A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Fotografiranje zabav

Kako posneti ustvarjalne fotografije zabav

Ena najboljših stvari prazničnega obdobja so nenehne zabave in dogodki, na katerih se družijo prijatelji ali družine, se nasmejijo, plešejo, se sprostijo in nadoknadijo čas, ki ga niso preživeli skupaj. Ne glede na to, ali se boste udeležili druženja z majhno skupino prijateljev ali razkošne božične zabave s celotno družino, boste z znanjem, kako ustvarjalno fotografirati praznovanja, ustvarili prijetne spomine za vedno. S temi koristnimi nasveti in tehnikami boste posneli odlične fotografije zabav, ki jih bodo vsi všečkali in delili.

1. Izberite najboljše nastavitve fotoaparata za zabavo v zaprtem prostoru

Na zabavah je velikokrat šibka svetloba in subjekti se gibljejo, zato je pomembno zagotoviti ustrezne nastavitve fotoaparata za snemanje v takem okolju.

Ni vam treba uporabljati bliskavice, vendar pa morate poskrbeti, da bo hitrost zaklopa dovolj hitra za gibanje. Hitrost zaklopke nastavite na najmanj 1/160 sekunde ali 1/250 sekunde ter se prepričajte, da je zaslonka relativno široko odprta (nižja f-številka). V pomoč vam bo tudi vrednost ISO, ki naj ima srednjo ali visoko nastavitev, kot je ISO 3200 ali ISO 6400.

2. Bliskavica naj bo pod ustreznim kotom

Če že uporabljate bliskavico, naj bo nastavljena tako, da bo vaš subjekt pokazala v kar najboljši luči. Če uporabljate bliskavice Speedlite, jih namesto usmerjanja neposredno v tisto, kar želite posneti, usmerite proti stropu, da se svetloba odbija nazaj proti vašim subjektom. Tako bo osvetlitev naravnejša, pa tudi vašim subjektom bo prijetneje.

Speedlite 470EX-AI, prva bliskavica na svetu s samodejnim pametnim odbojem, poskrbi za izbiro optimalnega kota za odboj, tako da oceni vašo okolico in samodejno nagne glavo bliskavice, da se odbije pri ravno pravi točki na steni ali stropu, vi pa se lahko povsem osredotočite na zajemanje posnetka.

Če ima vaš fotoaparat povezavo Wi-Fi in lahko do zunanje bliskavice dostopate z možnostjo brezžične povezave, ali če ne uporabljate brezžične povezave, imate pa kabel za povezavo bliskavice s fotoaparatom, lahko bliskavico postavite v položaj na eno stran in jo sprožite oddaljeno.

3. Razpršite svetlobo iz bliskavice

Drug način za boljše rezultate bliskavice je, da uporabite pokrov za razpršitev ali majhno mehko škatlo nad glavo bliskavice. Tako se oddana svetloba razširi in zmehča, s čimer dosežete naravnejše odtenke kože med zamrznitvijo dogajanja.

4. Preizkusite spontano fotografiranje

Fotografije s poziranjem so vsekakor v redu, vendar če želite ujeti naravne izraze veselja na zabavi, storite to s spontanim fotografiranjem.

Daljši objektiv, kot je Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, vam bo pomagal zajeti bolj oddaljene subjekte in vam omogočil fotografiranje, pri katerem ne bo očitno, da ste fotoaparat usmerili v točno določeno osebo. Iz istega razloga morate na svojem fotoaparatu izklopiti luč za pomoč pri samodejnem ostrenju.

Namesto da med spontanim fotografiranjem uporabljate bliskavico fotoaparata, raje uporabite široko odprto zaslonko in srednjo do visoko nastavite ISO za ohranjanje ostrine in izostrenosti subjektov.

Ni vam treba uporabljati bliskavice, vendar pa morate poskrbeti, da bo hitrost zaklopa dovolj hitra za gibanje.

Povezani članki
10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFIRANJE OGNJEMETOV

10 nasvetov za fotografiranje ognjemetov

Komplet, tehnike in kompozicija – najboljši nasveti za fotografiranje ognjemetov.

Party with Creative Park

TISKANJE IN USTVARJANJE

Zabava z aplikacijo Creative Park

Okraski in rekviziti, ki jih lahko natisnete doma z aplikacijo Creative Park.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Prednosti fotoaparata Canon PowerShot PX

Odkrijte nove načine uporabe te kompaktne in pametne kamere PTZ.

5. Izvedite, kako posneti čudovite zamegljene fotografije

Praznično obdobje je polno čudovite svetlobe, pa naj jo oddaja morje mežikajočih božičnih lučk ali samo preprosta svečka, vse to pa lahko s pravilnimi nastavitvami spremenite v prelepe svetleče krogle v ozadju svojih fotografij. Japonski izraz "bokeh" se uporablja za opis estetskih kvalitet teh neizostrenih svetlobnih teles.

Zamegljena svetlobna telesa v ozadju so lahko velika in abstraktnega videza ali manjša in jasnejša, če pa ste ustvarjalni, pa lahko obliko zamegljenih svetlobnih teles spremenite v zvezdasto ali srčasto ali jim daste obliko božičnega drevesca; v zgornjem videoposnetku izveste, kako.

Ta učinek najlažje dosežete, kadar je zaslonka vašega objektiva nastavljena na najširšo možnost, kot je f/2,8 ali f/2, s čimer imate zelo široko izbiro za ostrenje in tako lahko vaš subjekt izstopa iz zamegljenega ozadja. Zamegljena svetlobna telesa prijetnega videza pa lahko ustvarite tudi z manjšimi zaslonkami, kot je f/5,6. Učinek izboljšate, če povečate razdaljo med svojim subjektom in ozadjem ali če stojite bližje subjektu.

6. Zmanjšajte hitrost zaslonke za zajem zamegljenosti gibanja

Medtem ko vam večje hitrosti zaslonke omogočajo ostre zajeme subjektov, pa lahko za ustvarjanje gibanja v prizoru s statičnimi subjekti uporabite tudi nižjo hitrost zaslonke.

Pri fotografiranju iz roke nastavite hitrost zaslonke na okrog 1/10 sekunde ali 1/20 sekunde in poskrbite, da je v prizoru jasno viden statičen (ali relativno statičen) subjekt. Koristno je, če ima vaš objektiv stabilizator slike, saj vam bo pomagal ustvariti ostrejše slike pri manjših hitrostih zaslonke. Nekateri fotoaparati imajo vgrajen stabilizator slike, pri čemer stabilizacija slike fotoaparata deluje z vsakim objektivom.

S stativom lahko ta učinek dosežete tudi pri precej manjših hitrostih zaslonke. Zaklopko sprožite z žičnim ali brezžičnim daljinskim upravljalnikom, aplikacijo Canon Camera Connect ali načinom samosprožilca.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Ujemite sledi luči na plesišču

Če nadzorujete, kdaj fotoaparat sproži bliskavico med osvetlitvijo, lahko ujamete barvne svetlobne proge, ki ustvarjalno predajajo sporočilo zabave, subjekt pa je izostren. Izberite majhno hitrost zaslonke, pribl. 1 sekundo, in izberite med načinoma sinhronizacije s prvim ali drugim zastorom, ki ju najdete v meniju z možnostmi bliskavice.

V večini fotoaparatov je privzeta možnost sinhronizacija s prvim zastorom. Na začetku osvetlitve sproži bliskavico in zabeleži morebitno zameglitev pred subjektom. Sinhronizacija z drugim zastorom sproži bliskavico ob koncu osvetlitve in beleži proge svetlobe ter druge podrobnosti za subjektom.

8. Osredotočite se na manjše podrobnosti

Upoštevajte, da ni nujno, da so fotografije praznikov vedno polne ljudi. O vzdušju in občutkih dogodka učinkovito pričajo tudi manjše podrobnosti, kot so na jelki viseči okraski, osrednji del pogrinjka na mizi ali drugi elementi, ki predstavljajo praznovanje.

Če se z objektivom ne morete dovolj približati svojemu subjektu, poskusite z makrom, kot je Canon EF-S 35mm f/2,8 Macro IS STM, Ca non EF-S 60mm f/2,8 Macro USM ali Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM. Medtem pa se lahko z relativno široko možnostjo, kot je Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM (za fotoaparate EOS M), primerno približate in hkrati za ozadje zajamete več okolice.

Napisal Matt Golowczynski

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike