fotografiranju Lune ne bodo na preizkušnji le vaše fotografske spretnosti, pač pa se boste morali seznaniti tudi s premikanjem Zemlje in njenih satelitov. Za mnogo let vnaprej znamo predvideti, kje točno bo luna vzšla, kakšna bo njena pot po nebu in kje bo zašla. Na voljo je več koristnih aplikacij za telefone, s katerimi lahko natančno načrtujete kote fotografiranja. Za vodilo je lahko podatek, da bo polna luna na nebu neposredno nasproti zahajajočemu soncu.

Upoštevajte čas dneva. Luna je morda najbolj osupljiva, ko se prvič pojavi na obzorju – ta pojav se imenuje "lunin vzhod". Še posebno privlačno je fotografiranje super lune. Svetloba mora dobesedno potovati skozi Zemljino atmosfero do vas, zato je Luna videti rdeča. V tem trenutku je Luna videti tudi največja, vendar je to optična prevara – velikost Lune je ves čas enaka, toda ukrivljenost atmosfere deluje kot povečevalno steklo.

Pomembno je tudi, da pred odhodom preverite vremensko napoved. Jasno nebo zagotavlja najboljšo vidljivost. Poiščite kraje, s katerih boste imeli dober pogled na dogajanje in so vizualno zanimivi, na primer privlačno mestno obzorje, vendar na njih ni veliko motečih elementov. Prepričajte se, da imate pripravljeno opremo. To pomeni, da je baterija popolnoma napolnjena in vsa oprema zapakirana. Luna se premika hitro, zato jo boste zamudili, če boste hiteli domov, ker ste nekaj pozabili.

3. Nastavitve za fotografiranje Lune

Oseba, ki nastavlja vrtljivi zaslon fotoaparata Canon EOS RP med fotografiranjem lune.

Pri fotografiranju tako svetlega subjekta v temi lahko pride do težav z osvetlitvijo, zato jo skušajte nastaviti ročno.

Zaslon fotoaparata Canon EOS RP, na katerem so prikazane nastavitve poudarjanja.

Če imate težave z izostritvijo Lune, poskusite izostriti ročno. Uporabite način Live View (Ogled v živo) in omogočite poudarjanje ostrenja, da zagotovite ostre detajle.

Samodejna osvetlitev se pri fotografiranju Lune ne bo obnesla, zato jo je bolje nastaviti ročno. Intenzivnost sončne svetlobe, ki pride do Lune, načeloma ostane enaka, zato lahko upoštevamo preprosto pravilo glede osvetlitve – pravilo "lunarnih 11". Zaslonko nastavite na f/11, hitrost zaklopa pa naj se ujema z obratno vrednostjo ISO, kar pomeni, da pri vrednosti ISO 100 uporabimo hitrost 1/100 s, pri vrednosti ISO 200 uporabimo hitrost 1/200 s in tako naprej. To pravilo lahko prekršimo – hitrost zaklopa in zaslonko lahko prilagajate okrog teh vrednosti, dokler ne dobite slike, ki vam je všeč.

4. Najboljša oprema za fotografiranje Lune

Košček luninega krajca, ki kuka izza ulične svetilke, posnet z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Fotoaparat Canon EOS R10 vključuje ostrenje pri šibki svetlobi -4 EV, kar vam omogoča natančno ostrenje pri šibki svetlobi. Združite ga s cenovno ugodnim in hkrati zmogljivim objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ter ustvarjajte čudovite fotografije Lune. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105mm, 1/5 s, f/7,1 in ISO 800. © Mara Leite

Na nebu je vidna prva četrtina lune, zajeta z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM vključuje optični stabilizator slike s 5,5 koraka in je odličen za fotografiranje lune, saj zagotavlja bolj stabilne fotografije iz roke. To je popolno za hitro fotografiranje, ko se nimate časa ukvarjati s stativom. Posneto s fotoaparatom EOS R8 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8L IS USM pri 400 mm, 1/200 s, f/8 in ISO 1000. © Mara Leite

Za bližnje posnetke lune je nujno potreben objektiv z veliko povečavo, vendar ne skrbite, če šele začenjate. Hiter in drag objektiv ni nujno potreben, saj je luna tako svetla, da ne potrebujete najširših zaslonk, ki jih nudijo vrhunski objektivi z veliko povečavo. Primerna bo tudi standardna povečava, kakršno zagotavlja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ali RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – morda ne boste zapolnili kadra, vendar lahko območje pozneje obrežete. Tukaj fotoaparati s sistemom EOS R pokažejo, zakaj je pomembna visoka ločljivost. Fotoaparat polne velikosti Canon EOS R8 zagotavlja izjemno jasne slike tudi pri šibki svetlobi, tipala APS-C fotoaparatov Canon EOS R10 in EOS R50 pa objektivom zožijo vidno polje in tako omogočijo daljši doseg širših objektivov.

5. Približajte se

Bližnji posnetek Lune, ki prikazuje značilnosti in podrobnosti na njeni površini.

Najprimernejši čas za fotografiranje podrobnosti na Luninem površju je takrat, ko je luna večja kot polmesec (ko so vidne približno tri njene četrtine). Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM in nastavkom Extender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 in ISO 100.

Čeprav je polna luna nekaj čarobnega, to morda ni pravi trenutek, če želite zajeti kraterje na njenem površju. Enako kot bliskavica fotoaparata osvetli obraz, neposredna sončna svetloba med pojavom polne lune odpravi vse sence. Ob drugih priložnostih jo sončna svetloba obsije bolj s strani, kar ustvari osvetljene in zasenčene dele, ki poudarijo podrobnosti in oblike Luninega površja. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM je odličen objektiv za bližnje posnetke, saj združuje dolg telefoto objektiv s povečavo in stabilizacijo slike. Če želite zares zapolniti kader, izberite zelo dolg objektiv, kot je RF 600mm F11 IS STM. Zaslonka f/11 je kot nalašč za fotografiranje lune, saj sledi pravilu "lunarnih 11" glede osvetlitve. Če želite povečati obseg objektivov, vam lahko pomagajo nastavki za objektive, kot sta telekonverter RF 1.4x in telekonverter RF 2x.

6. Za širši pogled

Luna sveti na temnem nebu nad nočnim prizorom reke, mostu in čolnov, za njimi pa se razteza pogled na mesto.

Mara za iskanje novih krajev uporablja spletne zemljevide in družbena omrežja. Tako raziskuje zanimive subjekte in znamenitosti na območju, ki ga fotografira. "Prav tako je koristno vprašati domačine," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 19mm, 20 s, f/22 in ISO 640. © Mara Leite

Luna, ki je visoko na nebu vidna nad svetlo oranžnimi oblaki in vodno površino, fotografirana s fotoaparatom Canon EOS R8.

Odprtost zaslonke f/4 objektiva Canon RF 14-35mm F4L IS USM ostane nespremenjena po celotni goriščni razdalji. To pomeni, da se hitrost zaklopa in vrednost ISO pri povečavi Lune ne spreminjata. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 17 mm, 1/500 s, f/6,3 in ISO 2500. © Mara Leite

Bodite še bolj ustvarjalni in eksperimentirajte s širšim objektivom, kot je Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Tako boste luno lahko vključili v obstoječo pokrajino. Ko Luno zajamete samo, je pogosto videti strašljiva, vendar pa lahko v fotografijo z znamenitostmi, ki jih poznate, ali izbranim obzorjem dodate kontekst in tako ustvarite zanimive kompozicije. Za osupljive učinke lahko preizkušate tudi različne velikosti.

Ponesite fotografiranje Lune na višjo raven z dodatnimi nasveti in navdihom poklicnega fotografa Andrewa Fuseka Petersa*.


Napisali James Paterson, Phil Hall in Rachel Segal Hamilton

*Na voljo samo v izbranih jezikih.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Izjemno širokokotni objektiv s povečavo

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Canonov najširokokotnejši objektiv RF z goriščno razdaljo 14–35 mm poskrbi za zajem podrobnosti z natančnostjo, ki je značilna za objektive serije L, medtem ko 5,5-stopenjska stabilizacija zagotavlja preprosto fotografiranje iz roke.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.
 • Objektivi RF

  RF 600mm F11 IS STM

  Revolucionarni super telefoto objektiv, ki je kompakten in lahek, popoln za fotografe divjih živali, safarija ali fotografiranje med gibanjem.
 • Objektivi za DSLR

  RF 2x

  Telekonverter RF 2x zagotavlja ostrino in vsestranskost z 2-kratno dodatno povečavo za dvojni doseg združljivih telefoto objektivov RF in objektivov s povečavo.
 • Povezani članki

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje nočnega neba

  Najboljše tehnike za nočno fotografiranje zvezd, vključno s časovnimi presledki in slikami utrinkov.

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za nočne posnetke

  Fotoaparati in objektivi za izjemne nočne fotografije.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Izdelava sončnega sistema

  Vzemite si čas, da se ponovno povežete, se učite in igrate z zbirko izdelkov iz papirja z vesoljsko tematiko iz programa Creative Park.