Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Fotografija v časovnih presledkih: oživljanje pokrajin

Pri fotografiji v časovnih presledkih morate posneti več sto ali več tisoč fotografij, ki jih nato predvajate v zaporedju, da nastane časovno stisnjen videoposnetek. Zanimiva oblika umetnosti, ki pomaga vdihniti novo življenje v tradicionalno pokrajinsko fotografijo. "Fotografija v časovnih presledkih vam omogoča, da v pokrajini vidite svež potencial," pove Alex Nail, ki se poklicno ukvarja s krajinsko fotografijo in snemanjem videoposnetkov v časovnih presledkih in ustvarja vizualne podobe za organizacije, kot sta Visit Britain in Woodland Trust.
"Pri posnetkih pokrajine je morda težje zadržati pozornost opazovalcev, toda v trenutku, ko vanje vključite gibanje, prizor oživi. Če ste priča krasnemu poletnemu dnevu, močna svetloba morda ni idealna za fotografiranje, ko pa se na nebu pojavijo ali premikajo oblaki, je to kot nalašč za fotografiranje v časovnih presledkih."
Sončni vzhod, potok, ki teče mimo vas, valovanje morja ob obali ali celo premikanje prometa na mestnih ulicah, vse to lahko spremenite v fascinantne posnetke v samo nekaj minutah, ki jih potrebujete za postavitev fotoaparata in fotografiranje.
Z majhnim, lahkim in intuitivnim brezzrcalnim fotoaparatom polne velikosti Canon EOS RP, ki je kot nalašč za ustvarjanje na licu mesta, bo Alex z vami delil pet najboljših nasvetov za krajinsko fotografijo v časovnih presledkih.

1. Začnite s primerno opremo

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Za Alexa je bil majhen, lahek in zmogljiv Canon EOS RP popolna rešitev za fotografiranje pokrajin v časovnih presledkih na odročnih lokacijah.

Pri krajinski fotografiji v časovnih presledkih Alex uporablja stativ, širokokotni objektiv ali objektiv s povečavo s srednjim razponom in običajno merilnik intervalov, s katerim nastavi interval med posnetki. Mnogi Canonovi fotoaparati imajo merilnik intervalov in funkcijo snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih že vgrajena, med njimi so modeli EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II in EOS RP, ki vsi podpirajo zajemanje posnetkov v časovnih presledkih z ločljivostjo 4K. Fotoaparat EOS RP vam omogoča fotografiranje v intervalih po eno sekundo ali več, pri čemer bo končni posnetek vseboval do 3600 fotografij v ločljivosti 4K UHD ali v polni ločljivosti, postopek pa je preprost: postavite fotoaparat na stativ, izberite časovni razmik med fotografijami in skupno dolžino posnetka, za vse ostalo pa bo poskrbel fotoaparat, ki bo fotografije sam združil v videoposnetek.

"Fotoaparat Canon EOS RP lahko enostavno postavite na stativ in pustite, da opravi svoje, medtem ko se prizor spreminja pred vašimi očmi," doda Alex.

Alex svoj fotoaparat Canon EOS RP uporablja z objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM. "Ta objektiv je kot nalašč za fotografijo v časovnih presledkih, saj se ponaša z uporabnimi goriščnimi razdaljami. Veliko svojih krajinskih fotografij v časovnih presledkih posnamem pri 24 mm, toda s tem objektivom imam na voljo daljši domet za bolj oddaljene prizore," še pove. Poleg objektivov RF naslednje generacije lahko s fotoaparatom Canon EOS RP uporabite tudi Canonovo serijo objektivov EF in EF-S, če uporabite nastavek za objektiv EF-EOS R.

2. Postavite fotoaparat

Tehnologija 5-stopenjske stabilizacije slike v objektivu Canon RF 24-105mm F4L IS USM vam pride zlasti prav pri fotografiranju iz roke, za posnetke v časovnih presledkih pa Alex priporoča uporabo stativa. "Če je vaš objektiv opremljen s stikalom stabilizatorja slike, ne pozabite izklopiti stabilizatorja slike, če uporabljate stativ, saj lahko pride do premikanja," še doda. Z izbiro načina snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih boste v fotoaparatu Canon EOS RP izklopili stabilizator slike v objektivu.

Za boljšo jasnost in doslednost fotografij Alex priporoča, da nastavitve shranite. "Vedno pozabim preklopiti na ročno ostrenje. Če se prizor ali raven svetlobe spremenita ali če pride do najmanjše spremembe pri ostrenju, lahko nastanejo težave, zato shranite vse nastavitve v fotoaparatu in ročno izostrite prizor." Enostavno premaknite stikalo AF/MF na objektivu v položaj MF.

3. Obvladajte osvetlitev

Pri krajinski fotografiji se zanašamo na naravno svetlobo, ki se lahko spremeni v nekaj sekundah, zato ima osvetlitev pri tem pomembno vlogo. Če ravno ne fotografira neposredno proti soncu, Alex zajema svoje sončne vzhode in zahode v načinu prioritete zaslonke, kar pomeni, da fotoaparat samodejno nastavi hitrost zaklopa glede na dano svetlobo. "Spremembe osvetlitve med posameznimi fotografijami so zelo majhne," pove, "zato je prisotnega manj migetanja, kot bi morda pričakovali." Če pa želite zajeti spremembe naravne osvetlitve, Alex priporoča, da preklopite v ročni način. "To je najenostavnejši način fotografiranja v časovnih presledkih, saj lahko fotoaparat enostavno postavite na stativ in pozabite nanj."

V načinu snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih s fotoaparatom Canon EOS RP lahko s poskusnim posnetkom ocenite nastavitve osvetlitve, preden pritisnete gumb za snemanje videoposnetkov in začnete zajemati posnetek v časovnih presledkih.

4. Izberite trajanje, ki ustreza prizoru

Interval med fotografijami nastavite glede na hitrost spreminjanja prizora. Tekoče vode, valovi na obali in promet se premikajo razmeroma hitro, zato boste s krajšimi intervali zajeli prizore brez nenadnih in motečih sprememb. Za hitro premikajoče se oblake ob vetrovnem vremenu nastavite interval od 1 do 4 sekund.

Za montažo posnetka, ki bo dolg od 4 do 6 sekund, mora Alex posneti od 10 do 12 sekund – "saj ne morete vedeti, kdaj boste zajeli najzanimivejši del," razloži. Če posnetke v časovnih presledkih ročno montirate s programsko opremo in "podvojite število fotografij, lahko podvojite tudi hitrost, če opazite, da se vaš posnetek prepočasi spreminja." Alex večino svojih posnetkov začne pri 300 fotografijah, s čimer dobi 12-sekundni posnetek, če ga predvaja s hitrostjo 25 sličic na sekundo.

Ko postanete bolj vešči, vam Alex svetuje, da eksperimentirate s prehodi ob mesečini in nato z zvezdnatim nebom. "Če želite posneti zvezdnato nebo v časovnih presledkih in opazovati zvezde ob Severnici, snemajte v 40-sekundnih intervalih s 30-sekundno hitrostjo zaklopa," še pove. "Za snemanje oblakov boste potrebovali precej daljše časovno obdobje."

Če snemate vso noč, je treba nedvomno upoštevati življenjsko dobo baterije. "Canonove baterije se mi zdijo zelo zanesljive tudi v mrazu," pove Alex, toda vedeti morate, da bodo zmogljivosti baterij v hladnih razmerah slabše. Če uporabite fotoaparat Canon EOS RP za daljša snemanja ali snemanja, ki trajajo vso noč, razmislite o tem, da fotoaparat priključite na vir napajanja z izbirnimi dodatki, kakršni so adapter za izmenični tok AC-E6N, vmesnik za napajalnik DR-E18 ali komplet z adapterjem za izmenični tok ACK-E18.

5. Ustvarite privlačno kompozicijo

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Pri krajinski fotografiji Alex daje prednost izrazitim grafičnim elementom v ospredju, na primer skalovju, drevju ali vodi, toda montaža posnetkov s časovnimi presledki zahteva drugačen pristop. "Za uspešne posnetke s časovnimi presledki je treba poenostaviti kader in omogočiti, da njegove značilnosti zasijejo v polnem sijaju. Pri fotografiranju sem zelo pozoren na kompozicijo, toda pri fotografiranju v časovnih presledkih snemam s širšim kotom, saj ne morem predvideti, kaj se bo zgodilo – in nato lahko v postprodukciji posnetek po želji obrežem. Canonov objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM je idealen za to: omogoča mi fotografiranje s širokim kotom, če pa prizor zahteva ožji kader, na primer ko luna ali sonce izgineta za obzorjem, lahko zajamem tudi to."

Ko boste naslednjič kje na prostem, poiščite priložnosti za oživitev pokrajine – za ustvarjanje posnetka v časovnih presledkih ne potrebujete več časa kot za postavitev fotoaparata na stativ za krajinsko fotografijo. In s fotoaparatom, kot je Canon EOS RP, ki se ponaša z načinom fotografiranja v časovnih presledkih, je to zelo preprosto.Napisala Natalie Denton

Povezani članki
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Izziv pri fotografiranju pokrajine

Profesionalna fotografinja Verity Milligan deli svojo izkušnjo fotografiranja pokrajine z dvema lahkima objektivoma.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

Zajemanje gibanja v videoposnetkih s časovnim zamikom

Preizkušene tehnike za snemanje upočasnjenih videoposnetkov ter videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom.

Create light trails

KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Ustvarite svetlobne sledi

Kako z dolgo osvetlitvijo ustvarite svetlobne sledi? Nasveti zmagovalca Canonovega natečaja Redline Challenge.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike