OSNOVE UREJANJA

Izboljšajte posebne trenutke z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij

Odkrijte, kako vam lahko fotografiranje v zapisu RAW in urejanje fotografij s programsko opremo Canon Digital Photo Professional ali Adobe® Lightroom® pomaga še bolj izkoristiti vaše fotografsko znanje in opremo ter prikazati pomembne dogodke v najlepši luči.
Slika para ob jezeru na poročni dan, kjer je na levi strani temna in neobdelana fotografija, na desni strani pa svetlejša fotografija, obdelana v programu DPP.

Kot fotografski navdušenec ste najbrž navajeni na uporabo nastavitev fotoaparata za prilagajanje ostrine, osvetlitve in kompozicije fotografij. Najbrž tudi rutinsko preverjate fotografije na zaslonu LCD fotoaparata ter jih nato ponovno posnamete z nekoliko drugačnimi nastavitvami, da dosežete želen videz. Pri tolikšnem trudu, vloženem v fotografiranje, so slike neposredno iz fotoaparata običajno dovolj dobre za beleženje dogodkov in doživetij. Toda ob posebnih priložnostih se jim splača nameniti še nekaj dodatne pozornosti. Poroke, obletnice, rojstnodnevne zabave, podelitve diplom, otrokovi prvi koraki ... vse to so dogodki, ki se zgodijo enkrat v življenju in si jih želite zapomniti v najlepši luči. Zato je pomembno, da se naučite, kako urediti svoje fotografije. Z urejanjem lahko popravite mnoge napake, ter izboljšate kompozicijo, svetlost in druge tehnične vidike slik. Poleg tega lahko vsem fotografijam z istega dogodka nadenete prepoznaven videz in še mnogo drugega.

Več možnosti za urejanje slik si lahko zagotovite tako, da fotografirate v zapisu RAW. To z drugimi besedami pomeni, da fotoaparat nastavite tako, da slike namesto v zapisu JPEG shranjuje v zapisu RAW. Datoteka RAW je pravzaprav digitalni negativ, ki vsebuje surove, neobdelane podatke s slikovnega tipala fotoaparata, iz katerih lahko izdelate številne različice iste slike. Datoteke JPEG medtem obdela že sam fotoaparat, zato jih je enostavno deliti neposredno iz fotoaparata. Njihova slabost je ta, da nudijo zelo malo prostora za urejanje in popravke. Eden od praktičnih načinov, kako pridobiti najboljše iz obeh svetov je ta, da v fotoaparatu nastavite istočasno shranjevanje slik v oba zapisa – RAW in JPEG. Na ta način dobite sliko, ki jo je enostavno deliti, hkrati pa tudi datoteko RAW za kasnejšo obdelavo in eksperimentiranje. Ob tem upoštevajte, da boste za shranjevanje fotografij v obeh zapisih potrebovali več prostora na pomnilniški kartici.

Za izdelavo fotografije iz datoteke RAW, je treba slednjo obdelati. To lahko storite v samem fotoaparatu in pri tem opravite tudi določene prilagoditve slike, kot so sprememba svetlosti, popravki aberacije objektiva, dodajanje prednastavljenih učinkov – na primer za poudarjanje barv ali mehčanje slike – in podobno. Obdelavo slik je sicer pametno opraviti na (mnogo večjem) računalniškem zaslonu s posebno programsko opremo za urejanje slik v zapisu RAW, kot je Canonov brezplačen program Digital Photo Professional (DPP) ali Adobe® Lightroom®. Vse skupaj je preprosto in omogoča uporabo različnih slogov za slike, nastavljanje beline, zmanjševanje šuma in še mnogo drugega. Vse spremembe, ki jih naredite na datoteki RAW (v fotoaparatu ali v računalniku) ne vplivajo na izvorno sliko. Ta ostane vedno nespremenjena, kar pomeni, da lahko vsako spremembo slike kadarkoli prekličete, spremenite ali odstranite, tudi če datoteko zaprete in jo kasneje znova odprete.

Izboljšanje osvetlitve

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje različno osvetljeni različici iste slike ženske, ki v temni sobi stoji ob oknu in si nanaša ličila.

Datoteke RAW omogočajo večji dinamični obseg kot slike v zapisu JPEG ter vsebujejo podrobnosti v senčnih in močno osvetljeni predelih, ki na zaslonu fotoaparata morda niso vidne. S posvetlitvijo senčnih predelov se lahko pojavi šum, zato bodite pripravljeni uporabiti orodje za zmanjševanje šuma.

Zaslonski posnetek programa DPP prikazuje sliko neveste, ki se pripravlja na slavje. Podosvetljeni predeli so označeni z modro, nadosvetljeni pa z rdečo barvo.

Z vklopljenim opozarjanjem na močno osvetljene in senčne predele v programu DPP, so svetli predeli, pri katerih obstaja nevarnost nadosvetlitve, obarvani rdeče. Predeli, ki bi lahko bili pretemni oziroma podosvetljeni, pa so obarvani modro.

Ena od stvari, ki jih lahko natančno prilagajate, kadar obdelujete datoteko RAW, je osvetlitev. Čeprav ne morete spremeniti zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO, lahko prilagodite celotno osvetlitev slike ter selektivno izboljšate prikaz podrobnosti v senčnih in močno osvetljenih predelih. To je še posebej uporabno, kadar urejate tradicionalne poročne fotografije, posnete na sončen dan, ko je težko hkrati zajeti in prikazati podrobnosti nevestine bele obleke in ženinove temne obleke.

Datoteke RAW lahko shranijo večji dinamični obseg kot datoteke JPEG, zato lahko z nastavitvami za korekcijo močno osvetljenih in senčnih predelov povrnete na prvi pogled izgubljene podrobnosti. Za urejanje osvetlitve in s tem prikaz podrobnosti v močno osvetljenih in senčnih predelih sta na voljo samostojna drsnika v modulu Razvijanje (Develop) programa Lightroom® oziroma v razdelku Slog slike (Picture Style) programa DPP. Če uporabljate programsko opremo DPP, lahko spremenite tudi moč delovanja funkcije samodejnega optimiziranja osvetlitve (Auto Lighting Optimizer), ki bo za vas samodejno izboljšala osvetlitev in kontrast.

Izogibanje podosvetlitvi in nadosvetlitvi

Zaslonski posnetek programa DPP, ki na primeru fotografije para, ki se na osamljeni plaži drži za roke, prikazuje, kako nastaviti osvetlitev slike.

Ko v programu za urejanje fotografij v zapisu RAW prilagajate osvetlitev, barve in kontrast, si pomagajte s histogramom. Če je črta grafa potisnjena v desno in je – namesto, da bi se postoma spuščala – videti odrezana, bodo nekateri deli slike preosvetljeni oziroma popolnoma beli. Ko gre za osvetlitev, je sicer najpomembneje to, da poskrbite za pravilno osvetlitev subjekta.

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® na primeru fotografije mladoporočencev, ki stojita pred slapom, prikazuje uporabo orodja za nastavljanje krivulje odtenkov (Tone Curve).

S krivuljo odtenkov v svoji programski opremi dodajte kontrast in poudarite fotografijo. Začnite s plitvo krivuljo v obliki črke S. V programu Lightroom® (na sliki) lahko to dosežete tako, da drsnike za močno osvetljene in svetle predele povlečete v desno, drsnike za temne in senčne predele pa v levo. V programu DPP za potemnitev senc in posvetlitev svetlih odtenkov kliknite in povlecite črto na grafu.

Za senčne predele, kjer bi morale biti vidne podrobnosti, a je namesto tega samo črnina (podosvetljenost) in za svetle predele, kjer je namesto podrobnosti vse belo (nadosvetljenost), pravimo, da je prišlo do rezanja. To lahko vidite na histogramu v fotoaparatu in programu za urejanje fotografij v zapisu RAW: namesto enakomerno padajoče krivulje na levi ali desni strani, bo krivulja histograma videti odrezana. Zato bodite med prilagajanjem osvetlitve pozorni tudi na histogram. Ko premikate drsnike, se bo histogram pomaknil v desno, kadar boste fotografijo posvetljevali oziroma v levo, kadar jo boste potemnjevali. Na splošno velja, da se je treba izogibati potiskanju histograma čez rob, saj boste s tem izgubili podrobnosti v predelih slike, kjer bo prišlo do rezanja (podosvetlitve ali nadosvetlitve). Seveda se boste srečali tudi s fotografijami, kjer bodo svetlejši ali temnejši predeli ustvarili zanimiv učinek, toda običajno boste želeli ohraniti čim več podrobnosti v predelih, kot je nevestina obleka.

Za enostavnejše ocenjevanje prilagoditev osvetlitve lahko vklopite priročno opozarjanje na močno osvetljene in senčne predele. Z modro barvo bodo označeni predeli, ki so tako temni, da bodo na končni sliki videti kot popolnoma črni, z rdečo barvo pa predeli, ki so tako svetli, da bodo na končni sliki videti kot popolnoma beli. To možnost najdete v spustnem meniju Predogled (Preview) v programu DPP, v programu Lightroom® pa lahko opozarjanje vklopite ali izklopite s klikom na majhna kvadratka na vrhu histograma.

Če ste posvetlili senčne predele in potemnili močno osvetljene predele, se vam bo morda zazdelo, da sliki primanjkuje kontrasta. To lahko rešite z nadzorno ploščo za upravljanje krivulje odtenkov (Tone Curve) in povrnete nekaj izgubljenega kontrasta. Če želite povečati kontrast, za začetek poskusite s plitvo krivuljo v obliki črke S: kliknite na sredino črte, ki poteka skozi središče grafa, da nastavite središčno točko. Nato kliknite nižje na črti in jo nekoliko potegnite navzdol, da povečate intenzivnost senc. Nazadnje kliknite še na črto v zgornjem delu in jo nekoliko povlecite navzgor, da poudarite svetlejše predele.

Popravljanje ravnovesja beline

Zaslonski posnetek programa DPP prikazuje popravek ravnovesja barv slike, na kateri mladoporočenca stojita na snegu.

Program DPP nudi številna orodja za odstranjevanje barvnih tonov, vključno s kapalko za določanje beline z enim klikom, ki jo lahko neposredno uporabite na predelu, ki mora biti nevtralno bele ali sive barve. Tukaj je bila z drsnikom, ki omogoča natančno prilagajanje (Fine tune), dodana rumena barva, ki hladnemu videzu slike doda toplino.

Pred prilagajanjem barv na sliki je pametno, da najprej nastavite pravilno ravnovesje beline. Fotografije s slavnostnega dogodka, kot je velika poroka, so bile verjetno posnete ob različnih vrstah svetlobe – od dnevne svetlobe in umetne svetlobe med samim poročnim obredom, do svetlobe sončnega zahoda in raznobarvnih luči na večerni zabavi. Za odstranitev barvnih nepravilnosti, ki nastanejo zaradi različnih vrst svetlobe – ali za ustvarjanje posebnih barvnih učinkov – lahko uporabite široko paleto orodij za nastavljanje beline v programih DPP in Lightroom®.

Prednastavljene vrednosti beline v programu DPP so enake tistim, ki so na voljo v fotoaparatih Canon EOS. Poleg tega lahko barvni odtenek slike še dodatno prilagodite z ročnim prilagajanjem količine modre/rumene in magenta/zelene barve, da bodo barve na fotografiji kar najbolj realistične. Namesto tega lahko uporabite tudi orodje v obliki kapalke (Eyedropper oziroma Click White Balance) in kliknete na predel slike, ki bi moral biti nevtralno bele ali sive barve. Program bo nato na podlagi tega samodejno nastavil belino oziroma odpravil barvno nepravilnost na celotni sliki. Podobne možnosti in orodja so na voljo tudi v programu Lightroom®.

Pri nekaterih fotografijah je bila morda prav barva svetlobe tista, ki vas je pritegnila, da ste jih posneli. V takšnih primerih vam seveda ni treba spreminjati beline. Poleg tega lahko z nekoliko "toplejšo" nastavitvijo beline (več rdeče in manj modre barve) dosežete lepšo barvo kože.

Izboljšanje nasičenosti

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje uporabo prednastavljenih profilov na primeru slike neveste, ki stoji pred rumenim svetilnikom.

Program Lightroom® nudi mnoge prednastavljene možnosti (na levi) ter profile (na desni). Tako zadostuje samo en klik, da fotografijam nadenete določen videz. Končni rezultat lahko seveda še dodatno izpopolnite z uporabo drsnikov in drugih orodij za urejanje. Na podoben način delujejo tudi slogi slik (Picture Styles) in recepti (Recepies) v programu DPP.

Ko je barvna temperatura enkrat nastavljena, je čas za izboljšave barv. Ko v programu DPP odprete datoteko RAW, program samodejno izbere slog slike (Picture Style), ki je bil uporabljen pri fotografiranju. Lahko pa uporabite tudi spustni meni in poskusite z drugačnim slogom. Razdelek za napredne nastavitve (Advanced) omogoča tudi urejanje parametrov sloga slike, vključno s spreminjanjem barvnega odtenka in povečevanjem ali zmanjševanjem nasičenosti barv.

V programu Lightroom® so namesto slogov slike na voljo številni profili in prednastavljene možnosti, ki omogočajo doseganje popolnega videza z enim samim klikom. Uporabite jih lahko tudi kot začetno točko za nadaljnje urejanje, končni videz pa shranite kot novo prednastavljeno možnost po meri, ki jo lahko nato uporabite tudi pri drugih slikah. S prednastavljenimi možnostmi lahko prihranite veliko časa. Mnogi poročni fotografi, ki morajo urediti na stotine fotografij, jih uporabljajo kot hiter način za doseganje priljubljenega videza fotografskega filtra ali za dodajanje starinskega pridiha.

Dodaten način za pohitritev poteka dela predstavlja paketna obdelava fotografij. V programu DPP lahko namesto obdelave vsake fotografije posebej recept, ki ste ga uporabili pri urejanju ene slike, skopirate, in uporabite še pri drugih slikah. To storite tako, da izberete prikazno sličico slike, s katere želite kopirati nastavitve, nakar v zgornji vrstici izberete možnost Urejanje > Kopiraj recept (Edit > Copy recipe). (Namesto tega lahko uporabite tudi možnost Uredi > Izberi in kopiraj nastavitve recepta (Edit > Select and copy recipe settings), kjer lahko natančno izberete, katere nastavitve želite kopirati.) Nato izberite eno ali več prikaznih sličic slik, katerim želite nadeti enak videz, in izberite možnost Uredi > Prilepi recept (Edit > Paste recipe). Ko pri določeni sliki uporabite recept ali slog slike, lahko vedno opravite še dodatne prilagoditve ali jo povrnete na nastavitve, s katerimi je bila posneta. Ne pozabite: spremembe slike, ki jih naredite z urejanjem, ne vplivajo na izvorno sliko.

Poudarjanje posameznih barv in pretvorba v črno-belo tehniko

Zaslonski posnetek programa DPP prikazuje izboljšanje svetlosti slike, na kateri se objemata mladoporočenca.

Uporaba drsnikov za prilagajanje odtenka, nasičenosti in svetlosti (HSL) v programu DPP omogoča natančno usmerjene prilagoditve izbranih barv. Če povlečete drsnik za nastavljanje svetlosti oranžne barve nekoliko v desno, lahko posvetlite kožne odtenke.

Zaslonski posnetek programa Adobe® Lightroom® prikazuje črno-belo sliko mladoporočencev pred trikotno kočo.

Pretvorba poročnih fotografij v črno-bele je odličen način, kako povezati slike v enotno zbirko. Po pretvorbi uporabite drsnike za barvne kanale in z njimi spremenite odtenke ter dodajte kontrast.

Oba programa – DPP in Lightroom® – imata drsnike za nastavljanje odtenka, nasičenosti in svetlosti (HSL). Z njimi lahko dodatno prilagodite posamezne barve na fotografiji, pri čemer lahko izvedete spremembe, ki bodo komaj opazne, ali pa se odločite za vidnejše spremembe barv. Če na primer obdelujete fotografijo, posneto na prostem, boste morda želeli premakniti drsnike za modro barvo ter povečati globino modrega neba – ali pa ga posvetliti in zmanjšati njegovo nasičenost. Vse je odvisno od tega, kakšen slog želite ustvariti. Jesenski čas poroke lahko medtem dodatno izpostavite tako, da poudarite oranžne, rumene in rdeče odtenke. Premik drsnika za svetlost oranžne barve za nekaj stopenj v desno je tudi odličen način za izboljšanje odtenka kože pri portretih.

Morda si pa sploh ne boste želeli barv. Medtem ko živahnejši odtenki običajno izboljšajo rojstnodnevne fotografije, boste s pretvorbo poročnih fotografij v črno-bele dosegli videz brezčasnosti, ki omogoča gledalcem, da se osredotočijo na upodobljena čustva. Izbira sivinskega videza lahko poleg tega pomaga rešiti tudi nekatere tehnične težave. Pomaga lahko na primer do enotnega videza fotografij, posnetih na različnih lokacijah in ob različnih urah poročnega dne. Poleg tega lahko na ta način rešite fotografije, posnete z visokim ISO ali v šibki svetlobi notranjih prostorov.

Namesto izbire sivinskega sloga slike v programu DPP, raje kliknite gumb za sivinski videz (Monochrome) na vrhu nadzorne plošče za nastavljanje odtenka, nasičenosti in svetlosti. To vam bo omogočilo nadaljnjo uporabo drsnikov H, S in L za prilagajanje barv, s čimer boste lahko spreminjali sive odtenke pretvorjene slike. Nekatere slike so po pretvorbi v črno-belo tehniko lahko videti medle in puste. Bolj dinamičen videz lahko dosežete tako, da z drsniki za svetlost povečate kontrast in ločevanje odtenkov.

Ko napredujete skozi različne stopnje urejanja fotografije, bodite pripravljeni narediti nekaj korakov nazaj, da izpopolnite predhodne spremembe. Po spremembi barv se namreč lahko zgodi, da boste morali ponovno prilagoditi osvetlitev ali spremeniti nastavitev kontrasta. Zadnji korak je dodajanje ostrine. Ko gre za ostrino, običajno velja znani rek 'manj je več'. Zato pomembno podrobnost, za katero želite, da je ostra, povečajte na 100 %, kar vam bo pomagalo oceniti, kdaj je ostrine dovolj.


Avtor: Marcus Hawkins


Adobe® in Photoshop® sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKANJE

  Najboljši Canonovi tiskalniki za fotografije

  Poiščite najboljši tiskalnik, ki ustreza vašim ustvarjalnim potrebam, ne glede na to, ali želite fotografije prikazati v okvirju, kolažnem albumu ali na nalepki.

 • TISKAJTE

  Urejanje fotografij za tiskanje

  Z našim podrobnim vodnikom za urejanje za tiskanje in najboljšimi nastavitvami za tiskanje naredite več iz svojih fotografij pri tiskanju.

 • OBNAVLJANJE FOTOGRAFIJ

  Obnavljanje fotografij z dragocenimi spomini

  Spoznajte projekt, ki pomaga žrtvam poplav v Belgiji s popravljanjem njihovih slik, ki jih je poškodovala voda.

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.