A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Fotografiranje dojenčkov je čudovito opravilo. Veselijo se ga številni ljubeči starši, družinski člani in prijatelji, ki pridejo pozdravit novega člana. Ni težko razumeti zakaj, saj so dojenčki neverjetno srčkani. Med odraščanjem pa vedno bolj prihaja do izraza tudi njihova osebnost. Trenutkom, ko se hihitajo, so radovedni, zamišljeni ali razposajeni, najlažje sledite s fotoaparatom. To je najboljši način za ohranjanje teh edinstvenih, hitro minljivih trenutkov njihovega razvoja.

Vsakdo lahko naredi hiter posnetek, s temi tehnikami pa boste ustvarjali neverjetne fotografije, ki bodo popolno zajele dragocene trenutke – te pa boste lahko nemudoma delili z družino in prijatelji od blizu in daleč.

1. Izberite pravo uro.

Razen novorojenčkov, so dojenčki močno odvisni od svojih navad. Skoraj vsak dojenček je navajen početi točno določene stvari ob točno določenem času. Sami dobro veste, kdaj je vaš dojenček najbolj zadovoljen, zato fotografiranje načrtujte v tem času. Na primer, vaš dojenček je najbolj miren takoj po hranjenju. Ali pa takoj po opoldanskem spancu.

2. Fotografirajte z višine oči.

Med klasične fotografije novorojenčkov spadajo fotografije nogic in rokic od blizu ali posnetki, kako dojenčki spijo na ramenih mame ali očeta. Ne glede na to, ali fotografirate malčke ali starejše otroke, so fotografije njihovega gibanja, igre ali vsakodnevnih dogodkov najlepši brezčasni spomini. Zlato pravilo pri zajemanju takih posnetkov je fotografiranje z višine oči, saj s tem pričarate poseben občutek intimnosti.

Dobro je, da naredite načrt, kakšno fotografijo želite posneti. Nikoli ne veste, kako dolgo bo vaš dojenček dobre volje, zato se pripravite, da zajemanje manj pomembnih fotografij preskočite, če vam začne primanjkovati časa.

3. Pripravite fotoaparat pred začetkom fotografiranja.

Pri fotografiranju dojenčkov je čas ključnega pomena. Ko se vse umiri, boste imeli za fotografiranje na voljo morda 10 minut. Poskrbite, da bo vaša oprema pripravljena, ko začne teči ura, saj boste le tako lahko izkoristili vse minute z zadovoljnim dojenčkom. Svetloba se spreminja in dojenčki se premikajo, zato se spreminjanju nastavitev ne boste mogli izogniti. Še vedno pa si lahko vnaprej nastavite osnovne nastavitve, kot so objektiv, način osvetlitve, uravnava beline, način pogona in druge ključne funkcije, ter si s tem zagotovite več časa za fotografiranje.

4. Izkoristite naravno svetlobo.

Najlepši in najintimnejši način osvetlitve fotografij svojega dojenčka boste dosegli z naravno svetlobo. Ena od enostavnih tehnik je, da z reflektorjem odbijete svetlobo iz okna po prostoru. Ne potrebujete profesionalnega fotografskega reflektorja, temveč le belo rjuho ali velik kos belega papirja ali kartona. Otroka položite v bližino okna in prosite prijatelja ali družinskega člana, da reflektor obrne tako, da svetloba iz okna osvetli sence na strani dojenčkovega obraza, ki je obrnjena stran od okna.

5. Pripravite objektive.

Objektivi, ki jih boste uporabili, so odvisni od vrste fotografije, ki jo želite posneti. Za splošne fotografije preskusite objektiv s fiksno goriščno razdaljo, kot je Canon EF 50mm f/1.8 STM, ki je odličen za fotografiranje slabo osvetljenih prostorov, na primer spalnic. Ali pa preskusite portretni objektiv, kot je Canon EF 85mm f/1.8 USM, ki omogoča visoko hitrost samodejnega ostrenja in vam bo prišel prav pri fotografiranju gibanja, na primer plazenja ali hranjenja.

Če želite posneti fotografije dojenčka od blizu – rokic, prstkov in trepalnic – potem je najboljša izbira za vas makro objektiv, kot je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM iz družine DSLR ali Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM iz družine brezzrcalnih fotoaparatov.

Na splošno se objektivi s fiksno goriščno razdaljo, na primer 50 mm ali 85 mm, odlično obnesejo v temnejših okoljih, ker ulovijo veliko količino svetlobe. Ko je dojenček aktiven, pa raje uporabite objektiv s povečavo. S povečavo, ki jo ponuja Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, lahko neprestano lovite nove prizore, medtem ko se dojenček premika naokoli, zato imate več možnosti, da boste v tem kratkem časovnem okviru ujeli pravi posnetek.

6. Psst! Fotografirajte potiho.

Povezani članki
11 tips for family photography

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

11 nasvetov za družinsko fotografijo

Odkrijte nasvete in namige za fotografiranje osupljivih družinskih portretov. Razkriva jih Canonova ambasadorka Helen Bartlett.

Print your family's life story

USTVARJALNO TISKANJE

Natisnite življenjsko zgodbo svoje družine

Tiskajte in ustvarjajte s slikami dragocenih družinskih trenutkov.

Glasno piskanje in sprožitev zaklopa hitro zmoti ali celo prestraši dojenčka. Zato vam bo prav prišel tišji ali popolnoma neslišni način fotografiranja. S fotoaparatom Canon EOS M50 lahko tihi način izberete neposredno v načinu prizora. Pri fotoaparatu Canon PowerShot je zaklop veliko tišji kot pri večini drugih modelov. Hrup zaklopa lahko prekrijete tudi s pomirjajočo ali živahno glasbo, odvisno od vzdušja, ki ga želite pričarati.

7. Fotografirajte v načinu prioritete zaklopa.

V načinu Tv (prioriteta zaklopa) lahko nastavite želeno hitrost zaklopa, fotoaparat pa izračuna najprimernejšo zaslonko. Ta način vam ponuja svobodo za hitro in ustvarjalno delo, ne da bi se ukvarjali z nešteto nastavitvami med samim fotografiranjem. Na primer, hitrost zaklopa mora biti dovolj visoka, da gibanje ne postane zamegljeno – pri fotografiranju živahnega dojenčka lahko začnete s hitrostjo 1/250 sekunde. Za začetek bo v redu, nato pa jo prilagajajte glede na dogajanje.

Ker običajno želimo, da je izostren celoten obraz dojenčka, se prepričajte, da globina polja ni premajhna. Če občutljivost ISO pustite v samodejnem načinu, boste lažje dosegli želeno hitrost zaklopa in nastavitev zaslonke, ne pozabite pa, da z nižjo vrednostjo ISO dosežete višjo kakovost slike.

8. Uporabite način neprekinjenega fotografiranja.

Pri večini fotografiranj verjetno zajemate po en posnetek hkrati. Pri zajemanju portretov dojenčka pa vedno poskusite spremeniti način pogona fotoaparata v neprekinjeni način fotografiranja. Neprekinjeno fotografiranje (znano tudi kot rafalni posnetek) je zlasti koristno, če se vaš dojenček že premika po prostoru. Z njim boste ujeli vse nenadne premike svojega dojenčka in si zagotovili največ možnosti, da zajamete tisti popolni trenutek, saj noben dojenček ne bo ostal dolgo v istem položaju.

9. Eksperimentirajte s točkami ostrenja.

Pri portretih običajno izostrite subjektove oči. Pri fotografiranju dojenčkov pa lahko ustvarite nekaj navdušujočih fotografij, če to pravilo vsake toliko prekršite.

Dojenčki so tako majhni, da so njihove rokice in nogice lahko zelo zanimiv objekt fotografiranja. Če ima vaš fotoaparat zaslon na dotik, morate samo pritisniti na tisti del zaslona, kjer so prstki, ki jih želite izostriti. Z veliko zaslonko boste zameglili vse ostale dele slike in izostrili samo tisti del, ki ga želite poudariti.

10. Uporabite odboj svetlobe.

Kadar želite nadzorovati svetlobo z bliskavico, ne pozabite, da bliskavice ne smete usmeriti v dojenčkove oči, saj je ta svetloba lahko zelo nevarna za mlajše in starejše dojenčke. Uporabite raje zunanjo bliskavico in odbijte njeno svetlobo od stropa ali nasprotne stene. Z bliskavico Canon Speedlite 470EX-AI* je to povsem preprosto, saj ima motorizirano vrtljivo glavo za odbojno osvetlitev, ki samodejno poišče ustrezni kot za čim boljšo osvetlitev. Posnetki bodo videti bolj naravni, motorizirana glava pa je že sama po sebi zanimiva in bo vzbudila dojenčkovo pozornost.

11. Uporabite stojalo.

Dojenčki pogosto delajo nenadne gibe, zato se vam stojalo morda ne bo zdelo idealen pripomoček. Vendar imate zaradi stojala proste roke, da z njimi pripravite dojenčka, ga zamotite ali mu pokažete želeni izraz.

Z uporabo stojala lahko tudi sami pozirate za fotografije in ustvarite brezčasne, klasične fotografije svojih rok, ki na primer objemajo dojenčkove roke ali noge. Če fotoaparat postavite na stojalo, preklopite način pogona na časovnik. Običajno sta na voljo možnosti 2 in 10 sekund. Izberite možnost 10 sekund. Najprej naredite preskusni posnetek sebe ali pa prosite partnerja ali prijatelja, da se postavi na želeno mesto, ter izberite ustrezne nastavitve ostrenja in osvetlitve. Ko ste zadovoljni z nastavitvami, pritisnite gumb za zaklop in se postavite na mesto.

12. Izkoristite aplikacije.

Obstaja veliko uporabnih aplikacij, s katerimi bo fotografiranje, učenje in deljenje enostavnejše in zabavnejše.

Če vaš fotoaparat omogoča povezavo Wi-Fi, lahko z brezplačno aplikacijo Canon Camera Connect app upravljate fotoaparat na daljavo iz naprave s sistemom Android ali iOS ter s tem preprečite tresenje fotoaparata. Ko je fotoaparat nameščen na stojalo, se lahko neposredno ukvarjate z dojenčkom, spremljate pogled Live View iz fotoaparata prek telefona in v tistem odločilnem trenutku sprožite zaklop. Z aplikacijo lahko tudi hitro uvozite svoje fotografije v telefon in jih preprosto delite z drugimi.

Aplikacija Canon Photo Companion ponuja personalizirane namige in vaje, ki so prav posebej prilagojene vašemu modelu fotoaparata. Vse kar morate narediti, je, da ob pozivu izberete svoj fotoaparat EOS, in že boste prejeli dostop do številnih videovadnic, navdihujočih člankov ter namigov o najrazličnejših temah, kot je fotografiranje otrok. Tako boste neprestano nadgrajevali svojo fotografijo in se izpopolnjevali kar na terenu.

Avtor: Jeff Meyer

*Opomba: popolnoma samodejna bliskavica za odbojno osvetlitev je na voljo samo pri fotoaparatih EOS, ki so bili izdani v drugi polovici leta 2014 ali pozneje, razen za modele EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6, EOS M100.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike