TISKAJTE

Urejanje fotografij za tiskanje

Podrobna navodila za doseganje najboljših rezultatov pri tiskanju fotografij.
Ženska, ki v eni roki drži paket papirja za tiskalnike Canon, pregleduje natisnjene fotografije na mizi pred sabo, poleg njih pa je odprt prenosni računalnik. Na omarici v ozadju je viden tiskalnik Canon.

Natisnjenefotografije so lahko odlična darila in spominki. S fotografijami lahko izdelate voščilnice, koledarje in okraske za dom, ustvarite albume z izrezki ali prilagodite svoje osebne predmete z nalepkami z najljubšimi slikami. Natisi so tudi trajni spomini na potovanja, družinska srečanja ali mejnike v družinskem življenju.

Izbirate lahko med različnimi programi za tiskanje. Canonov program Easy-PhotoPrint Editor omogoča urejanje, obrezovanje, spreminjanje ozadja, dodajanje besedila ali okvirjev ter uporabo številnih drugih ustvarjalnih orodij, kot so predloge, žigi in simboli, s katerimi lahko izboljšate svoje slike pred tiskanjem. Program Canon PRINT omogoča tudi enostavno izdelavo različnih tiskarskih projektov, kar vam omogoča celo paleto ustvarjalnih možnosti.

Pri izdelavi natisov lahko vadite svojo ustvarjalnost in jim dodate osebni pečat, vendar je pomembno tudi, da so natisi najboljše možne kakovosti z ostrimi podrobnostmi, bogatim razponom tonov in pristnimi barvami. Tu se bomo osredotočili na to, kako optimizirati slike s Canonovim programom Digital Photo Professional (DPP) ali želeno programsko opremo za urejanje, da dobite najboljše rezultate pri tiskanju.

Prenosni računalnik stoji odprt na mizi s programsko opremo Canon Easy-PhotoPrint na zaslonu, Canonovim papirjem na levi strani in Canonovim tiskalnikom na desni strani.

Canonov program Easy-PhotoPrint Editor omogoča preprosto dodajanje besedila, okvirjev, vzorcev in drugih ustvarjalnih elementov fotografijam, preden jih natisnete na združljivih tiskalnikih PIXMA in MAXIFY. Ima celo orodje za samodejno popravljanje fotografij z enim klikom, namenjeno optimizaciji fotografij za tiskanje.

Moški drži natisnjeno fotografijo Canala Grande v Benetkah, na mizi v ozadju pa je Canonov tiskalnik.

Izberite vrsto papirja, ki bo ustrezal vašim fotografijam družinskih potovanj na posebne kraje, in si tako zagotovite, da boste ustvarili dragocen spomin.

Izbira tiskalnika

Kateri tiskalnik uporabiti? Če kupujete novi tiskalnik, si oglejte naše vodnike po najboljših Canonovih tiskalnikih za tiskanje fotografij in tiskalnikih za vse okoliščine. Za zdaj bomo predpostavili, da uporabljate dober brizgalni tiskalnik za splošne namene.

Upoštevajte, da bodo barve bolj pristne, če uporabljate tiskalnik z več kot štirimi osnovnimi barvami črnila. Na primer tiskalnik Canon PIXMA TS8750 Series uporablja šest posameznih kartuš, vključno s petimi črnili na osnovi barvil, ki z izboljšanim barvnim prostorom in tonskim razponom zagotavljajo vrhunsko kakovost fotografij. Da boste resnično pustili svoj pečat, tiskalnik Canon PIXMA PRO-200, ki uporablja osem posameznih kartuš s črnilom na osnovi barvil, ponuja profesionalno tiskanje velikih formatov A3+ po razmeroma ugodni ceni.

Izbira papirja

Ne glede na to, kateri tiskalnik uporabljate, izberite ustrezno vrsto papirja, ki ustreza značaju slike in vrsti želenega tiska. Na splošno velja, da svetleči fotografski papir, kot je Canonov svetleči fotografski papir GP-501, omogočajo širši razpon tonov kot matiran papir, zato so dobra izbira za živahne barvne fotografije profesionalne kakovosti. Matiran papir, kot je Canonov matiran fotografski papir MP-101, je odličen za melanholične slike z nizkim kontrastom, zlasti črno-bele slike. Papir Rag, platneni papir in fini umetniški papir so na voljo z različnimi teksturami in zaključki ter so lahko popolni za nepozabno darilo ali edinstvene okraske.

Upoštevajte, da imajo različni mediji različne lastnosti vpijanja in odsevnosti črnila, zato morate pri tiskanju nujno uporabiti pravilne nastavitve. Poleg tega za najboljše rezultate upoštevajte predvideno uporabo in optimizirajte sliko za medij, na katerega tiskate.

Uporabnik v eni roki drži fotokopijo, v drugi pa prenosni računalnik, na katerem so prikazane fotografije istega dogodka. Na mizi na obeh straneh prenosnega računalnika je še več natisnjenih fotografij.

Barve, ki jih najnovejši prenosni računalniki prikazujejo, so običajno preveč hladne (modre) in se ponašajo s kontrastnim razmerjem do milijon proti ena, kar je tisočkrat več kot pri natisnjeni fotografiji. Za boljše ujemanje med tem, kar vidite na zaslonu, in tistim, kar dobite natisnjeno, zmanjšajte svetlost zaslona in umerite barve. Za začetek prilagodite belino, ki jo vidite na zaslonu, tako da bo ustrezala belini papirja, ki ga uporabljate.

Upravljanje z barvami

Preden začnete urejati fotografije, svetujemo, da umerite zaslon, če je to mogoče. Tako se bodo vaši natisi bolje ujemali s tistim, kar vidite na zaslonu, kar bo preprečilo zamudne in potratne poskuse in napake. Najučinkovitejši način za to je uporaba kompleta za umerjanje, če pa je to prevelika naložba za občasno tiskanje fotografij, oglejte si nekaj hitrih rešitev, ki jih lahko preizkusite.

Prvič, zelo pogosto se zgodi, da so natisi videti pretemni, ker vaš zaslon prikazuje več podrobnosti v senčnih območjih, kot jih je mogoče natisniti. Sodobni zasloni omogočajo veliko večji razpon svetlosti kot natisi, kontrastno razmerje pa je običajno vsaj 1000 : 1 in pogosto še veliko večje. Za primerjavo: najboljši svetleči fotografski papir lahko doseže kontrastno razmerje 200 : 1 med najtemnejšo črno in najsvetlejšo belo barvo, matiran papir pa samo 100 : 1. Če želite na zaslonu dobiti natančnejši vpogled v to, kaj boste dobili na natisu, preprosto zmanjšajte svetlost zaslona.

Drugič, sodobni zasloni LCD po navadi prikazujejo preveč modre odtenke, zlasti ko so novi (s staranjem zaslona barve pogosto postanejo toplejše, bolj rumene). Če želite to odpraviti v sistemu Windows, odprite Nastavitve > Zaslon > Umeri barvo zaslona. V računalniku Mac odprite meni Pomoč in poiščite Pomočnik za umerjanje zaslona. Zasloni imajo običajno privzeto nastavitev bele točke (barvne temperature) D65 ali 6500K; poskusite jo spremeniti na D50 ali 5000K. Ali nastavite belo točko tako, da se bela barva na zaslonu ujema z belo barvo papirja, na katerega tiskate, v svetlobnih pogojih, v katerih boste natis opazovali, pri čemer bodite pozorni, da svetlost zaslona ne zavede vašega očesa.

Na koncu preverite nastavitve barv. V programu DPP odprite Orodja > Nastavitve in kliknite Upravljanje barv. Ne obremenjujte se s prvo možnostjo Delovni barvni prostor; profesionalni fotografi včasih fotografirajo v širšem barvnem prostoru Adobe RGB, če pa so vaši posnetki v barvnem prostoru sRGB, ne boste imeli posebnih koristi od spremembe. V pojavnem oknu Profil tiskanja izberite tiskalnik, ki ga boste uporabljali. Program DPP uporablja upravljanje z barvami s profili ICC za tiskalnike, ki jih podpirajo, ki vsebujejo podrobnosti o natančnih barvnih zmožnostih naprav in omogočajo boljšo barvno natančnost.

Poleg tega za namen upodabljanja izberite možnost relativno kolorimetrično. Če slika vsebuje barve, ki ne spadajo v tiskalnikovo paleto barv ali barvno območje, bodo na podlagi te nastavitve spremenjene v najprimernejše barve za tiskanje, preostali del slike pa bo ostal nespremenjen. Če izberete možnost Zaznavno, bodo vse barve na sliki prilagojene tako, da se ohrani razmerje med njimi, zato se pogosto zgodi, da barvne slike postanejo nenasičene in so videti dolgočasne. Barve se bodo na splošno manj spreminjale, če boste uporabili relativno kolorimetrično nastavitev.

Zaslonski posnetek Canonovega programa DPP prikazuje izboljšanje svetlosti slike, na kateri se objemata mladoporočenca.

Canonova programska oprema Digital Photo Professional (DPP) vam nudi več možnosti kot aplikacije za pametne telefone, kar vam na primer omogoča ciljno usmerjeno prilagajanje določenih barv z drsniki za prilagajanje odtenka, nasičenosti in svetlosti za vsak barvni razpon.

Osnove urejanja

Če lahko začnete z datoteko RAW, ki vsebuje vse podatke o barvah in tonih, zajete s tipalom, boste imeli več prostora za urejanje. Če niste fotografirali v obliki RAW, lahko sliko za tiskanje še vedno izboljšate s programom DPP (čeprav nekatera orodja in možnosti ne bodo na voljo). Če začenjate z datoteko TIFF ali JPEG, je najboljši način, da delate na kopiji slike in tako ohranite izvirnik.

Pri datotekah RAW je dober prvi korak popravljanje optičnih odstopanj z orodjem Digitalni optimizator objektiva programa DPP (če ste uporabili podprt fotoaparat s podprtim objektivom) ali orodji na plošči popravek objektiva, ki lahko odpravijo napake, kot so zasenčenje in popačenje objektiva. Pri datotekah JPEG bo v fotoaparatu uporabljena vrsta popravkov objektiva.

Program DPP 4.17 vsebuje orodje za obdelavo slik z nevronsko mrežo (potrebna je naročnina), ki s pomočjo umetne inteligence s strojnim učenjem pametno analizira različna območja vsake slike in uporabi selektivne izboljšave glede na vsebino slike. Izboljša lahko območja podrobnosti, uporabi zmogljivejše zmanjševanje šuma na manj podrobnih območjih ter popravi napake in popačenja, ki so posledica napak objektiva. Če pogosto tiskate fotografije ali želite natisniti posnetke pomembnih, enkratnih priložnosti, kot je poroka, svetujemo, da premislite o naročnini.

Posnetek zaslona Canonovega programa DPP prikazuje sliko neveste, ki se pripravlja na poroko. Podosvetljeni predeli so označeni z modro, nadosvetljeni pa z rdečo barvo.

Program DPP ima zelo priročen prikaz opozarjanja na svetle in senčne predele, ki vas lahko opozori na območja, kjer obstaja nevarnost nadosvetlitve (izguba vidnih podrobnosti). Rdeča barva prikazuje svetla območja, ki se lahko natisnejo kot prazna bela barva, modra barva pa prikazuje senčna območja, za katera obstaja nevarnost, da se natisnejo brez razločljivih podrobnosti. Ta prikaz vam lahko pomaga pri ustreznih prilagoditvah svetlosti in tonov.

Obrezovanje in izpopolnjevanje kompozicije

Nato razmislite o kompoziciji slike. Če načrtujete natis z razmerjem stranic, ki se razlikuje od razmerja izvirne slike, na primer kvadratni portret 1 x 1 ali širok pogled pokrajine 16 x 9, obrežite sliko, da zagotovite, da je kader po vaših željah in da niso izrezani pomembni elementi slike. Obrezujete lahko tudi zaradi ustvarjalnega učinka, če želite odstraniti neželene ali moteče dele slike ali usmeriti pozornost na določen element. Sliko lahko zasučete, da jo poživite, ali izravnate nagnjeno obzorje.

Načela kompozicije, kot je pravilo tretjin, vam lahko pomagajo ustvariti učinkovit kader za vodenje pogleda. Pri portretu lahko približevanje z obrezovanjem ustvari učinek, vendar se je običajno najbolje izogibati postavljanju subjekta v sredino kadra; asimetrične kompozicije so videti bolj dinamične.

Izogibajte se obrezovanju zelo majhnega dela slike, ki morda ne bo vseboval dovolj podrobnosti za zadovoljiv natis. V ta namen je Canon predstavil prelomno orodje za nadgradnjo z nevronsko mrežo (potrebna naročnina),1 ki lahko podvoji ločljivost slike z veliko bolj fotorealističnimi rezultati kot običajno povečevanje ločljivosti. To orodje, ki ga poganja Canonova tehnologija globokega učenja za obdelavo slik, je lahko popolna za fotografijo, ki je bila močno obrezana ali preprosto nima dovolj slikovnih pik za tiskanje velikih formatov.

Ali lahko namesto izrezovanja motečega podrobnega ozadja razmislite o njegovi zameglitvi? Na tej točki lahko nadaljujete z bolj ustvarjalnimi popravki, kjer lahko popravite barvne tone s funkcijo prilagajanja ravnovesja beline programa DPP, retuširate madeže ali neželene podrobnosti ali uporabite filtre in sloge slike za hitro in enostavno oblikovanje. Sliko lahko na primer spremenite tako, kot da je bila posneta s starim fotoaparatom za enkratno uporabo, ali pa ji med drugim dodate starinski učinek z odtenkom sepije.

Posnetek zaslona Canonove programske opreme DPP, ki prikazuje histogram in druge možnosti na plošči z orodjem za prilagoditev game.

Če je vaša slika videti pretemna ali preveč bleda, na plošči z orodjem za prilagoditev game v programu DPP kliknite gumb Samodejno (A) nad histogramom, da jo hitro popravite. Preverite, ali se histogram razteza od leve proti desni z enakomerno padajočimi krivuljami na vsaki strani. Če se na vsaki strani ustavi tik pred koncem (kot v tem primeru), povlecite oznake pod njim (B) navznoter, dokler se ne dotaknejo roba grafa. Tako postanejo najtemnejše sence črne, najsvetlejši poudarki pa čisto beli. Zaradi tega polnega razpona med temnimi in svetlimi odtenki bo slika pri tiskanju videti bogatejša in intenzivnejša, zlasti na svetlečem fotografskem papirju.

Posnetek zaslona Canonove programske opreme DPP, ki prikazuje upravljalne elemente na plošči z naprednimi orodji, vključno s kontrastom, barvno nasičenostjo in ostrino.

Plošča z naprednimi orodji programa DPP vključuje upravljalne elemente za prilagajanje odtenkov, barv in ostrenja. V programu DPP ni mogoče zamaskirati območij in lokalno izostriti, kot je to mogoče v nekaterih programih za urejanje, kot je Adobe Photoshop,2 vendar boste z uporabo maske za zmanjšanje ostrine (na voljo za datoteke RAW) programa DPP, nizko nastavitvijo natančnosti in zvišanjem mejne vrednosti učinek ostrenja omejili na izrazite robove ter se izognili grobosti teksture kože in drugim razmeroma neizrazitim območjem slike.

Prilagoditev tonov in dinamičnega razpona

Če je slika temna ali je kontrast nizek, lahko s funkcijo samodejnega optimiranja osvetlitve programa DPP samodejno popravite svetlost in kontrast. Če želite imeti večji nadzor, odprite ploščo z orodjem za prilagoditev game v programu DPP. Tu program DPP enako kot fotoaparat prikaže histogram, grafični prikaz tonov slike od najtemnejšega do najsvetlejšega. Če je graf na obeh koncih odrezan, pomeni, da sliki škoduje nadosvetlitev in da se vidne podrobnosti izgubljajo v najsvetlejših poudarkih ali najtemnejših sencah.

Najprej kliknite možnost Samodejno (nad histogramom), ki samodejno prilagodi belo točko, črno točko in središčnico ter ponastavi samodejno optimiranje osvetlitve in kontrast. Nato lahko ročno prilagodite svetlost, ravnovesje bele barve in druge nastavitve.

Veliko ljudi povečajo nasičenost in kontrast, da slike dobijo večji učinek; za ta učinek poskusite na plošči z naprednimi orodji programa DPP. Z drsnikom za prilagajanje svetlosti lahko spremenite tudi splošno osvetlitev. Včasih je dobro, da sliko na splošno osvetlite, če tiskate na matiran papir, ki je lahko videti manj bel, vendar ne pretiravajte – prenehajte, ko so bela območja videti bela in ne siva. Če je slika videti nenaravna, z drsniki zmanjšajte stopnjo prilagoditve senc in osvetlitve.

Po potrebi lahko uporabite ploščo z orodjem za delno prilagoditev programa DPP in natančno prilagodite svetlost, kontrast, odtenek in nasičenost določenih delov slike.

Posnetek zaslona Canonove programske opreme DPP, ki prikazuje podrobnosti fotografije rečnega obrežja v mraku s šumom na sliki v oblakih in prikazanim v oknu s podrobnostmi programa DPP.

Fotografije, posnete pri šibki svetlobi, lahko utrpijo šum na sliki, zlasti v senčnih območjih, pretirana izostritev pa lahko ta šum še poslabša, kot je podrobno prikazano v oknu s podrobnostmi na desni plošči programa DPP.

Zaslonski posnetek Canonove programske opreme DPP, ki prikazuje isto fotografijo rečnega obrežja v mraku z močno zmanjšanim šumom na sliki.

Program DPP vključuje zelo učinkovita orodja za zmanjševanje šuma, ki so usmerjena na svetlobni šum (zrnatost) in na barvni šum (barvne lise). Tukaj primerjajte podrobnosti od blizu z izvirnikom.

Izostritev za tiskanje

Končni korak mora biti vedno ostrenje. Najboljše rezultate boste dosegli, če je slika na začetku čim bolj čista, zato najprej odpravite morebitni šum na sliki (in se izogibajte večkratnemu vnovičnemu odpiranju in shranjevanju datotek JPEG, saj se kakovost slike vsakič poslabša). Pri izostritvi ali zmanjševanju šuma si sliko oglejte pri 100-odstotni povečavi, da boste lahko jasno videli učinke.

Vsem fotografijam bo koristilo nekaj izostritve, saj ima tisk običajno rahel učinek mehčanja, vendar je to odvisno od vrste papirja; bolj ko se črnilo vpije in razprši, večji je učinek mehčanja. To pomeni, da bo pri tiskanju na platno potrebno več izostritve kot pri tiskanju na polsvetleč ali sijajni papir, pri tiskanju na svetleč fotografski papir pa še manj.

Orodje za ostrino programa DPP bo povečalo kontrast vzdolž robov na sliki, da ustvari vtis večje ostrine, maska za zmanjšanje ostrine pa omogoča natančnejši nadzor, saj ima ločene upravljalne elemente za moč, natančnost in mejno vrednost. Vendar je orodje maska za zmanjšanje ostrine programa DPP za razliko od podobnega orodja v programih, kot je Photoshop, na voljo samo za datoteke RAW.

Ne glede na to, katero orodje uporabljate, izostrite selektivno – izogibajte se izostritvi tam, kjer želite tekoče prehode, gladke odtenke kože ali neizrazito ozadje. Izostritev območij s ploskimi barvami lahko povzroči neprivlačen šum na sliki. Z orodjem za obdelavo slik z nevronsko mrežo programa DPP 4.17 lahko za najboljši učinek samodejno izostrite majhne podrobnosti in teksturo, medtem ko bodo razmeroma neizrazita območja slike ohranila gladko stopnjevanje in videz brez šuma.

Nastavitve za optimalne natise

Ste pripravljeni na tiskanje? Preskočite izbiro možnosti Natisni in odprite Datoteka > Natisni s podrobnimi nastavitvami. Ločljivost ohranite na 350 dpi, kar je privzeta ločljivost programa DPP za tiskanje. Za najboljše rezultate vedno nastavite kakovost tiskanja na visoko. Z uporabo pravilnih nastavitev (kot zgoraj) boste dosegli barvno ujemanje, vendar morate v spustnem meniju Vrsta papirja nujno izbrati papir, ki ga uporabljate, saj z izbiro napačnih nastavitev lahko izničite vse svoje trdo delo.

Sledite temu vodniku, da boste lahko vsakič kar najbolje izkoristili svoje fotografije in izdelali natise, ki jih boste z veseljem razstavili ali delili, ter si oglejte najboljše nasvete strokovnjaka za razstavljanje družinskih fotografij.


Napisal Alex Summersby

 1. Orodje za nadgradnjo z nevronsko mrežo je samo za Windows, potrebna je naročnina (na voljo je enomesečna brezplačna preizkusna različica). Če se naročite na orodje za obdelavo z nevronsko mrežo, za orodje za nadgradnjo z nevronsko mrežo ni potrebna dodatna naročnina.
 2. *Adobe in Photoshop sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Slika tiskalnika Canon Pixma Pro-200 od spredaj

  Profesionalni tiskalniki fotografij

  PIXMA PRO-200

  Pri tiskalniku Canon PIXMA PRO-200 je poudarek na tiskanju fotografij z živimi barvami, vsestranskosti in uporabnosti, zato je kot nalašč za navdušence nad fotografijo in nadebudne fotografe.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA TS7450a Series

  Elegantna, vsestranska serija za ljubitelje tehnologije s paleto ustvarjalnih možnosti in tehnologijo SPD, ki poenostavi postopek kopiranja in skeniranja več različnih listov.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  Serija PIXMA TS5350

  Po zaslugi vsestranskega upravljanja medijev, dobrih ustvarjalnih aplikacij in preproste povezave s pametnimi telefoni tiskalnika serije PIXMA TS5350 bodo do izraza prišle vaše oblikovalske sposobnosti.
 • PIXMA G640

  Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA G640

  Prvi večnamenski tiskalnik serije PIXMA G z vložki s črnilom na osnovi šestih barvil z možnostjo ponovnega polnjenja PIXMA G640 združuje tiskanje neprimerljive vrhunske kakovosti z zmožnostjo tiskanja visokih naklad z izjemno nizkimi stroški.

Povezani članki

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.

 • OSNOVE UREJANJA

  Kako urediti posebne fotografije

  Uredite posnetke posebnih priložnosti z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij.

 • POROČNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarite svoj poročni album

  Ustvarjanje lastnega poročnega albuma vam lahko prinese veliko zadovoljstvo. Več o tem preberite v naših strokovnih nasvetih.

 • UREJANJE FOTOGRAFIJ/NAKNADNA OBDELAVA

  Urejanje slik v zapisu RAW s programsko opremo DPP

  Odkrijte, kako urediti, izpopolniti in izboljšati svoje fotografije v zapisu RAW, s Canonovo programsko opremo DPP.