NOČNA FOTOGRAFIJA

Najboljša osnovna oprema za nočne posnetke in astrofotografijo

Oglejte si, kateri fotoaparati in objektivi zagotavljajo vrhunsko kakovost slike, od nočnih portretov do nočnih fotografij mest in zvezdnih utrinkov.
Silhueta osebe, naslonjene na zgradbo, osvetljeno z rumeno svetlobo. Posnel Canonov ambasador Lorenz Holder s fotoaparatom Canon EOS R6.

Svetloba je ključni element fotografije, zato je fotografiranje ponoči ali pri šibki svetlobi poseben izziv. Vendar pa nočna fotografija ponuja edinstven nabor ustvarjalnih priložnosti. Spretno osvetljeni portreti na temnem ozadju imajo lahko čarobno kakovost, hkrati pa učinkovito osamijo glavni motiv v prizoru. Nočne živali dajejo fotografijam divjih živali drugačen pridih, medtem ko se nočne mestne krajine kopajo v soju lastne svetlobe. Za resnično veličasten sijaj lahko usmerite pogled v nebo in zajamete Rimsko cesto

Modra ura polmraka pred sončnim vzhodom ali po sončnem zahodu je številnim fotografom najljubši čas. Še vedno je prisotne nekaj naravne svetlobe, ki poudari podrobnosti, medtem ko mestne luči poskrbijo za topel sijaj prizorov. Globoka modrina na nebu prav tako doda dramatičen pridih. Vendar pa je modra ura lahko zelo kratka, odvisno od globalne zemljepisne širine vaše lokacije in letnega časa, in morda boste imeli na voljo le nekaj minut, da v celoti izkoristite najboljšo osvetlitev. Najbolje je, da načrtujete vnaprej, tako da si ogledate čas sončnega vzhoda in zahoda ter vnaprej poiščete lokacije, kjer želite fotografirati.

Upoštevajte tudi, da se lahko spopadete z zmrzaljo in roso, zato je priporočljivo, da imate s seboj topla ali nepremočljiva oblačila. Številni Canonovi fotoaparati in objektivi imajo celovito zaščito pred vremenskimi vplivi, z velikim dežnikom pa boste poskrbeli, da bo oprema ostala suha.

Funkcije, na katere morate biti pozorni pri nočnem fotografiranju

Zelene in rdeče luči, ki odsevajo v lužah na mokri cesti s silhueto ženske, ki drži dežnik. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.

Brezzrcalni fotoaparat Canon EOS R6 ima občutljivo tipalo polne velikosti z 20,1 milijona slikovnih pik, ki je zasnovano posebej za preprosto obvladovanje prizorov z visokim dinamičnim razponom, kot tudi na splošno pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 153 mm, 1,8 s, f/2,8 in ISO 320. © Lorenz Holder – Canonov Ambasador

Dolga osvetlitev oddaljenih mestnih luči pod zvezdnim nebom, posneta s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III.

Če imate raje kompakten fotoaparat s fiksnim objektivom, je Canon PowerShot G7 X Mark III odlična izbira za bloganje v mraku, snemanje vlogov in splošno nočno fotografiranje. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 8,8 mm, 8 s, f/1,8 in ISO 400.

Brezzrcalni fotoaparati imajo veliko prednost pred fotoaparati DSLR za nočno fotografijo. Elektronska iskala lahko samodejno povečajo raven svetlosti in tako simulirajo učinek nastavitev osvetlitve. To vam omogoča, da dobesedno vidite v temi, hkrati pa si ogledate svetlost nastale slike za poljubne nastavitve osvetlitve, tudi pred fotografiranjem.

Odlično je, da lahko fotografirate ponoči brez omejitev, ne da bi morali nositi stojalo. Fotoaparati, kot sta EOS R6 in EOS R7, se ponašajo s stabilizatorjem slike v ohišju (IBIS), ki vam pomaga pri zajemanju stabilnih slik brez tresljajev. Skupaj z optičnim stabilizatorjem slike nekaterih objektivov to pomeni, da lahko dosežete do 8 stopenj stabilizacije slike, kar je idealno za fotografiranje iz roke pri veliko daljših hitrostih zaklopa. 

Velika prednost je lahko tudi hitro in dosledno natančno samodejno ostrenje. Sistem samodejnega ostrenja v fotoaparatu EOS R6 deluje v skoraj popolni temi pri –6,5 EV (vrednost osvetlitve). To je enako osvetlitvi pokrajine z le četrtino lune. To je –5 EV za EOS R7 in –4 EV za EOS R10, kar je približno enako osvetlitvi prvega krajca ali rastoče lune.

Objektivi s široko zaslonko prepuščajo več svetlobe na senzor vašega fotoaparata, kar omogoča fotografiranje tudi v najtemnejših nočeh, s širokokotnim objektivom pa lahko uporabljate tudi daljše hitrosti zaklopa. Objektivi z optičnim stabilizatorjem slike so koristni za zmanjšanje zamegljenosti pri fotografiranju iz roke.

Astrofotografija

Nočna fotografija palm, posneta od spodaj, na kateri so obrisi palm pred Rimsko cesto. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM. 

Širokokotni objektivi, ki se uporabljajo pri najširši nastavitvi zaslonke ali blizu nje, s svetlo zaslonko od približno f/1,8 do f/2,8 prenašajo več svetlobe skozi senzor fotoaparata, kar je lahko velika prednost pri astrofotografiji. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri nastavitvah 16 mm, 25 s, f/2,8 in ISO 6400.

Fotograf s stojalom stoji na skalnati vzpetini s fotoaparatom, usmerjenim proti zvezdnatemu nočnemu nebu.

Čeprav zmogljiva kombinacija Canonovih sistemov IBIS in IS v objektivu omogoča fotografiranje iz roke v skoraj popolni temi, je včasih stojalo izjemno pomembno, na primer pri astrofotografiji. Tudi pri uporabi stojala je pomembno, da se na začetku osvetlitve ne dotikate fotoaparata, da ne povzročite zamegljenosti zaradi gibanja. S programom Canon Camera Connect lahko fotoaparat upravljate na daljavo.

Fotoaparati polnega formata so primernejši za astrofotografijo kot fotoaparati formata APS-C, saj si boste pogosto želeli zelo široko vidno polje za nočno nebo. Če fotografirate luno, lahko fotoaparat APS-C združite s telefoto objektivom in tako zajamete podrobnosti Zemljinega satelita.

Fotoaparat Canon EOS R6 je še posebej primeren za nočno fotografiranje. Kombinacija slikovnega tipala polnega formata in skromnega števila 20,1 milijona slikovnih pik pomeni sorazmerno velike posamezne slikovne pike z večjim potencialom zbiranja svetlobe. Rezultat je minimalen šum slike pri uporabi visokih nastavitev ISO, da se izognete majhnim hitrostim zaklopa pri šibki svetlobi. Standardni razpon občutljivosti sega vse od ISO 100 do ISO 102400.

Za astrofotografijo je običajno najprimernejše ročno ostrenje, Canonovi brezzrcalni fotoaparati sistema EOS R pa imajo možnost poudarjanja ostrenja, s katero lahko osvetlite obrise izostrenega predmeta v iskalu ali na zadnjem zaslonu.

Zaželeni so hitri objektivi s svetlo zaslonko, ki prepuščajo čim več svetlobe. Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM se dobro obnese v obeh pogledih, obenem pa omogoča tudi astrofotografijo na formatih APS-C EOS R7 in EOS R10, kjer učinkovita goriščna razdalja 25,6 mm še vedno zagotavlja precej veliko vidno polje. 

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je še ena odlična možnost za zajemanje zvezdnih sledi in veličastnih prizorov, kot je severni sij. Najširša hitra zaslonka f/1,8 ima krožno zasnovo z 9 lopaticami, ki se odlično obnese pri šibki svetlobi, s tem lahko ustvarite čudovita neizostrena območja in zamegljeno ozadje.

Nočni portreti

Portret pri šibki svetlobi mačke, ki sedi na polici, posnet z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Malo teme je zelo pomembno, če želite osamiti svoj glavni motiv. S 5-stopenjsko stabilizacijo slike je objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM odlična izbira za ustvarjalne portrete pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/500 s, f/2 in ISO 200.

Portret pri šibki svetlobi ženske v stranskem profilu z zamegljenimi svetlobnimi ploščami v ozadju, posnet z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM.

Majhen, lahek in cenovno ugoden objektiv RF 50mm F1.8 STM s hitro zaslonko f/1,8 se odlično obnese tudi pri šibki svetlobi in je odličen za ustvarjanje posebnega zamegljenega ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/125 s, f/1.8 in ISO 1250. © Ejiro Dafé

Fotoaparata Canon EOS R10 s 24,2 milijona slikovnih pik in EOS R7 z 32,5 milijona slikovnih pik zagotavljata izjemno kakovost slike za nočne posnetke s standardnim razponom občutljivosti ISO 100–32000. To vam daje veliko manevrskega prostora za vzdrževanje dovolj velikih hitrosti zaklopa za nočno fotografiranje iz roke. Druga uporabna možnost je Canon EOS RP. Opremljen je s slikovnim tipalom polnega formata s 26,2 milijona slikovnih pik in razponom občutljivosti, ki se razteza do ISO 40000, kar omogoča fotografiranje brez bliskavice ter še vedno ohranja podrobnosti in barve.

Pri fotoaparatu polnega formata je goriščna razdalja 85 mm običajno idealna za portrete. Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM s svetlo zaslonko vam omogoča, da zamrznete gibanje motiva s kratkim časom zaklopa, tudi v temnih pogojih. Za to vam ni treba preveč povečati nastavitve ISO fotoaparata in lahko ohranite optimalno kakovost slike tako, da povečate najmanjše podrobnosti in zmanjšate šum na sliki.

Dodatna prednost je, da široka zaslonka omogoča plitvo globino polja, tako da lahko moteča ozadja izločite iz fokusa, da izolirate glavni motiv, mestne luči ali okrasne lučke pa spremenite v plošče z mehko zameglitvijo.

Pri fotoaparatih Canon EOS R7 in EOS R10 50-milimetrski glavni objektiv omogoča učinkovito goriščno razdaljo 80 mm, primerno za portrete, in tako zagotavlja približno enako vidno polje kot 85-milimetrski objektiv na fotoaparatu polnega formata. Objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM s svetlo zaslonko je kompakten, lahek in cenovno ugoden, hitrejši objektiv RF 50mm F1.2L USM pa je najboljši objektiv profesionalne izbire.

Nočne mestne krajine

Dolga osvetlitev nočne mestne pokrajine, posnete s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM. 

Objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM je dovolj lahek, da ga lahko nosite s seboj med raziskovanjem mest po temi, njegova kakovost izdelave serije L pa ščiti pred prahom in vlago. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 in objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 50 mm, 1,6 s, f/4,5 in ISO 1250.

Osvetljena mestna pokrajina ponoči z odsevi stavb, ki so vidni v vodi v ospredju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Canonov objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je hiter, kompakten in lahek širokokotni objektiv, ki je idealen za fotografiranje nočnih mestnih prizorov. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 24 mm, 0,3 s, f/1,8 in ISO 100.

Če nočne mestne krajine fotografirate iz roke, je stabilizator slike koristen za posnetke brez tresljajev, EOS R7 pa z združljivimi objektivi omogoča stabilizacijo do 7 korakov. Za zajemanje mestnih prizorov ponoči pa boste verjetno morali uporabiti stojalo ali poiskati primerno stabilno površino, na katero boste postavili fotoaparat, in uporabiti majhno hitrost zaklopa ali dolgo osvetlitev.

Tako kot pri astrofotografiji je hitri širokokotni objektiv najboljša izbira za zajemanje obsežnih mestnih krajin in nočnih prizorov v okvir. Fotoaparata Canon RF 16mm F2.8 STM in Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM sta dobra kandidata.

Možnost povečave pride do izraza, ko je vaše gibanje omejeno zaradi zgradb in drugih ovir v mestnem okolju, objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM pa je odlična izbira, še posebej, če ugotovite, da potrebujete več telefoto dosega za pokrivanje razdalje ali osredotočanje na manjše dele mestne ali nočne pokrajine.

Fotografiranje premikajočih se predmetov ponoči

Glava srne, posneta ponoči z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM in Canonovim telekonverterjem RF 1.4x.

Super telefoto objektiv in telekonverter vam omogočata snemanje nočnih divjih živali z veličastnimi podrobnostmi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM in Canonovim telekonverterjem RF 1.4x pri 1120 mm, 1/200 s, f/16 in ISO 800.

Gorski kolesar, obdan z rdečimi in modrimi svetlobnimi sledmi, izvaja skok na temnem nebu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 Mark II.

Če za fotografiranje svetlobnih sledi uporabljate stojalo, lahko uporabite dvosekundni zamik samosprožilca, ki daje fotoaparatu čas, da se umiri po pritisku na sprožilo. Za hitrejši odziv lahko fotoaparat upravljate na daljavo z brezplačnim programom Canon Camera Connect, ki omogoča tudi predogled posnetka v živo na pametnem telefonu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 Mark II in objektivom Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM pri 15 mm, 8 s, f/4,5 in ISO 1250. © Teddy Morellec

Dober telefoto doseg vam bo pomagal pri fotografiranju premikajočih se predmetov, kot so nočne živali. Tudi nastavki za objektiv, kot sta telekonverter RF 1.4x in telekonverter RF 2x, so lahko zelo uporabni, če želite povečati doseg.

Z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM ali RF 85mm F2 MACRO IS STM lahko na krajših razdaljah dosežete odlične rezultate. To še posebej velja, če jih uporabljate s fotoaparatom Canon EOS R7 ali EOS R10, kjer 1,6-kratni faktor obrezovanja razširi telefoto doseg teh objektivov na 168 mm oziroma 136 mm.

Vsestranski razpon povečave od širokokotne do telefoto objektiva RF 24-105mm F4L IS USM je idealen tudi za fotografiranje premikajočega se prometa in ustvarjanje svetlobnih sledi z dolgimi osvetlitvami. Če fotografirate eno vozilo in z bliskavico Canon Speedlite dodate osvetlitev, izberite način sinhronizacije z drugim zastorom. Tako bo videti, da se svetlobne sledi naravno raztezajo za vozilom, namesto da se raztezajo pred njim. Med dolgo osvetlitvijo (zaporedje povečave) se lahko premikate tudi po razponu povečave, da ustvarite drugačno vrsto svetlobne sledi.


Canonovi najnovejši brezzrcalni fotoaparati in podporni objektivi vam dajejo ustvarjalno svobodo in prilagodljivost, hkrati pa ohranite vse preprosto. Po sončnem zahodu lahko še veliko odkrijete, prava Canonova oprema pa skupaj z raziskovanjem, potrpežljivostjo in prakso zagotavlja zajemanje odličnih slik.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF

  RF 800mm F11 IS STM

  Kompakten, lahek in zmogljiv super telefoto objektiv je namenjen predvsem navdušencem nad divjimi živalmi, ki iščejo najboljši doseg.
 • Povezani članki

 • TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Nasveti za snemanje videoposnetkov ponoči

  Odprite povsem nov svet ustvarjalnosti z našim vodnikom za snemanje videoposnetkov ponoči.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Prizori divjine pri šibki svetlobi

  Odkrijte skrita življenja živali z našimi vrhunskimi nasveti za nočno fotografijo.

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje nočnega neba

  Najboljše tehnike za nočno fotografiranje zvezd, vključno s časovnimi presledki in slikami utrinkov.

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje Lune

  Podrobna navodila za ustvarjalno fotografiranje Lune.