TISKANJE IN USTVARJANJE

Najboljši vodnik za tiskalniški papir

Svetleč ali matiran? Sijajen ali fin umetniški? Raziščite vse vrste papirja, ki jih potrebujete za fotografije in ustvarjalne projekte.
Roka, ki s pladnja tiskalnika PIXMA jemlje sliko pite s sladkim krompirjem, poleg pa sta paket tiskalniškega papirja in doma narejena knjižica z recepti.

Izbira ustreznega papirja za tiskanje je ena od najpomembnejših odločitev v ustvarjalnem procesu, s katerim oživite zamisel, fotografijo ali motiv. Medij, ki ga izberete, lahko odpre številne možnosti različnih učinkov in vašemu delu zagotovi popoln detajl.

Pri fotografskih projektih, ki zahtevajo globoke črne tone in izrazite barve, je treba izbrati papir, ki bo poudarjal te lastnosti in oživel subjekte na fotografijah. Ali naj izberete svetleč ali matiran papir? Teksturiran fin umetniški ali polsvetleč papir? Ali naj za zabavne kreacije izberete inovativne možnosti, kot je magnetni fotografski papir ali papir za visoko ločljivost?

Priporočljivo je upoštevati težo papirja, ne glede na to, ali je premazan ali nepremazan, in njegov material – nekateri so izdelani iz sintetičnih ali tekstilnih vlaken. Ne skrbite, če se vam vse to zdi preobsežno. Ta vodnik vam bo pomagal pri izbiri najboljših rešitev za vaše potrebe.

Najboljši papir za tiskanje fotografij doma

Roka na oglasno desko, na kateri so pripeti drugi natisi, pripenja natisnjeno fotografijo.

Izbirate lahko med številnimi svetlečimi papirji, kot so Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster in Canon Plus Semi-gloss, ki so združljivi s številnimi Canonovimi tiskalniki.1 Canonovi ustvarjalni programi vam omogočajo tudi tiskanje na magnetni ali kvadratni fotografski papir.

Ohranjanje spominov je pogosto bistvo tiskanja fotografij doma. Ustvarite lahko manjše natise, ki so idealni za lepljenje v domače albume, dodajanje v okvirje za fotografije ali pripenjanje na plutaste plošče. Za to vrsto tiskanja je lahko boljša izbira premazan papir, saj je na splošno bolj obstojen.

Premazan papir ima na površini dodano sredstvo, zato je bolj gladek, črnilo pa se manj vpija, kar omogoča jasnejše natise. Zaradi tega premaza je tudi odpornejši proti umazaniji, vlagi in obrabi. Nasprotno pa ima nepremazan papir teksturo, je bolj porozen in lažje vpija črnilo. Slike, natisnjene na nepremazanem papirju, so lahko mehkejše in ponujajo bolj otipljiv občutek.

Canonova ponudba kompaktnih tiskalnikov SELPHY za fotografije uporablja papir s posebnim zaščitnim premazom, ki zagotavlja, da je vsak natis odporen proti vodi, prstnim odtisom in praskam ter lahko v albumu zdrži do 100 let. Od papirja velikosti razglednice do kvadratnih natisov, fotografij v velikosti kreditne kartice in mini nalepk – na voljo so možnosti, ki ustrezajo številnim ustvarjalnim načinom prikazovanja fotografij.

Canonov svetleč papir za vsakodnevno uporabo je papir profesionalne kakovosti, ki je najboljša izbira za varčne vsakodnevne barvne fotografije in je združljiv s tiskalniki PIXMA. Svetleči Canonovi papirji v primerjavi z drugimi papirji črnilo zadržijo globlje pod zgornjo površino, kar preprečuje, da bi odvečno črnilo ostalo na površini papirja, zato so natisi takoj suhi, poleg tega pa svetleča površina ostane sijoča.

Iz tiskalnika Canon PIXMA, ki je na mizi, obdan z več drugimi natisi in Canonovim fotoaparatom, se prikaže natis.

Če želite natisniti številne počitniške ali družinske fotografije, morate upoštevati njihovo velikost in način, kako jih boste prikazali. Pri klasičnih fotografijah velikosti 4 x 6 palcev s svetlečim ali polsvetlečim papirjem lahko tiskalnik Canon PIXMA G640 običajno natisne do 3800 fotografij2 s samo enim kompletom stekleničk s črnilom. Deluje z različnimi velikostmi papirja in omogoča tiskanje fotografij do velikosti A4 brez obrobe, kar je popolno za prikazovanje dragocenih trenutkov v večjem obsegu. Šest ločenih črnil na osnovi barvil zagotavlja zanesljive visokokakovostne rezultate tudi na nepremazanem papirju.

Polsvetleč papir Canon Plus ima lahko tudi satenast premaz in teksturo fotografskega papirja z manj sijaja za mehkejši videz. S tem papirjem s težo 260 g/m² boste ustvarili odlične fotografske natise, ki so takoj suhi. Združite ga s Canonovimi črnili ChromaLife 100 in tiskalnikom, kot je Canon PIXMA Ts705a, ki lahko ustvari visokokakovostne fotografije, in že ste pripravljeni.

Za prijetne družinske spomine ali čudovite popotniške pokrajine, ki bi lahko naredile vtis na vidnem mestu v vašem domu, so na voljo številni Canonovi fotografski papirji v velikosti A4, ki skupaj s tiskalnikom, kot je PIXMA G640, lahko ustvarijo bogate fotografije velikosti A4 brez robov.

Fotografski papir Canon Plus Glossy II ima površino z visokim sijajem in težo 265 g/m² ter pomaga pri poustvarjanju nasičenih barv in črnin. Idealen je za uporabo s črnili ChromaLife 100 in črnili Canon LUCIA PRO, ki se uporabljajo v tiskalnikih Canon imagePROGRAF PRO.

Če želite matiran fotografski natis, lahko s Canonovim matiranim fotografskim papirjem za brizgalne tiskalnike zmanjšate bleščanje v okvirju s steklom, saj bo odseval manj svetlobe. Matiran papir je primernejši za toplejše tone in natise brez odsevnega sijaja.

Najboljši papir za tiskanje umetniških fotografij

Par rok drži natis jabolka, namočenega v belo barvo, na mizi pa so tiskalnik Canon PIXMA in še dva podobna natisa.

Večji natisi do velikosti A3+ ali panoramski natisi bodo resnično impresivni, ne glede na to, ali so na svetlečem ali umetniškem mediju. Z brezžičnim tiskalnikom, kot je Canon PIXMA PRO-200, ki uporablja Canonov osembarvni sistem črnil na osnovi barvil, lahko ustvarite izjemno barvno reprodukcijo.

Če tiskate umetniške fotografije, je Canonov vrhunski fini umetniški papir z grobo teksturo profesionalni visokokakovostni bombažni papir velikosti A4 z grobo teksturo, ki bo pomagal ustvariti goste črnine in natančne tone v temnih predelih slike. Fotografski navdušenci in ljubitelji umetnosti bodo ta papir najraje uporabljali za svoje stvaritve, prijetni rezultati pa so dosegljivi tako pri enobarvnih kot barvnih natisih.

Canon Pro Luster s težo 260 g/m² je profesionalni fotografski papir z mehkim satenastim sijajem. Ta gladki fotografski papir za brizgalne tiskalnike je na voljo v velikosti do A2. Podoben je tradicionalnim, s smolo prevlečenim papirjem, ki se uporabljajo v temnicah, zato je popoln za fotografe, ki želijo za predstavitev svojega dela uporabiti vrhunsko kakovost. Pomislite na sijoče barve, zelo jasne podrobnosti in izjemno črno-belo reprodukcijo. Pri uporabi s črnili Canon ChromaLife 100, ki se uporabljajo v tiskalnikih serije PIXMA, ali črnili Canon LUCIA PRO, ki se uporabljajo v tiskalnikih serije imagePROGRAF, kot je imagePROGRAF PRO-300, ta papir ščiti fotografije pred degradacijo zaradi atmosferskih plinov in svetlobe.3

Ženska v bledovijoličastem puloverju sedi na robu pisalne mize in v rokah drži natis velikosti A2, ki se tiska v tiskalniku Canon imagePROGRAF.

Svetleči, matirani in fini umetniški papirji lahko ustvarijo drugačno teksturo in sijaj na sliki, če jih združite z naprednim sistemom črnil, kot je tiskalnik Canon imagePROGRAF PRO-1000 z 12 črnili, pa ponujajo širši barvni razpon. Tiskalnik lahko tiska tudi na platno ter tako ustvari dodatne možnosti za reprodukcijo in prikaz.

Druga možnost za tiste, ki želijo profesionalno končno obdelavo, je svetleč papir Canon Pro Platinum s težo 300 g/m². Ima šest slojev, je odporen na bledenje in zagotavlja izjemno reprodukcijo barv, zlasti s črnili Canon LUCIA PRO in ChromaLife 100.

Papir lahko izberete tudi glede na barvne tone na sliki. Za posebne fotografije in umetniška dela s toplimi barvami in sivimi toni zagotavlja Pro Premium Matte s težo 210 g/m² gladko nebleščečo teksturo brez odsevnega sijaja. Ta debelejši papir je bil razvit za profesionalce, ki iščejo vrhunsko kakovost, zato bo ob uporabi s tiskalnikom, kot je kompaktni profesionalni brizgalni tiskalnik Canon imagePROGRAF PRO-300 za fotografije velikosti A3 ali imagePROGRAF PRO-1000 za fotografije velikosti A2 z naprednim sistemom 12 črnil in širokim barvnim razponom, omogočal natise galerijske kakovosti.

Druge vrste papirja, ki ponujajo izjemno profesionalno tiskanje umetniške kakovosti, so papirji Canson® Infinity, kot je Canson® Infinity Platine Fibre Rag, ki ima 100-odstotno bombažno osnovo in čisto bel ton. Bombažni papirji imajo bogato teksturo, močnejša vlakna, razkošen občutek in dolgo življenjsko dobo, kar jim zagotavlja arhivsko kakovost. Hahnemühlejeva ponudba fotografskih papirjev prav tako ponuja vrhunske natise fotografij, plakatov in fotoknjig.

Najboljši papir za ustvarjalne projekte

Dokončana tridimenzionalna voščilnica s cvetlicami na mizi poleg dveh škatel Canonovega papirja za tiskanje. V ozadju je mogoče opaziti žensko, ki ustvarja.

Obojestranski matiran papir, namenjen ustvarjalnim projektom, je popoln za vaše stvaritve iz kolažnega albuma, origamije, koledarje, voščilnice, razglednice in povabila.

Miza, prekrita s papirnatimi okraski iz Canonovega programa Creative Park, cvetjem v vazah in krožniki s hrano, vključno z jajci in križevo pogačo.

Program Canon Creative Park vam pomaga izbrati najboljši papir tako, da predlaga, katere Canonove papirje je priporočljivo uporabiti s posameznimi predlogami. Ko se odločite za predlogo in izberete medij, lahko program uporabljate z več modeli PIXMA, kot so tiskalniki serije Canon PIXMA TS7450a in PIXMA TS5350a, da jih natisnete na matiran papir in jih razstavite po hiši.

Ko s tiskalnikom pripravljate ustvarjalne projekte, ne glede na to, ali gre za voščilnice, domača darila ali knjigo zgodb, morate upoštevati nekaj elementov. Kje želite prikazati svojo stvaritev? Ali morate tiskati na obe strani? In ali potrebujete papir za visoko ločljivost, če vaš projekt vključuje fotografije?

Če z domačim brizgalnim tiskalnikom natisnete svoje umetnine na Canonov magnetni fotografski papir, lahko svoj dom opremite na veliko zanimivih načinov ali izdelate interaktivne fotografske prikaze. Z njim lahko ustvarite interaktivni magnetni prikaz s fotografijami oziroma sestavljanke ali pa jih preprosto prilepite neposredno na hladilnik in prikažete srečne spomine – okvir za fotografije ni potreben.

Če je vaš hobi ustvarjanje natisov in stvaritev iz papirja s programom Canon Creative Park, boste z matiranim fotografskim papirjem ustvarili natise s svetlimi, živimi toni in jasnimi slikami brez svetlečega učinka. Odličen je za motive, ki vključujejo fotografije, grafiko in besedilo.

Za tiste, ki radi posebnim priložnostim dodajo osebno noto z izdelavo lastnih voščilnic ali vabil za zabavo, je obojestranski matiran papir velikosti 7 x 10 palcev opremljen z vnaprej pripravljenim pregibom in ovojnicami, da bo postopek hiter in preprost ter da bo vsak papir zložen ravno prav.

Pri ustvarjanju kolažnih albumov ali osebno prilagojenih knjig z zgodbami je tiskanje v različnih oblikah in velikostih lahko odličen način za dodajanje zabavnih in osebnih elementov. Mini nalepke in kvadratni papirji z nalepkami, ki se uporabljajo s tiskalniki Canon SELPHY, so hiter in preprost način za izdelavo natisov, ki jih lahko takoj nalepite in uživate v njihovem prikazu, s programom za postavitev fotografij SELPHY pa lahko dodate tudi svoje vzorce, končne obdelave in besedilo.

Najboljši papir za mala podjetja in domače pisarne

Tiskalnik serije Canon TS7450a je natisnil list papirja s svetlimi barvami. Na mizi je poleg tiskalnika postavljen prenosni računalnik.

Canonov papir za visoko ločljivost je idealen za profesionalne predstavitve, ki zahtevajo jasne in žive slike ali grafike, njegova mikroporozna prevleka pa hitro vpije črnilo globoko pod površino in preprečuje, da bi odvečno črnilo ostalo na površini, zato lahko tiskate v zadnjem trenutku pred sestankom in ste prepričani, da bodo vsa gradiva varna pred madeži. Skupaj z večnamenskim tiskalnikom, skenerjem in kopirnim strojem serije Canon PIXMA TS7450a je popoln pisarniški papir za profesionalno tiskanje.

Če želite svetlo in drzno barvno reprodukcijo, izberite Canonov papir za visoko ločljivost, ki je premazan papir z visoko svetlostjo, primeren za živahne fotografije in grafične slike ter visokokakovostne dokumente in preglednice z intenzivnimi in jasnimi barvami. Ta papir je popoln za domačo pisarno ali mala podjetja in odličen za ustvarjanje profesionalnih predstavitev z elegantnim videzom.

Papir za visoko ločljivost, kot je ta, je tudi dobra izbira za tiste, ki želijo ustvarjati plakate ali drugo promocijsko gradivo za svoje delo. Program Canon PosterArtist vam s širokim naborom predlog, slik in pisav nudi vsa orodja, ki jih potrebujete, da v spletu brezplačno ustvarite plakat. Ta papir lahko uporabljate z večnamenskim tiskalnikom "3 v 1" serije Canon PIXMA TS5350a, ustvarjalnim orodjem, ki je popolno za izdelavo magnetov in fotografij, natisnjenih iz pametnega telefona. Lahko pa preizkusite eleganten in cenovno ugoden tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450a, ki vam omogoča tiskanje na fotografski in magnetni papir, s katerim lahko ustvarite številne osebno prilagojene poslovne projekte.

Canonova ponudba papirja in tiskalnikov je primerna za vse vaše potrebe tiskanja. Ne glede na to, ali promovirate svoje podjetje, ustvarjate umetniški projekt, razstavljate družinske portrete ali uporabljate natise za urejanje doma, so vam visoka kakovost in standardi zagotovljeni.Napisala Lorna Dockerill

 1. Seznam združljivih tiskalnikov je na voljo na strani izdelka.
 2. Izkoristek strani je ocenjena vrednost fotografij velikosti 4 x 6 palcev glede na Canonovo posamezno metodo preizkusa, ki temelji na grafikonu ISO/IEC 29103 in simulaciji neprekinjenega tiskanja z zamenjavo po začetni nastavitvi.
 3. Pri uporabi z originalnimi Canonovimi črnili in pri določenih pogojih shranjevanja.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Ravni črnila, prikazane v nastavitveni vrstici Canonovega tiskalnika.

  NASVETI ZA TISKANJE

  Pogosta vprašanja o tiskalniku, črnilu in papirju

  Canonov strokovnjak Suhaib Hussain odgovarja na pogosta vprašanja o tehnologiji tiskalnikov, o črnilih in papirju.

 • Izbor poročnih natiskov pred odprtim prenosnim računalnikom, za njimi pa ženska pregleduje fotografijo, ki jo je tiskalnik pravkar natisnil.

  TISKAJTE

  Urejanje fotografij za tiskanje

  Z našim podrobnim vodnikom za urejanje za tiskanje in najboljšimi nastavitvami za tiskanje naredite več iz svojih fotografij pri tiskanju.

 • A top-down image of a Canon PIXMA printer outputting a large photo print. A phone displaying a camera roll is on the desk beside it.

  TISKANJE

  Najboljši Canonovi tiskalniki za fotografije

  Poiščite najboljši tiskalnik, ki ustreza vašim ustvarjalnim potrebam, ne glede na to, ali želite fotografije prikazati v okvirju, kolažnem albumu ali na nalepki.

 • Ženska izrezuje predloge Creative Park in sedi za leseno mizo, na kateri sta tiskalnik Canon PIXMA in izbor materialov za ustvarjanje.

  TISKANJE

  Najboljši tiskalniki za ustvarjanje

  Canon ima popoln tiskalnik za vas – od družinskih projektov do profesionalnega zaključka.