USTVARJALNO TISKANJE

Neverjetno: izdelki iz papirja z vesoljsko tematiko

Sezite po zvezdah s storitvijo Canon Creative Park, tiskalnikom PIXMA, papirjem, škarjami in lepilom.
Figurica astronavta iz papirja sedi na leseni mizi, obkrožena z drugimi šablonami za izdelke iz papirja z vesoljsko tematiko iz storitve Canon Creative Park.

Faze v razvoju otrok se hitro spreminjajo, zato je izdelava izdelkov, ki jih je mogoče reciklirati, odličen način raziskovanja novih priljubljenih dejavnosti. Storitev Creative Park, ki je na voljo kot spletno mesto in aplikacija, je odličen in brezplačen vir z več tisoč šablonami in zamislimi za izdelke iz papirja. Ljubitelji vesolja lahko izbirajo med številnimi možnostmi, ki so primerne za ustvarjalce vseh starosti in sposobnosti, od preproste makete sončnega sistema do izredno podrobno izdelane replike vesoljskega vozila"Curiosity" za vožnjo po Marsu.

Ustvarjanje papirnatih izdelkov je tudi priložnost za učenje prek dejavnosti, ki v mladih glavah spodbudijo vprašanja in domišljijo, zato boste lahko še več tednov z njimi igrali igre z vesoljsko tematiko. Izdelovanje izdelkov z vesoljsko tematiko lahko celo povežete s prihajajočim nebesnim pojavom, na primer s superluno, mrkom ali meteorskim rojem.

Mika in Gen Sidaway ter njune tri otroke – Chloe, Halle in Luka – vesolje zelo zanima, zato so komaj čakali, da se lotijo ustvarjanja astronomskih izdelkov. Oglejte si, kako jim je šlo.

Načrtovanje vaše medzvezdne pustolovščine

Družina sedi okrog klubske mizice, na kateri je tiskalnik Canon PIXMA, ob njem pa je zbirka papirnatih modelov z vesoljsko tematiko, izdelanih iz šablon programa Creative Park.

Gen, ob kateri so na sliki tudi Mike, Chloe, Halle in Luke, navdušeno pove: "To ni bilo samo čudovito druženje v družinskem krogu, pač pa je bilo tudi zelo pozorno preživljanje prostega časa." "Mislim, da bom v prihodnje preizkusila šablone za izdelavo kolažnih albumov, želim pa izdelati tudi okraske za različne letne čase."

Kot pri večini možnosti za ustvarjanje iz papirja, ki jih najdete v storitvi Creative Park, pri vesoljskih izdelkih ne potrebujete posebne opreme. Oglejte si navodila za vsako šablono, ki jo izberete, saj pri nekaterih potrebujete predmete, kot so vrvica, elastike ali barvna pisala. Tukaj je seznam splošne opreme, ki jo boste potrebovali:

Izbira vesoljske šablone

Oseba v prenosnem računalniku brska po šablonah z vesoljsko tematiko v storitvi Canon Creative Park. Poleg prenosnega računalnika je Canonov fotografski papir, za njim pa tiskalnik Canon PIXMA, medtem ko je na polici papirnata figurica astronavta.

Gen in Mike sta si pomagala z ocenami z zvezdicami za vsako šablono v storitvi Creative Park, ko sta se morala odločiti, kateri izdelki iz papirja najbolje ustrezajo veščinam otrok. Gen: "Zelo mi je všeč, da je na voljo toliko različnih šablon." "Dekleti sta že izbrali nekaj hišic za punčke, ki jih želita izdelati, Luku pa so všeč izdelki v obliki dinozavrov."

Izbira izdelka, ki ga želite pogumno raziskati, se zdi enostavnejša, kot je, saj imate na izbiro na desetine možnosti za izdelavo izdelkov iz papirja z vesoljsko tematiko. Živahno obarvan viseči okrasek v obliki lune bo razveselil mlajše otroke, medtem ko bodo vesoljska plovila, kot sta Saturn V ali Space Shuttle, navdihnila starejše, da se med ustvarjanjem izdelkov tudi česa naučijo. Razprava o tem, kaj želi ustvariti vaš otrok, je odličen način za začetek raziskovanja tematike – od planetov v našem osončju do tega, kako delujejo vesoljska plovila. Morda se boste tudi sami česa naučili.

Vsaka šablona za ustvarjanje izdelkov je ocenjena z zvezdicami, ki označujejo stopnjo težavnosti, opremljena pa je tudi z informacijami o tem, koliko časa približno boste potrebovali za izdelavo. Sidawayeva imata otroke različnih starosti, zato je bilo pomembno, da sta se pametno odločila. "Ocene so bile v veliko pomoč," pojasni Gen. "Zbirka Creative Park je obsežna in ponuja ogromno možnosti, zato so nama ocene pomagale, ko se je bilo treba odločiti, kaj bi bilo najbolje za vsakega od otrok. Za vsakogar se nekaj najde."

Pripravite se na tiskanje

Dlan drži rob šablone iz storitve Creative Park, ki prihaja iz tiskalnika Canon PIXMA, ki je poleg sestavljenih papirnatih modelov z vesoljsko tematiko.

Mike: "Res sem bil navdušen nad tem, kako enostavna je bila nastavitev tiskalnika Canon PIXMA TS7650i. Samo priklopiš ga in dobesedno ti pove, kaj moraš narediti. Tudi tiskanje je bilo neverjetno preprosto ne glede na to, ali smo uporabili aplikacijo za pametni telefon ali računalnik."

Ko izberete svoj izdelek, izberite možnost tiskanja in v nekaj sekundah vas bo čakala pripravljena šablona. Mike pravi, da mu je bilo všeč priročno tiskanje neposredno iz pametnega telefona prek aplikacije Creative Park. "Poskusili smo tiskati neposredno iz aplikacije in iz računalnika ter ugotovili, da sta oba načina zelo enostavna in intuitivna," še doda. "Sledite preprostim navodilom in pustite, da tiskalnik opravi vse ostalo."

Šablone so natisnjene v nekaj sekundah in so po zaslugi obstojnega črnila PIXMA takoj suhe na dotik. Gen: "Res me je veselilo, da so bile šablone natisnjene tako hitro, saj je to pomenilo, da je imel vsak od otrok svojo nalogo." "V nasprotnem primeru bi lahko precej čakali, kar bi dolgočasilo otroke in bi se morda lotili česa drugega. Po zaslugi Canonovega matiranega fotografskega papirja, ki smo ga uporabili, se je črnilo lepo vtisnilo in se ni razmazalo."

Sestavljanje šablon

Mama pomaga svojemu sinu s škarjami izrezati šablono za izdelek iz papirja z vesoljsko tematiko iz storitve Canon Creative Park.

Od rezanja in zarezovanja robov do pregibanja in lepljenja, vsi družinski člani so sodelovali pri izdelavi papirnatih modelov z vesoljsko tematiko.

Otroka sedita za mizo. Eden od njiju drži knjižico z dejstvi o soncu, drugi pa šablono za izdelke iz papirja iz storitve Creative Park.

Sonce je od Zemlje oddaljeno 149 milijonov kilometrov – to je samo eno od mnogih dejstev o vesolju, ki so se jih otroci Sidawayevih naučili med ustvarjanjem izdelkov.

Ko je šablona natisnjena, se lahko lotite rezanja in pregibanja. Uporabite lahko škarje, pri naprednejših šablonah pa olfa nož in rezalno ploščo. Ko so robovi prepognjeni, jih ne pozabite zarezati, da šablone ohranijo svojo obliko, in sledite navodilom, ki so priložena večini šablon. "Proučite vzorce in vnaprej določite, kdo se bo spoprijel s katerim delom," pove Mike.

Gen doda: "Moj najkoristnejši nasvet je, da za zarezovanje robov uporabite staro pisalo, v katerem ni več črnila, in ravnilo. Ne bo zarezalo skozi papir, vseeno pa bo pustilo dovolj globok vtis – in tega ne pozabite narediti pred lepljenjem."

Za lepljenje šablon lahko uporabite PVA, pištolo z lepilom, lepilne blazinice, okolju prijazno alternativno rešitev ali celo lepilni trak – od lepila, ki ga uporabite, je tudi odvisno, ali bo vaše izdelke mogoče reciklirati. Nekatere šablone boste morda morali med sušenjem držati skupaj s sponkami ali žebljički, da ohranite njihovo obliko. Gen priporoča uporabo lepila, ki se hitro posuši, ali celo tankega obojestranskega traku za hitrejše lepljenje.

Povečajte samozavest otrok tako, da jim pustite, da se določenih opravil lotijo sami, medtem ko druge modele ustvarite skupaj v družinskem krogu. To je strategija, ki sta se je posluževala Mike in Gen. Njuna hčerka Chloe je rekla, da je pri tem zelo uživala. "V šoli smo se učili o vesolju, toda pri izdelavi modela strukture sončnega sistema z mamo sem se naučila stvari, ki jih prej nisem vedela. Prav tako je bilo zelo lepo, da smo skupaj preživeli čas kot družina in počeli nekaj ustvarjalnega."

Poleg modela sonca in spremljajoče brošure z dejstvi sta Chloe in Gen delali na bolj zapletenem astronavtu, Mike pa je Halle in Luku pomagal z dioramama Marsa in Lune. Mlajša otroka sta uživala v rezanju in lepljenju, a mislim, da jima je bilo všeč predvsem igranje z astronavtom na diorami, ko smo končali," pove Mike.

Čas je za igro

Oseba na polico položi papirnato sonce, izdelano iz šablone iz storitve Creative Park.

"Zelo presenečena, a zadovoljna sem s tem, kako zelo smo v družinskem krogu uživali pri izdelavi teh poučnih in zabavnih izdelkov iz papirja," pove Gen. "Ne samo, da se otroci še vedno igrajo z njimi, pač pa se še vedno pogovarjajo o tem, kako zelo so uživali pri njihovi izdelavi."

Otrok položi papirnato figurico astronavta v dioramo v storitvi Creative Park.

Izdelava šablon za izdelke iz papirja iz storitve Creative Park ni samo zabavna dejavnost, ki popestri družinsko zabavo. Z modeli se lahko vedno znova tudi igrate. Halle in Luke sta se več ur pretvarjala, da astronavt raziskuje nove planete.

Ko končate z izdelavo in se lepilo posuši, sedite in občudujte svoje izdelke ter se prepustite vesoljskim pustolovščinam. "S svojim astronavtom smo se zelo zabavali," navdušeno razlaga Halle. "Pretvarjamo se, da se podaja na pustolovščine po vsej hiši in skače s planeta na planet. Všeč mi je, da je podrobno izdelan in da lahko premikaš njegove roke in noge." Najmlajši od otrok, Luke, doda: "Všeč mi je, da lahko leti po zraku."

Gen pove, da bodo nove vesoljske makete poleg igre tudi odlična popestritev otroških spalnic. "Diorami sta zelo vpadljivi na njihovih knjižnih policah in z njima se lahko vedno znova igrajo. Da ne omenjam tega, da bosta služili kot spomin na dragocene trenutke, ki smo jih preživeli skupaj v družinskem krogu."

Ko vaš otrok naslednjič pogleda v prostrano nočno nebo in vas vpraša, kaj je tam zgoraj, s storitvijo Creative Park prebudite njegovo domišljijo in potešite njegovo vedoželjnost. Morda boste dobili navdih za tiskanje tistega, kar vidite skozi teleskop, ali za fotografiranje planeta, zvezde ali satelita, da jih boste primerjali med seboj. Poiščite navdih za izdelke iz papirja na naši strani Pinterest in svoje zunajzemeljske izdelke delite na družbenih omrežjih s ključnikom #MadeWithPIXMA.

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

 • PIXMA TS7650i

  Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA TS7650i

  Hiter in visokokakovosten tiskalnik, ki se zaradi svoje kompaktne zasnove in enostavne uporabe popolno poda v vaš dom.
 • Brizgalni tiskalniki

  Matte Photo Paper MP-101

  Matiran fotografski papir omogoča tiskanje matiranih kakovostnih fotografij, slik in besedila. Primeren je tudi za bolj ustvarjalno uporabo, na primer za voščilnice, panoje in zgibanke.
 • Povezani članki