USTVARJALNO TISKANJE

Enostavno ustvarjanje popotniških kolažnih albumov

Ohranite spomine na potovanje, tako da jih shranite v popotniški dnevnik. Ustvarjalka dnevnikov Kia Marie Hunt pojasnjuje, kako je z napravo Canon Zoemini S2 in tiskalniki Canon uresničila svoje zamisli za kolažne albume.
Popotniški dnevnik je odprt na temni leseni mizi ob natisnjenih fotografijah, pisalu, dekorativnem lepilnem traku in žigih. Strani so polne pisanih napisov, risb in fotografij.

Med počitnicami in oddihi od vsakdana nabiramo izkušnje in spomine, ki nam veliko pomenijo, ko se ozremo nazaj na svoje življenje. Ta čustva so pogosto povezana s fotografijami, kot so družinske slike otrok, ki si na plaži delijo sladoled, ali skupinski selfiji najstniških prijateljev, ki uživajo v vznemirljivosti na prvih potovanjih brez staršev. Ko je pisateljica, ilustratorka in ustvarjalka dnevnikov Kia Marie Hunt s svojim partnerjem odšla v Kostariko, da bi proslavila njuno osmo obletnico, je bila odločena, da bo to potovanje, ki si ga bosta zapomnila, in sicer z izdelavo posebnega kolažnega albuma.

"Bila je prava pustolovščina," pravi. "Radi verjamemo, da se bomo stvari vedno spomnili jasno, toda resnica je, da bi toliko manjših podrobnosti utonilo v pozabo, če jih ne bi dodala v popotniški dnevnik. Z veseljem prelistam strani v dnevniku in se zavedam, da vsi ti lepi trenutki ne bodo nikoli pozabljeni."

Kia ustvarja dnevnike, odkar pomni. Ustvarjalka zbirke otroških dnevnikov My Awesome Year (Moje enkratno leto) svoje zamisli in nasvete za ustvarjanje dnevnikov deli z več kot 130.000 sledilci na dveh računih Instagram: @InspiringJournals in @KiaCreates. Prek skupnosti Journal Club dobavlja tudi mesečne ustvarjalne komplete in upravlja trgovino na spletnem mestu Etsy, kjer prodaja pisarniški material, nalepke in druge pripomočke za ustvarjanje dnevnikov. Tukaj je njen vodnik po korakih za enostavno ustvarjanje kolažnih albumov.

Ženska z dolgimi temnimi lasmi v črtastem puloverju pastelnih barv sedi za mizo in izbira fotografije za popotniški dnevnik. Dnevnik obdajajo fotografije, nalepke, dekorativni lepilni trak, napravi Canon Zoemini S2 in Canon SELPHY Square QX10 s fotografijo, ki se ravno tiska, in drugo.

"Meni se zdi pisanje v dnevnik združevanje dnevnika, kolažnega albuma in albuma za fotografije v eno," pravi Kia. "Z ustvarjalnim pisanjem v dnevnik se nisem začela ukvarjati le zato, da bi se lahko umetniško izražala, ampak je tudi način za beleženje in zajemanje podrobnosti in spominov."

1. Zabeležite si nepozabne trenutke

Roke lepijo fotografije v odprt popotniški dnevnik, obdan s slikami, dekorativnim trakom in spominki.

V napravo Canon Zoemini S2 lahko naložite do 10 listov fotografskega papirja Zink™ z lepljivo hrbtno stranjo ter nato tiskajte, odlepite in prilepite svoje najljubše posnetke naravnost v popotniški dnevnik. Če vam zmanjka papirja, shranite najljubše fotografije na kartico Micro SD, da jih natisnete pozneje.

Roke držijo popotniški dnevnik ter obračajo strani z barvitimi slikami in predmeti, pripetimi na strani.

Strani vašega dnevnika ne krasijo zgolj besede, fotografije in risbe, temveč tudi stvari, kot so vozovnice, meniji ali letaki. "V trgovinah pogosto povprašam za vizitke, brskam po brošurah na turističnih informacijskih točkah, na železniških postajah pa prosim za zemljevide," pojasnjuje Kia. "Vse, kar ima prijeten občutek papirja ali zabavno, zanimivo zasnovo ali kar vas kakor koli spominja na ta kraj, lahko najde mesto v vašem dnevniku, če želite."

Kolažne albume lahko ustvarjate sproti ali kasneje, kot želite. "Če med potovanjem ustvarjate popotniški dnevnik, trenutek ujamete, če pa ga zapišete po vrnitvi s potovanja, trenutek podoživite," pravi Kia. "Oba načina sta uspešna in ni pomembno, za katerega se odločite." V obeh primerih si morate dogodke beležiti sproti. "V Kostariki sem si zabeležila vse, kar sva počela po dnevih, in vsak večer sem si vzela približno 20 minut za pisanje dnevnika, vanj sem zatikala predmete, ki sem jih nabrala, ter dodala fotografije, opise in risbe," se spominja.

"Vedno znova ugotovim, da se najbolj spontane stvari pripetijo med potovanjem ne glede na to, ali gre za nepričakovan preobrat ali nezgodo, ki se izkaže za srečno naključje, odkritje neverjetnega razgleda ali celo pokušanje nove hrane. Zato mi je všeč, da lahko fotografiram z napravo Canon Zoemini S2 in fotografijo natisnem še v istem trenutku. V hipu ko se slike natisnejo na papir za nalepke, lahko slike shranim v dnevnik, kjer se bo trenutek ohranil za vedno." V tem videoposnetku TikTok si lahko ogledate Kijin potek dela.

2. Naj vam selfiji ne vzamejo preveč časa

Naprava Canon Zoemini S2 leži na odprti strani atlasa poleg dnevnika in zbirke fotografij s počitnic.

Ogledalo in lučka obroča na sprednji strani naprave Canon Zoemini S2 sta popolna za snemanje spontanih počitniških selfijev. S samosprožilcem v programu Canon Mini Print lahko nastavite do tri sekunde zamika, da boste imeli vi in vaši prijatelji čas, da se postavite v kader.

"Minili so časi, ko ste morali naključno osebo prositi, da vas fotografira. Z zrcalnim objektivom naprave Canon Zoemini S2 lahko vidim svoj odsev in odsev cele skupine, vodila iskala pa kažejo, kaj je v objektivu, tako se lahko prepričam, da smo vsi na fotografiji."

Če potujete sami, lahko pametni telefon uporabljate tudi kot daljinski upravljalnik s programom Canon Mini Print in tako posnamete selfi z osupljivim ozadjem. Pri selfijih Kia svetuje, da pozirate čim bolj naravno. "Včasih so fotografije, ki se vam v danem trenutku zdijo 'najbolj čudne' ali 'najslabše', dejansko najboljše. Listanje po dnevniku ali albumu, polnem nenaravnih selfijev, ni niti približno tako zabavno kot spontane fotografije, ki resnično ujamejo, kako ste se počutili v tistem kraju ali v tistem trenutku."

3. Uredite fotografije

Roke se dotikajo pametnega telefona, ki prikazuje že urejeno fotografijo. Telefon leži na odprtem popotniškem dnevniku, ob strani pa je naprava Canon Zoemini S2.

Z okvirji, nalepkami, liki in možnostmi postavitve v programu Canon Mini Print fotografijam dodajte osebno noto, ali pa časovne žige in podrobnosti o lokaciji.

Program Canon Mini Print je popoln za zabavno urejanje slik. Preizkusite katerega od okvirjev, uporabite filter, na fotografije pa lahko tudi rišete in pišete. Poleg tega lahko v programu s pametnim orodjem združite svoje najljubše posnetke v kolaž ali z možnostjo zlaganja ustvarite čudovit plakat iz štirih ali devetih manjših posnetkov.

"Če se ne morem odločiti, katere fotografije želim natisniti, izdelam kolaž več fotografij in jim z možnostmi v programu dodam zabavno barvito besedilo, kar je še posebej uporabno, če jim pred tiskanjem želim dodati lokacijo," pravi Kia.

4. Natisnite fotografije, kjer koli že ste

Bel tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 na temni leseni površini, obdan s fotografijami z belimi robovi, paketom papirja za tiskanje fotografij SELPHY Square in odprtim popotniškim dnevnikom.

Ko je na poti ali že doma, Kia uporablja tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 za hitro tiskanje večjih fotografij, za katere želi, da izstopajo, saj je nanje še posebej ponosna.

Ženska ob robu kadra stoji ob tiskalniku Canon PIXMA na majhni mizi in iz njega jemlje pravkar natisnjeno fotografijo.

Če želite svobodno preizkušati različne velikosti papirja ali programsko opremo za urejanje, kot je program Digital Photo Professional (DPP) družbe Canon, preprosto izberite najljubše počitniške slike, posnete s fotoaparatom, in uporabite tiskalnik, kot je tiskalnik serije Canon PIXMA TS5350a.

Z napravo Canon Zoemini S2 lahko sproti tiskate in dodajate slike neposredno v dnevnik, na voljo pa je tudi več različnih možnosti za tiskanje počitniških spominov, ko ste na poti ali že doma.

Če želite vključiti fotografije, ki so jih delili prijatelji, s katerimi potujete, ali slike, shranjene v telefonu, lahko pametni telefon povežete s tiskalnikom žepne velikost Canon Zoemini in natisnete fotografije velikosti 50 x 76 mm, odporne na madeže, trganje in vodo ne glede na to, kje ste. Tiskalnik Canon Zoemini je združljiv s programom Canon Mini Print, kjer slikam lahko dodate filtre, okvirje in risbe.

Tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 omogoča tiskanje večjih natisov velikosti 68 mm x 68 mm v bogatih in živih barvah na papir za nalepke, ki ima obrobo za opise. "Večja velikost slike poskrbi za večji vizualni učinek, zato uporabljam tiskalnik SELPHY Square QX10 za 'osrednje slike'," pojasnjuje Kia. "To so najlepši utrinki na strani dnevnika, okrog katerih bi nalepila manjše fotografije iz tiskalnika Canon Zoemini S2."

Če mi je katera fotografija tako všeč, da je ne bi rada videla samo takrat, ko odprem dnevnik, uporabim tiskalnik Canon PIXMA TS5351 (zdaj jo je nasledila serija Canon PIXMA TS5350a) za tiskanje na fotografski papir velikosti 10 x 15 cm, da sliko lahko uokvirim in razstavim doma, ali pa jo podarim osebi, ki je bila z mano na potovanju," dodaja.

5. Izberite kolažni album

Popotniški dnevnik je odprt na zadnjih straneh. Na levi strani je fotografija s počitnic, porisana z živo barvo, okrog nje pa so raztrgani kosi papirja. Na desni strani je prilepljena ovojnica, iz katere roka jemlje fotografijo.

Ko namenite čas ustvarjanju dnevnika, si pravzaprav vzamete čas zase. Čas, da razmišljate o izkušnjah in premišljeno izbirate, kaj boste dodali svojim stranem. Čeprav beležite dogodke iz preteklosti in hranite spomine za prihodnost, v tistem trenutku preživljate čas in se osredotočate na umetniški proces, kar lahko deluje terapevtsko. Ob takšnem ustvarjanju se dobro počutite, saj lahko izražate svojo ustvarjalnost.

"Pisanje dnevnika je sproščujoče, nima pravil in je lahko, kar koli želite," poudarja Kia. "Kateri koli zvezek je lahko dnevnik. S trdimi ali mehkimi platnicami, s črtami ali brez – popolnoma po vašem okusu. V preteklosti sem preizkušala različne vrste zvezkov, celo izdelovala sem svoje ali polepila strani starih zvezkov s kolažem in jih spremenila v dnevnike."

Kia priporoča uporabo dnevnika, ki je dovolj trpežen, da zaščiti strani, a hkrati dovolj majhen, da ga lahko spravite v torbo. Priporoča tudi take, ki imajo na zadnji strani žep, da lahko vse zbirateljske predmete varno shranite. Če nimate žepa, ga lahko naredite tako, da na stran dnevnika prilepite ovojnico. "Med potrebščinami za popotniški dnevnik vedno hranim nekaj sponk, ki so uporabne za pripenjanje fotografij na strani, na katere jih nameravate nalepiti," dodaja.

6. Sprostite domišljijo

Roka polaga okrogle potiskane nalepke na stran dnevnika. Ob dnevniku je naprava Canon Zoemini S2, ki tiska list z dvema okroglima nalepkama, na obeh je živo rdeča cvetlica.

Kia rada uporablja paket vnaprej izrezanih okroglih nalepk Canon, saj z njimi v dnevnik doda podrobnosti iz kraja, ki ga je obiskala. "V Kostariki sem posnela fotografije zanimivega cvetja in divjih živali ter jih natisnila na okrogle nalepke, ki jih bom nalepila okoli strani dnevnika. Nalepke tako dodajo stranem barve, vendar ne zasedejo toliko prostora kot cela fotografija, kar je priročno predvsem na straneh, kjer želite veliko napisati."

Dve roki držita odprt popotniški dnevnik, na katerem so žigi, fotografije, napisi in risbe v mnogo zelenih in modrih odtenkih.

Kia predlaga zabavno zamisel za eno od strani v dnevniku. Če potujete s prijatelji, imate lahko fotografsko tekmovanje. "Določite nalogo, na primer da morate fotografirati določen subjekt ali preprosto 'ujemite dan v fotografiji', nato pa si fotografije izmenjajte," pojasnjuje. "Vsak iz fotografij, ki so jih posneli drugi, izbere zmagovalno, zmagovalne slike pa natisnete in dodate v dnevnik."

"Začnite z razporejanjem slik in spominkov po straneh, z zapiski dodajte poljuben zapis, ki ga želite vključiti, nato se prepustite in zapolnite prazen prostor z barvami," pojasnjuje Kia.

Za lažjo organizacijo po straneh lahko uporabite vnaprej izrezane okrogle nalepke Canon, da na primer ustvarite oštevilčene nalepke za vsak dan potovanja, imena krajev ali naslove poglavij.

Če ste ostali brez zamisli ali če ne želite povzemati posameznega dne potovanja, so tematske strani pravi način, da ohranite navdih. "Dnevnik si lahko uredite po barvah tako, da vsako stran posvetite fotografijam, nabranim spominkom ali nalepkam s potovanja, ki se ujemajo z določeno barvo strani," predlaga Kia. "Eno stran lahko posvetite hrani in pijači, eno stran zabavnim trenutkom in eno dejavnostim, ki ste jih preizkusili."

"Obstaja veliko možnosti in popotniški dnevnik je res oseben. Lahko je, kar koli želite, da je."Avtorica: Rachel Segal Hamilton

Povezani izdelki

Povezani članki

  • USTVARJALNO TISKANJE

    Vizualizirajte svoj počitniški slog

    Sprostite prostor v kovčku in organizacijo prepustite fotoaparatu Canon Zoemini 2.

  • USTVARJALNO TISKANJE

    Najboljši spremljevalci na festivalih

    S serijo Canon Zoemini žepne velikosti lahko ohranite svoje spomine tudi na poti.

  • USTVARJALNO TISKANJE

    Ustvarite svojo knjigo z zgodbami

    Pustite domišljiji prosto pot v ročno izdelani knjigi z zgodbami s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500.

  • TISKANJE

    Najboljši tiskalniki za ustvarjanje

    Canon ima popoln tiskalnik za vas – od družinskih projektov do profesionalnega zaključka.