USTVARJALNO TISKANJE

Tiskajte in ustvarjajte čudovite voščilnice po meri v šestih preprostih korakih.

Če imate papir, tiskalnik in uživate v ustvarjalnosti, poskusite doma skupaj z družino in prijatelji sami izdelovati voščilnice.
Zbirka ročno izdelanih voščilnic na mizi ob Canonovem tiskalniku.

Domače voščilnice niso le pozorno darilo, ampak tudi čudovit način za pridobivanje ustvarjalnih spretnosti. Naj gre za poseben rojstni dan družinskega člana, prijateljevo poroko, rojstvo otroka ali uspešen zaključek izobraževanja. Veliko je življenjskih dogodkov, ki jih je lepo obeležiti z voščilnico z osebnim pridihom. Za izdelavo čudovitih voščilnic vam ni treba biti pravi umetnik. Le poskusite in pustite domišljiji prosto pot.

Tania se je pred 13 leti preselila iz Pakistana v Združeno kraljestvo. Ustvarjanje ji je pomagalo, da se je lažje navadila na nov dom. "V Pakistanu ni tako enostavno dobiti materiala za ustvarjanje iz papirja, kot je to v Združenem kraljestvu," pravi. "Zato sem svojo ustvarjalnost izražala z vezenjem, izdelavo nakita, ustvarjanjem z biseri in šivanjem. Ko sem se preselila v Združeno kraljestvo, sem odkrila YouTube, ki me je vpeljal v svet izdelave voščilnic in ustvarjanja iz papirja. Zdelo se mi je zanimivo in v bližini sem našla trgovino ter prek spleta kupila nekaj potrošnega materiala. To je bil tudi moj način, da sem državo sprejela za svojo."

Tania, ustvarjalka in lastnica kreativnega podjetja, ki se je specializirala za ročno izdelane voščilnice in poučuje spletne razrede mešanih medijev, deli svoje najboljše nasvete in pojasnjuje, kako lahko izdelate voščilnice s tiskalnikom serije Canon PIXMA TS7450.

1. Izberite svoj komplet

Preden začnete svoj nov hobi, se prepričajte, da imate pri roki vso opremo za izdelavo voščilnic. Potrebovali boste:


Izbirno:
 • Nalepke in dragulji
 • Penaste pikice
 • Olfa nož

2. Izberite motiv

Ženska si v pametnem telefonu ogleduje predloge voščilnic, ki jih lahko natisne.

V Canonovi navdihujoči brezplačni storitvi za vsebine Creative Park je na voljo več sto predlog, ki jih lahko preskusite. Od rojstnodnevnih voščilnic do vabil in zahval, božičnih voščilnic in čestitk. Za vsako priložnost se nekaj najde.

Ženska uporablja pametni telefon za tiskanje voščilnice s tiskalnikom Canon PIXMA.

Tania nam zaupa, da je namestitev tiskalnika serije Canon PIXMA TS7450 preprosta in hitra. "Sama sem ga nastavila in zagnala v 15–20 minutah. Presenečena sem bila, kako preprosto in hitro sem lahko povezala telefon s tiskalnikom."

Ko imate vso orodje, je čas, da izberete zasnovo. Canonova brezplačna aplikacija Creative Park je polna predlog za prenos in tiskanje: izbirate lahko med širokim naborom mini voščilnic in izskočnih voščilnic, na voljo pa so tudi tematske ovojnice za vsako priložnost. Pred prazničnim obdobjem natisnite svoje božične voščilnice ali ustvarite izskočne voščilnice s snežakom ali Božičkovimi sanmi.

Če pa želite biti še bolj ustvarjalni, poskusite združiti zasnove in ustvariti originalno voščilnico ali pa uporabite zasnovo iz razdelka Paper Craft v storitvi Creative Park. Tania je za svoje najnovejše stvaritve izbrala slednjo možnost. "Izbrala sem predlogo, ki je namenjena izdelavi cvetličnega venca, vendar sem se raje odločila, da jo uporabim za voščilnico," pojasni. "Predlogo sem natisnila s tiskalnikom serije Canon PIXMA TS7450, izrezala cvetlice in uporabila vse dele, ki sem jih potrebovala.

Razmišljajte izven okvirjev in poiščite različne elemente, ki bi jih lahko uporabili na voščilnici," svetuje. "Spletno mesto uporabite kot izhodišče in se prepustite navdihu. Zasnovo lahko spremenite, kakor želite."

3. Izberite najboljši papir

Tiskalnik tiska list z zasnovami storitve Creative Park na mizi ob Canonovem papirju za tiskanje.

Pomembno je, da izberete trd papir, ki bo ohranil obliko, še posebej, če boste tako kot Tania, za svoje voščilnice izdelovali 3D-dekoracije.

Popoln papir za izdelavo voščilnic je trpežen z matirano površino za izrazite barve in jasne slike.

Tania je za osnovo voščilnic uporabila Canonov obojestranski matirani papir, ki je na voljo s sredinsko gubo in ovojnico, in matiran fotografski papir za okraske. Izrezovanje iz papirja je bilo preprosto, zato je lahko Tania dodala voščilnicam še eno dimenzijo. "Preden sem zataknila cvetlice, sem nagubala cvetne liste," pojasnjuje. "Papir je bil dovolj trpežen, da se ne bi zmečkal, če bi ga nalepila."

4. Tiskanje delov voščilnice

Nasmejana ženska, ki s škarjami izrezuje cvetlične oblike.

Za edinstvene umetnine lahko kombinirate in uskladite različne načine izdelave voščilnic. "Veliko umetnikov izdeluje izjeme hibridne kartice," pravi Tania.

Ženska roka, ki s škarjami izrezuje rožnate papirnate cvetlice.

Ko osvojite osnove za izdelavo voščilnic, imate vse, kar potrebujete za izdelovanje darila s svojim osebnim pridihom. Izdelovanje in ustvarjanje je lahko tudi dobra miselna vaja.

Ko imate papir, je čas, da začnete tiskati. Uporabite lahko spletno mesto Creative Park ali aplikacijo Creative Park in povežete Canonov tiskalnik. Tania je dobro izkoristila brezžično in uporabniku prijazno povezljivost tiskalnika serije Canon PIXMA TS7450, ki omogoča preprosto tiskanje neposredno iz računalnika ali pametnega telefona.

Nato natisnite izbrane predloge iz več sto razpoložljivih možnosti. Se trenutno ne spomnite nobene posebne priložnosti? V storitvi Creative Park je veliko zamisli za voščilnice brez posebnega razloga, s katerimi lahko nekoga osrečite.

5. Prilagajte, prilagajte, prilagajte

Ženska previdno drži papirnati cvet za mizo, ki je obložena z barvnimi, ročno izdelanimi voščilnicami, ustvarjalnimi orodji in tiskalnikom.

Pri ustvarjanju lastnih voščilnic je najboljše to, da jih lahko prilagajate tako dolgo, dokler niste popolnoma zadovoljni. Če pa niste še nikoli ustvarjali s papirjem, je to lahko zabaven in enostaven način za začetek.

Ženska dodaja srebrne kroglice na kolesa otroškega vozička na ročno izdelani voščilnici.

S storitvijo Creative Park je Tania odkrila nov način izdelave voščilnic. "Ker ne ustvarjam veliko z digitalnimi zasnovami, je to zame čudovita novost. Običajno za voščilnice ne uporabljam nobenih predlog. Slike izdelujem in barvam z žigosanjem in s svinčniki ter flomastri. Tako sem začela razmišljati izven okvirjev. Na voljo je veliko možnosti, navodila pa lahko prenesete in natisnete."

Ko so natisi pripravljeni in ste previdno izrezali vsak razdelek, ki ga želite prilepiti na voščilnico, lahko začnete lepiti in oblikovati voščilnico po meri. Od bleščic in folije do barvnih lepenk in nalepk – pri ročni izdelavi voščilnic ni omejitve glede števila tehnik in materialov, s katerimi lahko pisano voščilnico spremenite v osupljivo umetnino.

"Za izdelavo sredic cvetov sem uporabila dodatne nalepke in kovinsko zlato lepenko," pojasni. "Nato sem vse skupaj združila in na vrh dodala nekaj biserov."

Tania pravi, da je ustvarjanje reliefa na voščilnico zelo preprosto, ko se naučite. "Če želite izdelati plosko voščilnico bolj tridimenzionalno in ima osrednji element, ki ga je mogoče preprosto izrezati, lahko isto predlogo natisnete dvakrat," pojasni. "Nato lahko uporabite osnovo, vendar izrežite osrednji okrasek in dodajte nekaj penastih pik, da boste dobili dodatno dimenzijo in pritegnili pozornost."

6. Naj se zabavajo vsi

Dokončana tridimenzionalna voščilnica s cvetlicami na mizi poleg dveh škatel Canonovega papirja za tiskanje. V ozadju je mogoče opaziti žensko, ki ustvarja.

Tania prihaja iz ustvarjalne družine, zato ima ustvarjanje v krvi. "V času odraščanja sem nosila obleke, ki jih je moja mama šivala in prodajala, obkrožena pa sem bila z ljudmi, ki so bili tako ali drugače zelo ustvarjalni. Moj oče je zelo nadarjen tesar, zato je izdelal hiško za punčke, knjižne police in pohištvo. V družini imamo kar nekaj umetnikov, zato sem mislila, da je to nekaj običajnega," je povedala.

Glede na to, da potrebujete le tiskalnik, nekaj papirja, lepilo in škarje, je izdelava voščilnic čudovit način, kako združiti prijatelje in družino ter skupaj sodelovati v ustvarjalni dejavnosti.

Lahko gostite večere, kjer boste ob prazničnih prigrizkih in napitkih izdelovali božične voščilnice, ali pa zberete prijatelje in skupaj izdelate voščilnice za zabavo pred porodom.

Če ne boste našli navdiha, Tania svetuje, da pobrskate po platformi Pinterest, kjer najdete številne zamisli in barvne kombinacije. "Lahko si ogledate tudi osnovne videoposnetke o teoriji barv," predlaga.

Za več navdiha in deljenje svojih stvaritev uporabite ključnik #MadeWithPixma.

Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Tiskanje božičnih voščilnic

  Oblikujte svoje praznično fotografiranje in natisnite ustrezne božične voščilnice.

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Najboljši nasveti za pozorna ročno izdelana darila

  Odkrijte, kako lahko s Canonovim programom Creative Park in tiskalnikom PIXMA izdelate darila s posebnim pomenom.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Papirnati okraski za okrasitev mize

  S programom Creative Park ustvarite čudovite namizne okraske za vse priložnosti.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Zamisli za natise za noč čarovnic

  Sezonske zamisli za zabavne in strašljive okraske, kostume, poslastice in drugo.