POROČNA FOTOGRAFIJA

Ustvarite dragocen poročni album

Izdelava lastnega poročnega albuma s fotografijami vam omogoča, da podoživite priložnost in hkrati izrazite svojo ustvarjalnost. Več o tem preberite v naših strokovnih nasvetih.
Izbor poročnih natisov na mizi in roka, ki drži črno-belo sliko obeh ženinov, ki se držita roke in se smejita.

Odličen poročni album pripoveduje zgodbo o neponovljivem skupnem dnevu para, ki ohranja in prikazuje dragocene spomine za prihodnje generacije. Vendar pa lahko naročilo poročnega albuma, ki ga ustvari strokovnjak, povzroči pritisk na vaš že tako presežen poročni proračun, s tem pa se lahko zgodi, da par ostane brez neverjetne priložnosti za obujanje spominov na svoj posebni dan. Zakaj ga torej ne bi naredili sami?

Hannah Millard, znana kot Camera Hannah, je zaposlena kot poročna fotografinja od leta 2010 in ima strast do fotografiranja čustev čarobnih trenutkov, ko se odvijajo. Je mednarodno priznana, saj je prejela že vrsto nagrad za svoje delo, ki jo je od doma v Derbyshiru v Angliji popeljalo na eksotične lokacije po svetu. Je tudi učiteljica fotografije, ki ponuja celodnevne delavnice ter spletne delavnice in delavnice v živo, prav tako pa je tudi navdušenka nad ročnimi deli in ima vrsto hobijev. V nadaljevanju Hannah deli svoje nasvete za pare, ki želijo ustvariti svoj resnično edinstven poročni album.

1. Zberite vse svoje izbire slik

Oseba, ki drži domač poročni album, poln fotografij sprejema. Na vrhu so zataknjene bleščeče zlate črke z napisom PARTY TIME.

"Izdelava albumov z natisi, ki jih lahko naredite sami, vam lahko nudi veliko zadovoljstvo," pravi nagrajena poročna fotografinja Hannah Millard. "Odločite se lahko tudi za ustvarjanje posebnih, prilagojenih albumov kot daril za družino in prijatelje."

Najočitnejši začetek je zbiranje vseh fotografij, ki jih imate o svojem skupnem posebnem dnevu – uradnih, ki jih je posnel izbrani profesionalni fotograf, in neuradnih, ki so jih posneli družina in prijatelji.

"Večina poročnih fotografov z veseljem ponudi digitalne slike visoke ločljivosti kot del paketa," pravi Hannah. "Idealne so za ustvarjanje lastnih natisov fotografij in so zelo kakovostne. Za poroke uporabljam fotoaparata Canon EOS R6, objektive Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM in Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM ter odličen Canonov nastavek EF-EOS R, zato vem, da bo kakovost slike izjemna.

"V kratkem bom kupila tudi objektiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Širokokoten objektiv s povečavo in svetla zaslonka zagotavljata izjemno prilagodljivost za skupinske in notranje poročne fotografije."

Ker bo večina, če ne vse, vaših zbranih slik v digitalni obliki, lahko svoj poročni album izdelate s spletno storitvijo foto knjige, kamor naložite svoje najljubše posnetke, podjetje pa za vas uredi tiskanje in pakiranje. To je odlična možnost za tiste, ki bi radi imeli več besede, a jim primanjkuje časa. Druga možnost je, da za približno enake stroške tiskate in ustvarjate sami.

2. Dogovorite se za zmenek s svojim partnerjem

Posnetek zaslona programa za urejanje slik, ki prikazuje izbor barvnih in črno-belih fotografij poročnega dne.

Izbira najljubših poročnih slik za album je lahko čudovit način, da se spominjate svojega velikega dne in podoživite posebne spomine.

Oseba na mizo položi poročne natise različnih velikosti, pri čemer dva dvigne, da si ju ogleda od blizu.

Ko ste se odločili za najljubše slike iz digitalnih datotek, jih natisnite. To vam bo pomagalo izboljšati izbiro.

"Zelo pomembno je, da par skupaj pregleda vse svoje poročne slike," pravi Hannah. "To je kot zmenek, ko lahko deliš trenutke ob podoživljanju poroke. Tudi pregledovanje fotografij vaju lahko še bolj poveže, saj delite svoje spomine na tisti dan. Ko se boste pogovarjali o tem, ne boste odkrili le, kateri so vaši najljubši posnetki, temveč tudi, katere fotografije vašemu partnerju pomenijo največ in zakaj. Ne gre samo za slike same, ampak za čustva, ki se skrivajo za njimi."

3. Začnite z obveznimi fotografijami

Ženska doda okrasni kotiček postavitvi slik v domačem poročnem albumu.

"Poročni sprejemi so pogosto raznobarvni, poleg tega pa imajo različne vire svetlobe različnih barvnih temperatur. Ustvarjanje črno-belih natisov lahko odstrani preveč barvite motnje, da v središču pozornosti ostanejo upodobljena čustva," pravi Hannah. "Če pa na isti strani kombinirate več barvnih in enobarvnih slik, je najbolje, da se izognete samo eni od obeh vrst."

Pri ustvarjanju poročnega albuma se boste morda težje odločali, katere slike izpustiti, kot katere izbrati.

"Začnite s posnetki, ki jih res morate vključiti," svetuje Hannah. "Vsaka poroka je zgodba, ki ima ključne trenutke skozi ves dan, kot so izmenjava prstanov, prvi poljub in podpis listine. Pozneje na sprejemu sta to metanje šopka in prvi ples. Vse to so ključni trenutki, ki jih boste želeli vključiti v proces pripovedovanja zgodbe. Enako pomembne so slike, ki se vas dotaknejo in vas iz kakršnega koli razloga povlečejo nazaj v določen trenutek."

4. Dajte svojim najljubšim slikam dovolj prostora

Par rok ureja sliko dveh ženinov, ki se objemata, na prvi strani domačega poročnega albuma.

Izberite ravnovesje med večjimi in manjšimi natisi za album in pustite okoli njih prazen prostor, da strani ne bodo prenatrpane. Manjše slike so lahko tudi fotografije, posnete s hitrimi fotoaparati in tiskalniki, kot je Canon Zoemini S2, ki so jih na poročni dan posneli vaši gostje. Ko gre za estetiko, je pomembno tudi, da nekaj svojim najbolj priljubljenim slikam omogočite dovolj prostora.

"Izmed obveznih posnetkov je dobro izbrati tri ali štiri naslovne slike," svetuje Hannah. "To so vaše absolutno najljubše slike in želeli jim boste dati prostor v albumu. Pogosta napaka je, da so strani videti polne s preveč slikami, ki se borijo za pozornost. Če naslovnim slikam posvetite cele strani, ustvarite boljšo mešanico in občutek ravnovesja. Dobre naslovne slike imajo močan vizualni učinek, odlično kompozicijo in pogosto ujamejo trenutek, ko se vse odlično sestavi.

"Vendar pa so nekatere slike boljše z drugimi manjšimi slikami okoli njih," nadaljuje Hannah, "kot so na primer spontani posnetki gostov na sprejemu in ljudi, ki kažejo svoje gibe na plesišču."

5. Ne pozabite na uvodne posnetke

Par rok drži izbor slik s poročnega dne, vključno z enim od obeh objetih ženinov in trinadstropno poročno torto.

Če želite zagotoviti, da bo vaš poročni album prikazoval celotno zgodbo vašega dneva, poskrbite, da boste vključili uvodne posnetke različnih lokacij, pa tudi slike izbrane torte, cvetja itd. To so elementi, ki jih pogosto pozabimo, vi pa se jih boste lahko spominjali v prihodnjih letih.

"Na porokah snemam veliko videoposnetkov in podobna pravila veljajo tudi za ustvarjanje albuma iz slik," pravi Hannah. "Začnite z nekaj uvodnimi posnetki, da ustvarite kontekst. Slike, ki prikazujejo lokacijo slovesnosti, bodo predstavile prizorišče slik, enako pa velja tudi za sprejem, če je na drugem prizorišču. Čeprav to morda niso vaši najljubši posnetki, bodo poskrbeli, da si boste zapomnili ta občutek slovesnosti. Prav tako je dobro, da stvari izpostavite z dodajanjem podrobnosti. Posnetki stvari, kot so rože, pisalne potrebščine in namizni okraski, so dobri in poskrbijo za vizualni pretok, če greste z ene lokacije na drugo."

6. Natisnite izbrane slike

Ženska stoji pred tiskalnikom Canon PIXMA in pregleduje fotografije, ki so bile pravkar natisnjene.

Tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450 je popoln za mladoporočence, ki želijo sami izdelati poročni album. Tiskanje je hitro, saj lahko v samo 43 sekundah natisnete fotografije brez obrobe v polnih barvah velikosti 6 x 4 palcev.

Tudi če se odločite, da bo vaš album izdelal strokovnjak, je še vedno lahko v pomoč, če predhodno izdelate model, kako želite, da bo vaš album videti in katere slike boste uporabili, tako da upoštevate vse zgornje korake. Pri tem, kako bo album videti, ne glede na to, kdo bo sestavil končni izdelek, je pomembna tudi fizična predstavitev.

"Z ogledom slik na telefonu ali računalniku ne boste dobili videza ali občutka, kakšen bo poročni album. Ne glede na to, ali boste dali svoj album profesionalno natisniti ali ga boste izdelali sami, je veliko bolje, da naredite fizične natise fotografij, s katerimi se lahko poigrate," predlaga Hannah. "Uporabljam tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450 in navdušena sem nad izjemno hitrim in preprostim postopkom ter visoko kakovostjo natisnjenih fotografij. Na voljo imate možnost ustvarjanja natisov z obrobo ali brez nje, oboje pa je videti zelo dobro. Tiskanje brez obrobe je najboljše, če natise postavim na bele strani, medtem ko daje pri barvnih ali teksturiranih straneh bela obroba okoli natisnjenih fotografij videz privlačnega okvirja."

7. Preizkusite različne fotografske papirje, da vidite, kateri vam je najbolj všeč

Izbor poročnih natisov in paketi Canonovega papirja za tiskalnike, položeni na mizo.

Pri izbiri papirja za poročne natise Hannah svetuje: " Svetleči, polsvetleči, sijajni in matirani fotografski papirji imajo vsak svoj videz in občutek, zato se splača preizkusiti različne možnosti. Za najboljšo možno kakovost tiskanja je prav tako pomembno, da vsakič spremenite nastavitve tiskalnika, da se bodo ujemale s papirjem, ki ga uporabljate."

Pri tiskanju slik za album Hannah predlaga, da preizkusite različen fotografski papir in ugotovite, kateri vam je ljubši.

"Všeč mi je, da lahko pri izdelavi lastnih natisov preizkusim različen fotografski papir," pravi. "Svetleči, polsvetleči, sijajni in matirani fotografski papirji so na voljo v različnih velikostih, zato lahko preizkušate različen papir in ugotovite, kaj vam je najbolj všeč. Polsvetleči je moj najljubši, saj zagotavlja čudovite rezultate profesionalnega videza brez preveč leska. Svetleč fotografski papir je primeren tudi za strani, na katerih je veliko različnih, zelo barvitih slik, saj se tako resnično pokažeta kontrast in nasičenost. Matiran papir zagotavlja bolj prefinjen in pridušen videz."

"Lepota izdelave natisov je v tem, da lahko kombinirate različne papirje, ki ustrezajo posameznim slikam ali stranem."

8. Ustvarite snemalno knjigo, da preverite postavitev

Izbor poročnih natiskov pred odprtim prenosnim računalnikom, za njimi pa ženska pregleduje fotografijo, ki jo je tiskalnik pravkar natisnil.

"Ko se odločate glede velikosti in postavitve fotografij za album, začnite z majhnimi natisi in nato napredujte ter po potrebi natisnite večje kopije," pravi Hannah. "Tako boste prihranili čas in denar."

"Če želite svojemu poročnemu albumu dati tempo in zagotoviti, da pove celotno zgodbo, je dobro ustvariti nekakšno snemalno knjigo filmskega režiserja," pojasnjuje Hannah. "Začnite z naslovnimi slikami in obveznimi slikami, nato dodajte uvodne posnetke in vse natise postavite na časovnici. Tako imate preprost vizualni pregled celotne zgodbe in jasno vidite, ali so v pripovedi vrzeli, ki jih je treba zapolniti. Prav tako boste videli, ali manjka ravnovesje, na primer s preveč posnetki govorov ali premalo iskrenih posnetkov gostov."

9. Poskrbite za profesionalno tiskanje

Posnetek zaslona, ki prikazuje portret, združen z ožganim oranžnim besedilnim poljem, ki prikazuje besede: Najboljši. Dan. Doslej.

"Če se velikost papirja ne ujema z razmerjem stranic slike, bodite pozorni na to, kako je slika obrezana. S programom Canon Easy-PhotoPrint Editor lahko sliko povlečete v predogled tiskanja za najboljšo kompozicijo," pravi Hannah.

Oseba, ki si ogleduje poročne slike na prenosnem računalniku, v roki pa drži fotografijo z iste poroke. Na mizi okoli prenosnega računalnika je več natisov.

"Orodje za samodejno popravljanje fotografij v programu Canon Easy-PhotoPrint Editor lahko izboljša kakovost tiskanja," pravi Hannah. "Predlagam tiskanje dveh različic, eno s popravkom in eno brez njega, da vidite, katero različico želite. Za slike, ki so jih skrbno uredili in priskrbeli profesionalni poročni fotografi, je običajno najbolje, da popravljanje pustite izklopljeno."

"Program Canon Easy-PhotoPrint Editor mi je zelo všeč," navdušeno pojasnjuje Hannah. "Ko načrtujem strani, ga na primer uporabljam za tiskanje več slik na eno stran fotografskega papirja velikosti 10 x 8 palcev ali A4, ki jo lahko nalepim neposredno na stran kolažnega albuma. To vam bo pomagalo pri ugotavljanju postavitve posameznih strani in njihovem ujemanju s sosednjimi stranmi."

„Če na eno stran natisnete več manjših slik, prihranite čas in trud, ki bi ju potrebovali za natančno poravnavo, če bi slike želeli prilepiti v knjigo," nadaljuje. "Program in programska oprema Canon Easy-PhotoPrint Editor imata na voljo različne predloge, med katerimi lahko izbirate. Nato lahko v orodjih za oblikovanje spletnega podjetja za tiskanje fotografij še podvojite postavitve in ustvarite svoj končni poročni album. Fotografije, ki jih boste natisnili, ne bodo šle v nič. Morda jih boste želeli sami obdržati ali jih podariti družini in prijateljem kot darilo, lahko pa jih tudi uokvirite."

10. Bodite ustvarjalni za dodaten učinek

Par rok razporeja stran s štirimi slikami prizora, nasproti pa je stran z dvema večjima fotografijama poročne postavitve.

"Za lepljenje natisnjenih fotografij v kolažni album se dobro obnese okrasni lepilni trak, lahko pa izbirate med številnimi navadnimi in okrasnimi lepilnimi vogalniki za fotografije," pravi Hannah. "Druga možnost je uporaba obojestranskega lepilnega traku za resnično čist videz. Ko preizkušate postavitve, zaščitni lepilni trak začasno pritrdi sliko, nato pa ga lahko odlepite, ne da bi poškodovali natise."

"Izdelava svojega poročnega albuma z natisi, ki jih izdelate doma, ima veliko prednosti," zaključi Hannah. "Najbolje je, da kupite veliko knjigo za izrezke, na primer z 12 x 12-palčnimi stranmi, da lahko uporabite kombinacijo velikih in majhnih slik. Pristop "naredi sam" je odličen za dodajanje različnih elementov v poročni album, kot so vabila, posebna sporočila in ročno napisani zapiski, vrstni red slovesnosti, stisnjeno cvetje in drugi spominki."

"Navsezadnje lahko sami ročno izdelate poročni album po meri z vrhunskimi natisi, ki bodo zdržali dovolj dolgo, da jih boste lahko predali prihodnjim generacijam. To je zelo zabavno in neverjetno poceni v primerjavi z vsemi drugimi stvarmi v okviru poroke."

Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki