OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Navodila za sestavljanje z ostrenjem za začetnike

Z nasveti fotografa makro posnetkov Matta Doogua spoznajte funkcije fotoaparatov s sistemom EOS R za preprosto sestavljanje z ostrenjem.
Niz 100 popolnoma obdelanih slik približanega posnetka pavjega peresa, ki ga je Matt Doogue zajel s funkcijo sestavljanja globine na zaporednih slikah s stopnjevanjem izostritve v fotoaparatu Canon EOS R10.

Sestavljanje z ostrenjem je način fotografiranja z zajemanjem več posnetkov pri nekoliko drugačnih razdaljah ostrenja ("zaporedje slik"). Ti posnetki se združijo ali "sestavijo" v eno sliko, tako da je izostren večji del predmeta ali prizora. Slike lahko združite s programsko opremo za urejanje ali z orodji za sestavljanje z ostrenjem v fotoaparatih Canon.

Ko predmet fotografirate od zelo blizu, boste običajno uporabili široko odprto zaslonko (nizko številko f) in tako v zaslonko spustili čim več svetlobe. S tem boste ustvarili zelo majhno globino polja. To pomeni, da večina predmeta ali prizora ne bo izostrena. Sestavljanje z ostrenjem lahko odkrije nov svet skrite lepote in kompleksnih podobnostih na makro posnetkih, je pa tudi popolno za fotografiranje pokrajin, kjer želite, da je prizor izostren od sprednjega proti zadnjemu delu prizora.

Profesionalni fotograf Matt Doogue ima več kot desetletje izkušenj s fotografiranjem za naravoslovne revije in je strokovnjak za ročno sestavljanje z ostrenjem. Sodobne funkcije v brezzrcalnih Canonovih fotoaparatih s sistemom EOS R vam lahko pomagajo, da enake rezultate dosežete brez urejanja fotografij. S funkcijami za ustvarjanje in sestavljanje zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve v fotoaparatih Canon EOS R7 in EOS R10 lahko ustvarite čudovite približane posnetke z malo truda.

Izbira najboljšega kompleta za makro fotografijo za začetnike je pomembna za sestavljanje z ostrenjem, potrebujete pa tudi praktične načine uporabe. V teh navodilih lahko preberete, kako Matt s sestavljanjem z ostrenjem ustvarja osupljive posnetke narave – ročno in v fotoaparatu. Z nekaj nasveti za zajemanje makro posnetkov in najnovejšimi fotoaparati s sistemom Canon EOS R boste kmalu ustvarjali kot britvica ostre fotografije.

Zaporedne slike z ostrenjem

Posnetek zaslona z menijem načina zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve in omogočeno možnostjo "Zaporedne slike s stopnjevanjem izostritve" na fotoaparatu Canon.

V meniju fotoaparata omogočite funkcijo zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve in nastavite število sličic, ki jih želite zajeti. Stopnjo zviševanja izostritve lahko povečate, ko je predmet dlje od fotoaparata ali ko uporabljate manjše odprtosti zaslonke. Za makro subjekte in večje odprtosti zaslonke izberite nižjo stopnjo zviševanja izostritve.

Fotograf Matt Doogue, ki sklonjen za stojalom fotografira most in pri tem uporablja funkcijo zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve fotoaparata Canon EOS R7.

Matt svetuje: "Če želite zagotoviti, da je niz slik popolnoma poravnan, uporabite trdno stojalo, da preprečite premikanje fotoaparata med posnetki". Priporoča, da za posnetke pokrajine zajamete manj sličic kot za drobcene makro subjekte.

Ne glede na način sestavljanja posnetkov morate v prvem koraku postopka zajeti niz fotografij z različnimi nastavitvami ostrenja, da zajamete vso globino polja predmeta, ki ga fotografirate. To se imenuje zajemanje zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve. Skoraj vsak Canonov fotoaparat s sistemom EOS R prinaša funkcijo za avtomatizacijo tega postopka, s katero ustvari niz posnetkov s stopnjevanjem izostritve, ki jih lahko nato združite.

"Funkcija sestavljanja deluje od najbližje točke ostrenja predmeta," razloži Matt. "Samodejno spreminja goriščno razdaljo objektiva in ustvari posnetek pri vsakem koraku spremembe, ki ste jo izbrali v meniju. Tako dejansko zmanjša prizor".

Posnetek mostu z izostrenim samo prvim delom mostu, ki ga je Matt Doogue zajel s funkcijo zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve fotoaparata Canon EOS R7.

Posnetek iz Mattovega niza zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve, kjer je izostreno samo sidro v ospredju. Če želite zagotoviti, da je vrednost zaslonke stalna na vseh posnetkih množice, uporabite način prioritete zaslonke (Av) ali ročne osvetlitve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/5,6 in ISO 100. © Matt Doogue

Fotografija v celoti izostrenega prizora, "sestavljena" iz niza posnetkov pri različnih nastavitvah izostritve, ki ga je Matt Doogue zajel s fotoaparatom Canon EOS R7.

Fotografija v celoti izostrenega prizora, "sestavljena" iz niza posnetkov, ki ga je Matt zajel pri različnih nastavitvah izostritve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/5,6 in ISO 100. © Matt Doogue

Prepričajte se, da je objektiv nastavljen na način samodejnega ostrenja (AF). Pri objektivih brez stikala AF/MF nastavite način samodejnega ostrenja v meniju fotoaparata. Če uporabite širokokotni objektiv, lahko zadnji posnetek obrežete. Tako zagotovite, da v prizoru ostane celoten predmet.

Matt je ugotovil, da je meni zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve preprosto nastaviti in uporabljati. "Ko boste zajeli nekaj nizov slik, boste razumeli, čemu služi vsaka od možnosti," je dejal.

Ko ste pripravljeni, preprosto pritisnite sprožilec, da začnete zajemati fotografije. Števec v zgornjem kotu zaslona LCD prikazuje število preostalih fotografij.

Združevanje različno izostrenih slik v fotoaparatu

Posnetek zaslona z menijem načina zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve in omogočeno možnostjo "Zaporedne slike s stopnjevanjem izostritve" na fotoaparatu Canon.

Fotoaparati, kot sta Canon EOS R7 in EOS R10 imata v meniju načina zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve funkcijo za sestavljanje globine, s katero lahko zajete slike združite v eno fotografijo JPEG in hkrati shranite posamezne izvorne sličice.

Posnetek zaslona z menijem načina zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve in omogočeno možnostjo "Sestavljanje globine" na fotoaparatu Canon.

Ko je omogočena možnost sestavljanja globine, lahko s funkcijo obrezovanja globine samodejno obrezujete sliko.

Canon EOS R7 in EOS R10 postopek poenostavita s samodejnim sestavljanjem slik v fotoaparatu. Tako vam jih ni treba obdelovati v računalniku. "Možnost ustvarjanja sestavljene slike v fotoaparatu zares predstavlja prelomnico," pravi Matt. "Posamezne slike se shranijo skupaj s sliko, na kateri je globina sestavljena, tako da si lahko rezultat ogledate takoj. Ker pa se v fotoaparatu shranijo posamezne sličice niza, jih lahko še vedno obdelate sami ali uporabite vsako posebej".

Sestavljanje je v fotoaparatu EOS R7 na voljo v vseh načinih osvetlitve. "Priporočam ročni način (M), saj imate tako popoln nadzor nad fotoaparatom in posledično nad videzom slike," razloži Matt. "Pri fotografiranju iz roke boste potrebovali višjo hitrost zaklopa, da preprečite tresenje fotoaparata. To dosežete z višjo vrednostjo ISO in večjo odprtostjo zaslonke".

Priporočamo, da naredite preizkusni posnetek in se tako prepričate, da ste zadovoljni z nastavitvami. Pomembno je tudi, da je fotoaparat stabilen. "Pri notranjem sestavljanju skoraj vedno uporabim stojalo, saj želim čim bolj zmanjšati svoj vpliv na premikanje sličic," je razložil Matt. Vendar pa to za žive predmete ni popolno. "V teh primerih višja hitrost zaklopa in večja vrednost ISO pomagata pri odpravljanju nenamernih premikov fotografa," je še dodal. V fotoaparat EOS R7 vgrajen stabilizator slike daje Mattu več manevrskega prostora za fotografiranje iz roke.

Približan posnetek cvetličnega prašnika, ustvarjen iz 100 sličic, sestavljenih s funkcijo sestavljanja globine zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve v fotoaparatu Canon EOS R10, ki ga je posnel Matt Doogue.

Matt je ta cvetlični prašnik zajel s funkcijo sestavljanja v fotoaparatu Canon EOS R10. Priporoča, da za delo z makroji zajamete več posnetkov kot za pokrajine – ta posnetek je ustvarjen iz 100 sličic. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/80 s, f/4 in ISO 200. © Matt Doogue

Niz 150 popolnoma obdelanih fotografij majhnega zrna soli, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS R7 in objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM zajel Matt Doogue.

Slika je sestavljena iz 150 posnetkov, ki jih je obdelal fotoaparat EOS R7. "Ogromno časa mi prihrani, da slik ni treba sestavljati v programski opremi za naknadno obdelavo," pravi Matt. "Ne vem, koliko časa bi obdelava množice 150 slik trajala v računalniku". Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/30 s, f/7,1 in ISO 320. © Matt Doogue

Število sličic, ki jih morate zajeti, je odvisno od predmeta, vendar pa je Matt lahko s sestavljanjem v fotoaparatu združil več sto sličic predmetov, ki so bili majhni kot zrno soli. "Pri sestavljanju posnetkov pokrajine bi seveda uporabil manjšo odprtost zaslonke ali širšo globino polja, da mi ne bi bilo treba ustvariti toliko sličic, ker hkrati zajemate večja območja za ostrenje," je razložil. Dodal je tudi, da lahko preozka globina polja pri sestavljanju makro fotografij povzroči uklon – optični učinek, ki omeji kakovost vaših slik, in izgubo osvetlitve.

Če nimate fotoaparata z vgrajeno funkcijo sestavljanja, lahko slike združujete s Canonovo brezplačno programsko opremo Digital Photo Professional (DPP), ki ima namensko orodje za sestavljanje globine. "DPP bo poravnal in zlil najostrejše dele vsake slike in tako ustvaril končno sliko z večjo globino polja," je dodal Matt.

Digital Photo Professional

Sestavljanje z ostrenjem v programski opremi DPP

Lastniki fotoaparatov s sistemom EOS R lahko Canonovo programsko opremo DPP prenesejo brezplačno. Tukaj so navodila, kako jo lahko uporabite za ustvarjanje slike s sestavljeno globino.

Ročno sestavljanje z ostrenjem

Kljub temu, da uporablja tehnologijo v fotoaparatih Canon EOS R7 in EOS R10, ki mu prihrani čas, Matt meni, da je ročno sestavljanje z ostrenjem še vedno uporabno. "Tradicionalni način sestavljanja z ostrenjem je najtežji, vendar pušča več ustvarjalnega prostora in je dostopen vsem," pravi. "Imate tudi več svobode pri izbiri osvetlitve, saj nekatere vgrajene funkcije ne delujejo z bliskavico".

Če vaš fotoaparat Canon ne omogoča zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve ali sestavljanja v fotoaparat, lahko preprosto preizkusite ročno sestavljanje z ostrenjem. "Veljajo enaka načela, vendar pa mora uporabnik zajeti vse posnetke in jih združiti v kompozitno sestavljeno sliko," je razložil Matt. Ključna sta ročna osvetlitev in ostrenje. "Izklopite samodejno ostrenje (AF) in ročno izostrite najbližjo točko predmeta," pravi. "Z načinom ogleda v živo pogled približajte predmetu in zagotovite natančno izostritev, če je to mogoče".

Izbire osvetlitve

Približan posnetek kamna z različnimi oblikami življenja, kot so glive in mah, ki ga je Matt Doogue zajel s fotoaparatom Canon EOS R10.

Za prikaz zmožnosti fotoaparata EOS R10 pri fotografiranju pri šibki svetlobi in sestavljanju posnetkov v fotoaparatu, se je Matt odločil, da bo fotografiral kamen. "Na kamnih so pogosto številne oblike življenja, kot so glive, mah in lišaji," je dejal. Ta posnetek je samo ena sličica v postopku sestavljanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/100 s, f/5 in ISO 500. © Matt Doogue

Popolnoma obdelan niz več slik kamna z glivami in mahom, ki jih je Matt Doogue zajel in obdelal v fotoaparatu Canon EOS R10.

Matt se je pri zajemanju te živahne makro fotografije zanesel na naravno svetlobo. "To je rezultat niza, ki je bil v celoti obdelan v fotoaparatu EOS R10," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/100 s, f/5 in ISO 500. © Matt Doogue

Ne glede na to, kateri način sestavljanja z ostrenjem uporabite, je pomembna osvetlitev. Če svetlobe ni dovolj, bo hitrost zaklopa morda prenizka, da bi zajela gibanje, če pa je svetlobe preveč, so lahko rezultati pregrobi. Matt meni: "Naravna svetloba je odlična za ohranjanje prelivanja in barv predmeta, ki jih zunanji viri svetlobe lahko naredijo neizrazite".

Matt doda zunanjo svetlobo, če dnevne svetlobe ni dovolj. "Nespremenljive luči (LED) so preprosto dostopne, lahke in jih je mogoče postaviti kamor koli okrog predmeta, kar zagotavlja bolj dinamične kote pogleda," pravi.

Matt nastavitev sestavljanja ne spreminja veliko, vseeno pa odprtost zaslonke prilagaja velikosti predmeta, številu potrebnih nizov in povečavi. "Pri uporabi bliskavice vrednost ISO običajno nastavim na okrog 320, hitrost zaklopa pa okrog 1/160 s," pripomni.

Canonov meni za zajemanje zaporednih slik s stopnjevanjem izostritve zagotavlja zanesljivo ustvarjanje več slik, moderna funkcija sestavljanja globine v fotoaparatih Canon EOS R10 in EOS R7 pa poenostavi postopek, saj vam z njo ni treba izvajati naknadne obdelave. Tako vam prihrani čas in omogoči, da se osredotočite na ustvarjalne odločitve, kot sta kompozicija in osvetlitev. Ročno ostrenje je še vedno odličen način, ko želite imeti čim več nadzora.

Matt verjame, da so s katerim koli načinom sestavljanja z ostrenjem vsakodnevni motivi videti čudovito. "Sestavljanje z ostrenjem spremeni običajno v izjemno," pravi. Canonova orodja za sestavljanje, ki so preprosta za uporabo, vam omogočajo, da zajemate osupljive slike, ki so popolno izostrene od sprednjega proti zadnjemu delu prizora ne glede na to, ali ustvarjate makro posnetke ali posnetke pokrajin.


Avtorici: Lauren Scott in Andrea Ball

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Makro-objektiv

  RF 100mm F2.8L Macro IS USM

  Profesionalni makro objektiv RF, RF 100 mm F2.8L MACRO IS USM je popolna izbira za fotografije z 1,4-kratno povečavo in osupljive portrete s kakovostjo objektivov serije L.

Povezani članki