FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

Projekti s fotografiranjem v časovnih presledkih za začetnike

Odkrijte svet videoposnetkov, posnetih v časovnih presledkih, v udobju lastnega doma ali ko ste zunaj z družino. Z vašim fotoaparatom Canon EOS je to enostavno!
Dva sladoleda, zasnovana tako, da sta videti kot kosa lubenice, se talita na krožniku.

Fotografija v časovnih presledkih je tehnika ustvarjanja, ki vam omogoča, da razkrijete skriti svet v gibanju, in s katero lahko dosežete presenetljivo zadovoljive rezultate. Lahko prikažete hitro pomikanje nevihtnih oblakov, ki se podijo prek pokrajine, ali posnamete počasen pohod zvezd po nočnem nebu. Vse to je lahko edinstveno platno za fotografijo v časovnih presledkih. Toda ta tehnika je lahko enako učinkovita pri manjših in bližnjih predmetih.

Želeli smo prikazati, da vam ni treba potovati daleč, če želite biti ustvarjalni, zato smo fotografa, ki se ukvarjata s fotografijo v časovnih presledkih, pozvali, naj doma posnameta čudovite prizore.

Vadite doma

Fotograf Alex Nail iz Združenega kraljestva je dobitnik priznanj za krajinsko fotografijo in snemanje videoposnetkov v časovnih presledkih. Prizadeva si vdihniti življenje v pokrajino, pri čemer je ustvaril zavidanja vreden portfelj osebnih projektov s fotografijo v časovnih presledkih. Tehniko je uporabil v komercialne namene za vrsto organizacij, vključno z Britanskim turističnim uradom.

Čeprav lahko Alexa z njegovimi objektivi običajno najdemo v evropskih gorskih verigah, nam zaupa, da rad ostane bližje domu, saj je to odličen način, da se seznaniš s tehniko fotografiranja v časovnih presledkih. Skozi domače okno je posnel prehod dneva v noč v časovnih presledkih, da bi pokazal, kako enostavno je to.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

"Doma imam idealno priložnost za učenje fotografiranja v časovnih presledkih, saj je praktično, da je vse pod nadzorom," pojasni Alex. "Fotografiranje v časovnih presledkih na prostem je malce zahtevnejše, saj se je treba spopasti z močnim vetrom, deževjem ali nepričakovanimi spremembami svetlobe. Toda v zavetju lastnega doma lahko zlahka razviješ boljši občutek za fotografiranje v časovnih presledkih. Čeprav že osem let fotografiram na tak način, še vedno stvari preizkušam v zaprtem prostoru.

Fotografiranje v zaprtem prostoru ima seveda svoje izzive. Domači prostori so na splošno statični, zato fotografu predstavljajo izziv, kako v prizor vnesti spremembe oziroma gibanje. Vaš dom seveda ni kot dom iz razstavnega kataloga (moj vsekakor ni), toda to ne pomeni, da ne morete zajeti vsakodnevnega gibanja ali se posvetiti manjšim detajlom. Če želite posneti sončni vzhod ali zahod, razmislite, kako se bo (ali se ne bo) umetna svetloba v zaprtem prostoru spreminjala v primerjavi z velikimi spremembami na prostem."

Alex predlaga, da statične predmete uporabimo kot kontrast gibanju, ki ga želimo zajeti. "Statično podobo okenskega okvirja in okrasja lahko na primer uporabite kot kontrast naključnemu gibanju dreves, ki se na prostem pozibavajo v vetru, ali oblakom, ki se podijo po nebu. Statični elementi preusmerijo pozornost opazovalcev h gibanju v prizoru."

Zajemanje gibanja živali

Po zaključku študija na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu si je Škotinja Camilla Rutherford vzela predah od mestnega življenja in se posvetila fotografiranju in snemanju ekstremnih športnikov ter se podala na "lov za snegom po vsem svetu". Naposled se je ustalila v mestu Wanaka na Novi Zelandiji, kjer z družino živi na ovčji farmi.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camilla je v časovnih presledkih zajela gibanje črede ovac na svoji farmi. Kontrast med hitrim prehranjevanjem živali in počasnim gibanjem oblakov pripomore k vizualnemu kontrastu, svetloba in dramatično ozadje pa prizoru dodata filmski učinek.

Sami morda nimate tovrstnih prelepih prizorov na domačem pragu, toda ta tehnika bo delovala enako dobro pri zajemanju premikanja hišnih ljubljencev po prostoru ali ptic, ki obiskujejo vrtno krmilnico. Postavite fotoaparat na trinožno stojalo, nastavite časovne presledke v dolgem intervalu in posnemite dnevno gibanje živali, ki ga sicer ne bi opazili.

Ustvarjanje lastnega posnetka v časovnih presledkih

Tako boste lahko opazili, kako učinkovit je lahko posnetek majhnega prizora v časovnih presledkih. Zanj ne potrebujete naprednega fotoaparata ali posebnega objektiva. Če imate dovolj prostega časa in potrpljenja, lahko enostavno posnamete serijo fotografij v rednem intervalu in jih nato s programsko opremo za montažo videoposnetkov združite ter tako ustvarite končni videoposnetek v časovnih presledkih.

Mnogi fotoaparati Canon EOS vam olajšajo delo, saj imajo vgrajen časovnik za intervale, ki avtomatizira celoten postopek. Z njim lahko določite, koliko fotografij želite posneti in kakšen naj bo časovni interval med njimi – v sekundah, minutah ali urah. Fotoaparat bo posnel več zaporednih fotografij v prednastavljenih intervalih, dokler ne bo posneto določeno število fotografij. Iz teh fotografij bo s pomočjo ustrezne programske opreme nastal videoposnetek v časovnih presledkih, posamezne fotografije pa lahko uporabite tudi na druge ustvarjalne načine.

Nekateri fotoaparati EOS so še bolj praktični, saj imajo funkcijo snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih. Ta funkcija opravi vse delo namesto vas, saj združi slike v fotoaparatu in shrani dokončan videoposnetek v časovnih presledkih na pomnilniško kartico, da si ga lahko takoj ogledate ali ga delite z drugimi.

Eno od teh funkcij – včasih pa obe – lahko najdete v mnogih fotoaparatih serije EOS. Fotoaparata EOS 250D in EOS RP sta namenjena začetnikom in vam omogočata, da spoznate ustvarjalni svet domačih videoposnetkov v časovnih presledkih. Od cvetenja in venenja cvetlic do topljenja sladoleda in gibanja sončne svetlobe po vaši dnevni sobi, vsepovsod boste našli neomejeno število subjektov, ki jih lahko pretvorite v zanimive videoposnetke v časovnih presledkih.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Nasveti za fotografiranje v časovnih presledkih

Ko izberete ustrezen subjekt za svoj posnetek v časovnih presledkih, je čas, da pripravite fotoaparat. Priporočamo uporabo trinožnega stojala, da bodo v končnem izdelku mirujoči deli prizora ostri.

Canonov fotoaparat EOS 250D, ki je nameščen na stativ in obrnjen proti sladoledu v obliki kosa lubenice, z namizno svetilko ob strani.

Če želite zagotoviti, da se ne premika cel prizor, temveč le določeni deli, namestite fotoaparat na stativ.

Pri snemanju zelo dolgih posnetkov v časovnih presledkih vas lahko skrbi življenjska doba baterije, zato se prepričajte, da imate ob začetku snemanja popolnoma polno baterijo. Zaradi varčevanja z baterijo je na nekaterih fotoaparatih zaslon na hrbtni strani privzeto izklopljen ali pa ga lahko izklopite na zaslonu z nastavitvami za videoposnetke v časovnih presledkih. Pri zelo dolgih videoposnetkih v časovnih presledkih je morda bolje na fotoaparat namestiti priključek za dodatno baterijo in dodatno baterijo ali pa uporabiti izbirni napajalnik, ki bi omogočal neprekinjeno napajanje.

Vstavljanje baterije v Canonov fotoaparat EOS 250D.

Prepričajte se, da imate ob začetku fotografiranja v časovnem zamiku napolnjeno baterijo, predvsem če boste v daljšem časovnem obdobju zajeli več posnetkov.

Kar se tiče osvetlitve videoposnetkov v časovnih presledkih v zaprtem prostoru, je pogosto bolje uporabiti umetno svetlobo namesto naravne, če želite dosledne rezultate. Intenzivnost in barvna temperatura dnevne svetlobe se lahko spremenita v času, ki je potreben za snemanje videoposnetka v časovnih presledkih. In čeprav te spremembe med fotografiranjem morda s prostim očesom niti ne boste zaznali, bo na končnem izdelku zelo opazno migetanje. Pri fotografiranju manjših predmetov vam bo prišla prav namizna svetilka, zlasti če svetlobo omehčate tako, da svetilko prekrijete z materialom, ki razprši svetlobo.

Namizna svetilka sveti skozi gazno blago in osvetljuje sladoled na krožniku.

Če boste predmet v zaprtem prostoru fotografirali s časovnim zamikom, vam lahko umetna svetloba zagotavlja stalno osvetlitev med fotografiranjem.

Funkciji intervalnega časovnika in snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih lahko vklopite v rdečem meniju za fotografiranje v fotoaparatu EOS, ki ima na voljo katero od teh dveh funkcij. Nekateri fotoaparati imajo obe funkciji, toda za dostop do funkcije snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih boste morali fotoaparat preklopiti v video način, kot je prikazano tukaj na primeru fotoaparata EOS 250D.

Canonov fotoaparat EOS 250D je nastavljen na filmski način.

Nastavite svoj fotoaparat EOS na filmski način.

Uporabnik izbira način za filme s časovnim zamikom na vrtljivem zaslonu na dotik Canonovega fotoaparata.

Izbira načina za filme s časovnim zamikom.

Pri nekaterih fotoaparatih EOS imate na izbiro prednastavljene možnosti prizorov v meniju za snemanje videoposnetkov v časovnih presledkih. Te možnosti so optimizirane za različne vrste subjektov, na primer za ljudi, ki hodijo, ali oblake, ki se počasi premikajo. Za popoln nadzor nad nastavitvami časovnih presledkov izberite možnost Custom (Po meri). Pri tej možnosti boste lahko nastavili interval med vsakim posnetkom in skupno število posnetkov, ki bodo sestavljali končni videoposnetek v časovnih presledkih. S temi možnostmi je določen čas, ki je potreben za snemanje slik, in dolžina dokončanega videoposnetka v časovnih presledkih. Med nastavitvijo parametrov boste te spremembe nastavitev videli na zaslonu.

Zaslon za nastavitve snemanja s časovnim zamikom po meri.

Za popoln nadzor nas snemanjem videoposnetkov s časovnim zamikom izberite možnost Custom (Po meri). Tu lahko izberete dolžino intervala med posameznimi posnetki in skupno število posnetkov.

Izberite interval v skladu s hitrostjo gibanja, ki ga želite doseči. Če se nekaj zgodi v kratkem časovnem okvirju – na primer igra v krogu družine ali priprava obroka – boste morda morali nastaviti samo par sekund dolg interval, da bo končni posnetek deloval gladko. Pri počasnejšem dolgotrajnejšem premikanju, kot sta na primer sončni ali lunin vzhod ali zahod, lahko nastavite daljši interval. S spreminjanjem intervala boste podaljšali ali skrajšali čas snemanja.

Intervalne nastavitve snemanja videoposnetkov s časovnim zamikom na zaslonu LCD fotoaparata Canon EOS 250D.

Če želite zajeti hitro dogajanje, izberite krajše intervale med posnetki. Če želite zajeti počasnejše dogajanje, kot je sončni zahod, izberite daljše intervale.

Število fotografij, ki jih posnamete, bo določilo, kako dolg bo dokončan videoposnetek v časovnih presledkih glede na hitrost sličic videoposnetka. Če na primer v časovnih presledkih snemate videoposnetek z ločljivostjo 4K pri hitrosti 25 sličic na sekundo, boste morali za vsako sekundo videoposnetka posneti 25 posameznih fotografij. To pomeni, da boste morali posneti 500 fotografij za 20-sekundni videoposnetek v časovnih presledkih. Spreminjanje števila posnetkov vpliva tako na čas snemanja kot na dolžino videoposnetka in hkrati določa, koliko prostora potrebujete v pomnilniški kartici.

Zaslon nastavitev za videoposnetek s časovnim zamikom prikazuje, da bi 300 posnetkov, med katerimi je 10 sekund premora, posneli v manj kot 50 minutah, njihovo predvajanje pa bi trajalo 12 sekund.

Število posnetkov v časovnem zamiku bo skupaj s hitrostjo zajemanja v videoposnetku določilo, kako dolgo se bo posnetek v časovnih presledkih predvajal. Zajemanje večjega števila posnetkov bo seveda trajalo dlje, kar se bo odražalo tudi na daljšem predvajanju.

Nastavitev možnosti za film s časovnim zamikom, da zapiska po vsakem zajetem posnetku.

Fotoaparat lahko nastavite, da zapiska po vsakem posnetku, zaradi česar lahko ugotovite, kdaj je fotografiranje končano.

Pri snemanju videoposnetkov v časovnih presledkih imate dodatne možnosti upravljanja. Lahko na primer nastavite, da se po vsaki posneti fotografiji oglasi pisk. To zna biti koristno, če je fotoaparat v drugem prostoru, saj boste tako vedeli, kdaj je snemanje končano.

Pametno je ročno nastaviti čim več parametrov fotografiranja, da bo videoposnetek v časovnih presledkih videti dosleden od začetka do konca. Če pustite samodejno nastavitev sloga slike in belin, bo fotoaparat morda sam nastavil te nastavitve pri določenih posnetkih.

Vrtljiv zaslon Canonovega fotoaparata EOS 250D prikazuje izbrane nastavitve za fotografiranje s časovnim zamikom.

Če se želite prepričati, da fotoaparat zaradi majhnih sprememb pogojev med fotografiranjem ne bo samodejno spreminjal osvetlitve, beline ali drugih nastavitev, pred samim fotografiranjem ročno nastavite čim več nastavitev.

Ne glede na to, kje ste, se lahko s fotografijo v časovnih presledkih zelo zabavate. Kot pri vseh drugih fotografskih projektih je tudi pri tem pametno, da najprej obvladate osnove, preden se lotite zahtevnejših subjektov. Zakaj ne vzamete fotoaparata zdaj in začnete snemati gibanje pod svojim oknom? Ali pa postavite trinožno stojalo v kuhinjo ob naslednji pripravi obroka in posnemite celoten postopek. Najboljše pri fotografiji v časovnih presledkih je to, da je učenje enostavno, rezultati pa zadovoljivi. Še preden se boste zavedali, boste na vsakdanje subjekte gledali na povsem nov ustvarjalen način.


Avtor: Marcus Hawkins

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Zajemanje gibanja v videoposnetkih s časovnim zamikom

  Preizkušene tehnike za snemanje upočasnjenih videoposnetkov ter videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom.

 • FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Kako fotografirati časovno sestavljene slike

  Spoznajte, kako napraviti posnetek prehoda dneva v noč s fotografiranjem v časovnih presledkih in kako ustvariti osupljivo časovno sestavljeno sliko, ki prikazuje potek časa v eni sami sliki.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite fotografije na daljavo

  Odkrijte prednosti fotografiranja na daljavo za vse vrste fotografiranj.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  5 najboljših nasvetov za krajinsko fotografijo v časovnih presledkih

  Pokrajine bodo zaživele s temi najboljšimi nasveti za fotografiranje v časovnih presledkih.