FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Dva objektiva, dva pogleda na fotografiranje pokrajine

Profesionalna fotografinja Verity Milligan je z dvema širokokotnima objektivoma, kot sta eden objektiv s povečavo in eden fiksni objektiv, posnela par poskusnih fotografij pokrajine.
Fotografinja stoji na skalah v plitvi vodi in fotografira jezero, obkroženo z gorami.

Nagrajena fotografinja Verity Milligan se navdušuje nad fotografiranjem pokrajin. Pogosto je pred sončnim vzhodom odšla v naravo. "Obožujem jutra, še posebej meglena jutra," pravi. "Ustvarijo posebno vzdušje. Rada vstanem pred zoro in začnem fotografirati v "modri uri", ko je sonce še pod obzorjem."

Verity ima v svoji torbi z opremo zavidljivo zbirko Canonovih fotoaparatov in objektivov serije L, vendar je želela prikazati, kaj je možno posneti s kompaktnimi in lahkimi objektivi, zato je sprejela izziv, da z različnih perspektiv fotografira pokrajine narodnega parka Lake District v angleškem okrožju Cumbria. Fotografirala je samo z enim objektivom s povečavo in enim fiksnim objektivom, in sicer Canonovima objektivoma RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM in RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

"Kakovost in zmogljivost teh cenovno ugodnejših objektivov sta se znatno izboljšali od začetka moje fotografske kariere," pravi Verity. "Steklo je zelo dobro in oba objektiva sta zelo odzivna. Najbolj mi je bilo všeč, kako majhna in obvladljiva sta. S seboj bi lahko vzela samo fotoaparat in ta dva objektiva ter se podala na pot."

Dva objektiva, dva perspektivi

Fotoaparat Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5.-6,3 IS STM je na drevesnem štoru ob objektivu RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Verity se je z izzivom spoprijela s fotoaparatom Canon EOS R5 in samo z dvema objektivoma RF, kot sta Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM in RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Ženska fotografinja drži Canonov fotoaparat, kleči in fotografira. Za njo je jezero, ki je obkroženo z gorami.

"Oprema je tako kompaktna in lahka, da sem z njo lahko dlje hodila in se približala zahtevnejšim terenom, ne da bi bil obtežena," pravi Verity.

"Glavni izziv pri fotografiranju pokrajine je drugačen pogled na stvari, tako lahko ustvarite slike, ki so videti drugače kot slike drugih," pojasnjuje Verity. "Zato je lahko objektivi z različnimi pogledi zelo koristni."

Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je popoln za navdušence nad fotografijo, ki želijo fotoaparatu sistema EOS R dodati vsestransko izjemno širokokotno povečavo. Popoln je za zajemanje osupljivih pogledov, saj ima optični stabilizator slike s 5,5 koraka, kar omogoča fotografiranje brez tresenja tudi pri fotografiranju pokrajin iz roke ali pri šibki svetlobi. Z združljivim ohišjem sistema EOS R, kot je fotoaparat EOS R5, je na voljo do stabilizator slik do 7 korakov. Z načinom ročnega ostrenja, ki zagotavlja izjemne podrobnosti in osupljivo jasnost, je ta objektiv za fotografiranje od blizu vse do 12,8 cm (0,52-kratna povečava).

Majhen in lahek objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tehta samo 270 g ter združuje širokokotni objektiv in hitro zaslonko, ki zagotavljata ustvarjalno fotografiranje tudi pri šibki svetlobi. Optični stabilizator slike s 5 koraki omogoča daljše hitrosti zaklopa za fotografiranje iz roke, stabilizacija slike pa se z združljivim ohišjem sistema EOS R poveča na 6,5 koraka. Popoln je tudi za posnetke od blizu z najmanjšo razdaljo ostrenja 14 cm (0,5-kratna povečava ali polovična naravna velikost), kar omogoča, da subjekt prikažete v svojem okolju.

Prostrane pokrajine z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Oblaki, ki se odsevajo na mirni vodni gladini jezera, obdanega z gorami.

"Canonov objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je popoln za fotografijo tradicionalne klasične pokrajine," pojasnjuje Verity, kot je na primer ta posnetek jezera Buttermere. "Ustvarjen je za zelo široke posnetke z odlično perspektivo, ki združuje elemente v ospredju, sredini in ozadju." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 in objektivom Canon RF 15-30mm F4.5.-6,3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 in ISO 100. © Verity Milligan

Posnetek zlatic na obali jezera od blizu. Rože so zelo izostrene, jezero in gore v ozadju pa so zamegljeni.

Zlatice na bregovih jezera Buttermere. "Ko začenjate s fotografijo, hitro lahko pomislite, da je pri fotografiranju pokrajine najpomembnejši razgled, vendar je še pomembneje, da dosežete ravnovesje med ospredjem in ozadjem," pojasnjuje Verity. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 20 mm, 1/80 s, f/5 in ISO 500. © Verity Milligan

Verity je z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM posnela nekaj osupljivih fotografij idiličnega jezera Buttermere in osupljivih pobočij gorovja Northern Fells. "Ta objektiv je najučinkovitejši pri fotografiranju širnih pokrajin," pojasnjuje. "Pri zajemanju obširnega razgleda in prostranega, dramatičnega neba je širše vidno polje."

Pri kompoziciji posnetkov pokrajine je ključno razmerje med oddaljeno pokrajino in osprednjem slike. "Gledalca želim voditi skozi kader, ne da bi bila slika preveč polna," pravi. "Pomembno je najti ravnovesje med ospredjem in ozadjem. To sliki zagotavlja globino."

Verity je bila navdušena nad vsestranskostjo, ki jo objektiv RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM nudi za fotografiranje pokrajine, in ustvarjalnimi možnostmi. "Ima izjemno širok razpon goriščnih razdalj, ki so primerne za fotografiranje pokrajin. Razpon povečave zajema vse moje zahteve in je neverjetno izkaže na zahtevnem terenu, ko fizično ne morem doseči mesta, s katerega želim fotografirati s fiksnim objektivom.

"Združi lahko tudi izjemno širok zorni kot in ostrenje od blizu. Lahko sem se zelo približala in fotografirala nekaj zlatic na sredini kadra, okoliška pokrajina pa se je zameglila v ozadje."

S Canonovim objektivom RF 24mm F1.8 MACRO IS STM boste lahko zajeli vse podrobnosti.

Roke držijo fotoaparat Canon EOS R5 s Canonovim objektivom RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pred cvetom munca.

"Zelo mi je všeč goriščna razdalja objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM in to, kar vidno polje omogoča pri fotografiranju pokrajine," pravi Verity. "Za fiksni objektiv je izjemno vsestranski, kar je neverjetno."

Posnetek cveta munca ob blizu. Izostrene so rože v sredini, medtem ko so rože v ospredju in ozadju zamegljene.

"Funkcija makro zagotavlja, da se lahko zelo približam za podrobne posnetke, svetla zaslonka z vrednostjo f/1,8 pa zagotavlja tesno globino polja, zato lahko zameglim ozadje s čudovitim učinkom zameglitve," pravi Verity. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2000 s, f/2,5 in ISO 100. © Verity Milligan

Med fotografiranjem munca je nenadoma v kader priletel kačjevratnik, možnosti makro objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM so Verity omogočile, da se resnično približa in posname podroben posnetek. Pri fotografiranju je uporabila zaslonko z vrednostjo f/3, da je izostrila kačje pastirja in zameglila ozadje, hkrati pa je ohranila čudovite barve pokrajine.

"Odlično je, če imate to možnost v torbi z opremo," pravi Verity. "Opomni vas, da pri fotografiranju pokrajine ne pomembno samo fotografiranje prostranega razgleda."

Verity je oboževala fiksno goriščno razdaljo objektiva in dejala, da je zelo uporabna, da preprečite motnje in se osredotočite na kompozicijo. "Fiksna goriščna razdalja poskrbi, da ste boljši fotograf," dodaja. "Zame je to eden izmed bolj ustvarjalnih objektivov. Ko so izpolnjeni vsi pogoji, boste lahko posneli prečudovite pokrajinske slike."

Fotografija kačjega pastirja, ki sedi na travni bilki, od blizu.

Objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM z 0,5-kratno povečavo omogoča Verity, da posname fotografije od blizu, kot je ta kačji pastir s čudovito zamegljenim ozadjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/3,5 in ISO 200. © Verity Milligan

Čim bolj izkoristite ustvarjalne možnosti

Vrh jezera, ki je obdan z gorami, je osvetljen z zlatorumeno svetlobo.

"Zlata ura, čas tik po sončnem vzhodu in malo pred sončnim zahodom, je čaroben trenutek za fotografiranje pokrajine," pravi Verity. "Kakovost svetlobe je preprosto čudovita, prizori pa so obsijani z zlato barvo." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM s hitrostjo 21 mm, 1/30 s, f/13 in ISO 250. © Verity Milligan

Jezero z drevesom v ospredju in gorami v ozadju, ki se zrcalijo na vodni gladini.

Če želite izkoristiti vse možnosti sistema EOS R in zagotoviti kakovost končnih posnetkov, je Verity slike obdelala v programu Digital Photo Professional (DPP), Canonovi programski opremi za obdelavo in urejanje fotografij RAW. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2 s, f/11 in ISO 100. © Verity Milligan

V popolnem svetu bi s seboj na fotografiranje pokrajin nosili objektive, ki ustrezajo različnim okoliščinam, vendar je Verity ugotovila, da sta Canonova objektiva RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM in RF 24mm F1.8 MACRO IS STM precej pokrila vse njene zahteve pri fotografiranju. "Oba objektiva veliko nudita vsem, ki znajo poprijet za fotoaparat in želijo nekaj več, kot lahko zagotovi njihova,“ pravi. To vključuje uporabnike fotoaparatov APS-C v Canonovi ponudbi sistemov EOS R, ki bodo imeli koristi tudi od širšega kota objektiva s povečavo in širše zaslonke fiksnega objektiva.

"Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM s svojimi prostimi zornimi koti fotografom omogoča, da vidijo pokrajino na različne načine in razvijejo svojo ustvarjalnost," doda Verity.“"Makro zmogljivost objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM v kombinaciji s svetlo zaslonko f/1,8 zagotavlja razburljive nove ustvarjalne možnosti."

Verity je bila še posebej navdušena nad zmožnostmi samodejnega ostrenja obeh objektivov in načinom, kako sta v fotoaparatu EOS R5 sodelovala stabilizator slike v objektivih in stabilizator slike v ohišju. "Stabilizator slike je deloval izjemno," pravi. "Mislim, da v teh dveh dneh fotografiranja nisem posnela niti ene zamegljene slike, četudi pri šibki svetlobi uporabljam dokaj ozke zaslonke in nizke hitrosti zaklopa. Včasih sem fotografije posnela v skoraj popolni temi in slike so bile vedno ostre. Pri fotografiranju resnično uživam v svobodi gibanja in možnosti majhnih sprememb, da vidim, kako bodo te spremenile perspektivo posnetka. Pri tem pogledu je uporaba stativa lahko resnično omejena in hkrati še ena stvar, ki jo je treba nositi."

Verityjine slike z izziva prikazujejo ustvarjalne možnosti, ki jih lahko zagotovita ta dva kompaktna in lahka objektiva. "Kakovost in vsestranskost teh objektivov me je osupnila in njuna zmožnost ostrenja od blizu je neverjetna," pravi. "Omogočata nove popolnoma različne in nenavadne perspektive pri fotografiranju pokrajine. Dobesedno dobite podrobnejši pogled in vidite veliko več."



Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki