FOTOGRAFIRANJE PORTRETOV

Kako na portretnih fotografijah zajeti naravne odtenke kože

Prikaz naravnih odtenkov kože je ena najzahtevnejših stvari pri portretni fotografiji. Jade Keshia Gordon ponuja pet nasvetov za uspeh.
Portret ženske z dolgimi kitami, ki nosi kratko roza jopo in sive kavbojke, medtem ko hodi po mestni ulici.

Prikaz naravnih in natančnih odtenkov kože je ena najzahtevnejših stvari pri portretni fotografiji. Nenavadna svetloba in čudni barvni odtenki lahko kožo obarvajo tako, da je videti nezdrava. Za odpravo tega lahko v postprodukciji porabite izjemno veliko časa. A četudi si ne morete privoščiti umetnika ličenja, obstajajo mnogi načini, s katerimi lahko poskrbite, da bo koža videti sveža in naravnih odtenkov že neposredno iz fotoaparata EOS. Hkrati si boste s tem zmanjšali količino potrebnega retuširanja.

Večkrat nagrajena modna in lepotna fotografinja Jade Keshia Gordon ponuja pet preprostih nasvetov, kako poskrbeti za prikaz popolnih odtenkov kože. Med drugim pojasni, kako uporablja različne pristope za črno, belo in rasno mešano kožo, ter kako nastavi svoj fotoaparat EOS za doseganje konsistentnih rezultatov.

Upoštevajte Jadeine nasvete in v hipu boste lahko posneli popolne odtenke kože!

1. Izogibajte se ostri, neposredni svetlobi

Ženska z dolgimi kitami, ki nosi roza jopo, pozira z rokama ob straneh glave.

Fotografiranje v naravni svetlobi je odličen način osvetljevanja subjektov, saj zagotavlja realističen prikaz odtenka kože. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/640 s., f/1.4 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Ženska z dolgimi kitami nosi modro majico z učinkom barvanja zvezanega blaga.

Ostra in neposredna svetloba lahko ustvari za portret nič kaj prijazne sence. Oblačen dan in svetloba, ki prihaja s strani, poskrbita, da bodo sence mehkejše in prijaznejše, hkrati pa pomagata poudariti obliko in značilnosti obraza. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/1000 s., f/1.2 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Mehkejša svetloba je običajno prijaznejša. S fotografiranjem na prostem na svetel, a oblačen dan, si boste zagotovili razpršeno svetlobo, ki ustreza vsem odtenkom kože. Ob jasnih sončnih dnevih, ko je svetloba nefiltrirana in ostra, je bolje poiskati nekaj sence. Tako se boste izognili ostrim sencam in prežganim delom na obrazu.

"Ko gre za odtenek kože, je svetloba prva stvar, na katero morate pomisliti," pritrjuje Jade. "Če svetloba neposredno pada na subjekt, ta pa ima svetlejšo kožo, bo slednja lahko videti izprana. Zato morate biti pripravljeni, da zmanjšate osvetlitev ali naročite osebi, da se obrne, tako da svetloba prihaja izza njenega hrbta.

"Ko fotografiram v studiu, rada uporabljam postavitev z dvema lučema. Ena je za subjektom in osvetljuje ozadje, spredaj pa uporabim okroglo luč za portrete, ki jo usmerim rahlo s strani, da osvetlim obraz."

2. Pravilno osvetlite različne odtenke kože

Portret ženske v svetlomodri obleki, posnet v slogu visoke mode. Njeni lasje so valoviti in speti s sponkami.

Pri portretih oseb z različnimi odtenki kože ne uporabljajte vedno enakega pristopa. Najboljšo svetlobo, osvetlitev in nastavitev beline izberite glede na različne odtenke kože. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/125 s., f/4.5 in ISO50. © Jade Keshia Gordon

Portet ženske, ki nosi velik krznen plašč, z dolgimi nohti pa drži bela sončna očala.

Jade pojasnjuje, da je najpomembnejša stvar, ki jo je treba upoštevati, nastavitev osvetlitve. Paziti je namreč treba, da svetlejši odtenki kože niso preosvetljeni. © Jade Keshia Gordon

Jade pogosto fotografira modele z različnimi odtenki kože. Pri vsakem uporabi drugačen pristop.

"Pomembno je, da se pri fotografiranju portreta izognete preosvetlitvi bele kože," pojasni. "Poskrbeti morate, da se bodo videli tekstura ter morebitne pege in ličila. Če so svetli deli prežgani, jih je lahko težko ali celo nemogoče povrniti nazaj."

"Pri črnem odtenku kože potrebujete veliko svetlobe," nadaljuje Jade. "Črna barva vpija svetlobo, zato morate poskrbeti za dovolj svetlobe, ki bo poudarila obrazne poteze in značilnosti kože. To je sicer hoja po tanki črti, saj boste s preveč svetlobe preosvetlili kožo in izgubili njene značilnosti.

"Ugotovila sem, da se osvetljevanje od zadaj dobro obnese za rasno mešane odtenke kože, kar velja tako v primeru studijske osvetlitve kot na soncu. Na ta način dobimo lepo svetlobo ob straneh obraza, z odbojnikom pa lahko nekaj te svetlobe odbijete nazaj proti obrazu."

3. Uporabite portretni slog slike

Portret ženske z dolgimi kitami, ki nosi roza jopo in sive kavbojke, posnet na mestni ulici.

Ta fotografija je bila posneta s portretnim slogom slike, zaradi česar so barve nekoliko toplejše. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/640 s., f/1.4 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Portret ženske z dolgimi kitami, ki nosi roza jopo in sive kavbojke, posnet na mestni ulici, tokrat nekoliko hladnejšega videza.

Ta fotografija je bila posneta s standardnim slogom slike, zato so barve nekoliko manj izrazite, a bolj realistične. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/640 s., f/1.4 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Izbira ene od prednastavljenih možnosti sloga slike v fotoaparatu namesto vas poskrbi za mnoge nastavitve fotoaparata. Vsak slog slike namreč nudi svojo kombinacijo ostrine, kontrasta, nasičenosti in odtenka, kar pomeni, da lahko z vsakim od njih dosežete drugačen videz odtenka kože pri portretu. Kot ste morda že predvidevali, je portretni slog slike optimiziran za posnetke, ki vključujejo ljudi. Za ta slog sta značilni nekoliko manjša ostrina in nekoliko večja svetlost, kar ustvari mehkejši videz kože.

"Tukaj sem raje uporabila portretno nastavitev, saj je bila fotografija, posneta s standardnim slogom slike, videti rahlo pusta," je povedala Jade. "Portretni slog nežno poudari rdeče podtone slike. Tako je še izboljšal videz roza majice na modelu. Ker je dekle črno, je poudarjen rdeči odtenek pomagal izboljšati celoten odtenek njene kože, ne da bi bila videti preveč oranžno rdeče barve."

Če se vam zdi, da privzeti portretni slog slike v določenih svetlobnih razmerah ustvari preveč rdeč ali rumen videz kože, lahko to popravite z drsnikom za barvni odtenek v meniju sloga slike.

4. Ročno nastavite belino

Portret ženske z dolgimi kitami v roza jopi.

Ta slika je bila posneta z nastavitvijo beline za dnevno svetlobo. Rezultat so realistične barve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/640 s., f/1.2 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Portret ženske z dolgimi kitami, ki nosi kratko roza jopo, posnet s toplejšo nastavitvijo beline.

Ta slika je bila posneta z nastavitvijo beline za senco, s čimer so vse barve na portretu toplejše (bolj oranžne). Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/640 s., f/1.4 in ISO320. © Jade Keshia Gordon

Za dosledne barve kože uporabite prednastavljeno nastavitev beline, ki ustreza svetlobnim razmeram. Lahko pa izberete tudi možnost nastavitve beline po meri v glavnem meniju fotoaparata. Dokler se osvetlitev ne spremeni, bo rezultat pri vseh fotografijah enak.

Če pustite izbrano samodejno nastavitev beline, bo fotoaparat prilagodil temperaturo barve tako, da bo odstranil določene barvne odtenke. To lahko privede do pretoplih (oranžnih) ali prehladnih (modrih) odtenkov kože. Če fotografirate v zapisu RAW lahko nastavitev beline spremenite kasneje med urejanjem. Ne glede na to pa si boste s pravilno nastavitvijo v fotoaparatu zagotovili natančnejši predogled.

"V teh primerih lahko vidite učinek, ki ga imajo različne nastavitve beline na odtenek kože fotomodela," pojasni Jade. "Tukaj so mi bolj všeč rezultati, ki jih daje nastavitev za dnevno svetlobo, saj ne pride do izpranega videza, hkrati pa dekle ni odeto v preveč oranžen odtenek. Barve so le rahlo poudarjene, kar je bliže temu, kar so videle moje oči."

5. Fotografirajte v zapisu RAW

Oseba drži fotoaparat Canon EOS R6 in ga nastavlja za fotografiranje v zapisu RAW.

Fotografiranje v zapisu RAW pomeni, da fotoaparat shrani vse podrobnosti odtenkov in barv, ki jih zajame slikovno tipalo, kar vam daje več svobode pri obdelavi slike. © Jade Keshia Gordon

Če kljub temu fotografirate v zapisu JPEG ali HEIF, morate poskrbeti za pravilne nastavitve že v fotoaparatu, in to še pred fotografiranjem. To vključuje tudi izbiro barvnega prostora, ki določa obseg barv, ki so lahko prikazane na fotografiji. Slednje lahko nastavite v glavnem meniju fotoaparata.

Jade vedno fotografira v zapisu RAW, kar priporoča vsem, tudi začetnikom v portretni fotografiji. To namreč olajša kasnejše natančno prilagajanje odtenka kože. Datoteke RAW vsebujejo več slikovnih informacij kot datoteke JPEG in HEIF. Ob tem lahko tudi prosto prilagajate parametre, kot so belina, lastnosti barv in ostrina, kar storite s programsko opremo za urejanje in obdelavo datotek RAW, kot je Canon Digital Photo Professional, pri čemer takšno urejanje ne vpliva na izvorno slikovno datoteko.


Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  Fotografiranje pri razpoložljivi svetlobi

  Naučite se poiskati in zajeti najboljšo svetlobo, da bodo vaše fotografije boljše.

 • MODNA FOTOGRAFIJA

  Kako fotografirati prijatelje kot modne fotomodele

  Londonska modna in lepotna fotografinja Jade Keshia Gordon predstavlja 6 preprostih nasvetov za ustvarjanje stilskih posnetkov za objavo na družbenih omrežjih.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Nasveti za ulične portrete

  Najboljši nasveti za izjemno ulično portretno fotografijo s strani poklicnega fotografa Juliana Lova.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za potretno fotografijo

  Izboljšajte portretno fotografijo s temi vrhunskimi nasveti in tehnikami.