A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

UREJANJE FOTOGRAFIJ/NAKNADNA OBDELAVA

Urejanje slik v zapisu RAW s programsko opremo Digital Photo Professional

Morda se zdi velik korak od fotografiranja v zapisu JPEG in uporabe teh fotografij neposredno iz fotoaparata do fotografiranja v zapisu RAW, vendar to predstavlja pomemben del poti vsakega fotografa. Ni treba, da je urejanje fotografij mučno opravilo – z nekaj popravki lahko povprečno fotografijo spremenite v umetnino. In veste, kaj je pri tem najboljše? Da je to lažje, kot mislite.

Ko fotoaparat nastavite za fotografiranje v zapisu RAW, ta shrani vse slikovne podatke, ki jih zajame tipalo, brez obdelave v fotoaparatu – zato so datoteke RAW precej večje od datotek JPEG. S tem dobite možnost opravljanja velikih popravkov slike z naknadno obdelavo in tako iz njih dobite najvišjo kakovost. Digital Photo Professional (DPP) je Canonova programska oprema za urejanje fotografij v zapisu RAW iz fotoaparatov EOS in naprednih modelov PowerShot, ki omogočajo fotografiranje v zapisu RAW. V nadaljevanju vam bomo pokazali nekaj glavnih orodij za urejanje v programski opremi DPP, s katerimi boste izpopolnili in izboljšali svoje fotografije v zapisu RAW.

Programsko opremo DPP redno posodabljamo in najnovejša različica ima morda dodatne funkcije, zato poiščite posodobitve in prenesite najnovejšo različico, preden začnete.

Ko zaženete programsko opremo DPP, boste videli glavno okno s svojimi fotografijami v predogledu. Izberite vsaj eno sliko in kliknite gumb Uredi sliko (Edit Image) zgoraj levo ali pojdite v meni Ogled (View) in izberite okno Urejanje slike (Edit Image). (Programska oprema DPP ima mnoge bližnjice na tipkovnici, ki omogočajo hitrejše delo – našli jih boste v priročniku.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
V glavnem oknu programske opreme DPP so prikazane vaše slike v predogledu in lahko izberete eno ali več slik za urejanje.

Prilagajanje svetlosti slike

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Prilagodite svetlost celotne slike ali podrobno nastavite osenčene in osvetljene dele.

Fotografije na snegu in plaži so včasih lahko pretemne, ker poskuša fotoaparat izravnati izjemno svetlost, ki je v takšnih razmerah nekaj običajnega. Če imate fotografijo, ki je nekoliko pretemna ali presvetla, lahko v programski opremi DPP prilagajate svetlost. Z drsnikom Prilagajanje svetlosti (Brightness Adjustment) v plošči z orodji boste spremenili skupno svetlost.

Pretemne ali presvetle dele fotografije boste prepoznali, če kliknete gumb za opozorila na osenčene/osvetljene dele na dnu okna. Območja s popolnoma črnimi osenčenimi deli bodo prekrita z modro barvo in območja s popolnoma belimi osvetljenimi deli bodo prekrita z rdečo barvo, stopnje prikaza prekrivanja pa lahko prilagajate.

Pomaknite se navzdol po plošči z orodji do razdelka Napredno (Advanced), kjer boste našli nastavitve uravnavanja osenčenih in osvetljenih delov. Z njimi lahko osvetlite osenčene dele in potemnite osvetljene dele, ne da bi to vplivalo na druge barvne tone na fotografiji.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Z nastavitvami uravnavanja osenčenih in osvetljenih delov bo slika bolj usklajena.

Izravnavanje beline

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
Uporabite drugo nastavitev beline, da dobite toplejše ali hladnejše barve.

Videz barv se spreminja v skladu s svetlobo okolice, zato je nevtralno bel list papirja videti bolj moder (hladnejši) ob zgodnji jutranji svetlobi in bolj oranžen (toplejši) ob sončnem zahodu. Z nastavitvijo izravnavanja beline (White Balance) lahko to prilagodite, da zajamete resnične barve ali uporabite barvni odtenek za ustvarjalni učinek. Ob oblačnem vremenu boste morda želeli otopliti svoje fotografije, da bodo privlačnejše. Prednost fotografiranja v zapisu RAW je v tem, da lahko izravnavo belin spremenite po fotografiranju.

Ko odprete fotografijo v zapisu RAW v programski opremi DPP, bo programska oprema privzeto uporabila nastavitev izravnave belin, pri kateri je bila fotografija zajeta, toda to lahko spremenite v katero koli drugo prednastavitev izravnave belin, ki jo izberete s spustnega seznama. Izberite možnost Klikni izravnavo belin (Click White Balance) in lahko boste kliknili na nevtralni barvni ton na fotografiji in z njim ponastavili skupno izravnavo belin na fotografiji. Preizkušajte različne izravnave belin, da ugotovite, s katero najbolj izboljšate vsako fotografijo.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
Na tej sliki je prikazana razlika med toplo in hladno fotografijo. Vrtnica na levi strani je videti bolj oranžna, na desni pa bolj modra.

Spreminjanje videza fotografij s funkcijo Slogi fotografij (Picture Styles)

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
S funkcijo Slogi fotografij lahko naenkrat uporabite večjo skupino nastavitev.

S funkcijo Slogi fotografij (Picture Styles) s pomočjo prednastavljenih skupin nastavitev določite splošen videz svojih fotografij. Nekatere nastavitve so zasnovane tako, da zgladijo in izravnajo kožne tone za privlačnejše portrete, druge pa z izostritvijo in večjima kontrastom in nasičenostjo ustvarijo videz HDR itd. Ko v programski opremi DPP odprete sliko v zapisu RAW, DPP uporabi slog fotografije, ki ste ga uporabili med zajemanjem fotografije, slog fotografije pa lahko spremenite in s tem boste spremenili tudi videz fotografije. Če želite na primer ustvariti črno-belo fotografijo, uporabite črno-beli slog fotografije (Monochrome Picture Style).

Preizkusite standardne sloge, da vidite, kaj fotografiji najbolj ustreza. Z orodjem za urejanje slogov fotografij (Picture Style Editor) lahko ustvarite svoje lastne sloge fotografij in jih uporabite na fotografijah.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Če uporabite črno-bel slog fotografije, boste fotografijo videli v povsem drugi luči.

Izboljšava kompozicije in kadriranje

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
Sliko lahko obrežete in zasukate ter tako dobite povsem drugačen kader in izboljšate njeno kompozicijo.

Včasih kadra ali kompozicije fotografije ne zajamete, kot bi si želeli, in v teh primerih lahko uporabite orodje za obrezovanje (Crop) v programski opremi DPP ter tako izpostavite glavni subjekt. Kliknite orodje za obrezovanje (Crop) in v nadzorni plošči boste lahko nastavili fiksno razmerje stranic ali pa fotografijo prosto obrezali. Kliknite fotografijo in povlecite prek nje, da določite del fotografije, ki ga želite uporabiti. Prestavite izbrani del tako, da ga kliknete in povlečete. Premaknite kazalnik iz izbranega dela, če želite sliko zasukati, da poravnate neravno obzorje ali dodate dinamičnost svojemu posnetku.

A macro shot of an insect on a daisy.
Če obrežete in zasukate to sliko, bo subjekt jasneje postavljen v središče fotografije.

Zmanjšanje šuma v sliki

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Lotite se šuma v slikah, zajetih pri šibki svetlobi ali pri visokih nastavitvah ISO.

Do šuma v sliki pride pri fotografiranju pri zelo šibki svetlobi in/ali pri visokih nastavitvah ISO. Videti je kot lisast vzorec majhnih pik na temnih delih fotografije (svetlobni šum) ali v posameznih barvnih kanalih (barvni šum). Programska oprema DPP prebere podatke o nastavitvi ISO in osvetlitvi, ki so shranjeni v datoteki RAW, in samodejno optimizira nastavitve zmanjševanja šuma ter tako doseže učinkovito ravnovesje gladkih in čistih fotografij z natančnimi detajli. Nastavitve lahko natančneje nastavite v zavihku za prilagajanje podrobnosti fotografije (Adjust Image Detail), da določite končni videz fotografij – če šum pretirano zmanjšate, bodo detajli nejasni. Vedno je dobro povečati fotografijo in si pobliže ogledati šum ter posledice morebitnega zmanjševanja šuma.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Z zmanjšanjem šuma v sliki s programsko opremo DPP lahko izostrite svoj posnetek.

Ostrejše fotografije

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Izostritev dobro vpliva na vse digitalne fotografije, vendar ne pretiravajte.

Vse digitalne fotografije so videti lepše, če jih izostrite, s čimer izboljšate kontrast na robovih detajlov, da so ti videti jasnejši, z izostritvijo pa ni mogoče popraviti fotografij, ki niso ostre.

Programska oprema DPP vključuje dve orodji za izostritev. Za hitre popravke uporabite osnovno orodje za ostrino (Sharpness), če pa želite večji nadzor, preizkusite masko za zmanjšanje ostrine (Unsharp Mask), ki vam bo omogočila, da posebej prilagodite moč (Strength), natančnost (Fineness) in prag (Threshold). S tremi parametri lahko določite stopnjo ostrenja in nastavite dele fotografije, na katere to vpliva. Ni treba, da so vsi usklajeni – preizkusite različne možnosti, da odkrijete učinke nastavitev posameznih parametrov. Pretirana izostritev bo ob kontrastnih robovih povzročila sij. Kot smo že dejali, vedno povečajte fotografijo in si pobliže oglejte rezultate. Fotografije, namenjene ogledu na zaslonu, potrebujejo manjšo izostritev, jasnejše, podrobnejše natisnjene fotografije pa potrebujejo večjo izostritev.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
Z izostritvijo je fotografija bolj izklesana in zato bolj izstopa iz ozadja.

S pomočjo receptov do hitrejšega urejanja

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Shranite celotno skupino nastavitev kot recept in nato uporabite vse nastavitve hkrati na drugih fotografijah.

Nastavitve, ki ste jih izbrali med obdelavo fotografije v zapisu RAW, je mogoče kopirati in jih prilepiti v druge fotografije. S tem bo postopek dela z mnogimi podobnimi fotografijami hitrejši. Pojdite v Uredi (Edit) > Izberi (Select) in kopirajte nastavitve receptov, nato izberite nastavitve, ki jih želite kopirati iz fotografije, in kliknite V redu (OK). Nato lahko v oknu za brskanje po fotografijah izberete drugo fotografijo ali več fotografij in recept prilepite na vse z receptom Uredi (Edit) > Prilepi (Paste).

Recepte lahko za uporabo v prihodnje shranite v datoteko v računalniku – pojdite na recept Uredi (Edit) > Shrani (Save) v datoteki. Če želite nato shranjeni recept uporabiti v novi fotografiji, pojdite v Uredi (Edit) > Preberi (Read) in prilepite recept iz datoteke.

Spremembe, ki jih naredite na fotografijah, se samodejno shranijo v datoteki RAW, ko zaprete programsko opremo DPP. To pomeni, da lahko datoteko kadar koli pozneje ponovno odprete in še vedno kopirate recept. To velja, tudi če datoteke RAW premaknete na drugo mesto – recept premaknete skupaj z datoteko RAW.

Ustvarjanje obdelanih fotografij za skupno rabo

The options in DPP for batch processing images.
Urejeno datoteko v zapisu RAW shranite kot slikovno datoteko JPEG ali TIFF, ki jo lahko delite z drugimi ali natisnete.

Ko končate z obdelavo datoteke RAW, boste morali shraniti končno obdelano fotografijo. Na izbiro imate dve obliki zapisa datoteke, JPEG in TIFF. Datoteke JPEG so manjše in jih je enostavno mogoče deliti z drugimi ter odpreti v poljubni programski opremi. Datoteke TIFF nudijo najvišjo kakovost in so kot nalašč za izdelavo večjih natisnjenih fotografij. Za posamezne fotografije pojdite v Datoteka (File) > Pretvori (Convert) in shranite. Pri več fotografijah izberite tiste, ki jih potrebujete, in pojdite v Datoteka (File) > Obdelava v paketu (Batch process). Izberite vrsto datoteke, JPEG ali TIFF, in mesto, na katero želite fotografije shraniti. Pri obdelavi v paketu lahko spremenite tudi velikost fotografij in jih preimenujete. Medtem ko v ozadju poteka obdelava, lahko nadaljujete z uporabo programske opreme DPP.

Organizacija fotografij z ocenami z zvezdicami

Ko morate prebrskati na stotine ali na tisoče fotografij, potrebujete način organizacije. V programski opremi DPP lahko uporabite kljukice, ocene z zvezdicami ali oboje, če želite v prihodnosti hitro najti najboljše fotografije. Če jih želite hitro dodati, izberite orodje za hiter pregled (Quick Check), kliknite sličico fotografije, da jo označite, nato pa samo tapnite številske tipke od 1 do 5 na tipkovnici, da dodate ustrezno oceno z zvezdicami ali kljukice. Če dodate ocene z zvezdicami v fotoaparatu, bodo vidne tudi v programski opremi DPP, vendar jih je mogoče spremeniti. Kljukice so vidne samo v programski opremi DPP. Fotografije lahko razvrščate, izbirate in filtrirate glede na dodeljene ocene. Dobro je biti dosleden pri ocenjevanju, da lahko določite svoje najboljše fotografije in jih tako čez čas zlahka poiščete.

Canonova brezplačna storitev v oblaku image.canon je popolno mesto za shranjevanje fotografij neposredno iz fotoaparata, od koder jih lahko nato prenesete v druge spletne storitve ali naprave – najnovejši Canonovi fotoaparati, ki podpirajo povezavo Wi-Fi, lahko fotografije naložijo celo samodejno.* Fotografije v zapisu RAW, ki jih iz združljivih fotoaparatov* prenesete v image.canon, je mogoče samodejno prenesti v računalnik, kjer jih lahko uredite v programski opremi DPP.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
S kljukicami, ocenami z zvezdicami ali obojim lahko organizirate, razvrščate in poiščete svoje fotografije.

Kot pri vsaki novi stvari vaja dela mojstra. Preizkusite orodja, navedena v tem članku, in se poigrajte s skrajnimi nastavitvami, da ugotovite, česa je vsako orodje sposobno. Ko boste uredili nekaj fotografij, boste kmalu ugotovili, kaj morate narediti, če želite izboljšati fotografije, ki jih zajamete. Ko se boste naučili odpraviti pomanjkljivosti v fotografijah, boste postali tudi boljši fotograf.

Avtor: Brian Worley

*Nekateri Canonovi fotoaparati ne podpirajo samodejnega prenosa v ozadju in z njimi ni mogoče neposredno naložiti fotografij v zapisu RAW (CR2). Drugi združljivi Canonovi fotoaparati z brezžično povezavo omogočajo preprost ročni prenos neposredno v storitev image.canon. Popoln seznam združljivih fotoaparatov si lahko ogledate na spletnem mestu http://image.canon. Združljivi fotoaparati morajo imeti vzpostavljeno brezžično povezavo z internetom.

Povezani članki
A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

OSNOVE UREJANJA

Kako urediti slike pokrajin za tisk

Tehnike za urejanje, ki bodo vaše slikovite fotografije spremenile v umetniška dela.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

OSNOVE UREJANJA

Kako urediti posebne fotografije

Uredite posnetke posebnih priložnosti z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij.

A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Izboljšajte kompozicijo svojih fotografij

Vaše slike bodo zanimivejše, če boste upoštevali ta pravila za kompozicijo slike.

Povezani izdelki

Priporočene aplikacije

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike