OSNOVE UREJANJA

Kako urediti slike pokrajin za tisk

Z nekaj natančnimi prilagoditvami lahko kar najbolje izkoristite katero koli sliko pokrajine, ki jo želite natisniti. Sledite spodnjim navodilom.
Slika močvirnate pokrajine pred obdelavo in po njej. Na levi strani je neobdelana slika, na desni pa je črno-bela.

Fotografiranje pokrajine je popolno za ustvarjalno tiskanje. Ne glede na to, ali želite zajeti živahne barve sončnega zahoda na svetlečem papirju ali želite narediti črno-bele umetniške natise, če to naredite sami, lahko nadzorujete vsak korak postopka.

Če povečate velikost natisov, si lahko ogledate vse podrobnosti, ki ste jih zajeli v slikah pokrajin, tiskalnik fotografij velikosti A3+, kot je Canon PIXMA iP8750, pa to naredi enostavno in kakovostno doma. Canon PIXMA iP8750 lahko s svojo tehnologijo glave FINE, ki omogoča ločljivost do 9600 dpi, in naprednim sistemom 6-barvnih črnil (vključno s sivim črnilom) za izjemne barvne in črno-bele fotografije ustvari široko paleto stenskih umetnin.

Fotografiranje v formatu RAW vam omogoča, da kar najbolje izkoristite zmožnosti tiskalnika, in vam zagotavlja prilagodljivost pri spreminjanju slik pokrajin po njihovem zajemu – brez zmanjšanja njihove kakovosti. Z uporabo programske opreme za obdelovanje slik v formatu RAW, kot je Canon Digital Photo Professional (DPP) ali Adobe® Lightroom®, lahko prilagodite osvetlitev, barve in ostrino fotografij tako, da ustrezajo izbranemu mediju za tiskanje.

Nastavitev beline

Zaslonski posnetek programa Canon Digital Photo Professional prikazuje sliki pokrajine polja, na levi strani je neobdelana slika, na desni pa je uporabljen odtenek modre.

Uporaba prednastavljene vrednosti volframove beline v programu Canon DPP ali ročna nastavitev nizke barvne temperature bo dodala hladen odtenek modre slikam, posnetim v pogojih naravne svetlobe.

Eno najpomembnejših orodij za doseganje natančnih barv na slikah pokrajin je nadzor nastavitve beline. To vam omogoča, da odstranite barvne odtenke, ki jih povzročajo različne vrste svetlobe, ali namenoma dodate barvni odtenek za spreminjanje vzdušja v prizoru. Belino lahko nastavite v fotoaparatu, toda fotografiranje v formatu RAW vam odpira številne možnosti in omogoča, da se o tej nastavitvi odločite, ko obdelujete slike.

V programski opremi za obdelovanje slik v formatu RAW lahko izbirate med različnimi prednastavljenimi vrednostmi beline, kot so Daylight (Dnevna svetloba), Cloudy (Oblačno) in Shade (Senca). Lahko pa uporabite drsnike za barvno temperaturo za natančno nastavitev beline ali pa izberete orodje v obliki kapalke in kliknete katero koli belo ali sivo območje na sliki.

Slog slike

Zaslonski posnetek programa Canon Digital Photo Professional prikazuje dve različici slike pokrajine polja, na levi strani je neobdelana slika, na desni pa je uporabljen slog slike Nostalgia (Nostalgija).

Prenesete lahko dodatne sloge slike in jih uporabite v programu DPP ali na fotoaparatu EOS – vključno s slogi Autumn Hues (Jesenski odtenki), Twilight (Somrak) in Nostalgia (Nostalgija) – tukaj.

Dodatna prednost zajemanja slik v formatu RAW je, da lahko preskušate različne nastavitve slogov slik med obdelavo datotek v programu DPP.

Slog fotografije Landscape (Pokrajina) bo vaš priljubljen slog, saj je zasnovan tako, da poudari živo modrino neba in živahno zeleno listje na sliki klasične pokrajine. Toda pri nekaterih pokrajinah je ustreznejša uporaba drugih slogov slike, kot je slog Monochrome (Črno-belo), Fine Detail (Natančne podrobnosti) ali Portrait (Portret).

Kontrast, ostrino in druge parametre lahko dodatno prilagodite v skladu s prizorom. Ustvarite lahko tudi svoje prednastavitve s programsko opremo Canon's Picture Style Editor.

Ravni in krivulje

Zaslonski posnetek programa Canon Digital Photo Professional prikazuje dve različici slike pokrajine razmočenega polja, na levi strani neobdelano različico z rdečim prekrivanjem, ki prikazuje čisto bele osvetljene dele, in različico na desni s prilagojenim kontrastom.

Če se želite izogniti napakam pri osvetlitvi, v programu DPP aktivirajte opozarjanje na močno osvetljene in senčne predele. To bo sliki dodalo barvno prekrivanje, ki pokaže, katera območja bodo popolnoma črna (označena z modro) in katera popolnoma bela (prikazana z rdečo).

Za obdelavo fotografij pokrajin je zelo uporabna prilagoditev kontrasta, ki vam omogoča, da na temnih in svetlih območjih izvlečete več podrobnosti. Orodja za nastavljanje ravni in krivulje vam omogočajo nadzor nad prikazovanjem senc, srednjih tonov in osvetljenih delov na natisnjeni sliki.

Ta orodja se razlikujejo glede na programsko opremo za obdelovanje formata RAW. V programu DPP za spreminjanje ravni uporabite nadzorno ploščo za prilagoditev game. Tu so tri navpične črte, s katerimi lahko spremenite črno točko, srednje tone in belo točko slike. V programu Adobe® Lightroom® lahko dosežete podobne rezultate z drsniki za črna in bela območja, osvetljene dele in sence.

S krivuljo odtenkov lahko povečate ali zmanjšate svetlost na določenih točkah v celotnem dinamičnem obsegu za še natančnejši nadzor. Na splošno bo krivulja odtenkov v obliki črke S povečala kontrast za še bolj poudarjene natise. Če želite to narediti, kliknite sredino diagonalne črte, da nastavite središčnico, nato pa na levi strani grafa povlecite navzdol, da zatemnite sence. Desna stran bo samodejno potisnjena višje, kar bo osvetlilo osvetljene dele.

Pri prilagajanju bodite pozorni na histogram. Če so levi ali desni robovi odrezani, bodo podrobnosti na teh območjih izgubljene v končnem natisu.

Osvetli in zatemni

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje obalno pokrajino z izbirno masko, ki označuje osvetljena območja.

Izbirno masko lahko aktivirate, ko uporabljate čopič za prilagoditev programa Adobe® Lightroom®, ki vam omogoča, da jasno vidite, kje uporabljate osvetlitev, zatemnitev in druge prilagoditve.

Skupaj z urejanjem, ki vpliva na celotno sliko, lahko s prilagoditvijo določenih območij ustvarite bolj dinamične natise.

Uporaba tehnik "osvetlitve in zatemnitve" na digitalnih slikah je preprosta s programsko opremo za urejanje, kot je prikazano zgoraj. Tehniki se nanašata na osvetlitev in zatemnitev določenih območij slike, da jih poudarite.

V programu DPP lahko na paleti orodij uporabite zavihek za prilagajanje določenih območij, da natančno nastavite svetlost, kontrast, odtenek in nasičenost določenih delov vaše pokrajine.

Združevanje osvetlitev

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje dve sliki premočene pokrajine. Na desni strani je uporabljen digitalni prehodni filter.

V programu Adobe® Lightroom® lahko z digitalnim prehodnim filtrom zatemnite svetlo nebo. Lahko pa v urejevalniku fotografij, kot je Adobe® Photoshop®, združite dve osvetlitvi.

Včasih je dinamični obseg prizora lahko prevelik, da bi fotoaparat zajel podrobnosti tako neba kot pokrajine.

Iz ene datoteke RAW lahko ustvarite tudi dve različici slike: eno s pravilno osvetljenim nebom in drugo s pravilno osvetljeno pokrajino. Sliko s pravilno osvetljenim nebom lahko nato v programu Adobe® Photoshop® ali katerem koli urejevalniku fotografij nanesete na vrh slike s pravilnim ospredjem.

Izostritev

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje obalne pečine. Za izbiro vrste papirja je uporabljeno orodje za izostritev natisa.

Če sliko izvozite iz programa Adobe® Lightroom®, lahko izberete vrsto papirja in ostrino v razdelku izostritve natisa.

Zadnja faza urejanja je izostritev pokrajine za natis. Za natise fotografij boste morali uporabiti višjo raven izostritve v primerjavi s slikami, ki jih delite v spletu – to je posledica razdalje gledanja in prekrivanja pik pri tiskanju, pri čemer lahko trpi ostrina. Majhni natisi pogosto zahtevajo več izostritve kot veliki natisi, ker so lahko ob pomanjšavi videti mehkejši. Pomembna je tudi vrsta medija za tiskanje, saj natisi na svetlečem papirju običajno zahtevajo manj izostritve kot matiran papir in fin umetniški papir.

Opravi preskusne natise

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje več različic slike daljnovodnega stebra na polju repne ogrščice, vsaka slika ima različne nastavitve barv in kontrasta.

Uporabite funkcijo programskega preverjanja vaše programske opreme, da bolje predvidite, kako bodo barve in kontrast videti v tisku, nato pa ustvarite papirnato kopijo z različicami vaše slike, da dobite želeno različico.

Natisnjene fotografije bodo vedno videti nekoliko drugače od slike, ki jo vidite na zaslonu, zato je priporočljivo, da najprej opravite manjše preskuse tiskanja in tako zagotovite, da so rezultati vašega urejanja popolni. Idealno je, da preskuse tiskanja preverite v prostoru, kjer bo prikazan vaš končni natis, saj bosta osvetlitev in barva sten vplivala na vaše dojemanje slike.

Večja ko bo vaša samozavest pri tiskanju doma, večji bodo tudi vaši cilji. Nadgradnja na naprednejši tiskalnik, kot je 8-barvni Canon PIXMA PRO-200, vam bo prinesla še več ustvarjalnih možnosti, kot je na primer tiskanje panoramskih fotografij pokrajin. Canon PIXMA PRO-200 je združljiv tudi s programsko opremo Canon Professional Print & Layout, ki lahko simulira videz različnih papirjev in črnil na zaslonu.

Avtor: Marcus Hawkins

* Adobe® in Photoshop® sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA iP8750

  Tiskajte čudovite in kakovostne fotografije in se brezžično povezujte.
 • Slika tiskalnika Canon Pixma Pro-200 od spredaj

  Profesionalni tiskalniki fotografij

  PIXMA PRO-200

  Pri tiskalniku Canon PIXMA PRO-200 je poudarek na tiskanju fotografij z živimi barvami, vsestranskosti in uporabnosti, zato je kot nalašč za navdušence nad fotografijo in nadebudne fotografe.
 • Brizgalni tiskalniki

  Matte Photo Paper MP-101

  Matiran fotografski papir omogoča tiskanje matiranih kakovostnih fotografij, slik in besedila. Primeren je tudi za bolj ustvarjalno uporabo, na primer za voščilnice, panoje in zgibanke.

Povezani članki

 • TISKAJTE

  Urejanje fotografij za tiskanje

  Z našim podrobnim vodnikom za urejanje za tiskanje in najboljšimi nastavitvami za tiskanje naredite več iz svojih fotografij pri tiskanju.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Sestavljanje z ostrenjem za začetnike

  Fotograf Matt Doogue je razložil, kako vam lahko Canonova orodja za sestavljanje z ostrenjem pomagajo pri zajemanju makro posnetkov in pokrajin z ostrenjem od sprednjega proti zadnjemu delu prizora.

 • UREJANJE FOTOGRAFIJ/NAKNADNA OBDELAVA

  Urejanje slik v zapisu RAW s programsko opremo DPP

  Odkrijte, kako urediti, izpopolniti in izboljšati svoje fotografije v zapisu RAW, s Canonovo programsko opremo DPP.

 • FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Kako fotografirati časovno sestavljene slike

  Spoznajte, kako napraviti posnetek prehoda dneva v noč s fotografiranjem v časovnih presledkih in kako ustvariti osupljivo časovno sestavljeno sliko, ki prikazuje potek časa v eni sami sliki.