USTVARJALNO TISKANJE

Ustvarite otroško knjigo z zgodbami korak za korakom

S tiskalnikom Canon SELPHY CP1500 je ustvarjanje knjige z zgodbami lažje, kot si mislite.
Odrasla oseba in dva otroka sedijo na kavču in si ogledujejo ročno izdelano knjigo z zgodbami, ustvarjeno s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500 in Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY.

Vsi vemo, da sta igra in ustvarjalnost pomembni za otrokov razvoj in spodbujanje tega doma je lahko odličen način za kakovostno preživljanje časa skupaj kot družina. Navdušenka nad igranjem in ustvarjalka vsebin Alison (all.about.the.play) verjame, da je pomembno pomagati svojima otrokoma – Isli in Callumu – pri učenju skozi ustvarjalnost.

"Oba sta zelo ustvarjalna, zato je ustvarjanje z njima resnično zabavno," pravi. "Všeč mi je, da vidim njuno domišljijo." Alison deli družinske izkušnje na družbenih omrežjih in njen zadnji projekt s šestletno hčerko Islo je bil izdelava ustvarjalne domače otroške knjige s tiskalnikomCanon SELPHY CP1500.

Ustvarjanje lastne knjige z zgodbami se morda sliši zahtevno, vendar lahko tiskalnik SELPHY CP1500 poenostavi postopek. Ne glede na to, ali pripravljate unikatno darilo, šolski projekt ali osebno pravljico za lahko noč, družine lahko skupaj pridejo do idej. "Isla je sodelovala pri številnih odločitvah," pravi Alison. "Všeč mi je, da je bilo to nekaj, kar sem lahko ustvarila z njo." Alison deli svoje nasvete, kako je lahko ustvarjanje preprosto in zabavno za vso družino.

Materiali, ki jih potrebujete

Na leseni mizi ležijo različni natisi, škarje in odprt kolažni album poleg roza tiskalnika Canon SELPHY CP1500.

Canon SELPHY CP1500 omogoča hitro in preprosto tiskanje fotografij iz pametnega telefona prek povezave Wi-Fi, zato otrokom ni treba čakati, vam pa ni treba zapravljati časa za razpletanje in povezovanje zapletenih kablov.

Ena od funkcij tiskalnika Canon SELPHY CP1500 je njegova zmožnost tiskanja na papir za nalepke, zato pri ustvarjanju z mlajšimi otroki ne potrebujete škarij ali lepila. Ta tiskalnik vam omogoča tudi dodajanje dodatnih elementov s Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY, s katerim lahko ustvarite celotno knjigo brez dodatnega materiala. Potrebovali boste:

  • Canon SELPHY CP1500
  • Pametni telefon z nameščenim Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY
  • Kolažni album
  • Združljiv Canonov fotografski papir za nalepke, kaseto in črnilo

Morda boste želeli dodati še kaj, za kar boste morda potrebovali:

  • Škarje
  • Lepilo
  • Žige
  • Barve, pisala in svinčnike
  • Okolju prijazne bleščice

Ideje

Nasmejana deklica, ki drži kos barvnega papirja, pozorno gleda odraslega, ki sedi poleg nje.

Vizualno pripovedovanje zgodb je zabaven način za pogovor z otroki o različnih temah – bodisi o tem, katere značajske lastnosti so pomembne, ali o težavah, s katerimi se sooča naš planet.

Raziskovanje idej za zgodbe in ustvarjanje lastnih likov v knjigi z zgodbami je odlična priložnost za pogovor o življenjskih izkušnjah vaših otrok, njihovih najljubših knjigah in televizijskih oddajah – o zapletu, slikah, protagonistih, temah in sporočilih. Ali kako lahko uporabijo prijatelje in ljubljene kot navdih pri ustvarjanju lika.

"Isla se je odločila, da želi imeti sebe v knjigi, pa tudi svojega brata Calluma ter mamo in očeta," pravi Alison. "Doma imamo več knjig o tem, kaj se lahko zgodi, če gre plastika v morje, zato Isla razume, da moramo skrbeti za plaže. Rada gre pobirat smeti in svojim prijateljem, če odvržejo smeti, pove, da jih je treba pobrati."

Isla dodaja: "Želve rade jedo meduze, a če so v morju plastične vrečke, želve mislijo, da so meduze, in jih pojedo. Zaradi tega lahko zbolijo." Ta strast do živali in okolja je postala osrednja tema v zgodbi Alison in Isle.

Ustvarjanje likov in izbiranje slik

Otrok z barvnim pisalom napiše besedo "srečna" in nariše smeška v kolažni album, medtem ko so na mizi različni natisi, pisalne potrebščine in tiskalnik Canon SELPHY CP1500.

Otroci se lahko odločijo, da bodo v knjigo z zgodbami vključili fotografije sebe ali družinskih članov, pri čemer bodo junakom dodelili različne moči ali delovne vloge, ki bi lahko služili kot navdih.

Nasmejana deklica s pisalom piše v kolažni album, pri tem pa ga vodi odrasla oseba, ki sedi poleg nje.

"Všeč mi je, da lahko Isla uporablja svojo domišljijo za ustvarjanje knjige," pravi Alison. "Prosila me je, naj ji pomagam, zato se je zdelo, kot da skupaj ustvarjava ta projekt."

Učenje ustvarjanja knjige iz fotografij je lahko popoln način, da oživite spomine – ne glede na to, ali ustvarjate izmišljene pustolovščine s počitniškimi posnetki, dajete skrivno identiteto svojim ljubljenčkom ali spreminjate otroke v superjunake, pravljične like ali izumitelje. Ustvarjanje knjige z zgodbami je tudi idealna priložnost, da greste iz hiše in posnamete nekaj novih fotografij, tako da se lahko otroci vidijo, ko so predstavljeni na želeni način.

"Ko sva se odločili, da bo najina zgodba prikazovala Islo in Calluma na plaži, smo našli fotografije, ki ustrezajo zgodbi," pojasnjuje Alison. "Isla je mislila, da so smeti na plaži dobra ideja, zato je želela vključiti fotografijo našega pobiralnika za smeti." Med sestavljanjem knjige je Isla narisala žalosten obraz, da bi pokazala, kako razočarana je, ko vidi plastiko, ki je ostala na plaži, in smeška, ki simbolizira njeno srečo, ko lahko naredi pozitivno spremembo.

Raziskovanje različnih formatov

Fotografija rok s pametnim telefonom od blizu prikazuje urejanje fotografije v Canonovem programu za postavitev fotografij SELPHY.

S kompleti za ustvarjanje in dodatnimi materiali lahko knjigam z zgodbami dodate svoj pečat, s Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY pa lahko vse preprosto naredite na zaslonu.

V vsaki knjižnici ali knjigarni boste našli široko paleto različnih otroških knjig, od stripov in slikanic do pravljic in biografij. Liki lahko komunicirajo v govornih oblačkih, poetičnih verzih ali prek pripovedovalca ali dnevniških zapisov.

Canonov program za postavitev fotografij SELPHY vam ne glede na izbrani format omogoča dodajanje besedila, obrob in žigov na fotografije. Poleg tega so na voljo predloge za tiskanje postavitev z eno ali več fotografijami, skupaj z izbiro različnih končnih obdelav. To je odličen način, da otroci sodelujejo in raziščejo, kaj deluje, preden pritisnejo gumb za tiskanje.

"Program je zelo preprost za uporabo in zabavno je biti ustvarjalen," pravi Alison. "Preizkusili sva nekaj nalepk in oblikovali nekaj fotografij z obrobami. Dodali sva tudi besedilo, se poigrali z govornimi oblački in nekaterim fotografijam dodali tudi srce. Z uporabo različnih funkcij v programu je knjiga z zgodbami zabavna in drugačna."

Tiskanje fotografij in sestavljanje knjige

Otrok odlepi fotografijo s papirja za nalepke Canon, natisnjeno s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500, medtem ko druga oseba drži papir.

Papir za nalepke omogoča mlajšim otrokom, da sodelujejo brez zamudnega rezanja ali nereda zaradi lepila. Tako lahko lažje odlepijo hrbtno stran natisnjenih fotografij in jih prilepijo neposredno v knjigo z zgodbami.

Nasmejana deklica odlepi majhno oštevilčeno nalepko s Canonovega papirja za nalepke in jo prilepi v kolažni album pred seboj.

Canonov program za postavitev fotografij SELPHY vključuje možnost za postavitev nalepk za tiskanje majhnih nalepk, ki jih je Isla uporabila za dodajanje modro-belih številk strani svoji knjigi z zgodbami.

Ko so slike natisnjene, lahko začnete združevati vse elemente. Na tej točki vam bo morda pomagalo skicirati strukturo na papir ali položiti strani na mizo ali tla, preden se odločite, kakšna bo stran. "Vključiti sva želeli veliko različnih zamisli, zato sva jih zapisali in si ogledali, katere dele je treba dodati," pravi Alison. "Zgodba je dobro tekla in imeli sva začetek, sredino in konec."

Mlajši otroci lahko nalepijo fotografije, medtem ko starejši otroci in odrasli poskrbijo za potrebno rezanje. Vsak se lahko vključi še z drugimi ustvarjalnimi dodatki, kot je risanje ali pisanje ter izbiranje fotografij za naslovnico. Ne pozabite dodati imen avtorjev in ilustratorjev – to ste vi!

Občudujte in delite svojo stvaritev

Otrok prilepi dekorativni lepilni trak čez vogal fotografije v kolažnem albumu, ustvarjenem s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500 in Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY.

Skupno delo pri ustvarjanju nečesa osebnega lahko poveže družino in je odlična izkušnja, otroci pa so lahko ponosni na končni izdelek in svoje ustvarjalne sposobnosti.

Otrok se smehlja fotoaparatu, medtem ko drži ročno izdelano knjigo z zgodbami, ustvarjeno s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500 in Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY.

"Mislim, da je to čudovit projekt za Islo," pravi Alison. "Uživala je v ustvarjalnosti in risanju slik v notranjosti, pa tudi v tem, da je napisala nekaj zgodbe in izbrala, kam bo prilepila fotografije."

"Odločili sva se, da jo poimenujeva Islina pustolovščina na plaži," pravi Alison. "Uporabili sva črno-beli filter na treh fotografijah in nekaj kvadratnih nalepk, da bi naredili naslov in dodali besedilo v modri barvi, da je izstopalo. Zelo sva zadovoljni!"

Učenje, kako sami ustvariti knjigo, je zabaven način preživljanja časa kot družina, zato se prepustite domišljiji in uživajte v pogovorih o likih in temah. S tiskalnikom Canon SELPHY CP1500 skupaj s Canonovim programom za postavitev fotografij SELPHY je postopek preprost in družinam pomaga pri ustvarjanju. Rezultat lahko ponosno razstavite na knjižni polici ali nočni omarici ali pa ga podarite ljubljeni osebi.

"Bodite ustvarjalni," svetuje Alison. "Ni pravega ali napačnega načina za izdelavo knjige z zgodbami. Ustvarite lahko knjigo o tem, kar zanima vašega otroka, ali o potovanju, na katerem je bil. To je odlična dejavnost za deževne dni. Isla rada prebere knjigo Callumu, tako da ne gre samo za ustvarjanje, temveč za to, da knjigo deliš z drugimi."

Pustite domišljiji prosto pot tako, da ustvarite lastno pustolovščino in preizkusite tiskalnik SELPHY CP1500 in Canonov program za postavitev fotografij SELPHY. Nebo je meja, ko ste sami avtor.

Napisala Kat Halstead

Povezani izdelki

Povezani članki