OSNOVE

Fotografiranje z natisnjenimi fotografijami v mislih – najboljši nasveti

Kako s Canonovim fotoaparatom zajeti trenutke, ki bodo videti čudovito v natisnjeni obliki.
V gozdnem okolju se ženska, ki drži fotoaparat Canon EOS R100, nagiba, da bi zajela družinsko fotografijo dveh otrok in moškega, ki nosi rumeno čepico.

Ali si lahko predstavljate poroke ali druge pomembne dogodke brez fotografij? S fotografiranjem in tiskanjem družinskim fotografij lahko zajamete in ovekovečite tudi vsakdanje trenutke v življenju. V natisnjeni obliki postanejo spomini oprijemljivi in vas trajno spominjajo na družinsko veselje in dragocene trenutke ter tako predstavljajo popolna darila.

Sestavite lahko prvi album s fotografijami prvih mesecev v dojenčkovem življenju, ki bo dolga leta vsem služil kot dragocen spomin. Ustvarite lahko osebno knjigo z zgodbami, ki jo bodo otroci oboževali, ali pa izdelate lastne voščilnice oziroma koledar z družinskimi fotografijami kot izvirno darilo za svojce in prijatelje.

Za Vicky Baynton-Williams, njenega moža Teda in otroka Audrey in Rexa je fotografija pogosto dejavnost za vso družino. "Res smo pravi fotografi," pove Vicky. "Fotografiram ves čas, od slik otrok, ki gresta v šolo z glušniki na glavi, do objemanja otrok na kavču. Ne želim uničiti teh čarobnih trenutkov, toda če jih lahko na skrivaj zajamem, jih bom. Posebne priložnosti seveda zahtevajo bolj formalne fotografije. Takoj ko decembra postavimo drevesce, posnamemo družinsko božično fotografijo," razkrije Vicky. "Oblečemo božične puloverje, da je vsem neverjetno nerodno. Toda vsako leto je vidno, kako otroka napredujeta in odraščata."

V tem primeru Vicky pokaže, kako so se z družino in fotoaparatom odpravili v lokalni gozd, da bi posneli fotografije, ki bi jih uporabili v načrtovanih tiskanih projektih. Ogledali si bomo nekatere od pomislekov, ki jih je treba upoštevati pri fotografiranju za tisk.

V gozdnem okolju mlado dekle drži fotoaparat Canon EOS R100, medtem ko se njena mama nagiba prek njene rame in se z njo pogovarja.

Pri fotoaparatu, ki je primeren za začetnike, kot je Canon EOS R100, lahko s samodejnimi načini dosežete odlične rezultate, ne da bi morali obvladati zapletene nastavitve, zaradi česar je fotografija dostopnejša in prijetnejša za mlajše družinske člane.

Izbira pravega fotoaparata

Za fotografiranje v gozdu je Vicky z družino uporabila kompaktni brezzrcalni fotoaparat Canon EOS R100. Ta omogoča preprosto uporabo in ni vam treba vedeti veliko o fotografiji, da lahko z njim posnamete odlične fotografije po zaslugi njegovih koristnih vodenih menijev. S posebnimi načini prizorov lahko optimizirate nastavitve za subjekt, ki ga fotografirate, ne glede na to, ali gre za nočni portret, pokrajino ali posnetek od blizu. Funkcija Creative Assist vam pomaga hitro doseči zameglitev ozadja, ki bo videti profesionalno, prilagoditi barve in osvetlitev, ustvariti klasičen učinek v sepija tonih in še več, ne da bi morali obvladati zapletene nastavitve. Ima tudi vgrajene ustvarjalne filtre, s katerimi lahko na preprost način ustvarite videz staromodne črno-bele fotografije, fotografijo iz otroškega fotoaparata in še več.

"Kakovost slike je bila precej boljša kot na mojem telefonu," doda Vicky. Ni vse samo v ločljivosti tipala APS-C s 24,1 milijona slikovnih pik, ki zajame osupljive podrobnosti. Zasluge ima tudi to, da je tipalo večje od tistega v pametnem telefonu, kar pomeni, da lahko dosežete plitkejšo globinsko ostrino in tako ustvarite portrete s profesionalno zamegljenim ozadjem.

Dodatna prednost fotoaparata EOS R100 v primerjavi s pametnim telefonom je to, da lahko izberete katerega koli od objektivov RF v Canonovi obsežni ponudbi, ki lahko ustreza različnim razmeram fotografiranja in popolnoma spremeni videz vaših fotografij. Družina Baynton-Williams je uporabila Canonov objektiv RF-S 18–45mm F4.5–6.3 IS STM, kompakten in vsestranski objektiv za vsakodnevne situacije, z razponom povečave, ki je kot nalašč za vse, od zajemanja prizorov na družinskem izletu do čudovitih portretov in fotografij s potovanj.

Kratica IS v njegovem imenu pomeni, da je ta objektiv opremljen z optičnim stabilizatorjem slike, ki zagotavlja ostre rezultate pri fotografiranju iz roke. Ključnega pomena je, da začnete z ostro sliko, saj ima tisk običajno rahel učinek mehčanja.

Na fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS R100, dekle, ki nosi palčnike in plašč, drži majhno bučo pred objektivom fotoaparata, stojnice z bučami pa so neizostrene v ozadju.

Čeprav lahko nekoliko oblačen dan pokvari družinski izlet, bo svetloba boljša, kot bi bila ob svetli in močni sončni svetlobi, za zajemanje popolnih slik z dobrimi podrobnostmi tako v temnih kot svetlih območjih. Fotoaparat, kot je EOS R100, lahko uporablja plitvo globinsko ostrino za portrete s prijetno zamegljenim ozadjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM z nastavitvami 18mm, 1/200 s, f/4,5 in ISO 100.

Na fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS R100, se dva nasmejana otroka med sedenjem na naslanjaču igraje objemata.

Ko fotografirate otroke, je učinkoviteje, da počepnete na višino njihovih oči. Za bolj formalne skupinske družinske posnetke ima fotoaparat EOS R100 samosprožilec in možnost daljinskega upravljanja fotoaparata prek pametnega telefona z brezplačnim programom Canon Camera Connect. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 45mm, 1/500 s, f/6.3 in ISO 800.

Pri fotografiranju živahnih otrok optični stabilizator slike deluje tudi skupaj s priznanim Canonovim samodejnim ostrenjem CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami, ki lahko zazna ljudi v kadru, in s funkcijo neprekinjenega fotografiranja fotoaparata EOS R100, ki lahko z neprekinjenim samodejnim ostrenjem zajame do 3,5 sličice na sekundo.1 Vicky je ugotovila, da to pomeni, da ni izpustila teh dragocenih trenutkov.

"Všeč nam je funkcija neprekinjenega fotografiranja s fotoaparatom EOS R100, saj veste, da boste posneli fotografijo osebe, ki ima odprte oči in je obrnjena proti vam, tudi ko se premika.", še doda.

Še ena od prednosti pri fotografiranju za tisk s fotoaparatom EOS R100 v primerjavi s pametnim telefonom je zmožnost fotografiranja v formatu RAW. Datoteke RAW vsebujejo vse informacije o sliki, ki jih zajame tipalo, kar vam omogoča največjo prilagodljivost pri naknadni obdelavi slike, da izpostavite njen značaj in ga poudarite. Nasprotno pa so datoteke JPEG obdelane v fotoaparatu in večina slikovnih podatkov je pri tem zavrženih. Če se odločite za to, imate lahko najboljše iz obeh svetov: lahko izberete RAW+JPEG, da lahko datoteko JPEG delite neposredno iz fotoaparata, hkrati pa lahko datoteko RAW uporabite za natis fotografij.

Oče in sin sedita za leseno mizo, sin ima eno roko na fotoaparatu Canon EOS R100 na mizi, oba pa gledata natisnjene fotografije, ki prihajajo iz tiskalnika Canon SELPHY.

Če nameravate fotografije razstaviti v svojem domu, ste lahko še bolj ustvarjalni tako, da barve uskladite z dekorjem v prostoru, in morebitiobdelate sliko v programski opremi, kot je Canonov program Digital Photo Professional, da prilagodite kontrast in nasičenost, ter natančno razmislite o vrsti fotografskega papirja, ki bo zagotovil želene rezultate.

Par dlani odlepi nalepko s fotografijo s podloge in jo želi prilepiti v album.

Tiskalnik Canon SELPHY CP1500 vam omogoča tiskanje na različne vrste papirja, vključno z mini nalepkami, ki lahko spodbudijo otroke k sodelovanju v tej dejavnosti.

Izbira tiskalnika

Družina Baynton-Williams je uporabila kompaktni brezžični tiskalnik Canon SELPHY CP1500, s katerim lahko natisnete živahne fotografije profesionalne kakovosti, ki so odporne na vodo, praske in prstne odtise ter bodo ostale obstojne vse življenje.2 Z barvno-sublimacijsko tehnologijo tiskalnika lahko natisnete fotografije v različnih velikostih, od natisov velikosti razglednice do majhnih nalepk, ki so navdušile Vicky, Audrey in Rexa.

"Zelo so bili navdušeni nad tem, da so lahko natisnili nalepko, na kateri so sami," pove Vicky. "Rex je svojemu prijatelju dejansko poslal razglednico, na kateri je sam! To je zelo všečna funkcija."

Canonova obsežna ponudba tiskalnikov ponuja skoraj neomejene možnosti, od modelov PIXMA za izjemno tiskanje dokumentov in fotografij doma do družine žepnih tiskalnikov fotografij Canon Zoemini, ki za tiskanje ne potrebujejo črnila. Zagotovite si več informacij o izbiri tiskalnika ali preizkusite Canonov pripomoček za izbiro tiskalnika, ki vam bo predlagal tiskalnik glede na vaše potrebe.

Na pametnem telefonu se prikaže fotografija otroka, obkroženega z listjem, medtem ko iz tiskalnika Canon SELPHY poleg telefona pride natisnjena fotografija, v ozadju pa je fotoaparat Canon EOS R100.

Fotografije lahko brezžično prenašate iz fotoaparata Canon EOS R100 v pametni telefon, kjer jih lahko urejate in jim dodajate žige, filtre ter druge elemente s Canonovimi programi, kot je SELPHY Photo Layout, kar vam omogoča neomejene možnosti za eksperimentiranje in zabavo s fotografijami. Nato lahko tiskate neposredno iz pametnega telefona za hitre in enostavne rezultate.

Nasmejani mati in hči sedita za mizo in se smejita, medtem ko listata po fotoalbumu.

Družina uporablja natisnjene fotografije v različnih ustvarjalnih dejavnostih, pa naj bo to v albumu s fotografijami ali v izdelkih iz papirja. Poleg izdelave nečesa trajnega, kar si bodo zapomnili, je to odličen način, da otroci sodelujejo v projektu.

Nasveti za fotografiranje za tisk

Pri tem fotografiranju je Vicky z družino raziskala svojo ustvarjalnost na nove načine, saj so pri fotografiranju upoštevali končni rezultat. Tukaj je sedem nasvetov za najboljše rezultate pri fotografiranju za tisk.

1. Osvetlitev. Ne bodite razočarani, če se sonce ne prikaže – razpršena svetloba oblačnega dneva je kot nalašč za fotografijo. To pomeni, da ne bo ostrih senc, zato bo bolj verjetno, da boste lahko zajeli podrobnosti na svetlih in senčnih območjih, kar je pomembno za živahno natisnjeno fotografijo. To je tudi najboljša svetloba za zajemanje naravnih kožnih odtenkov. Pri fotografiranju v zaprtih prostorih je najboljša osvetlitev razpršena naravna svetloba s strani, na primer z okna, ki ni v kadru, in ne neposredna svetloba z visokim kontrastom, ki lahko povzroči neposrečene sence ter zelo temna območja, pri katerih v natisnjeni obliki ne bodo razločne podrobnosti.

2. Uporaba slogov slike. To so prednastavitve v fotoaparatu, ki omogočajo različne kombinacije ostrine, kontrasta, nasičenosti in barvnih odtenkov za različne vrste slik. Pri posnetkih ljudi preizkusite portretni slog slike – ki zmerno ublaži ostrino in rahlo poveča svetlost za mehkejši videz polti.

3. Kompozicija. Če ste ustvarjalni z različnimi koti in ozadji, lahko natisnete zanimive fotografije za svoj dom in na voljo imate ogromnotehnik. Poskusite fotografirati iz nizkega položaja pri tleh, da dobite nenavaden zorni kot, ali pa uporabite naravne elemente prizora, kot so drevesa ali okvirji vrat, da ujamete subjekt v kader. Vodilne črte, kot so steza, ograja ali viseča veja, lahko pritegnejo pogled gledalca skozi kader do zanimive točke. Vklopite mrežo 3x3 v fotoaparatu za uporabno tehniko, ki se imenuje pravilo tretjin, s katero lahko postavite kompozicijo za svoj prizor.

Pri fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS R100, je otrok naslonjen ob nagnjeno drevo, v ozadju pa je gozd.

Za nenavadne in originalne portrete lahko fotografirate od spodaj ali od zgoraj ali ustvarite kompozicijo z zanimivimi predmeti v naravi, kot je nagnjeno drevo v gozdu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM z nastavitvami 23mm, 1/85 s, f/5 in ISO 100.

Na fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS R100, otrok stoji v kadru, ki zajema odprtino drevesne dupline.

Za privlačne kompozicije uporabite naravne okvirje, kot je ta drevesna duplina. Z uporabo načina portretnega prizora je ozadje rahlo zamegljeno, vendar je še vedno zajeta zanimiva tekstura. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM z nastavitvami 29mm, 1/160 s, f/6.3 in ISO 640.

4. Postavite kompozicijo z namenom. Pri postavitvi kompozicije imejte v mislih končno uporabo slike – če na primer fotografirate družino za koledar, se vprašajte, ali bo kompozicija delovala v kvadratni obliki fotografije. Če fotografirate za voščilnico pustite prostor na vrhu ali ob strani kadra, kamor lahko dodate besedilo.

5. Ozadja. Ne posvetite se samo subjektom, pač pa razmislite o tem, kako jih ozadje dopolnjuje. Pazite, da ozadje ne pritegne preveč pozornosti zaradi motečih podrobnosti ali neskladnih barv. Pri obdelavi lahko po potrebi zameglite, zmanjšate nasičenost, potemnite ali osvetlite območja, da se še bolj osredotočite na subjekte, vendar je vedno najlažje, če že v fotoaparatu dobite, kar potrebujete.

6. Razmislite o barvah. Če imate za določeno fotografijo v mislih določeno okolje, na primer steno, na katero želite obesiti veliko natisnjeno fotografijo, razmislite o barvni shemi prostora. Je prostor poln živahnih odtenkov in barvnih sten? Če fotografirate z barvami, ki dopolnjujejo posnetek, in razpoloženjem, ki je podobno vzdušju v prostoru, bo fotografija usklajena, saj bodo v njej tako topli kot hladni odtenki. Seveda lahko prilagodite barvepri obdelavi posnetka v programski opremi, kot je Canonov brezplačni program Digital Photo professional. Poleg tega lahko s pretvorbo slike v črno-belo ustvarite občutek večnosti družinskih portretov in omilite vtis kaosa v natrpanih prizorih.

7. Kakovost je pomembna. Boljši kot je vaš posnetek, boljša bo natisnjena fotografija. Zato uporabite vse funkcije, ki vam jih nudi fotoaparat, da dobite odlično izhodiščno fotografijo. Ali so pomembni deli slike izostreni? S sledenjem s samodejnim ostrenjem fotoaparata izostrite oči subjektov, ključni element, ki mora biti izostren na vsakem portretu. Zagotovite, da ima vaša zajeta slika čim manj šuma in poln tonski razpon od najtemnejšega do najsvetlejšega. To pomeni, da izberete pravilne nastavitve osvetlitve in najnižjo možno vrednost ISO – in če ne morete uporabiti visoke hitrosti zaklopa, da bi se izognili zamegljenosti zaradi tresenja fotoaparata, uporabite trinožno stojalo ali fotoaparat pridržite ob nepremičnem predmetu. S priročnimi vodenimi meniji fotoaparata EOS R100 in funkcijo Creative Assist boste dosegli najboljše možne rezultate.

Album s fotografijami je odprt na lesenem namizju z nekaj posameznimi natisnjenimi fotografijami in tiskalnikom Canon SELPHY.

Za Vicky je ovekovečenje dragocenih trenutkov bolj ganljivo, odkar sta s Tedom izgubila svoje starše. "Mislim, da so spominske fotografije izjemno pomembne," pove. "In ne pozabite fotografirati vseh družinskih članov, saj smo na tem svetu samo toliko časa, dokler smo živi."

Če nameravate dom okrasiti z osebnimi slikami, izdelati izvirna darila za svojce in prijatelje ali pa z dejavnostmi izdelovanja albumov z izrezki in drobnih izdelkov iz papirja zabavati otroke, lahko s tiskanjem fotografij dodate dodatno dimenzijo.

Za Vicky, Teda, Audrey in Rexa je ustvarjanje fotoalbumov dejavnost, v kateri lahko uživa vsa družina, pomaga pa jim tudi podoživeti spomine, ki so jih ustvarili skupaj. Otroci se radi znova spominjajo teh trenutkov, zato je lepo, če lahko to občasno in večkrat počnete," pojasni Vicky. "Če vse natisnete in jih shranite v knjigo, to postane spomin na določeno leto ali letni čas."

Napisala Lorna Dockerill in Alex Summersby

 1. Neprekinjeno fotografiranje najv. pribl. 6,5 posnetka na sekundo z elektronskim zaklopom ob prvem zastoru in enem posnetku s samodejnim ostrenjem. Hitrost ohranjena za 97 datotek JPEG (vseh velikosti), manj pri fotografiranju v formatih RAW, C-RAW, RAW + JPEG ali C-RAW + JPEG. S servo samodejnim ostrenjem, najv. pribl. 3,5 posnetka/s
 2. Po zaslugi posebnega zaščitnega premaza se bodo fotografije, shranjene v albumu, ohranile do 100 let. Ocena temelji na pospešenem testiranju pri temperaturi 23 °C/73,4 °F in 50-odstotni vlažnosti.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY CP1500

  S tem kompaktnim tiskalnikom fotografij, ki je preprost za uporabo, lahko v nekaj sekundah ustvarite izjemno barvite in obstojne natise.

Povezani članki