FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite tiste dragocene trenutke in ujamite razvoj otroka z našimi pametnimi načini, da otroško fotografijo zabavate in dosežete odlične rezultate.
Dojenček drži medvedka in sedi na prešiti odeji na postelji ter se smeje neposredno v fotoaparat. © Tomsickova Tatiana/Shutterstock

Fotografiranje dojenčkov je čudovito opravilo. Veselijo se ga številni ljubeči starši, družinski člani in prijatelji, ki pridejo pozdravit novega člana. Ni težko razumeti zakaj, saj so dojenčki neverjetno srčkani. Med odraščanjem pa vedno bolj prihaja do izraza tudi njihova osebnost. Trenutkom, ko se hihitajo, so radovedni, zamišljeni ali razposajeni, najlažje sledite s fotoaparatom. To je najboljši način za ohranjanje teh edinstvenih, hitro minljivih trenutkov njihovega razvoja.

Vsakdo lahko naredi hiter posnetek, s temi tehnikami pa boste ustvarjali neverjetne fotografije, ki bodo popolno zajele dragocene trenutke – te pa boste lahko nemudoma delili z družino in prijatelji od blizu in daleč.

1. Izberite pravo uro.

Otrok z rožnato kapo in sivim/rjavim puloverjem, ki leži na boku na rjavi odeji in se nasmiha v fotoaparat.

Bolj kot je dojenček zadovoljen, boljša je posneta fotografija, zato izberite najboljši čas za zajetje tega trenutka in fotoaparat, ki je preprost za uporabo, da vam ni treba izgubljati časa pri nastavljanju nastavitev. © Samuel Borges Photography/Shutterstock

Razen novorojenčkov, so dojenčki močno odvisni od svojih navad. Skoraj vsak dojenček je navajen početi točno določene stvari ob točno določenem času. Sami dobro veste, kdaj je vaš dojenček najbolj zadovoljen, zato fotografiranje načrtujte v tem času. Na primer, vaš dojenček je najbolj miren takoj po hranjenju. Ali pa takoj po opoldanskem spancu.

2. Fotografirajte z višine oči.

Dojenček, ki nosi svetlo rožnat zgornji del, leži na boku na puhasto bež odejo.

Približajte se višini oči otroka in naredite posnemite fotografijo, ki prikazuje intimno vez med vami in otrokom. Poskrbite, da je samodejno ostrenje nastavljeno na eno točko ali sledenje obrazov, če je na voljo. Tako bodo dojenčkove oči izostrene. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/100 s, f/2,8 in ISO 640. © Mark Fensome

Med klasične fotografije novorojenčkov spadajo fotografije nogic in rokic od blizu ali posnetki, kako dojenčki spijo na ramenih mame ali očeta. Ne glede na to, ali fotografirate malčke ali starejše otroke, so fotografije njihovega gibanja, igre ali vsakodnevnih dogodkov najlepši brezčasni spomini. Zlato pravilo pri zajemanju takih posnetkov je fotografiranje z višine oči, saj s tem pričarate poseben občutek intimnosti.

Dobro je, da naredite načrt, kakšno fotografijo želite posneti. Nikoli ne veste, kako dolgo bo vaš dojenček dobre volje, zato se pripravite, da zajemanje manj pomembnih fotografij preskočite, če vam začne primanjkovati časa.

3. Pripravite fotoaparat pred začetkom fotografiranja.

Dedek s fotoaparatom Canon EOS R100 fotografira svojega vnuka, ki vozi s kolesom. Babica sedi blizu in se smehlja.

Ko veste, da se bo otrok ali vnuk naučil česa novega, imejte fotoaparat pri roki. Pomembno je, da ujamete tiste edinstvene trenutke v najboljši možni kakovosti, da jih boste lahko občudovali v prihodnosti. © Gary Morrisroe

Pri fotografiranju dojenčkov je čas ključnega pomena. Ko se vse umiri, boste imeli za fotografiranje na voljo morda 10 minut. Poskrbite, da bo vaša oprema pripravljena, ko začne teči ura, saj boste le tako lahko izkoristili vse minute z zadovoljnim dojenčkom. Svetloba se spreminja in dojenčki se premikajo, zato se spreminjanju nastavitev ne boste mogli izogniti. Še vedno pa si lahko vnaprej nastavite osnovne nastavitve, kot so objektiv, način osvetlitve, način pogona in druge ključne funkcije, ter si s tem zagotovite več časa za fotografiranje.

Fotoaparat, kot je Canon EOS R100, lahko preprosto vzamete v roke in snemate. Avtomatizirani načini in vodeni meniji ter zasloni vam bodo pomagali pri nastavitvah, zato se lahko osredotočite na pomembne trenutke, dragocene trenutke, ki jih želite zajeti in ohraniti še leta.

4. Izkoristite naravno svetlobo.

Temnopolta punčka z rožnato pentljo na glavi se smeje naravnost v fotoaparat. Naravna svetloba, ki prihaja s stranskega okna, je enakomerno osvetli njen obraz.

Če razmišljate o reflektorju, preverite, katera barva je primerna za odtenek dojenčkove kože. Morda boste ugotovili, da je zlata stran pravzaprav bolj primerna kot srebrna. © pixelheadphoto digitalskillet/Shutterstock

Malček sedi v nihajnem stolu in gleda skozi okno, skozi katerega prihaja naravna svetloba.

Včasih se najboljši trenutki za sliko pojavijo, ko delate nekaj povsem običajnega, kot je priprava hrane za otroka v kuhinji. Zato je pomembno, da imate pripravljen fotoaparat. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/2,0 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Najlepši in najintimnejši način osvetlitve fotografij svojega dojenčka boste dosegli z naravno svetlobo. Ena od enostavnih tehnik je, da z reflektorjem odbijete svetlobo iz okna po prostoru. Ne potrebujete profesionalnega fotografskega reflektorja, temveč le belo rjuho ali velik kos belega papirja ali kartona. Otroka položite v bližino okna in prosite prijatelja ali družinskega člana, da reflektor obrne tako, da svetloba iz okna osvetli sence na strani dojenčkovega obraza, ki je obrnjena stran od okna.

Včasih svetloba ustvari sliko, vaša edina naloga pa je, da ujamete pravi trenutek. Prepričajte se, da je otrokovo oko izostreno in da je kompozicija videti dobro, ter hitro pritisnite sprožilec, da ohranite bežen spomin.

5. Pripravite objektive.

Malček je zamišljen gleda v razdaljo gleda in s prstom se očitno dotika povsem svojega novega zobka.

Objektivi s fiksno goriščno razdaljo, znani tudi kot glavni objektivi, so odlični za portrete pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1600 s, f/2,0 in ISO2500. © IIvy Njioktkien

Črno-bela slika od zgoraj navzdol, ki prikazuje dojenčkov obraz z zaprtimi očmi in izostrenimi dolgimi trepalnicami.

Včasih so lahko barve moteče, podrobnosti pa so močnejše, če jih posnamete v črno-beli tehniki. Če želite preveriti, ali je posneta fotografija videti bolje v črno-beli tehniki, si oglejte Slogi slike ali pa jo spremenite v naknadni obdelavi, če fotografirate v formatu RAW. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s, f/2,8 in ISO 200. © Helen Bartlett

Objektivi, ki jih boste uporabili, so odvisni od vrste fotografije, ki jo želite posneti. Za splošne fotografije preskusite objektiv s fiksno goriščno razdaljo, kot je Canon EF 50mm F1.8 STM, ki je odličen za fotografiranje slabo osvetljenih prostorov, na primer spalnic. Ali pa preskusite portretni objektiv, kot je Canon EF 85mm F2 USM, ki omogoča visoko hitrost samodejnega ostrenja in vam bo prišel prav pri fotografiranju gibanja, na primer plazenja ali hranjenja.

Če želite jasne posnetke od blizu dojenčkovega drobcenega telesa – rok, nog in trepalnic – so makro objektivi odlična izbira, kot so zgoraj navedeni Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1,8 MACRO IS STM ali Canon RF 24mm F1,8 MACRO IS STM.

Na splošno se objektivi s fiksno goriščno razdaljo, na primer 50 mm ali 85 mm, odlično obnesejo v temnejših okoljih, ker s široko odprto zaslonko ulovijo veliko količino svetlobe. Ko je dojenček aktiven, pa raje uporabite objektiv s povečavo. S povečavo, ki jo ponuja Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM, lahko neprestano lovite nove prizore, medtem ko se dojenček premika naokoli, zato imate več možnosti, da boste v tem kratkem časovnem okviru ujeli pravi posnetek.

6. Psst! Fotografirajte potiho.

Temnopolta punčka nosi belkast volnen pajacek in se v spanju nasmiha.

Čas spanja dojenčka je dragocen, zato je pomembno, da jih ne zbudite z zvokom zaklopa, ko poskušate posneti njihov blažen izraz. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark II (ki ga je nadomestil fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV) in objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd.

Glasno piskanje in sprožitev zaklopa hitro zmoti ali celo prestraši dojenčka. Zato vam bo prav prišel tišji ali popolnoma neslišni način fotografiranja. S fotoaparatom serije EOS, kot je Canon EOS R100, lahko tihi način izberete neposredno v načinu prizora. Hrup zaklopa lahko prekrijete tudi s pomirjajočo ali živahno glasbo, odvisno od vzdušja, ki ga želite pričarati.

7. Fotografirajte v načinu prioritete zaklopa.

Temnopolti malček hodi proti fotoaparatu z dvignjeno roko, kot da bi želel nekaj doseči.

Če fotografirate malčka, preverite, ali je fotoaparat nastavljen za fotografiranje motiva v gibanju tako, da način spremenite v televizor. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/100 s, f/3,5 in ISO 1600.© Gary Morrisroe

V načinu Tv (prioriteta zaklopa) lahko nastavite želeno hitrost zaklopa, fotoaparat pa izračuna najprimernejšo zaslonko. Ta način vam ponuja svobodo za hitro in ustvarjalno delo, ne da bi se ukvarjali z nešteto nastavitvami med samim fotografiranjem. Na primer, hitrost zaklopa mora biti dovolj visoka, da gibanje ne postane zamegljeno – pri fotografiranju živahnega dojenčka lahko začnete s hitrostjo 1/250 sekunde. Za začetek bo v redu, nato pa jo prilagajajte glede na dogajanje.

Ker običajno želimo, da je izostren celoten obraz dojenčka, se prepričajte, da globina polja ni premajhna. Če občutljivost ISO pustite v samodejnem načinu, boste lažje dosegli želeno hitrost zaklopa in nastavitev zaslonke, ne pozabite pa, da z nižjo vrednostjo ISO dosežete višjo kakovost slike.

8. Uporabite način neprekinjenega fotografiranja ali posnemite videoposnetke

Videoposnetek malčka, ki ima dvignjene roke in hodi proti fotoaparatu, poset s fotoaparatom Canon EOS R100.

Pri večini fotografiranj verjetno zajemate po en posnetek hkrati. Pri zajemanju portretov dojenčka pa vedno poskusite spremeniti način pogona fotoaparata v neprekinjeni način fotografiranja. Neprekinjeno fotografiranje (znano tudi kot rafalni posnetek) je zlasti koristno, če se vaš dojenček že premika po prostoru. Z njim boste ujeli vse nenadne premike svojega dojenčka in si zagotovili največ možnosti, da zajamete tisti popolni trenutek, saj noben dojenček ne bo ostal dolgo v istem položaju.

Še bolje – ustvarite videoposnetek! Fotoaparati, kot je Canon EOS R100, imajo odličen stabilizator slike za videoposnetke in samodejno ostrenje, ki omogoča, da je dojenčkov obraz vedno izostren, medtem ko prve korake naredi proti vam. Takšni trenutki si zaslužijo najboljšo kakovost, če pa snemate v ločljivosti 4K, lahko celo posnamete fotografijo iz videoposnetka in jo natisnete za otrokov album s fotografijami.

9. Eksperimentirajte s točkami ostrenja.

Dojenček je ovit v modro odejo in leži na postelji z majhnimi rožnatimi nogicami.

Spremenite nastavitev fotoaparata v načinu prizorov za makrofotografijo ali fotografijo od blizu in fotografirajte prikupne lastnosti otroka, kot so njegove noge in roke, pri čemer je vse ostalo zamegljeno v ozadju. © James Paterson

Pri portretih običajno izostrite subjektove oči. Pri fotografiranju dojenčkov pa lahko ustvarite nekaj navdušujočih fotografij, če to pravilo vsake toliko prekršite.

Dojenčki so tako majhni, da so njihove rokice in nogice lahko zelo zanimiv objekt fotografiranja. Če ima vaš fotoaparat Canon EOS R10 zaslon na dotik, morate samo pritisniti na tisti del zaslona, kjer so prstki, ki jih želite izostriti. Z veliko zaslonko boste zameglili vse ostale dele slike in izostrili samo tisti del, ki ga želite poudariti.

10. Uporabite odboj svetlobe.

Mlada ženska fotografira s fotoaparatom in bliskavico Speedlite, usmerjeno vstran in navzgor od malčka, ki sedi na mizo skupaj z družino.

Z otroškimi fotografijami bodite še bolj ustvarjalni in eksperimentirajte z ločeno bliskavico, da boste lahko osvetlili več smeri. © Tom Martin

Kadar želite nadzorovati svetlobo z bliskavico, ne pozabite, da bliskavice ne smete usmeriti v dojenčkove oči, saj je ta svetloba lahko zelo nevarna za mlajše in starejše dojenčke. Uporabite raje zunanjo bliskavico in odbijte njeno svetlobo od stropa ali nasprotne stene. Če želite preizkušati bliskavico, lahko bliskavico Speedlite EL-100 uporabljate s fotoaparatom in brez njega ter si jo lahko zagotovite po ugodni ceni. Če želite investirati v boljšo bliskavico, je bliskavica Speedlite EL-5 prava izbira za vas.

11. Uporabite stojalo.

Babica v rokah drži svojega vnuka in govori z njimi.

Če se želite vključiti v sliko, lahko to najpreprosteje naredite z uporabo stativa. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/320 s, f/4,0 in ISO 640.© Gary Morrisroe

Portret družine s starši in tremi otroki. Vsi sedijo na kavču z baloni na steni za njimi, ki zapisujejo vse najboljše.

Ko za posebne priložnosti želite v sliko zajeti vso družino, se lahko odpravite na fotografiranje s stativom in daljinskim fotografiranjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 800D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D) z objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM pri 1/200 s, f/5,6 in ISO 400.© Tom Martin

Dojenčki pogosto delajo nenadne gibe, zato se vam stojalo morda ne bo zdelo idealen pripomoček. Vendar imate zaradi stojala proste roke, da z njimi pripravite dojenčka, ga zamotite ali mu pokažete želeni izraz.

Z uporabo stojala lahko tudi sami pozirate za fotografije in ustvarite brezčasne, klasične fotografije svojih rok, ki na primer objemajo dojenčkove roke ali noge. Če fotoaparat postavite na stojalo, preklopite način pogona na časovnik. Običajno sta na voljo možnosti 2 in 10 sekund. Izberite možnost 10 sekund. Uporabite lahko tudi stativ z upravljalnikom Bluetooth®, kot je Canonov nastavek za stativ HG-100TBR, ki omogoča izjemno preprosto oddaljeno fotografiranje. Naredite lahko preskusni posnetek sebe ali pa prosite partnerja ali prijatelja, da se postavi na želeno mesto, ter izberite ustrezne nastavitve ostrenja in osvetlitve. Ali pa se preprosto postavite v položaj in začnite fotografirati, da boste kar najbolje izkoristili trenutek, ko je dojenček dobre volje.

12. Izkoristite aplikacije.

Oseba drži fotoaparat Canon EOS R100 ob pametnem telefonu in na zaslonu fotoaparata je prikazana ista slika kot v programu Canon Camera Connect v telefonu.

S programom Canon Camera Connect lahko fotografirate na daljavo iz naprave prenašate fotografije in videoposnetke ter jih hitro delite z družino in prijatelji.

Obstaja veliko uporabnih Canonovih aplikaicij, s katerimi bo fotografiranje, učenje in deljenje preprostejše in zabavnejše.

Če vaš fotoaparat omogoča povezavo Wi-Fi, lahko z brezplačno aplikacijo Canon Camera Connect upravljate fotoaparat na daljavo iz naprave s sistemom Android ali iOS ter s tem preprečite tresenje fotoaparata. Ko je fotoaparat nameščen na stojalo, se lahko neposredno ukvarjate z dojenčkom, spremljate pogled Live View iz fotoaparata prek telefona in v tistem odločilnem trenutku sprožite zaklop. Z aplikacijo lahko tudi hitro uvozite svoje fotografije v telefon in jih preprosto delite z drugimi. Celo nekateri osnovni fotoaparati, kot je Canon EOS R100, podpirajo samodejni prenos, zato lahko slike takoj po fotografiranju pregledate in delite iz mobilne naprave. Storitve, kot je image.canon, so tudi odlična alternativa za prenos in shranjevanje slik v oblak za nadaljnjo obdelavo in izmenjavo v poznejši fazi.

Aplikacija Canon Photo Companion ponuja personalizirane namige in vaje, ki so prav posebej prilagojene vašemu modelu fotoaparata. Vse kar morate narediti, je, da ob pozivu izberete svoj fotoaparat EOS, in že boste prejeli dostop do številnih videovadnic, navdihujočih člankov ter namigov o najrazličnejših temah, kot je fotografiranje otrok. Tako boste neprestano nadgrajevali svojo fotografijo in se izpopolnjevali kar na terenu.

Če imate dojenčka v družini, vzemite fotoaparat in ujemite vse dragocene trenutke. Namesto, da fotografije pustite shranjene na kartici SD, jih raje natisnite, da jih imate lahko ob sebi in vas vedno znova spomnijo na tiste posebne trenutke.

Avtorja besedila: Jeff Meyer in Agi Wojcik

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

  11 nasvetov za družinsko fotografijo

  Odkrijte nasvete in namige za fotografiranje osupljivih družinskih portretov. Razkriva jih Canonova ambasadorka Helen Bartlett.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Moje prvo leto v fotografijah

  Fotografinja portretov Jemella Ukaegbu deli najboljše nasvete, kako ujamete in ohranite trenutke v otrokovem prvem letu.

 • FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

  Preprosto ujemite trenutke

  S fotoaparatom Canon PowerShot PX enostavno zajemite vsakdanje trenutke.

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.