FOTOGRAFIRANJE ZABAV

Kako posneti ustvarjalne fotografije zabav

Preprosti nasveti in tehnike za zajemanje neverjetnih fotografij zabav in dogodkov
Skupina nasmejanih prijateljev gleda v fotoaparat in pozira s prskalicami v rokah, njihove obraze pa osvetljuje bleščeča svetloba. © AdobeStock

Ena najboljših stvari prazničnega obdobja so nenehne zabave in dogodki, na katerih se družijo prijatelji ali družine, saj se tam nasmejijo, sprostijo in nadoknadijo čas, ki ga niso preživeli skupaj. Naučite se fotografirati slavnostne nasmehe, bleščeče luči in nenavadne plesne korake na ustvarjalen način, da boste lahko ustvarili prijetne spomine, ki jih boste ohranili za vedno.

S temi koristnimi nasveti in tehnikami za fotografiranje zabav boste zajeli odlične posnetke, ki jih bodo vsi všečkali in delili, vi pa boste dobili fotografije, s katerimi boste zabeležili posebne trenutke, kot si zaslužijo, in so hkrati dovolj lepe, da jih boste lahko natisnili in občudovali.

1. Izberite najboljše nastavitve fotoaparata za fotografiranje zabav

Posnetek družine, ki se je zbrala okrog torte za 65. rojstni dan, v slabo osvetljenem prostoru, posnet s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Za zajemanje skupinskih portretov pri šibki svetlobi izberite nižjo hitrost zaklopa, da bo tipalo fotoaparata dlje časa izpostavljeno svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/60 s, f/3,5 in ISO 1600.

Na zabavah, ki so lahko na prostem ali v zaprtem prostoru, so običajno subjekti, ki se premikajo, zato je treba poskrbeti, da izberete najboljše nastavitve fotoaparata za fotografiranje zabav.

Če želite brez bliskavice zajeti hitro gibanje na plesišču, morate poskrbeti za zadostno hitrost zaklopa. V načinu prioritete zaklopa (Tv) lahko določite hitrost zaklopa, fotoaparat pa izbere zaslonko in ISO za pravilno osvetljeno sliko. Najmanjša hitrost zaklopa je približno 1/160 ali 1/250 s in je najboljša izbira za zajem gibanja, čeprav boste morda pri hitrejšem gibanju morali pospešiti do 1/1000 s. Če ste v ročnem načinu (M), se prepričajte, da je zaslonka relativno široko odprta (nižja številka f), saj tako izravnate višjo hitrost zaklopa. Začnite s samodejno nastavitvijo ISO, če pa je slika pretemna, poskusite nastaviti srednjo do visoko nastavitev ISO, na primer ISO 3200 ali ISO 6400.

Če gre za zabavo, kjer se gostje družijo predvsem sede, lahko v načinu prioritete zaslonke (Av) izberete globino polja. V mirnejših okoljih lahko nastavitve fotoaparata ocenite glede na razpoložljivo svetlobo. Hitrost zaklopa 1/80 s je primerna za portrete počasnih subjektov ali skupinske slike, saj omogoča, da tipalo doseže več svetlobe, kar vam daje nekaj svobode pri izbiri zaslonke in vrednosti ISO.

2. Preizkusite spontano fotografiranje

Štirje žurerji plešejo, da jim lasje švigajo po zraku, za njimi pa je čez dim mogoče opaziti didžeja.

Daljši objektiv vam omogoča zajemanje spontanih posnetkov prijateljev na plesišču. Široka zaslonka pomeni, da ne potrebujete bliskavice, tudi pri fotografiranju v zaprtih prostorih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III pri 1/160 s., f/4.5 in f/1.4. © AdobeStock

Fotografije s poziranjem so v redu, vendar če želite ujeti naravne izraze veselja na zabavi, storite to s spontanim fotografiranjem.

Objektiv s povečavo, kot je Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, vam bo pomagal zajeti bolj oddaljene subjekte in vam omogočil fotografiranje, pri katerem ne bo očitno, da ste fotoaparat usmerili v točno določeno osebo. Ta objektiv ima tudi stabilizator slike s 4 koraki, ki zagotavlja ostre posnetke pri fotografiranju iz roke.

Namesto da med spontanim fotografiranjem uporabljate bliskavico fotoaparata, raje uporabite široko odprto zaslonko in srednje do visoko nastavite ISO za ohranjanje ostrine in izostrenosti subjektov. Tako bliskavica ne moti subjektov in ohranja naraven videz. Iz istega razloga morate na svojem fotoaparatu izklopiti lučko za pomoč pri samodejnem ostrenju.

Prepustite se spontanosti in namestite oddaljen fotoaparat, kot je Canon PowerShot PX, ki pametno zajame ter samodejno posname fotografije in videoposnetke. Je manj moteč od običajnega fotoaparata, poleg tega pa vam omogoča, da se zabavate še naprej.

3. Naučite se, kako zajeti zamegljeno ozadje in ospredje

Približan posnetek prižganih svečk na torti, pri čemer so njihovi plameni zamegljeni, v ozadju pa je velika okrogla zameglitev.

Objektiv z največjo odprtostjo zaslonke, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, lahko spremeni ozadje v čudovito kremasto zameglitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/40 s, f/1.8 in ISO 100.

Nežno osvetljen portret ženske na ozadju z izrazito belo in bledo modro okroglo zameglitvijo.

Zamegljeno ozadje in ospredje je kot nalašč za prikaz subjekta, fotografijam pa daje sanjski pridih.

Praznično obdobje je polno čudovitih lučk, pa naj gre za morje utripajočih lučk na božičnem drevescu ali samo za preprosto svečko, vse to pa lahko s pravilnimi nastavitvami spremenite v prelepe svetleče krogle v ozadju svojih fotografij. Japonski izraz "bokeh" se uporablja za opis estetskih lastnosti teh neizostrenih svetlobnih teles.

Ta učinek je najlažje doseči, kadar je zaslonka vašega objektiva nastavljena na najširšo možnost. Rezultat je zelo majhna globina polja, kar vam omogoča široko izbiro za ostrenje, da lahko subjekt izstopa iz zamegljenega ozadja. Popoln objektiv za to je Canon RF 50mm F1.8 STM, ki ima izjemno široko največjo odprtost zaslonke f/1,8. Zamegljena svetlobna telesa prijetnega videza pa lahko ustvarite tudi z manjšimi zaslonkami, kot je f/5,6. Učinek izboljšate, če povečate razdaljo med svojim subjektom in ozadjem ali če stojite bližje subjektu.

4. Zmanjšajte hitrost zaklopa, da ustvarite zameglitev zaradi gibanja

Namerno zamegljen posnetek bobnarja v akciji.

Spreminjanje hitrosti zaklopa je eden od načinov, kako lahko prilagodite splošno osvetljenost slike. Ponuja pa tudi ustvarjalne načine uporabe, s katerimi lahko nadzorujete stopnjo zameglitve zaradi gibanja (ali pomanjkanje) v slikah.

Medtem ko vam večje hitrosti zaklopa omogočajo ostre zajeme subjektov, pa lahko za ustvarjanje gibanja v prizoru s statičnimi subjekti uporabite tudi nižjo hitrost zaklopa.

Pri fotografiranju iz roke nastavite hitrost zaklopa na okrog 1/10 sekunde ali 1/20 sekunde in poskrbite, da je v prizoru jasno viden statičen (ali relativno statičen) subjekt. Pomaga tudi, če ima vaš objektiv vgrajen optični stabilizator slike (IS), kot ga ima Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, saj vam bo ta pomagal ustvarjati ostrejše slike pri manjših hitrostih zaklopa. Nekateri fotoaparati, kot sta Canon EOS R7 in EOS R6 Mark II, imajo stabilizacijo slike v ohišju (IBIS). Ta fizično premika tipalo fotoaparata za izravnavo morebitnega gibanja, kadar ne fotografirate v fiksnem položaju (na primer na stativu). Ta vrsta stabilizacije slike deluje z vsakim objektivom.

S stativom lahko ta učinek dosežete tudi pri precej manjših hitrostih zaklopa. Zaklopko sprožite z žičnim ali brezžičnim daljinskim upravljalnikom, aplikacijo Canon Camera Connect ali načinom samosprožilca.

5. Ujemite sledi luči na plesišču

Mlada ženska na zabavi ima nazaj iztegnjene roke, obdajajo jo številne pisane svetlobne sledi.

Dolga osvetlitev je kot nalašč, da spremenite običajne prizore v čarobne slike. © Tetra Images/Getty Images

Če nadzorujete, kdaj fotoaparat sproži bliskavico med osvetlitvijo, lahko ujamete barvne svetlobne proge, ki ustvarjalno predajajo sporočilo zabave, subjekt pa je izostren. Izberite majhno hitrost zaslonke, pribl. 1 sekundo, in izbirajte med načinoma sinhronizacije s prvim ali drugim zastorom, ki ju najdete v meniju za možnosti bliskavice.

V večini fotoaparatov je privzeta možnost sinhronizacija s prvim zastorom. Na začetku osvetlitve sproži bliskavico in zabeleži morebitno zameglitev pred subjektom. Sinhronizacija z drugim zastorom sproži bliskavico ob koncu osvetlitve in beleži proge svetlobe ter druge podrobnosti za subjektom.

6. Osvetlite fotografije zabave z bliskavico

Nasmejana družina pozira na zofi pred zlatim napihljivim napisom "Vse najboljše" na fotografiji zabave, ki je bila posneta z bliskavico Canon Speedlite EL-100.

Uporaba bliskavice za odbijanje svetlobe od sten in stropov pomaga pri ustvarjanju naravnega videza fotografij zabave. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM in bliskavico Canon Speedlite EL-100 pri 20 mm, 1/200 s, f/5,6 in ISO 400.

Če že uporabljate bliskavico, naj bo nastavljena tako, da bo vaš subjekt pokazala v kar najboljši luči. Če uporabljate bliskavice Speedlite, jih namesto usmerjanja neposredno v tisto, kar želite posneti, usmerite proti stropu, da se svetloba odbija nazaj proti vašim subjektom. Tako bo osvetlitev naravnejša, pa tudi vašim subjektom bo prijetneje.

Bliskavico Canon Speedlite EL-100 lahko zavrtite vodoravno in navpično, kar vam omogoča, da izberete popoln kot odboja. Ponaša se tudi s samodejnim načinom, ki izbere najboljše nastavitve glede na okolico, vi pa se lahko povsem osredotočite na zajemanje posnetka.

Drug način za boljše rezultate bliskavice je, da uporabite pokrov za razpršitev ali majhno mehko škatlo nad glavo bliskavice. Tako se oddana svetloba razširi in zmehča, s čimer dosežete naravnejše odtenke kože med zamrznitvijo dogajanja.

7. Osredotočite se na manjše podrobnosti

Dve kroni z dragulji, ena večja in ena manjša, na ozadju z veliko okroglo zameglitvijo.

Osrednji kosi pogrnjene mize, stenski okraski ali krogle, ki visijo na drevescu, so odlični subjekti za zajemanje fotografij vzdušja na zabavi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/5 s, f/5,6 in ISO 400.

Ne pozabite, da ni nujno, da so fotografije zabave vedno polne ljudi. Tudi osredotočanje na manjše podrobnosti je lahko učinkovito, kadar želite zajeti vzdušje in občutek slovesnosti.

Če se z objektivom, ki ga uporabljate, ne morete dovolj približati subjektu, razmislite o objektivu z makro funkcijami, kot sta Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (v načinu MF) ali Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Medtem pa se lahko z relativno široko možnostjo, kot je Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, dovolj približate in hkrati za ozadje zajamete več okolice.

8. Zajemite večkratne osvetlitve

Nekateri fotoaparati sistema EOS R, kot sta Canon EOS R10 in Canon EOS R8, nudijo način večkratne osvetlitve. Ta funkcija posname več fotografij in s prekrivanji doseže umetniški učinek. Ker se vse to zgodi v fotoaparatu, vam ni treba uporabiti programske opreme za urejanje.

Izbirate lahko med štirimi načini večkratne osvetlitve glede na osvetlitev in končni rezultat, ki ga želite, lahko pa se odločite tudi za fotografiranje s povprečnim nadzorom osvetlitve, pri čemer bo fotoaparat sam določil končno osvetlitev. Lahko se tudi odločite za fotografiranje z dvakratno osvetlitvijo ali za prekrivanje različnih posnetkov za nadrealistične rezultate.

9. Poigrajte se s perspektivo

Skupina žurerjev se nagiba naprej, da bi skupaj držali prskalice. Fotografija je posneta na višini prskalic in usmerjena navzgor proti obrazom ljudi.

Če se približate predmetom v ospredju, kot so okraski ali prskalice, lahko ustvarite zameglitev ozadja. © AdobeStock

Fotografiranje zabave lahko vizualno še izboljšate, tako da se prepustite ustvarjalnosti s perspektivo. To je lahko že nekaj tako preprostega, kot je to, da fotoaparat premaknete nekoliko višje ali nižje, hkrati pa se ne bojte večjih premikov, če želite fotografirati navzgor s tal ali navzdol z višine stropa za pogled s ptičje perspektive. S fotoaparatom, kot je Canon EOS R50 z vrtljivim izvlečnim zaslonom, lahko preprosto fotografirate z višjih in nižjih zornih kotov. Odličen je tudi za snemanje selfijev.

Za različno uokvirjene slike si pomagajte z vrati, okni in stopniščnimi ograjami, nato pa poiščite še sijočo površino ali vodo, kjer lahko zajamete odseve zabave ali pa na ustvarjalen način poskrbite, da boste na posnetku tudi vi.

Materiali, ki spreminjajo svetlobo, lahko spremenijo tudi estetiko vaših slik – fotografirajte skozi nepremične prozorne tekočine, kot so pijače, da zajamete lomljeno svetlobo, ki popači velikost in razmerja. Fotografirate lahko tudi skozi teksturirano ali matirano steklo, da ustvarite osupljiv zamegljen učinek.

Poigrajte se z vsemi temi tehnikami, pri tem pa se zabavajte in ne skrbite, če se vam ne bo izšlo po načrtih – gre predvsem za eksperimentiranje.

Napisala Matt Golowczynski in Peter Wolinski

Povezani izdelki

Povezani članki